kolorowe. Zasmakuje całej rodzinie! Zapiekaną pierś z kurczaka można podać na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki, albo jako samodzielne danie na ciepło na spotkaniu ze znajomymi czy przy świątecznym stole. Jeśli chcemy, aby danie było mniej kaloryczne, majonez możemy zastąpić jogurtem naturalnym. [embed]https://youtu.be/48zPLovFunw[/embed] Składniki na zapiekaną pierś z kurczaka z serem i pomidorami: około(...)align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami[/caption] Zobacz inne przepisy na pierś z kurczaka: Szybki Kurczak Z Warzywami W Sosie Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Pieczarkami Pierś Z Kurczaka W Cieście Cukiniowym Kurczak W Cieście Naleśnikowym Z Sosem Tzatziki Kurczak W Sosie Koperkowym Piersi Z Kurczaka
e-PrzepisyKulinarneBoże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy przygotowywać świąteczne menu. Dziś proponuję Wam przepis na pysznego karpia duszonego w śmietanie z pieczarkami i makaronem. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Nie może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO(...)Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów na ciasta, ciasteczka i desery. Książka jest dostępna w promocji w sklepach Lidl w całej Polsce od 28 listopada. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy wystarczy zebrać 6 naklejek. Każda jest przyznawana
Tradycyjna kuchnia Kasimnie przyplątało, naszła mnie dzisiaj ochota na małe, słodkie co nieco. Biały puch za oknem natchnął mnie do zrobienia czegoś, co i zapachem, i smakiem przywodzi na myśl miniony, świąteczny czas. Niestety moje przeziębienie wciąż nie daje za wygraną, dlatego postawiłam na coś prostego i jednocześnie takiego, żeby nie musieć wychodzić po nic do sklepu. Padło więc na... Korzenne muffinki(...)cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 1 szklankę mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka 4 pełniutkie łyżeczki przyprawy korzennej własnego wyrobu (przepis poniżej) mały słoiczek, ok. 200 g powideł śliwkowych (przepis tutaj) Przyprawa korzenna, której użyłam do tych muffinek, nie jest standardową przyprawą piernikową. Do jej zrobienia użyłam: 4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczkę imbiru
Ratunku obiadKiedyś myślałam o serniku jak o największym wrogu. Zawsze mama powtarzała, że ser opada w serniku, bo pęka, bo to i tamto. W pierwszym serniku świątecznym
Wypieki UliW zeszłym roku podczas świątecznych wyprzedaży kupiłam sobie piękne czerwone foremki do pierników. To co różniło je od tych, których używałam wcześniej to rozmiar. Są zdecydowanie
Ciastkozercyznalazłam je w świątecznej książeczce Den store Julebagebog wydanej przez Amo. Połączenie kawy i orzechów laskowych od razu mi się spodobało. Już zaopatrzyłam się w spore ilości orzechów na Święta, czas więc zacząć je wykorzystywać. Ciasteczka wyszły pyszne - odpowiednio chrupiące, mocno kawowe i trochę orzechowe. Coś wspaniałego! Jedyne, co zmieniłam, to sposób przygotowania. Zamiast ciasto wałkować i wykrawać(...)ciasto. Z ciasta uformować kiełbaskę o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Ciasto odwinąć w formy, kroić na plasterki grubości około 5 mm, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 12-14 minut, aż się lekko zezłocą. Ostudzić na kratce. Smacznego! Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDwa lata temu (14.10.2014 r.) na świat przyszedł mój drugi skarb, moja miłość życia, mój synek. Dla mnie jako matki nie ma ważniejszych dni, niż dni
Słodkie okruszkiponieważ zdaję sobie sprawę, że święta miną szybciej niż sobie to wyobrażam.. W dodatku, powinnam zabrać się już za moją fabrykę świątecznych ciasteczek. A jak u Was z przygotowaniami? Co już macie uszykowane? :) Przedstawiając Wam kilka przepisów z użyciem mleczka kokosowego, w których korzystaliśmy jedynie z kremu kokosowego, pisałam Wam, że woda kokosowa sprawdza się świetnie(...)kokosowym twarożkiem tofu, który dzisiaj proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne, czuć w nich kokos, a dodatkowo są wegańskie! Składniki na ciasto naleśnikowe: - 300ml wody kokosowej + mleka sojowego (wszystko zależy od tego, ile wody otrzymaliśmy z mleczka kokosowego) - ok. 150-180ml mleka sojowego - 100g płatków
Be Fit Be StrongWitam po-świątecznie. Mam nadzieję, że miło spędziliście te kilka dni. Bo ja na przykład owszem... :) A jeszcze wcale nie koniec, bo w najbliższej perspektywie spotkanie z moimi ulubionymi (oczywiście po mojej żonie Madzi, ona jest ulubiona best of the best i forever ever :)) dziewczynami, Karoliną i Pati. I mam nadzieję, że taki miły i (prawie) sielankowy nastrój będzie się(...)powoli ciągnął aż do Sylwestra... A teraz mam dla was przepis na marchewkowe muffinki. Madzia któregoś dnia mnie wymęczyła, że koniecznie chce-musi zjeść. Bo jak nie to coś-tam... Wolałem nie sprawdzać co to jest "coś-tam", na samą myśl strach bierze. Zatem zakasałem rękawy, założyłem fartuszek i parę dłuższych chwil później muffiny już były gotowe, a jeszcze parę
Marder&Marder Manufacturefajną bigosów, trudno mnie zadowolić w tej kwestii. Ale na tą kapustę czekam cały rok. Dodatek suszonych grzybów robi swoje, kapusta nabiera pysznego smaku za którym tęsknię cały rok. Przepis na wigilijną kapustę z grzybami jest bardzo prosty, wystarczy trochę czasu i dobrej jakości składniki. Polecam Wam także: – barszcz wigilijny z suszonymi grzybami – wigilijne uszka z suszonymi grzybami(...)pikantny z chilli i suszonymi pomidorami – tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 60 minut Składniki ciasto: – 30 g suszonych grzybów – 300 g kapusty kiszonej – ½ cebuli – sól – pieprz Przygotowanie : Grzyby namaczaj w gorącej wodzie co najmniej przez całą noc. Następnie gotuj
nietylkopasta.plbalansuje smaki. Sprawdzi się świetnie zarówno jako weekendowe ciasto do kawy, jak również jako świąteczny wypiek. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej lub kilka godzin przed podaniem ponieważ ciasto jest z dodatkiem miodu co sprawia, że jest dość twarde i musi trochę zmięknąć pod wpływem kremu. Ciasto miodowo-śmietankowe Składniki: Cisato: 3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru(...)Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 równe części. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia (u mnie 29×24 cm) i przekładamy do nich ciasto (można je rozwałkować lub po prostu wykleić nimi blaszki). Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy
PatiGotujeŚwięta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi zostaje już tylko odkopanie domu po kuchennych rewolucjach. Na blogu dzisiaj przedstawiam jedno z dań na świątecznych, roladę schabową w chrzanowej galarecie, może ktoś się skusi. Składniki: Schab ( dowolna ilość ) Mix papryk ( czerwona, zielona(...)minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie octem oraz niewielką ilością cukru. Całość przelewamy przez sito, pozbywamy się wygotowanego chrzanu ( a smak zostaje ). Dodajemy żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy. Schab delikatnie kroimy ostrym nożem ( nie przejmujcie się jak trochę nie wyjdzie, końcowy efekt będzie i tak dobry ) Układamy na półmisku i zalewamy przygotowaną galaretą chrzanową. Dekorujemy
Smaki EwyPrzepis na babkę, jak i formę do niej dostałam od mojej Teściowej. Babka gotowana zawsze bywała u nich na świątecznym stole. U nas nie zawsze, ale niekiedy bywa. Kiedyś przygotowywałam ją na mące pszennej, pomimo iż w oryginalnym przepisie była pszenna i ziemniaczana, (ja nie daję mąki ziemniaczanej, gdyż uważam, że babka z jej udziałem jest bardziej sucha). Teraz dostosowałam(...)waniliowym lub ksylitolem z wanilią, na puszystą masę. Dodać stopione i schłodzone masło. Następnie cały czas ucierając (ubijając) dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu ciasto przekładamy do formy wysmarowanej dokładnie masłem, wyrównujemy i formę zamykamy. Zamkniętą formę wstawiamy do garnka z wrzącą wodą, woda musi sięgać do 1/2 wysokości formy babkowej, garnek przykrywamy i doprowadzamy
Smaczne ZdroweDeser, którego nie może zabraknąć na naszym świątecznym stole. Mój mąż go uwielbia, a makówki najlepiej robi Jego mama :) Słodka potrawa wigilijna znana głównie na Śląsku
Domowa cukiernia EwySkładniki: szklanka maślanki 2 limonki 2 cytryny 3/4 szklanki cukru 200 g margaryny 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 32
Karczma Honorietty