babeczki wszelkiej maści. Dawno ich nie piekłam ale ostatnio kiedy zobaczyłam przepis na blogu White Plate nie mogłam się oprzeć, Dość zwarte, wilgotne, najlepsze z dużą ilością owoców. Waniliowe babeczki z porzeczkami i jeżynami suche składniki: 320 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli mokre składniki: 2 duże jajka 120 g stopionego i ostudzonego masła
Dzieje kuchennej Wiewióryurocze). Z masy cukrowej musimy wyciąć trzy kółka - wykorzystałam do tego dwa kieliszki i tylkę od szprycy (4, 3 i 1,5 cm). Babeczki zrobiłam z przepisu na proste babeczki waniliowe, które według uznania można ulepszyć dodając do środka kawałki czekolady, ulubione bakalie czy nawet cukierki (jak np. tutaj). Na górę krem budyniowy, dekoracja i voila! urocze sowie babeczki gotowe
Ciastkozercykońcu nie ważne czy bandaże będą prosto czy krzywo. W sumie nawet lepiej jak są krzywo… :) Babeczki, które widzicie na zdjęciach upiekłam z przepisu na proste babeczki waniliowe z dodatkiem mlecznej czekolady. Dekoracje można zrobić z kupnej masy cukrowej, ale bardzo dobrze sprawdzi się tutaj również ta domowa (i moim zdaniem jest dużo smaczniejsza). Składniki na babeczki Składniki
Ciastkozercywiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki z jagodami to świetny pomysł na deser. Do prostych babeczek waniliowych dodajemy garść jagód, mieszamy i przekładamy do foremek - ciepłe i pachnące ciastka mamy już po 20 minutach. Jeśli macie nieco więcej czasu (ja niestety nie miałam) polecam dołożyć kruszonkę
Ciastkozercykilka pomysłów, które sprawdzą się zarówno w pierwszym jak i drugim wariancie :) Po przepis wystarczy kliknąć na zdjęcie lub w odnośnik. Zaczynamy od klasyki, czyli prostych babeczek waniliowych – niezawodna pozycja jeśli na pieczenie nie macie za dużo czasu (lub to Wasze pierwsze ciasto tak w ogóle ;) ), mój ulubiony przepis z kategorii nie-do-popsucia. Jako dodatki najlepiej wybrać ulubioną(...)drożdżowego poniżej kilka propozycji :) Babeczki truskawkowe to całkiem świeży przepis, w wersji czekoladowej pyszne będą rogaliki , a dla miłośników cynamonu – bułeczki . Dobrym pomysłem zawsze są ciasteczka – tak do pochrupania :) Większość z nich można przygotować wcześniej i przechowywać w ciastkowym słoiku lub puszce, łatwo zabrać je także ze sobą na drogę. Moje ulubione waniliowe to kruche ciasteczka maślane
CiastkozercySezon truskwkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe- wymieszać mokre i suche składniki, potrzeba kilku minut, by utrzeć masło z cukrem. Świetne na letnią porę, do zabrania na wycieczkę(...)imprezę pod chmurką. Babeczki będą bardziej treściwe, gdy podasz je z frostingiem z białego serka. Przepis na smaczną polewę z serka znajdziesz tutaj . Zapraszam do przepisu! Składniki na 12 muffinek: 100 g masła 100 g cukru/ksylitolu 2 jajka 150 g mąki orkiszowej jasnej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml mleka 12 truskawek cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babeczki z walentynką to kolejna propozycja słodkiej dekoracji, którą możecie zaserwować na walentynkowy deser (śniadanie? ;) ). Jako bazę przygotowałam kruche babeczki waniliowe, do tego krem śmietankowy i słodkie walentynki z masy cukrowej (ją także możecie zrobić sami w domu). Jeśli nie przygotowujecie walentynkowego przyjęcia (jest coś takiego jak walentynkowe przyjęcia?) zrobienie kilku sztuk nie powinno zająć Wam dużo czasu, a efekt
CiastkozercyWaniliowe muffinki Muffinki i babeczki to ulubione słodkości - nie tylko wśród najmłodszych. Te ciastka są proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele czasu ani wyszukanych dodatków. Muffinki według tego przepisu są naprawdę nieskomplikowane w wykonaniu i nie wymagają praktycznie żadnego doświadczenia w kuchni. Spokojnie możemy przygotować je razem z dziećmi :) Składniki na waniliowe muffinki z bakaliami 2 jaja 1 łyżeczka proszku
Gotujemy i jemyBabka z czerwoną porzeczką Babka z czerwoną porzeczką to nic innego jak waniliowa babeczka przełamana smakiem lekko kwaskowatych owoców. Pyszne, puszyste ciasto na oleju, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Babka z czerwoną porzeczką to idealne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki Zachęcam do przygotowania Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości
WSZYSTKO SMACZNEBabka z czerwoną porzeczką Babka z czerwoną porzeczką to nic innego jak waniliowa babeczka przełamana smakiem lekko kwaskowatych owoców. Pyszne, puszyste ciasto na oleju, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Babka z czerwoną porzeczką to idealne ciasto do popołudniowej kawki lub herbatki Zachęcam do przygotowania Przepis na foremkę do babki o średnicy 20 cm i wysokości
WSZYSTKO SMACZNEbabeczki czekoladowe na każdą okazję. Są fantastyczne, miękkie i smaczne. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2–4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 100 g cukru (0,5 szklanki) 250 ml mleka 100 ml oleju 100 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
karolgotujezrobioną posypką . Nie macie kuwertury czekoladowej? Równie dobrze spisze się gotowa polewa. Jedyne co ogranicza Was w przygotowaniu babeczek to wyobraźnia ;) Zapraszam na halloweenowe babeczki nietoperze :) Składniki na proste babeczki waniliowe + serek mascarpone, gotowa polewa czekoladowa lub kuwertura, cukrowe koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić(...)masy cukrowej i czekolady lub z białego lukru (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników). W obydwu przypadkach można zrobić sobie zapas, dobrze wysuszyć i przechowywać w szczelnym pudełku. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Babeczki smarujemy warstwą serka mascarpone (można użyć też dowolnego kremu, ale wtedy babeczki posypane cukrową posypką będą bardzo słodkie). Posmarowane babeczki maczamy
Ciastkozercykreskówek nie muszą być trudne do przygotowania. Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka mam dla Was kolejną wersję babeczki Myszka Minnie (poprzednią możecie zobaczyć tutaj). Wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe, wzbogaciłam je jednak bananem - dzięki temu są idealnie wilgotne w środku i mają świetny egzotyczny aromat.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru(...)muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek, foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić
CiastkozercyDzisiejsze babeczki pomógł mi zrobić Krzyś (dzięki Krzysiu!), do przygotowania potworków wykorzystałam przepis na proste babeczki waniliowe , do każdej włożyłam po dwie kostki czekolady :) Świetny efekt daje wyciśnięcie kremu przez tylkę z małymi dziurkami, jeśli jednak takiej nie macie możecie zrobić podobną używając plastikowego worka cukierniczego (powinien być dość gruby), kawałka taśmy klejącej i szpilki. Końcówki worka nie ucinamy tylko(...)lini na końcu worka robimy dziurki szpilką lub pinezką, trzeba przy nich trochę posiedzieć – nie mogą być za małe, bo nie uda nam się wycisnąć kremu. Składniki na babeczki Składniki na krem Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) +barwniki spożywcze: żółty, czerwony, zielony (w proszku lub w żelu), kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa Babeczki
Ciastkozercypralinek może posłużyć czekoladowy ganache, ja zdecydowałam się jednak zrobić je tak jak robi się cake pops czyli lizaki z ciastka (można je zobaczyć np. tutaj ). Wykorzystałam kilka czekoladowo-waniliowych babeczek, które zostały mi z poprzedniego dnia. Składniki: dowolne babeczki masło orzechowe polowa czekoladowa (lub orzechowa) orzechy laskowe ciemna czekolada Babeczki kruszymy w rękach lub blenderze. Dodajemy po łyżeczce masło
Ciastkozercy