Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!świątecznym stole pojawiły się u nas: dwukolorowa babka z ricottą, sernik snickersowy oraz ciasto migdałowe z kajmakiem Przed świętami nie zdążyłam opublikować wpisów z tegorocznymi ciastami wilekanocnymi. Dzisiaj podzielę się przepisem na ciasto migdałowe. Na spodzie jest biszkopt nasączony sokiem z pomarańczy, dżem morelowy, masa budyniowa migdałowa, herbatniki, kajmak i płatki migdałów na samej górze. Ciasto jest wilgotne
Czerwień i błękitSezon świąteczny daje przyzwolenie na pieczenie większej ilości ciast, a więc korzystajmy ile się da! Czytaj więcej »
Kasia SarnaCiasto ,, Żądło pszczoły“ Edyta Guhl. Witajcie Kochani, postanowiłam wyjechać na Święta do Polski i bardzo się z tego cieszę, ale nie chcę zostawić Was bez nowego przepisu. Na naszym świątecznym stole na pewno pojawi się babka, sernik i obowiązkowo bułki z jabłkami, które może nie bardzo pasują do Wielkanocy, ale tak bardzo mi posmakowały, że muszę poczęstować dalszą i bliższą
dolcevitainmykitchenDynia jest niekwestionowaną królową jesieni, nie mogło zatem zabraknąć wypieku z jej udziałem. Miał być zwykły placek, a wyszedł torcik, obłędnie pyszny torcik. :) Przy okazji wizyty
Cooking MonsterKruche ciasto jest wg mnie dość kapryśne i nie gości u mnie zbyt często, ale gdy już się pojawia, to najczęściej w wersji wytrawnej. Dziś propozycja
Cooking MonsterŚwiąteczna biesiada przy stole nie obędzie się bez pysznej makowej strucli, tym razem z dodatkiem dwukolorowego ciasta drożdżowego, jest prosta w przygotowaniu, bez trudu poradzi sobie z nią każdy. Przepis na dwie średnie strucle. Składniki: Ciasto: 65 dag mąki pszennej tortowej 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty
Wanilia i KardamonCiasteczka Imbirowe, bo imbir mam, ale nie używam ;) Zapraszam oczywiście na oryginalną stronę z przepisem . Znajdziecie tam przepiękne, już trochę świąteczne zdjęcia owych ciasteczek i możecie pochwalić się fotką w komentarzu. Takich perypetii nie miałam chyba z żadnymi ciastkami ;p Pierwszy raz rozwałkowywałam ciasto bez podsypki z mąki a na papierze do pieczenia. Na początku przesuwało mi się
W kuchni bez szafekzamiast ciasteczek, upieczemy węgielkowe blaszki :] Wykrawać szklanką, albo foremkami. Można też zrobić z ciasta dość gruby wałeczek i pokroić go na plasterki. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór
Przepysznik - BLW i nie tylkoNa świątecznym stole obok babek, mazurków nie może zabraknąć sernika. Dlatego dzisiaj zapraszam na sernik, ale nie tradycyjny, lecz wielkanocny z dodatkiem kajmaku, słodko-słony z
Bernika - moj kulinarny pamietnikBabka Piaskowa to klasyka wśród domowych wypieków - szczególnie w okresie świątecznym. Tradycyjna babka piaskowa to niemal symbol Wielkanocy i wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt
Słodka StronaWielkanoc zbliża się szybko i czas najwyższy zacząć planować świąteczne menu . Niby jeszcze 3 tygodnie, ale wierzcie mi, że ten czas zleci nie wiadomo kiedy. Warto
Smaczna PyzaOd firmy Tescoma w ramach świątecznego testowania otrzymałam foremki do wykonania uli.W fajnych Wielkanocnych wzorach: jajko, króliczek i kurczaczek.Składniki:200 g orzechów włoskich200 g cukru
Z Majeczką w kuchniKoniec świątecznego leniuchowania i objadania się pysznościami. Niestety powroty do rzeczywistości bywają nie przyjemne. Co dobre szybko się kończy więc najwyższy czas wracać do domu. Kolejne
ciastkarnia na kruchym spodziesmak":) A ja dodam od siebie, że również uroczo wygląda:) Polecam Wam tę tartę na świąteczne śniadanie lub jako pomysł na wielkanocny obiad dla wegetarian. Zresztą jest tak dobra, że warto ją przygotowywać przez cały rok. Zapraszam! Przepis na Torta Pasqualina czyli po włosku "ciasto wielkanocne" pochodzi z Ligurii, a tradycja jego przygotowywania sięga XVI w. Receptura od tego czasu
Chilli Czosnek i Oliwa