Babka Polska drożdżowa, klasyka sama w sobie. Do koszyka ze święconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1
Apetyczna babeczkabyłyby również cząstki pomarańczy, grejpfruta, ale to już następnym razem :) Sosem polewamy tuż przed podaniem. Do pracy sos transportuję w małych słoiczkach :) składniki: proporcje wg uznania rukola i baby szpinak (ew. mix sałat) ser z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur) suszona żurawina lub rodzynki owoc granatu orzechy laskowe winogrona Szpinak i rukolę myjemy, a następnie(...)zielonych liściach układamy: orzechy, żurawinę, pestki owocu granatu, winogrona. Nie mieszamy. Sosem polewamy tuż przed podaniem. sos: 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 200 ml oleju rzepakowego szczypta soli szczypta pieprzu W szklanej misce umieszczamy musztardę, dodajemy miód i mieszamy za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, nie przerywając
bistro mamaZostawiamy na kilka minut ,aby nam rozczyn troszkę podrósł w ciepłym pomieszczeniu. Jajka wybijamy do małej miseczki i dodajemy pozostałą część cukru,sól,cukier waniliowy oraz otartą skórkę z cytryny. Gdy jajka są bardzo zimne możemy trochę podgrzać na ogniu ciągle mieszając( do około 35 C ). Następnie wlewamy je do rozczynu,dodajemy jeszcze trochę mąki i mieszamy dokładnie wszystko razem(...)masę. Mąki dodajemy tyle w zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Możemy z niego robić drożdżówki,chałki,baby drożdżowe i inne ciasta. Tutaj znajdziesz film jak zrobić pyszne chałki z marmoladą i rodzynkami
Przepisy i porady kulinarnedodajemy stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Do masy jajecznej na przemian dodajemy przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie(...)migdałów w płatkach i otrzymamy w kilku pysznych smakach v można dodać do części ciasta kakao lub kawę i tą częścią polać po wierzchu i mamy babę w fantazyjne wzory v można do całości ciasta dodać kakao (zamiast części mąki dać kakao) i wtedy mamy babę czekoladową
Mia Cucina SofietaBabka makowa z białek...Lekko wilgotna, rozpływająca się w ustach.Piegowata od maku.Na bazie samych białek.Oblana cytrynowym lukrem.Zapraszam!Składniki:125 g margaryny + do wysmarowania formy na
Gospodyni Miejskazwiększonenatężenie ruchu na ulicach mego miasta. Ludzie, objuczeni siatami, torbamiz jedzeniem, prezentami, słodyczami... Ich widok, szczególnie w takichokolicznościach, wcale mnie nie dziwi. A następnie długie godziny spędzone w kuchni. Baby rosnące w piekarniku,baranki z masła już czekające w lodówce, jajka, szynki w galarecie, sostatarski już gotów, kiełbasy co nie miara... Ach! Co dom, to inna zastawastołu, bynajmniej w każdym(...)banalnych w przygotowaniu. Polecam! CYTRYNOWA BABKA MAJONEZOWA Z ŻURAWINĄ SUSZONĄ. /od Babci;/ 4 jajka 1/2 szklanki krupczatki 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki majonezu szklanka cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suszonej żurawiny Białka oddzieliłam od żółtek. Mąkę, krupczatkę, sól, proszek do pieczenia, połowę cukru mieszam razem. Dodaję do sypkiej mieszanki majonez
W kuchni Karmel-itkiParę lat temu oszalałem na jego punkcie i teraz prawie każdy dzień zaczynam od wysokiej szklanki z kilogramem upłynnionych marchwianych korzeni. Lubię też tartą, soczystą marchew z cytryną. Pyszna jest młoda marchewka duszona w maśle i glazurowana. W Szkocji bardzo smakowało mi słodkie ciasto marchwiowe. Na podobne trafiłem niedawno w barze "TriBeCa" w Krakowie. Idę skrobnąć na jutro(...)wiem... Wiem jednak na pewno, że jest kilka wcieleń marchewki, które powodują u mnie szybsze bicie serca i rumieńce zachwytu. To marchewkowe gnocchi (klik) i orientalna sałatka z z baby carrots (klik) , a kilka dni temu dołączyła do nich Elżbietańska Tarta Marchewkowa. Odkąd ją ujrzałam - a minęło już kilka lat, wiedziałam, że nadejdzie dzień, kiedy będę na nią nie tylko
KUCHARNIARyba po grecku o tej porze roku jest chyba najsmaczniejsza,bowiem "babie lato" oferuje nam dojrzale,pachnace latem kolorowe warzywa.Choc zaden Grek nie zna tej potrawy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baby już upieczone, stygną i czekają na udekorowanie.Sernik pięknie spękany ubywa z blaszki. Kto tu taki łasuch? Żur na gazie delikatnie bulgocze, kaczka skwierczy w piekarniku,schab marynuje się w lodówce. Żelatyna tężeje. W kuchni ruch. Pisanek koszyk stoi na stole, pachnie zielona rzeżucha.Para z żelazka bucha - prasuje się śnieżnobiały obrus. Dzieciaki klejąkartki, wyjadają z miseczki resztki lukru, podkradają(...)KAWAŁKAMI CZEKOLADY I CYTRYNOWYM LUKREM. (autorskie? po części;) 200ml mleka80g cukru150ml oleju2 jajka sok z 1/2 cyrynyszklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia płatki czekoladowe cukier puder odrobina soku z cytryny posypka czekoladowa Cukier utarłam z jajkami, dolałam oleju. Przesiałam mąkę z proszkiem i dodałam do płynnych składników. Wcisnęłam sok z cytryny i dokładnie zmiksowałam. Na końcu delikatnie wmieszałam łyżką płatki
W kuchni Karmel-itkijasnobrązowy kolor, idealnie nadaje się jako lekkie ciasto do kawy czy herbaty.Niedługo rozpocznie się okres przygotowań do świąt wielkanocnych i wtedy na naszych stołach nie może zabraknąć różnych bab i babeczek. Na blogu postaram się zamieścić przepisy na różne babki, ale już dziś polecam babkę herbacianą, bo śmiało można ją upiec na świąteczny stół.Oryginalny przepis pochodzi najprawdopodobniej(...)też nieco ilość spulchniaczy. Babka herbacianaSkładniki:250g mąki pszennej80g margaryny100g cukru2 żółtka1 szklanka mocnej herbaty1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sody oczyszczonej1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny Wykonanie:- herbatę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, zmiksować- do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem
Smakołyki BerenikiUdało mi się ocalić jedynie kawałek "dziubka" gołębicy, by przekonać się jak smakuje na drugi dzień. I tu kolejny powód do zachwytu - nic nie traci na swojej wilgotności (tak, to baba wilgotna, nie sucha!). Nawet jeśli nie macie specjalnej formy na gołębicę, namawiam Was na jej upieczenie. Przepis nie jest trudny, trzeba jedynie - jak w przypadku wszystkich drożdżowych wypieków - uzbroić(...)świeżych drożdży 200 g masła 170 g cukru 5 żółtek 30 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego starta skórka z 1 cytryny skórk a star ta z 1 pomarańczowy 1 szczypta soli 50 g kandyzowanych owoców (opcjonalnie, u mnie drobno siekane suszone żurawiny) Składniki na lukier migdałowy 2 biał
KUCHARNIAżeby się nie pozbierał. I tak sobie myślimy, że nawet zamieszek naród nie potrafi zorganizować. Mamy takiego Wiplera, który cieniutkim głosem piszczy jak mysz w połogu, bo go baba bije a taka Francja ma falę emigrantów, która pali przedmieścia Paryża.Z kuchnią chyba mamy podobnie. Nie możemy się zdecydować na radykalizm. Albo mamy fanów radosnej twórczości, albo modernistów, którzy uważają(...)soczewicę, sam schab do kanapek, co kto lubi. A więc, do dzieła!Soczewica: zieloną soczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię
ladykitchenSzczelnie zamknięte biscotti w jakimś pojemniku (np. szklanym lub blaszanym) można przechowywać nawet kilka miesięcy.” Biscotti di Prato – aromatyczne, rozkosznie chrupiące, z dodatkiem migdałów, pachnące pomarańczą lub cytryną. Do kawy, herbaty czy lampki wina. Poczujcie się przez chwilę… jak we Włoszech. Smacznego. W Wypiekaniu na śniadanie uczestniczyli: Paweł z bloga Marder & Marder Manufacture Ola z bloga(...)tylkoMagda z bloga Z miłości do słodkościAgata z bloga Agata gotujeEdyta z bloga Przy kuchennym stoleDaria z bloga Red and PaleUlubione Przepisy z bloga Ulubione PrzepisyKaśka z bloga Baby do garów! Wszystkim bardzo dziękuję za „wspólne chrupanie”. Lista uczestników jest sukcesywnie uzupełniana. Wydrukuj przepisThe post Biscotti di Prato appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkokrajach anglosaskich jako coffee bread.- oryginalnie stosuje się wyłącznie migdały, ale często przepis jest modyfikowany. Zdarzają się z dodatkiem np. żurawiny, orzechów, pistacji, moreli, czy suszonych owoców.- skórkę z cytryny możemy zastąpić skórką z pomarańczy, albo dać i jedną i drugą.- opcjonalnie można dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego.- w polskich przepisach przeważnie stosuje się migdały bez skórki, ale oryginalne biscotti(...)miłości do słodkościAgata z Agata gotujeEdyta z Przy stoleDaria z Red and PaleKasia z Ulubione przepisyIza z Smaczna PyzaKasia z Baby do garów
Moje domowe kucharzenieŚwięta Wielkanocne kojarzą się przede wszystkim z białą kiełbasą, szynkami, pieczeniami, jajami, babami wielkanocnymi, mazurkami. Jednak, co mają powiedzieć wegetarianie i weganie? Nic, po prostu zrobić wegański majonez! Nie jestem weganką, ale rezygnacja z mięsa w jakiś sposób spowodowała, że po części się nią stałam. Po części, żeby nie było! Ryby jem, jajka jem, miodu w życiu(...)łyżeczka soli ok. 1/3 szklanki oliwy z oliwek 3-4 łyżki zimnej wody 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego (lub jabłkowego) 1-2 łyżki soku z cytryny świeżo mielony pieprz biały sól do smaku Fasolę zalewam wodą i odstawiam na noc, aby napęczniała. Następnie dodaję sól i gotuję do miękkości (można ją nawet rozgotować), około 15 minut
W kuchni Karmel-itkiSprawdź inne wyszukiwania: