Czas na kawę zapraszam na proste smaczne jesienne ciasto Składniki ciasto • 2 szklanki mąki • 2 szklanki cukru • 1 szklanka oleju • 5 jajek • 2 szklanki startych
W królestwie smaków BeatySkładniki: - 1 i 1/2 szkl. mąki - 3/4 szkl. cukru - 1/4 łyżeczki soli - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 szkl. oleju - 1 jajko - 1/3 szkl. mleka - 1
The Sweet Damselprzepis na jedną z nich, czyli na babkę marmurkową. Warto upiec tę babeczkę, gdyż jest puszysta, mięciutka, łatwa do przygotowania i zawsze się udaje. Porcja ciasta jest spora i wystarczy na przygotowanie dużej babki lub dwóch mniejszych. Polecam!!! Składniki na babkę marmurkową w czekoladzie: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate
Rozpustne gotowaniemokre: jajko szklanka mleka pół szklanki oleju Wykonanie: Mieszamy ze sobą suche składniki (poza czekoladą). Dodajemy składniki mokre i miksujemy.Dosypujemy czekoladowe kropelki (lub czekoladę w kawałkach). Masę nakładamy prawie do pełna papilotek/zagłębień pozostawiając ok. 1 cm luzu. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180stopni. Można sprawdzić czy muffinka jest upieczona za pomocą drewnianego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć
Mania Wypiekaniazapraszam na cupcakes masala czaj inspirowane książką "Sezonowe słodkości. Cupcake Jemma". Babeczka: 125 g mąki pszennej 125 g cukru 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki mieszkanki masala czaj (gotowej lub zrobionej z tego przepisu ) 125 g masła 2 jajka 3 łyżki aromatyzowanego mleka masala czaj Rozgrzać piekarnik do 170 C. Przesiać
Humanistka w kuchniPotem wałkuję i wycinam kółka za pomocą szklanki oraz foremki do babeczek. Większymi krążkami oblepiam zewnętrzną stronę foremek posmarowanych tłuszczem. W mniejszych krążkach wycinam kółeczka za pomocą kieliszka. Z pozostałego ciasta robię wałek i formuję nóżki do "grzybków", których jeden koniec maczam w rozmąconym jajku i obtaczam w suchym maku. Kapelusze i spody piekę
Ciasteczkowy Potwórodciśnijcie sok. Przepis podstawowy na muffinki wzięłam od Słodkiej Babeczki Składniki: ( na 12 klasycznych muffinek ) 280 g mąki pszennej 90 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g jogurtu naturalnego 150 g kwaśnej śmietany 2 jajka 75 ml oleju 1 szklanka startej, odciśniętej z soku marchewki
kolorowotorcikowoBabeczki kakaowo serowe BABECZKI KAKAOWE Z SEREM I POLEWĄ KARMELOWĄ. Te babeczki to pyszne połączenie ciasta kakaowego i sera . składniki suche : 2 filiżanki mąki 1/3 filiżanki kakao 1 łyżeczka proszku szczypta sody 1 filiżanka cukru 1 cukier waniliowy składniki mokre : 4 łyżki masła 2 jajka 1/2 filiżanki mleka wykonanie: Masa serkowa ; 225 g serka waniliowego z czekoladą 2 łyżeczki mąki
Sama słodycz i szczypta chilimleka. Mięso zmielić, razem z odciśniętą bułką i przesmażoną cebulą. Dodać jajka, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z przygotowanego mięsa uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć , na środek nałożyć chrzan wymieszany z pastą wasabi, brzegi skleić i włożyć do formy do pieczenia muffinek. Nasze "babeczki" nałożyć do 2/3 wysokości. Na koniec wszystkie wyrównać łyżeczką. Piec w piekarniku
Kulinarny karnet ChristopheraMuffiny są przepyszne, można je przygotowywać również z innymi owocami.Z tego przepisu wychodzi 12 muffin. Muffiny z czerwonymi porzeczkami
Kuchnia DanusiSkładniki: 3/4 szklanki oleju,1 szklanka soku pomarańczowego,1 łyżeczka sody,2,5 szklanki mąki,1 szklanka cukru,3 jajka,1/2 szklanki mleka.dekoracja:1/2 szklanki cukru
Aga w kuchniłyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy(...)rozpuszczenia się czekolady. Wystudzoną umieszczamy w lodówce na noc. Po tym czasie ubijamy, aż powstanie gęsty krem. Całkowicie wystudzone muffiny delikatnie wydrążamy od góry do ok. 1/2 części babeczki np. przy pomocy przyrządu do wydrążania jabłek lub łyżeczką. Napełniamy dżemem a wierzch dekorujemy kremem. obsypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi i pralinką kokosową. Przechowujemy w lodówce. /inspiracja z mojewypieki.com
Domowy Smak Jedzeniagorzką czekoladą i kakao są raczej „wytrawne” i mało słodkie. Mocno czekoladowy smak przełamany jest śmietankową masą z mascarpone. Składniki: (na 18 muffinek) 1,5 szklanki mąki tortowej 3 jajka 2 czubate łyżeczki kakao w proszku 1/3 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka tłustego 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej wg gustu 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia i kakao. Po łyżce dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie cukier, olej, mleko oraz rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Foremki do babeczek wypełniamy ciastem do 2/3 i pieczemy 18-20 minut w temperaturze 180ºC. Studzimy. Dobrze schłodzona kremówkę ubić z dodatkiem cukru pudru. Gdy zaczną powstawać delikatne fale dodajemy stopniowo mascarpone ciągle ubijając
Pyry na GazBabeczki to zawsze świetny sposób na szybką słodką przekąskę, zwłaszcza dla dzieci. Te zrobiłam w trochę jesiennym już smaku a dodatek wafelków świetnie się sprawdził. Składniki na 6 sztuk: na ciasto: 140 g mąki 55 g drobnego cukru 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 150 ml jogurtu 5 łyżek oleju(...)ciastem do 3/4 wysokości. Piec w 180*C około 20 minut. Wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno. Przełożyć do szprycy i wycisnąć na babeczki. Wafelek i orzechy posiekać i posypać po bitej śmietanie. Czekoladę i mleko rozpuścić nad parą i polać babeczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasłonecznikowym lub roztopionym masłem? Zabrakło akurat mleka? można dodać maślanki lub jogurtu naturalnego :) Moje dzisiejsze muffinki w wersji z wiśniami i kruszonką. Z podanych składników zrobicie 12 standardowych babeczek lub 10 nieco wyższych (tak jak u mnie na zdjęciach). Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżki oleju(...)mleka Składniki na kruszonkę: 50 g masła (1/4 kostki) 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta proszku do pieczenia Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, rozpuszczony olej, mleko i śmietankę dodajemy do suchych składników i dokładnie mieszamy. Do foremek nakładamy po łyżce ciasta i dorzucamy kilka wydrylowanych wiśni. Przykrywamy pozostałym ciastem i dodajemy po wiśni
Ciastkozercy