Krem karmelowy zachwyci każdego fana słodkiego karmelu. Polecam dodać do kremu z karmelem owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem karmelowy można
Słodki PomysłPrzepyszna masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę
Słodki PomysłO tym kremie do tynkowania mogę powiedzieć jedno… można go jeść łyżkami :). Jest słodki, to fakt. Ale bardzo pyszny! To za sprawą mleka w proszku
Słodki PomysłJeżeli nie przepadacie za smakiem klasycznego kremu maślanego na bezie szwajcarskiej, to krem z dodatkiem kakao będziecie wyjadać z miski
Słodki PomysłKrem pistacjowy, który prezentowałam jesienią przy okazji przepisu na pomarańczowe babeczki , tak bardzo przypadł nam do gustu, że postanowiłam go wykorzystać także do ptysi. Dodałam do nich również marmoladę z cytryn i uważam, że wpasowała się idealnie. Jeśli lubicie te słodkie ciastka z parzonego ciasta, to w takim wydaniu powinny Was zachwycić. Około 20 sztuk: 200 g mąki pszennej(...)masło 250 ml wody 5 jajek szczypta soli kruszonka: 40 g miękkiego masła 40 g brązowego cukru 40 g mąki pszennej krem: 80 g pistacji niesolonych 250 g mascarpone łyżka cukru pudru trzcinowego dodatkowo: 20 łyżeczek marmolady z cytryn (lub pomarańczy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło miksujemy z cukrem i mąką do uzyskania konsystencji kruszonki. Gotową rozkładamy między dwoma arkuszami
Mienta blogsoku pomarańczowego 100-110 g stopionego masła 2 jajka * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Krem pomarańczowy: 200 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 pomarańczy Dodatkowo: 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C (termoobieg: 160 ° C) . 2. Masło rozpuścić(...)stopniowo dosypywać cukier puder. 3. Miksować do momentu otrzymania gęstej masy, byle nie za długo, żeby krem się nie zwarzył. 4. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny. 5. Po tym czasie przygotować worek cukierniczy z tylką 1M i udekorować babeczki, na koniec posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
Domowa Cookierenka AgiGdybyście chcieli na szybko zrobić coś słodkiego i do tego, żeby było efektowne na Dzień Matki polecam muffinki cytrynowe z pysznym kremem:) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldGdybyście chcieli na szybko zrobić coś słodkiego i do tego, żeby było efektowne na Dzień Matki polecam muffinki cytrynowe z pysznym kremem:) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldBiszkopt kroimy na trzy części. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na nim układamy krem truflowy i przykrywamy drugim blatem. Kolejny blat delikatnie nasączamy wodą z cytryną i smarujemy dżemem wiśniowym i układamy na nim krem kawowy. Na koniec układamy ostatni blat biszkoptu, który również nasączamy wodą z cytryną. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki, żeby dobrze się(...)koniec pomiędzy kawałkami czekolady i na wierzchu tortu przyklejamy (za pomocą masy z mlekiem w proszku) pokruszone kawałki zielonych babeczek i tworzymy nasz mech. * szklanka ma u mnie pojemność 250 ml * krem truflowy źródło: https://slodkipomysl.pl/ * tortownica
Na kulinarnym poligonieCudowny tydzień, wspaniała pogoda, powietrze pachnie wiosną, drzewa kwitną, "mleczyki" rosną ... Najpiękniejsza pora roku, bo wszystko budzi się do życia ... W moim sercu i duszy
Garniec MagalieLemon curd to pyszny cytrynowy krem do tortu i ciasta. Cytrynowy curd można podać jako deser z bezą. Można też dodać go do kremu śmietankowego i zrobić z niego pyszny krem cytrynowy. Polecam również malinowy i pomarańczowy curd. Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Składniki na 200-220 g lemon curdu: 1 jajko (rozm. L) 1 żółtko 80 g cukru(...)miękkiego masła (min. 82% tłuszczu) 1/2 – 1 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + 1 łyżka soku* (opcjonalnie, gdyby curd wyszedł za rzadki) Jeśli robicie lemon curd jako nadzienie do babeczek lub deser można zmniejszyć ilość soku – 60 ml, smak curdu będzie wtedy łagodniejszy. W metalowej lub szklanej misce mieszamy energicznie rózgą kuchenną jajko, żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny
Słodki Pomysłdomowego cukru waniliowego 1 jajko 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju szczypta soli 1/2 tabliczki czekolady mlecznej Krem: 100 g masła 100 g mascarpone 1/3- 1/2 szkl cukru pudru łyżeczka ekstraktu waniliowego kilka kropel zielonego barwnika czekoladowe jajeczka kolorowa posypka Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki ze startą czekoladą, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt(...)wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut. Ostudzić. Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z mascarpone na puch, pod koniec miksowania dodać ekstrakt waniliowy, cukier puder oraz barwnik. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką i wycisnąć na babeczkach "gniazdka". Na środku ułożyć po kilka jajeczek, posypać posypką. Schłodzić
Smakołyki Asiwgłąb masy. Wierzch posyp cynamonem, jeżeli bardzo lubisz aromat tej przyprawy, możesz dodać jeszcze łyżeczkę do ciasta. Babeczki piecz przez około 30 minut w 180°C do “suchego patyczka”. Upieczone babeczki delikatnie wyjmij z foremek na kratkę do studzenia. Jeżeli zostaną w foremkach to się zaparzą(...)będą gumowe. Kiedy przestygną posyp je cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu. Możesz też sięgnąć po słodko-słony krem z TEGO przepisu. Pochwała prostoty Jak zdążyliście zauważyć dzisiejszy przepis na babeczki z kefirem i jabłkami to pochwała prostoty. Wystarczy połączyć kilka składników i gotowe. Co nie znaczy
kuron.com.pljajka i miksujemy, dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Przekładamy ciasto do papilotek (mi wyszło 6 babeczek). Babeczki pieczemy ok. 20 minut w 175 stopniach. Podczas pieczenia ubijamy schłodzoną kremówkę ze śmietan fixem. Gdy śmietana zacznie mieć gęstą konsystencje dodajemy krem mleczny migdał i miksujemy, aż do jego rozprowadzenia. Możemy dodać trochę cukru, jeśli lubimy słodkie śmietany. Przekładamy ubitą
Aga w kuchniOstatnio miałam ogromną ochotę na słodkie babeczki. Nie zwlekając, szybko zabrałam się za pieczenie. Wsypałam, co trzeba do miski, wymieszałam widelcem i do piekarnika. Nie trzeba było długo czekać, gdy zorientowałam się, że przecież nie dodałam do ciasta cukru, ani miodu! W zasadzie to mogłabym się zadowolić takim wypiekiem bez słodzenia, bo jestem już przyzwyczajona, że prawie nie używam cukru(...)około 25 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem orzechowym. Mieszamy do połączenia składników i od razu polewamy babeczki. Smacznego :) Artykuł Pełnoziarniste muffinki marchewkowo-jabłkowe z kremem orzechowym pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blog