bananami i toffii bez pieczenia 3. Bardzo łatwy krem do babeczek 4. Ciasto toffii z prażonym słonecznikiem 5. Pieguski - ciasteczka z czekoladą 6. Ciasto czeskie 7. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 8. K ompot jabłkowy do słoików na zimę 9. Ciasto szpinakowe - Zielony mech 10. Ciasto "Ciemny snickers" wg s. Anastazji
Mania Wypiekaniasoli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: 200 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru pudru Diamant 1 łyżka mleka sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: posypka jajka czekoladowe Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania babeczek powinny być w temperaturze pokojowej. Masło, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy umieścić w misie miksera, dodać też mąkę przesianą razem(...)dodać mleko oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować. Przed dekorowaniem można wstawić krem na kilkanaście minut do lodówki, by bardziej stężał. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdabiać babeczki tworząc okręgi w formie gniazdka. Do każdego włożyć po 3 czekoladowe jajka. Babeczki najlepiej zjeść krótko po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce. Artykuł Wielkanocne babeczki gniazdka pochodzi z serwisu
Pasja Smakuwyszło mi bowiem zaledwie sześć babeczek. Zniknęły niemal szybciej, niż się piekły. Krem przygotowałam na bazie serka kremowego, połączonego z bitą śmietaną i cukrem waniliowym. Nie jest słodki, ale dobrze współgra ze słodkimi babeczkami. Całość bardzo mi smakowała - delikatne, mięciutkie, wilgotne babeczki, w których smak szpinaku nie jest wyczuwalny ani trochę, za to kolor jest powalający. Ach, gdybyście widzieli(...)akurat.Oczywiście nie byłoby wspólnego gotowania bez cudownego towarzystwa. Tym razem wyzwanie podjęły również Panna Malwinna, Maggie i Siankoo. Koniecznie sprawdźcie, co za cuda przygotowały!Babeczki szpinakowe z cytrynową nutąSkładniki:(na 6 sztuk)150 g mrożonego, siekanego szpinaku2 jajka65 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego100 ml oleju170 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soliskórka
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajka 300g cukru 1 ½ szklanki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150g roztopionego masła foremki na babeczki Masa do babeczek: 250g miękkiego masła 500g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego sok z 1 ½ limonki skórka z jednej limonki (starta) Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać do formy jednolitej miękkiej masy Przygotowanie: Mąkę, jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek
naRuszciePyszne, mocno czekoladowe babeczki, można by rzec-lekko dietetyczne, gdyż praktycznie pozbawione dodatku tłuszczu. Bardzo mięciutkie, długo utrzymują świeżość. Nadzienie z malin idealnie przełamuje słodycz czekolady. Czekoladowe cupcakes z nadzieniem malinowym i kremem kawowym Składniki (około 12 cupcake'ów): 3/4 szklanki mąki 6 łyżek kakao 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 szklanki cukru(...)być mrożone) ¼ szklanki cukru ½ łyżeczki żelatyny do wypieków Krem: 250 g serka mascarpone 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru (można dodać więcej) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Przygotowanie: Blachę na babeczki wykładamy papilotkami. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W dużej misce wymieszamy suche składniki: mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugim naczyniu wymieszać jajko, wodę
Mania Gotowaniapyszne babeczki z serkiem homogenizowanym. To ostatnio nasz ulubiony słodki dodatek do kawy lub od tak w rączkę (to już wersja dla dzieci). Moja rodzina i ja uwielbiamy wszelakie babeczki i muffinki. A te dosłownie rozpływają się w ustach. I ta warstwa serka… coś cudownego. Babeczki powstały pod wpływem chwili. W lodówce stały waniliowe serki homogenizowane, które chciałabym dobrze(...)klasy M 1 mała łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 240 g waniliowego serka homogenizowanego 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i rozpuszczone masło. Całość
Słodkie okruszkiwiększa, ze kilka dni temu dostałam 4kg tych owoców do przerobienia. Postały soki, dżemy i kompoty. Odświeżyłam również stary przepis na babeczki czekoladowe z malinami, zastępując je oczywiście truskawkami. Babeczki są mokre w środku (jak brownie) i mocno czekoladowe z wyczuwalnym smakiem truskawki. Robi się je dosłownie chwile, więc biegnijcie po produkty i do roboty J Potrawa przygotowana z tego(...)dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy umyte i przekrojone na ćwiartki truskawki. Do formy od muffinek wkładamy papilotki i uzupełniamy powstałą masą (do 2/3 wysokości foremki). Ja nie miałam formy do muffinek więc wykładałam ciasto do podwójnych papilotek. Babeczki są przez to niskie i szerokie. W foremce
Kolizje SmakówBabeczki dyniowe cechują się tym, że są bardzo mięciutkie i wilgotne oraz mają cudowny żółty kolor. Z dodatkiem waniliowego serka smakują naprawdę wspaniale. Są doskonałym deserem do kawy ale też świetną przekąską do pracy lub szkoły. My je uwielbiamy :) Jeśli nie macie jeszcze zapasu dyniowego purre to gorąco zachęcam bo ciasta z jego użyciem są naprawdę cudowne. Babeczki(...)łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 1/2 szkl cukru szklanka puree z dyni 2 jajka kilka kropel ekstraktu waniliowego 60 ml mleka 140 g masła (rozpuszczone, ostudzone) Masa serowa: 150 g serka kremowego naturalnego żółtko łyżka proszku budyniowego waniliowego łyżka cukru pudru Ciasto na babeczki: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie składniki połączyć łyżką i nakładać
Smakołyki Asimasę serową do babeczek Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki pszennej łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego pół szklanki cukru cukierki krówki (tyle sztuk ile babeczek) jajko szklanka mleka pół szklanki oleju (najlepiej słonecznikowego) Składniki na dekorację: 300g twarogu śmietankowego pół szklanki cukru pudru pół szklanki śmietany kremówki po pół(...)krówki na każdą babeczkę posypka o smaku karmelu Decorada od Delacty Wykonanie babeczek: Mąkę przesiewamy wraz z kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier waniliowy i cukier biały. Mieszamy. Dodajemy jajko, olej i mleko. Miksujemy. Nakładamy masę do papilotek (zostawiając na górze ok. 2 cm wolnej przestrzeni). W każde zagłębienie wpychamy cukierek krówka przecięty na pół (należy dość głęboko
Mania WypiekaniaZwykle dość nieufnie podchodzę do produktów, które są "fit", bo zwyczajnie nie są smaczne, domowe babeczki owsiane pod każdym względem dorównują jednak swoim "nie-tak-fit" wariantom ;) Składniki: 200 g mąki 70 g cukru 50 g otrębów 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 400 ml maślanki 1 jajko(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Napełniamy foremki ciastem, w tym przepisie (w przeciwieństwie do np. waniliowych ) nie trzeba zostawiać babeczkom za dużo miejsca, żeby wrosły, można napełnić prawie równo z poziomem blaszki. Pieczemy przez około 20-25. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno
CiastkozercyJeżeli tak jak ja lubicie ciasto francuskie, to ten przepis jest zdecydowanie skierowany do Was! A mowa o małych francuskich babeczkach wypełnionych kremem z serka waniliowego i granatami. Całość robi się błyskawicznie, więc jeżeli goście parkują już auto, to jeszcze zdążycie zrobić ten deser. Lekki, mało słodki i 'świeży' smakołyk nada się na każdą okazję. I mimo, że najlepszy(...)trudno było mi wytrzymać, by nie zjeść go w całości zaraz po przyrządzeniu, zresztą sami się sprawdźcie czy wytrzymacie. Zapraszam na Mini babeczki z kremem i granatem.Składniki:300 g ciasta francuskiego180 ml śmietanki 30 %Serek waniliowy 150 gMały granatłyżeczka cukru pudru z waniliąSposób przygotowania:Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy kółeczka za pomocą foremki do ciasteczek. Przygotowane blaty
Słodkie Przyjemnościposzłam troszkę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu , ale oczywiście możecie pokusić się o przygotowanie takiego domowego z żółtek i mąki. Z podanej porcji wyszło mi 38 babeczek. Składniki : Opakowanie budyniu waniliowego - takiego na 3/4 litra mleka. 3 szklanki mleka Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczka proszku do pieczenia 6 żółtka 2 łyżki
Malinowa Kawiarenkaroku po raz kolejny własnoręcznie robię babeczki do świątecznego koszyczka. Zdecydowanie wolę je od kupnych. Pracy przy nich nie wiele a są naprawdę wyborne. Robiłam je już nie raz ale w postaci muffinek, za każdym razem niewątpliwie zrobiły wielką furorę. Mam nadzieję, że na święta również przypadną do gustu domownikom i gościom. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki Serdecznie polecam(...)jajeczkek a także mokrego dyngusa ;) Składniki: 150 g masła 120 g cukru 2 jajka 150 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mleka 2 łyżki kawy rozpuszczonej w minimalnej ilości wody Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę, stopniowo dodawać jajka i miksować po każdym dodaniu. Następnie
Krakowskie smaki Anisiebie idealnie. Babeczki są bardzo mięciutkie i długo pozostają świeże. Jak dla mnie wyjątkowe. Idealnie pasuje do nich krem z dodatkiem białej czekolady lub waniliowy. Polecam!Cupcakes różane z białą czekoladą Składniki na babeczki (około 12 sztuk): 3 jajka 1 żółtko 75 g cukru kilka kropel aromatu różanego lub 1 łyżeczka wody różanej 150 g białej czekolady 50g masła(...)Pieczemy około 16-18 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym. Schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić ostudzone babeczki
Mania Gotowania