Muffiny ze szpinakiem, serkiem brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować
Słodka Stronawydają się być lekiem na wszystko, a jedna taka babeczka potrafi postawić na nogi. Ilość cukru dość mocno ograniczyłam, babeczki stały się przez to bardziej wytrawne z wyraźnym aromatem gorzkiej czekolady. Ważne aby użyć dobrej jakości czekolady i kakao. Muffiny czekoladowe 350g mąki pszennej 100g mąki kukurydzianej 400ml kefiru lub jogurtu naturalnego 160g masła 100g cukru 3 jaja 5 łyżek
Zapiski Młodej Żonynasiennych, zmiksowany) 100ml śmietany 12% 1 jajko masa karmelowa (u nas z wedlowskiego słoiczka) gruba sól (polecam Sal de fleur) Masło rozpuszczamy w rondelku. Przygotowujemy papilotki w formie na muffiny. Mieszamy suche składniki- mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. W osobnym naczyniu łączymy mokre- mus, śmietanę, jajko i płynne, przestudzone masło. Łączymy suche i mokre składniki- grudki mile widziane(...)poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki, przełamane bardziej intensywnym wnętrzem. Polecam gorąco! A może przy okazji polecicie jakieś dobre seriale, które można zagryźć takim jesiennym muffinem?:-) Nasze jabłka nie były duże. Ani piękne. Ale nie były też robaczywe, ani pryskane chemią. I chociaż pewnie w supermarkecie
les mirabellesSmak jabłek i cynamonu nieodzownie kojarzy mi się z jesienią. Jeśli lubicie szybkie wypieki - to przepis idealny dla Was :) SKŁADNIKI (na 12 sztuk) Kruszonka 1/2
Moje Kuchenne RewelacjeMuffiny dla zabieganych, ale lubiących domowe słodkości :-) Czas przygotowywania: 10 minut Czas pieczenia: 35 minut Ilość babeczek: 9 dużych muffinek Składniki: • 4 jajka • 200 ml mleka • 60 g cukru np. trzcinowego • po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia • 50 ml oleju np. rzepakowy, ryżowy • 260 g mąki pszennej
AniaGotuje.pl1 pełna szklanka maki 1 łyżka kakao 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 1/2 szklanki maślanki
KorniszonkiRobię je najczęściej wtedy, kiedy nie mam w domu nic słodkiego, lub sklepy są zamknięte np. z powodu Święta Pracy, a rodzinka domaga się czegoś słodkiego
Calzonella.comSkładniki: Ciasto: – 1 szkl. mąki pszennej razowej – 0,5 szkl. mąki owsianej – 3 łyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1/4
Podwójnaporcjajest nadzwyczajnie prosty i niezawodny- zawsze się udają ;) Dużo nie trzeba a po chwili z piekarnika wyjeżdżają puszyste i pięknie pachnące muffiny. Do tego niebiańskie połączenie słodkości czekolady ze słonymi orzeszkami- PYCHA! :D Składniki: (na 12-14 babeczek): Składniki suche: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody szczypta soli Składniki mokre
Czerwona PorzeczkaMuffinki z kremem i wielkanocną dekoracją z pewnością ucieszą najmłodszych domowników. Klasyczne waniliowe muffiny w świątecznej odsłonie . Wystarczy krem i kolorowe czekoladowe jajeczka, by wypiek oczarował domowników i gości. Jeśli upieczenie babeczki w pastelowych osłonkach, będą prezentowały się jeszcze piękniej. Podpowiadam - takie piękne osłonki dostępne są w PEPCO, za całkiem niewielkie pieniądze. Do dekorowania muffinek zaangażujcie koniecznie dzieci, no chyba(...)proszek do pieczenia. Jajko, jogurt, olej zmiksować- nie ubijać. Do suchych składników dodać składniki mokre - szybko zamieszać. Ciastem napełniać wyłożoną papilotkami formę do muffinek, lub sztywne papilotki na muffiny. Ciasto nakładać do wysokości 3/4. Muffiny piec około 20 minut, aż muffiny zabiorą złocistego koloru. Upieczone muffiny wyjąć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia. 2. Białą czekoladę połamać, przełożyć
kolorowotorcikowoBanalnie proste, wilgotne, słodkie. Jeden z moich najlepszych wypieków. Duże, wyraziste.Idealne na jesienny wieczór.Składniki na 12 dużych muffinów:3 i 1/3 szkl. mąki pełnoziarnistej1/2 szkl. oleju rzepakowego1 i 3/4 szkl. wody20 g stewii w proszku200 g puree z dyni2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki przyprawy do piernikaPrzygotowanie:Sypkie składniki wymieszać misce, a w drugiej(...)mokre. Połączyć zawartości obydwu. Wymieszać za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.Dyniowe babeczki na instagramie
CzarnawisienkaKlasyczny przepis na muffinki.Składniki suche, składniki mokre.Łączymy szybko.Bawimy się dodatkami.Postawiłam na maliny i białą czekoladę.Ciasta wystarczy na 12 standardowych muffinek.Lub na 7
bistro mamaNa te muffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe. Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają
Ostra na SłodkoCześć!Co planujecie zabrać ze sobą jutro na drugie śniadanie do pracy? Mam dla Was świetny pomysł! Delikatne drożdżowe muffinki z dodatkiem kwaśnych wiśni i musli
Pora coś zjeśćJeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i kwiatków ułożonych z czekoladowych drażetek. Składniki na 5-6 dużych muffin lub 10-12 małych: 100 g masła 200 g mąki 80 g płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g drobnego cukru(...)rozpuszczone masło oraz sok z cytryny, wymieszać. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je w 3/4 wysokości (piekłam babeczki w formie silikonowej, nie musiałam używać papilotek). Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem pudrem
Czerwień i błękit