Babcine przepisy to skarb, bezcenny! Ta szarlotka to smaki mojego dzieciństwa. Towarzyszyła mi, odkąd tylko pamiętam. Do tej pory jest ona obowiązkowym ciastem na rodzinnych świętach, urodzinach czy innych uroczystościach. W tegoroczną Wielkanoc Babcia również upiekła tę szarlotkę. Gdy przyszłam pomóc w przygotowaniu świątecznego obiadu, zabrałam się również za krojenie ciast i rozkładanie ich na patery i talerze. Jak zwykle(...)aromatycznego uwielbianego przeze mnie od dzieciństwa cynamonu. Co sobie wtedy pomyślałam? Mniej więcej coś takiego: "To ciasto MUSI być na Nastoletnich. Czytelnicy muszą wypróbować tę szarlotkę!" Szarlotka jak zwykłe wszystkim smakowała podczas świąt, a ja zmotywowana chęcią podzielenia się z Wami tym rodzinnym przepisem tydzień później poprosiłam Babcię o recepturę i od razu zabrałam się za pieczenie
Nastoletnie WypiekanieNajwyższa pora pomyśleć o menu na Święta Bożego Narodzenia . Mam w głowie kilka ciekawych pomysłów, a w kuchni wprowadziłam tzw. okres próbny świątecznych dań. Mam potrawy
Pobite gary BarbaryGdy szybko uporałam się ze świątecznymi wypiekami i zostało mi trochę czasu postanowiłam zrobić ekspresowy mazurek. Nie miałam w planach dodawać go na bloga bo z
Mienta blogCzekolada, truskawki, krem... czegóż więcej potrzeba do szczęścia ?;> W końcu weekend, tak bardzo oczekiwany. Żeby było bardziej świątecznie, pyszne ciasto do kawy ;) Poza tym to
Czerwona PorzeczkaŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, więc nastał czas na świąteczne propozycje. Palmiery z orzechami włoskimi i serem z niebieską pleśnią oprószone tymiankiem to prosta przekąska, którą możecie zaserwować swoim gościom do kieliszka czerwonego wina. Palmiery przygotowuje się z gotowego ciasta francuskiego (no chyba, że Wasze ambicje na to nie pozwolą :) ), które posypywane jest pokruszonym serem, posiekanymi orzechami(...)listkami tymianku. Następnie zwija się ku środkowi przeciwległe brzegi, kroi i piecze. Nic prostszego :) Przepis pochodzi z książki „Christmas with Gordon”. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego z masłem (250 g) mąka pszenna do oprószenia blatu 40 g orzechów włoskich obranych i drobno posiekanych 125 g sera Stilton (lub innego z niebieską pleśnią) 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
Moja DelicjaZapraszam na keksa :) jest to ciasto którego nie może zabraknąć na świątecznym stole .Zawiera on w sobie mnóstwo bakali , a ja nie była bym sobą gdybym
Sama słodycz i szczypta chilirozmowa wnuczka z babcią przez Skype, "Babciu ja dla Ciebie robię kartkę świąteczną, Antosiu a ja przygotowałam przepyszne pierniczki, zobacz już czekają na Ciebie.... mamuś zrobimy też?? ", więc przepis babci Stasi już w notatniku, a w przyszłym tygodniu będziemy wcielać go w życie. Piękny, ciepły, rodzinny czas świąt przed nami, czas o który należy dbać całą rodziną, by każdy mógł(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 1 paczka przypraw do piernika 1-2 łyżki cynamonu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto włożyć do lodówki na 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Każdy pierniczek posmarować białkiem i piec około 10 min. w temperaturze
Z notatnikakokosowe, pandan jest delikatnie wyczuwalny i nadaje im cudowny zielony kolor. A sos karmelowy dopełnia całości. Istne wiosenne szaleństwo. Babeczki są też fajnym pomysłem na na świąteczny wypiek, jeśli chcemy zaskoczyć gości. Polecam. Przepis z bloga J's Kitchen. Zainteresowanych zakupem pasty pandanowej odsyłam do netu, gdzie można ją bez problemu kupić. Ja użyłam już jej wcześniej do zrobienia(...)liśćmi, szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOwsiane ciasteczka, smaczne i zdrowe. Przepis znalazłem na blogu " Kraina Sosny " . Razem z ciastkami bakaliowymi doskonale sprawdziły się na świątecznym stole. Od siebie dodałem jeszcze do
Przepisy MikołajaTradycyjne, świąteczne ciasto rodem z Wysp Brytyjskich, z ogromną ilością suszonych owoców i orzechów oraz korzennych przypraw i… przy okazji mocno okraszone dużą ilością brandy. U nas musi być makowiec i sernik, u nich to niezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej(...)mało, to dokarmiamy keks co tydzień kilkoma łyżkami brandy. Ostatnie karmienie powinno być tydzień przed świętami, aby wierzch troszkę się podsuszył w lodówce. Ciasto jest typowo świąteczne, pachnie i smakuje świętami. Zawiera ok. 1800 g bakalii, nie można więc porównać go do żadnego innego. To połączenie mocno bakaliowego keksu i piernika
To co kochamBardzo mi się spodobały zabawy z ciastem filo jakie pojawiło się niedawno w jednym z marketów. Mniej już podoba mi się fakt, że była to jakaś
Smaczna Pyzapowieszenia na choince mam swój ulubiony sprawdzony przepis. ( KLIK ) Ale też zachciało mi się innych pierniczków takich małych ,słodkich ,miękkich . I wpadł mi do głowy pomysł, aby do piernikowego ciasta dodać gotowanej marchewki. Coś na wzór ubiegłorocznych pierników z ziemniakami ( KLIK ) Aby jeszcze bardziej podkreślić świąteczne zapachy wzbogaciłam je o pomarańczowe aromaty. W efekcie powstały(...)składniki połączą . Dodać marchew ,skórkę i sok z pomarańczy , wymieszać i wystudzić. Następnie dodać jajko , sodę i 4 łyżki mąki , jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodać resztę mąki . Schłodzić ok 1 godziny w lodówce. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części , każdą z nich rozwałkowywać na grubość ok pół cm ( nie cieniej ) i wykrawać dowolne kształty.Ułożyć ciasteczka
Malinowa KawiarenkaUszka do barszczu. Świąteczne pierożki nadziewane grzybami, podawane na Wigilię Bożego Narodzenia lub wykwintny niedzielny obiad. Składniki podane na 60 sztuk średniej wielkości.Składniki:na
prawdziwe jedzeniejeszcze przed świętami, bo warto! Piernik zainspirowany przepisem Nigelli Lawson z książki "Nigella Świątecznie". Swój piernik przygotowałam na dużej blaszce o wymiarach 36x26 cm. W przepisie wykorzystałam melasę, która dodaje piernikowi głębi, jeśli natomiast nie macie jej pod ręką, to zastąpcie ją miodem. Inka dodaje ciasto dodatkowego aromatu, ale zamiast niej możecie dodać do piernika tylko kakao (50g). Piernik czekoladowy
Cooking MonsterŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Wielu z Was planuje już Świąteczne Menu, a co za tym idzie myślimy o tym jakie ciasta upiec na te dni. Oprócz mazurków i serników zawsze na stole gości baba wielkanocna. Już mieliście okazję zapoznać się z przepisem na czarno białą Babkę Wielkanocną , tym razem zapraszam Was na drożdżową babkę cytrynową . Składniki
My World by Dagmara Rek