porannej kawusi lub na wieczorne podjadanie. Na moim blogu umieściłam przepisy np. na babeczki z czerwonej fasoli i bezglutenowe ciasto z ciecierzycy . Składniki na 15 dużych ciastek: Puszka soczewicy gotowanej na parze Bonduelle 3 kopiaste łyżki mąki owsianej lub pełnoziarnistej 2 jajka 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 3 łyżki stewii w proszku Przygotowanie: Soczewicę wypłukać
Czarnawisienkamąki ziemniaczanej. Można ją przygotować w dowolnej formie, również w keksówce lub małych foremkach na babeczki. Ja swoją upiekłam w małej formie z kominem z połowy podanego niżej przepisu. Babka piaskowa Składniki: 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 100g masła 150g cukru 4 jajka 50ml mleka (lub wody) 2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze
Smakołyki BerenikiŚwiąteczne szaleństwo pieczeniowe należało już rozpocząć :)W końcu zanim na dobre zaczną się Święta, trzeba zjeść troszkę dobrych ciastek... nie tylko babeczek:)Na dobry początek, ciastka, które swoim wyglądem budzą u niektórych obrzydzenie - a mnie się podobają;)Paluchy Wiedźmy Składniki:225 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 2/3 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka solikilka kropel ekstraktu(...)waniliowegokilka kropel ekstraktu migdałowegokilka drobno posiekanych migdałówpół szklanki obranych migdałówPrzygotowanie:Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie
Lawendowe Niebopierników, marcepanów i innych słodyczy, na które można sobie bezkarnie i bez wyrzutów sumienia pozwolić (wszystko oczywiście w granicach rozsądku :D). Dziś postanowiłam zrobić meeega czekoladowe i słodkie babeczki, które zostały pochłonięte w 2 dni!Składniki (12 muffinów)1 szklanka mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao szczypta soli1 łyżka sody2 jajka2 łyżki miodu2 łyżki mleka1/3 szklanki cukru1/2(...)Przygotowanie:Nastawiamy piekarnik na 170'C.Mieszamy wszystkie suche składniki oprócz cukru. Ja zawsze przesiewam wszystko przez sitko, by uniknąć grudek. Dodajemy pokrojoną czekoladę i krówki i mieszamy składniki. Jajka ucieramy z cukrem, mlekiem i miodem. Na koniec dodajemy olej.Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy. Niezbyt długo, niezbyt dokładnie, na tyle, by stworzyły jednolitą masę.Przelewamy ciasto do foremek
Kitchens Alphabetciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: jabłecznik z migdałami, jabłecznik z bitą śmietaną, kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki. Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie), 1 jajko, 200 g masła lub margaryny, ¾ szklanki* jogurtu greckiego 2 duże jabłka 1 op. cukru wanilinowego Winiary
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszybko można zrobić pyszne babeczki. SKŁADNIKI2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru2 łyżki ciemnego kakao3 łyżeczki proszku do pieczenia1 tabliczka mlecznej czekolady1/2 szklanki oleju1 szklanka mleka1 jajko10-12 krówek (cukierków)PRZYGOTOWANIEW misce mieszamy suche składniki:mąkę, cukier, kakao, proszeki pokrojoną w małą kosteczkę czekoladę.W drugiej misce łączymy mokre składniki: olej, mleko i jajko.Łączymy ze sobą zawartość obu misek.Wype
Moje Kuchenne Rewelacjewięc Go na babeczkę. OWSIANE MUFFINKI Z RABARBAREM.(autorski? Hm... zmodyfikowany, to na pewno;)1 szklanka mąki1 szklanka otrąb1 szklanka jogurtu naturalnego1 szklanka + 0,5 szklanki cukru2 jajka75g roztopionego masła2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli300g rabarbaruRabarbar umyłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Zasypałam połowąszklanki cukru i odstawiłam.Mąkę, proszek przesiałam, dodałam otręby i sól, wlałam roztrzepane jajka,jogurt, wystudzone masło
W kuchni Karmel-itkiPost Muffiny waniliowe z delicjami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Cytrynowe muffiny wg Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeKawiarnia STÓŁ oferuje śniadania, obiady, lunche i desery. Wszystkie dania oraz ciasta są samodzielnie przygotowywane przez właścicielkę kawiarni, Ilonkę. Na śniadania możecie zjeść pyszną i zdrową jaglankę, owsiankę, jajka w różnej postaci oraz kilka rodzajów przepysznych kanapek ze świeżej bagietki. Jeżeli zjawicie się tam w porze obiadowej możecie sobie zamówić specjalne kanapki na ciepło, polecam tą z długomarynowaną wołowiną, naleśniki(...)ciśnieniowego lub przelewowego. Dostaniecie również przepyszną Szarlotkę z pianką, Sernik limonkowy, przepis mojego autorstwa, Tort Pavlova, Ciasto Marchewkowe, Bezglutenowe ciasto czekoladowe czy Muffiny gruszkowo-imbirowe. Hitem kawiarni są malutkie babeczki Pastel de natas, które delikatnie przypominają w smaku Creme Brulee. Niebawem będzie również możliwość napicia się dobrego wina czy piwa. Kawiarnia otwarta jest codziennie w godzinach
moj przepis nanajpopularniejszych rodzajów babeczek w Anglii oraz w Stanach Zjednoczonych. W wielu cukierniach zachwycają swoim smakiem oraz wyglądem. Dlaczego więc nie przygotować tych pyszności samemu? W sezonie letnim możemy użyć świeżych jagód, natomiast w późniejszym okresie można użyć tych mrożonych. Zapraszam do pieczenia. Składniki: 300g mąki tortowej 80g brązowego cukru (lub 50g cukru białego) 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneszczypta soli 40g przyprawy korzennej do piernika Wykonanie: W garnuszku rozgrzewamy miód, cukier i masło, aż do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka,przyprawę do piernika, sól oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku. Dokładnie wyrabiamy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 tygodni. Po upływie wyznaczonego czasu na leżakowanie(...)foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek) z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne są i bez tych dodatków :-) Na lukier: 1 białko jajka 1 szkl cukru pudru 2 krople olejku
Walijskie Pichcenieupiec czekoladowe babeczki z burakami ? Czy wyczuwalny jest smak buraków ? Nie ma co zadawać więcej pytań, bo to nietypowe połączenie daje zaskakujące zakończenie. Buraczki są niewyczuwalne, a babeczki smakują genialnie . Składniki: 200 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 30 g kakao, 100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja(...)olej i całość mieszamy. Do masy z jajek dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę, ciągle mieszając, a następnie puree z buraków, mieszamy. Do masy dodajemy suche składniki, przesiewając je przez sitko. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką foremek na babeczki lub bez smarowania do silikonowych foremek (wypełniamy ¾ foremki). Można piec
Moniki Smakołykipomoc;) Pyszne, mięciutkie babeczki, co najważniejsze nie ma po nich dużo sprzątania;) Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu :D Przepis pochodzi z blogu Na Miotle Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0.5 szklanki oleju 0.75 szklanki mleka 1/4 łyżeczki soli łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 1.5 szklanki truskawek pokrojonych na mniejsze
Krakowskie smaki Aniobrać i pokroić w kosteczkę. Do miski wbić jajka, dodać jogurt naturalny, sok z cytryny, olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Wrzucić pokrojone mango i wymieszać. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą
Oryginalny smak