Moje dzieci uwielbiają piec ze mną ciasteczka. Dziś upiekliśmy partię pysznych kruchych ciasteczek z cynamonową nutą. Były tak pyszne, że do zdjęcia dotrwała tylko ostatnia partia
Słodkie okruszkiPierniczki z witrażykiem, urocze małe łakocie. Śliczne i smaczne pierniczki z „okienkami” ozdabiają stół i smakują nie tylko milusińskim. Można je wieszać na choince.
Takie tam pichcenieMimo niezbyt sprzyjających okoliczności postanowiłam zrobić torcik. Okazji kilka by się znalazło miedzy innymi taka, że MAMY TRUSKAWKI w rozsądnej cenie i już takie nasze
Dzieje kuchennej WiewióryBożego Narodzenia... Chciałabym podzielić si ę z Wami naszym przepisem na pierniczki, których cudowny aromat miodu i przypraw roznosi si ę po całym domu, wprowadzając wszystkich domowników w świąteczny nastrój. Pozdrawiam Was w ten piękny czas Adwentu :) **** Benvenuti nel più magico dei mesi dell’anno! Il 1° dicembre(...)polvere un pizzico di noce moscata un pizzico di chiodi di garofano PRZYGOTOWANIE Miękkie masło pokrojone w kostkę miksujemy z mąką, cukrem pudrem, sodą, przyprawami, miodem i jajkiem. Ciasto dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. pół centymetra. Wycinamy foremkami swoje ulubione kształty ciasteczek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka
La grande e la piccola cuocajakiegoś złośliwego chochlika zjedzona ;) Trzeba było improwizować, a z tej improwizacji powstał inny przepis. Ciasto okazało się smaczne, w smaku dawało się wyczuć słodkawy smak buraczków, który w połączeniu z dużą ilością kakao był bardzo oryginalny. Mogę Wam spokojnie polecić to ciasto, jeśli szukacie czegoś innego, czegoś bardziej oryginalnego :)Składniki:4 nieduże czerwone buraki (przed ugotowaniem(...)szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą buraczaną. Mąkę przesiać i dodać do ciasta, delikatnie mieszając.Piec w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy w środku jest dopieczone.Wystudzone ciasto polać polewą. Ja użyłam polewy czekoladowej i kolorowego lukru :)Ciasto ma przepiękny kolor, jest wilgotne i pięknie pachnące, konsystencją przypomina
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj Dzień Taty. Ja do mojego zadzwoniłam z samego rana (z mojego punktu widzenia, według niego to już pora na pierwszą drzemkę była) z życzeniami.
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGofry zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem i słodkimi powrotami ze szkoły, po której szło się na gofry z bitą śmietaną, wafle albo rurki z kremem
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowałam na urodziny Dominika. Z cudownym kokosowym aromatem i przełamującymi smak kwaskowatymi malinami. Świetnie będzie wyglądał na świątecznym stole - polecam! :) Kocham piec torty! Wbrew temu, co może się wydawać są to bardzo proste w przygotowaniu wypieki, o ile dysponujemy sprawdzonym przepisem na biszkopt. Jest tysiące kombinacji kremów, którymi możemy je przełożyć, ponczów, którymi możemy je nasączyć i owoców, które(...)sekund. Mąki mieszamy razem, a następnie przesiewamy stopniowo do masy jajecznej mieszając wszystko delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i wszystko delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy i wkładamy do piekarnika. Pieczenie: Temperatura - 170ºC z termoobiegiem Czas - ok. 40 minut, do suchego patyczka Zaraz po wyjęciu biszkopt upuszczamy z wysokości
Cooking Monsterczyli 1 grudnia. To czas kiedy jest mniej pracy na polu, a więcej czasu na przemyślenia i przygotowania do Bożego Narodzenia. Wraz z upływem roku przyjdzie też czas na świąteczne dania Wielkanocne, żniwa i chłodniki an upały, a potem rok zatoczy krąg aż do tradycyjnego bicia kaczek i gęsi na św. Marcina w listopadzie. Niektóre z powszechnie jedzonych na pałuckiej(...)podawanych w drewnianych miskach i jedzonych drewnianą łyżką. Bardzo chciałabym przeczytać podobną książkę z przepisami z okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron
Ugotowane pozamiataneDziś coś innego. Puree z dyni znajdziecie również pod nazwami: mus z dyni lub przecier z dyni. Do przygotowania puree z dyni najbardziej moim zdaniem nadaje
Gotowanie-ukSkładniki na pierniczki:250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku
Świat CiastaWy też nie mieliście w tym roku czasu zrobić pierniczków? Ja nie zdążyłam! Nic straconego, zawsze można upiec to proste, szybkie i obłędnie pyszne brownie bez
Quinoa Raz!W świątecznym ferworze trzeba również coś niecoś zjeść. Proponuję łatwy i smaczny obiad , krokiety z wołowiną i pieczarkowym sosem. Krokiety z wołowiną w świątecznej odsłonie. Do
codojedzeniasamo miękkie jak po upieczeniu, serio! Dlatego też można upiec je 5-7 dni przed Świętami, kiedy to mamy ciut więcej luzu i spokojnie wyjąć już na świąteczny stół 😋 Już po jednym kęsie skradną Wasze serce, jestem pewna! Około 40 sztuk: * gorzka czekolada- 200 g * mąka pszenna- 200 g * cukier trzcinowy- 150 g * masło- 60 g * jajka(...)masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać. Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze i ponownie włożyć je na 15 minut do lodówki. Kule przełożyć
Kraina Miodem Płynącamiksujemy z cukrem i solą na gładką masę. Dodajemy mąki i dalej miksujemy do połączenia. Można również ciasto posiekać nożem i szybko zagnieść ręką. Ciasto wkładamy do formy i rozprowadzamy cienką warstwą. Miękkie ciasto łatwiej rozkładac w blaszce lekko wilgotnymi dłońmi. Formę z ciastem chłodzimy w lodówce min. 30 minut. Czekoladę siekamy na kawałki ok pół centymetra. Piekarnik rozgrzewamy(...)Formę z ciastem wyjmujemy z lodówki. Ciasto posypujemy kawałkami czekolady, zalewamy je masą karmelową. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut. Ciasto studzimy do temperatury pokojowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, żeby masa ścięła się. Przed podaniem wierzch ciasta posypujemy kakao i orzechami. Ciasto to sprawdzi się świetnie jako świąteczny łakoć
Dzieje kuchennej Wiewiórywłaśnie podczas tegorocznych wakacji w Grecji pokochałam bakłażan i nie mogłam się doczekać aż zrobię coś z jego udziałem w domu. I się doczekałam W tym całym natłoku świątecznej gorączki warto na chwilę odsapnąć. Jak dla mnie wieczory i wspólny obiad jest właśnie takim momentem kiedy mogę wytchnąć. Lubię kiedy mogę się delektować posiłkiem. Dlatego bakłażan na chlebku pita sprawdza(...)niesamowicie smaczne. Bakłażana przyprawiłam kminkiem, pieprzem i papryką. Hummus zrobiłam sama na szybko, ale można oczywiście kupić gotowy Przepis zrobiłam zainspirowana konkursem organizowanym przez simplelife.pl i markę braun. W końcu jakie mogłam wybrać inne ulubione danie jak nie to Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na obiad to kliknijcie
rabarbarowoPepparkakor - szwedzkie pierniczki Kolejna świąteczna propozycja, tym razem ze Szwecji. Cieniutkie, kruche pierniczki pepparkakor, o charakterystycznym ostrym smaku przypraw korzennych. Są zupełnie inne od naszych tradycyjnych pierniczków, ale równie pyszne. Zbierałam się do ich przygotowania dość długo, w końcu spróbowałam w dwa lata temu. Zrobiłam wszystko według wskazówek Liski i... wyszła klapa. Ciasteczka były prawie czarne i całkowicie przytłoczone smakiem(...)którą prezentuję dzisiaj. Nie udało mi się znaleźć w Polsce melasy, która miałaby jakiekolwiek oznaczenie. Użyłam więc mieszanki syropu klonowego i sztucznego miodu. Jeżeli wolicie możecie zgodnie z przepisem użyć wyłącznie syropu klonowego. Moje proporcje podaję w nawiasie, reszta zgodnie ze wskazówkami Liski . Składniki: 150 g melasy , syropu z buraków lub syropu klonowego (dałam 85 g syropu klonowego
Pełny talerz