miksujemy z cukrem i solą na gładką masę. Dodajemy mąki i dalej miksujemy do połączenia. Można również ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto wkładamy do formy i rozprowadzamy cienką warstwą. Miękkie ciasto łatwiej rozkładac w blaszce lekko wilgotnymi dłońmi. Formę z ciastem chłodzimy w lodówce min. 30 minut. Czekoladę siekamy na kawałki ok pół centymetra. Piekarnik rozgrzewamy(...)Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Ciasto posypujemy kawałkami czekolady, zalewamy je masą karmelową. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, żeby masa ścięła się. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy kakao i orzechami. Ciasto to sprawdzi się świetnie jako świąteczny łakoć
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie podczas tegorocznych wakacji w Grecji pokochałam bakłażan i nie mogłam się doczekać aż zrobię coś z jego udziałem w domu. I się doczekałam W tym całym natłoku świątecznej gorączki warto na chwilę odsapnąć. Jak dla mnie wieczory i wspólny obiad jest właśnie takim momentem kiedy mogę wytchnąć. Lubię kiedy mogę się delektować posiłkiem. Dlatego bakłażan na chlebku pita sprawdza(...)niesamowicie smaczne. Bakłażana przyprawiłam kminkiem, pieprzem i papryką. Hummus zrobiłam sama na szybko, ale można oczywiście kupić gotowy Przepis zrobiłam zainspirowana konkursem organizowanym przez simplelife.pl i markę braun. W końcu jakie mogłam wybrać inne ulubione danie jak nie to Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na obiad to kliknijcie
rabarbarowoPepparkakor - szwedzkie pierniczki Kolejna świąteczna propozycja, tym razem ze Szwecji. Cieniutkie, kruche pierniczki pepparkakor, o charakterystycznym ostrym smaku przypraw korzennych. Są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków, ale równie pyszne. Zbierałam się do ich przygotowania dość długo, w końcu spróbowałam w dwa lata temu. Zrobiłam wszystko według wskazówek Liski i... wyszła klapa. Ciasteczka były prawie czarne i całkowicie przytłoczone smakiem(...)którą prezentuję dzisiaj. Nie udało mi się znaleźć w Polsce melasy, która miałaby jakiekolwiek oznaczenie. Użyłam więc mieszanki syropu klonowego i sztucznego miodu. Jeżeli wolicie możecie zgodnie z przepisem użyć wyłącznie syropu klonowego. Moje proporcje podaję w nawiasie, reszta zgodnie ze wskazówkami Liski . Składniki: 150 g melasy , syropu z buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego
Pełny talerzPamiętacie przepis na jabłecznik pod twarożkową kołderką? W listopadzie wszelkiego rodzaju jabłeczniki były bohaterami comiesięcznego (jak ustaliłyśmy) Wyzwania Blogerek. Na czym takie wyzwanie polega? Otóż
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie po długiej świątecznej przerwie. Dopiero zabrałam się za zgrywanie zdjęć świątecznych ciast i potraw. W tym roku upiekłam między innymi miodownik z orzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto miodowe: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Całkowicie ostudzić. Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku. 4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, placek miodowy. Na wierzch wyłożyć polewę kakaową, a potem orzechy. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis
Kuchnia domowa AniCiasteczka Linzer to austriacka klasyka, która pojawia się na austriackich jarmarkach świątecznych. Są to mega kruche, maślane i pyszne ciasteczka z dodatkiem migdałów. Jest to mała
Kuchnia w oparachDzisiaj prezentowane batoniki dostałyśmy już jakiś czas temu w prezencie od Asi (blog: Co tak pachnie? ), jak się potem okazało są one dostępne w Almie także
Candy PandasUwielbiam piątki z Yankee Candle na moim blogu. Choć woski palę w kominku codziennie i zapachy Yankee Candle są w moim domu praktycznie dzień i noc
Magiczne Życie Marty... nie mam białego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale
bastalenaczęsto, choć nie w całym regionie od zawsze były doceniane. Na wschód od Buga i Sanu kasze stanowiły jeden z podstawowych, ale i bardzo lubianych składników potraw codziennych i świątecznych. Wincenty Pol w Pieśni o ziemi naszej pisał „Aż do Bogu, aż do Sanu leży, czarna wyorana Ruś czerwona, Ruś hreczna”. Tymczasem na zachód od tych terenów w okresie zaborów(...)Mięso mielone przysmażamy z cebulą na oleju. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi podajemy polane masłem lub przysmażoną słoniną. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Łęki Dukielskie z publikacji „Dukielskie specjały. Gdzie i kto”. * Aleksandra Chomicz, Alina Stradecka, Kasze. Pożywne źródło
Trzeci talerzKrokiety z pieczarkami i mozzarellą fot. Moja Książka Kucharska Krokiety z pieczarkami i mozzarellą. Przepis na pyszne domowe krokiety z pieczarkami. Niezwykle aromatyczne, lekko pikantne krokiety
Moja Książka Kucharskaudanych świątecznych dań są dobre składniki i odpowiednio dobrane produkty. Przepis nie należy do najprostszych jednak wykorzystanie dobrej jakości produktów jest gwarancją do sukcesu. Największą trudność może Wam sprawić upieczenie dobrego biszkoptu. Musi być miękki, elastyczny i odrobinę wilgotny. Przy tym pachnący korzennymi przyprawami. Najlepszą receptą na puszysty biszkopt jest odpowiednie dobranie mąki, ja rekomenduję w tym przepisie Lubella(...)miksując białka aż zupełnie się rozpuszczą. Dodaj żółtka po jednym i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Przesiej do miski mąkę, kakao oraz piernikową przyprawę. Dokładnie wymieszaj szpatułką na jednolite ciasto. Przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz 60 minut lub do suchego patyczka. Wystudź biszkopt. Przygotowanie kremu rozpocznij od wstawienia
Mango Papajanajbardziej kojarzą mi się z jesienią, a nawet zimą i zbliżającymi się Świętami. Postanowiłam więc, że tym razem zrobię je w bardziej wyszukanej formie i w przeciwieństwie do poprzednich przepisów wzbogacę je o spód i jakieś pyszne dodatki - padło na podsmażone z cynamonem jabłka i orzechowo-owsianą kruszonkę. Powstały więc serniczki w jesiennej wersji i naprawdę w takim połączeniu smakują(...)bardzo ładnie prezentowały się na talerzyku, doskonale sprawdzą się więc nie tylko jako zdrowa przekąska, czy deser do kawy, ale też przy różnych okazjach, na pewno będą idealnie pasować na świąteczny stół . Składniki (10-12 sztuk): Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego szczypta cynamonu 2 łyżki ksylitolu Masa sernikowa: 250 g sera twarogowego
Healthy food explorerW jaki sposób najłatwiej przywołać wiosnę? Wybrać się na Wielkanocny Kiermasz! A takie wydarzenie odbyło się w Muzeum Wsi Lubelskiej w niedzielę 29 marca. Od rana
Pasja Smakuporządnie się najadłam. Z kursu wyszłam obładowana przepisami, deserami i chlebami, z uśmiechem od ucha do ucha i próbując złapać oddech po niedźwiedzim uścisku Larsa. Uwielbiam takie rzeczy! I już się nie mogę doczekać wycieczki do fabryki marcepanu w Odense w czerwcu... Tymczasem najwyższy czas wrócić do rzeczywistości po świątecznym lenistwie/nawale pracy (zależy, co komu przypadło w udziale). Dzień powszedni(...)następnie zmniejszyć temperaturę do 160 st. C. i piec jeszcze 20-30 minut, mieszając w tym czasie dwa razy. Ostudzić, przełożyć do szczelnego pojemnika. Smacznego! Ja tymczasem weekend zaczynam ciastem czekoladowo-truskawkowym na zamówienie. Zabawne, jak życie potrafi się ułożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrze