Większość Polaków nie wyobraża sobie Wielkanocy bez żurku lub białego barszczu. Co oczywiście nie oznacza, że jadany jest tylko wtedy. Żurek to w istocie dość popularna potrawa, zwłaszcza w niektórych regionach. Chociaż posiada on różne odmiany zależnie od takich właśnie czynników jak regionalność czy po prostu indywidualne upodobania, to jego podstawą zawsze jest zakwas. Można go albo kupić, albo(...)łatwością przygotować samemu . Najprostszym sposobem ugotowania żurku jest użycie jakiegokolwiek bulionu, choćby z kostki, dodania do niego włoszczyzny i np. białej kiełbasy, a na koniec doprawienie zakwasem i majerankiem. Ja jednak zalecam poświęcić na przygotowanie żurku nieco więcej czasu, ponieważ efekty będą wówczas dużo lepsze. Przede wszystkim wywar na żurek nie powinien być „jakikolwiek” – jak się zapewne domyślacie
Kulinarna PokusaOdkąd tylko pamiętam kochałam zupy typu biały barszcz, żurek, nawet te z torebki! od czasu gdy zaczęłam gotować sama dla siebie i bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął
Dzieje kuchennej WiewióryŻurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny.. Składniki: na 4 osoby: 1kg białej kiełbasy surowej 20 dag wędzonego boczku 3l wody pęczek włoszczyzny 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu na żurek majeranek 3 ząbki czosnku 3 cebule kilka łyżek oleju rzepakowego
Z Majeczką w kuchnizakwas z poprzedniego razu - przyśpiesza kiszenie i jakoś nigdy mi się nie popsuł jak tak robię :) Zakwas na barszcz biały 2 h po nastawieniu Zakwas na żurek 16 h po nastawieniu żurek
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęŻurek to chyba oprócz jajek jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikChyba nikogo nie muszę przekonywać że domowe jest zawsze najlepsze. Dzisiaj jest akurat ten dzień kiedy przyszedł czas na domowy zakwas na żurek. Mój postoi idealnie do soboty, bym mogła ugotować żurek na wielkanocne śniadanie. Zapraszam do wspólnego nastawienia zakwasu. Składniki : * szklanka mąki żurkowej - u mnie była taka dostępna w Tesco * 4 szklanki letniej, przegotowanej wody * 3 ząbki czosnku
Magiczne Życie MartyCześć! Mimo śniegu za oknami... święta wielkanocne są już tuż tuż, więc warto pomyśleć o świątecznym menu. Danie, które gości w wielu domach w czasie świąt, to bez wątpienia żurek. Ale czy warto go zrobić z torebki lub gotowego zakwasu w butelce? Chyba nie... :-) Gorąco zachęcam Was do nastawienia własnego, domowego zakwasu na żurek ! Można go zrobić na wiele sposobów
Pora coś zjeśćDziś przedstawię Wam propozycję nieodzownego na okoliczność świąt dania, tj. wielkanocnego żurku - w mojej wersji - na wędzonce z suszonymi grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce z grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPyszny żurek na domowym zakwasie z majerankiem i czosnkiem. Ugotowany na wywarze ze sparzonych białych kiełbasek. Życzę smacznego:) składniki: 5 białych surowych kiełbasek 1,5 l wody 0,5 l zakwasu na żurek 3 listki laurowe Kamis 2 łyżki majeranku Kamis 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki kwaśniej śmietany 2-3 łyżki mąki sól morska Kamis Białą
Monia miesza i gotujesmaku i pyszniejszy. Przygotowuje się go w dużym garnku, bo do wielkanocnego stołu zasiada więcej gości, niż zwykle. Z tego przepisu wychodzi 12 dużych porcji, ale tak lubię żurek, że spokojnie mogłabym zjeść cały gar sama. Sekretem jest to, że dodaję też wywar z grzybów, żeby smak był bogatszy. Mój mąż do tradycyjnego żurku dodaje za to … oliwki. W końcu(...)obecne w polskiej kuchni od 300 lat, więc spokojnie mogłyby trafić do żurku podawanego przez naszych przodków. Miłym zwyczajem jest podawanie żurku w chlebie. Można kupić już gotowy chcle do żurku w piekarni. Jednak jeśli wydajemy wiele porcji, może być to kłopotliwe, więc wtedy spokojnie poprzestajemy na zwykłym talerzu. Tradycyjny żurek wg. przepisu mojego męża ma też tę specyfikę
Ugotowane pozamiataneTaki domowy żurek do najedzenia. Bez kombinowania. Szybki , prosty , bardzo smaczny. U mnie nie ma problemów z jego ugotowaniem bo wszystkie składniki z reguły mam w domu. Zakwas przygotowuję 2-3 porcje na zapas i trzymam w lodówce , biała kiełbasa też zawsze jest w zamrażalniku. O ziemniakach, marchewce i śmietance już nie wspominam bo to oczywiste że zawsze
Buniabaje w kuchnichleba, ale koniecznie musi on być na zakwasie, broń Boże drożdżowy. Drożdże mogą spowodować, że zakwas zapleśnieje. A na blog już wkrótce zupa na zakwasie, czyli zalewajka. Zakwas na żurek Składniki: 1 litr przegotowanej zimnej wody 1 szklanka mąki żytniej 2000 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Opcjonalnie łyżka aktywnego zakwasu
Kulinarne przygody GatityTaka przypadkowa zupa. Parzyłam we wrzątku białą kiełbasę na drugie danie. Zawsze w takim przypadku pozostały wywar wykorzystuję do zrobienia na nim zupy ( barszcz biały, żurek lub kartoflanka).Okazało się, że mam z warzyw tylko marchew i kawałek pora + ziemniaki. Dosypałam więc sporo kopru . Zupa jest inna i bardzo smakowita. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipulpety, plasterki ).A dodatek otrębów do masy na pulpety to moim zdaniem dobry pomysł bo są delikatniejsze. Jedyne co wymaga uwagi to by kilka dni wcześniej nastawić zakwas na żurek .Ja nastawiam raz w miesiącu i mam na 2 porcje ( spokojnie może odstać do 2 tygodni w lodówce. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPrawie kryzysowa wersja żurku . Bez mięska - z luksusów potrzebna jest 30 % śmietana ( choć jak będzie inna to też będzie dobrze ) . Gotuję go jako postne danie - choć muszę przyznać, że wcale nie wywołuje u mnie chęci umartwiania się bo jest po prostu pyszny. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniliście laurowe. Mąkę mieszamy z wodą dodajemy pozostałe składniki i przelewamy do litrowego słoika. Odkładamy w ciepłe miejsce na 3 dni. Z gotowego zakwasu można od razu zrobić żurek lub przechowywać przez 2 tygodnie w lodówce
Delicious Titbitszmodyfikowałam według "własnych smaków" i Was również zachęcam do eksperymentowania. Dzielę się dzisiaj z Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam ! 1) WIELKANOCNY ŻUREK: 0,7 litra kiszonego żuru 2 marchewki 1 niewielki korzeń pietruszki niewielki kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka(...)Krok 4. Do wywaru wlewamy żur, dodajemy majeranek, zmiażdżony czosnek oraz pokrojone w paseczki grzyby, doprowadzamy do wrzenia, chwilę gotujemy (na wolnym ogniu). Krok 5. Garnek z żurkiem zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy kiełbasę oraz boczek. Żur podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, wiórkami chrzanu i świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego
Moja Książka KucharskaPrzed nami wkrótce Wielkanoc. Czymże byłaby Wielkanoc bez tradycyjnego żurku lub barszczu białego. No właśnie, ale czym się oba różnią między sobą? Jeśli pójdziemy do jakiejś restauracji/gospody, raczej nie natkniemy się w niej na barszcz biały. Podobnie w książkach kulinarnych, tutaj królują również przepisy na żury i żurki. Skąd się wziął barszcz biały? Nazwa żur, żurek funkcjonuje na terenie Polski(...)przywędrowała do nas z Niemiec. Sama nazwa, wzięła się od niemieckiego słowa sauer , czyli kwaśny, zakwaszony. No właśnie, doszliśmy tutaj do sedna sprawy, bo żury i żurki to zupy robione na zakwasie z mąki zwykle żytniej lub owsianej. Ale np na lubelszczyźnie, zakwas robi się na mące gryczanej a spotkałam się i z takim robionym na płatkach owsianych. Obojętne
Mieszam w GarnkuZaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram
Basia w kuchniDodaj łyżkę mąki Młyn Kopytowa. Należy wymieszać. Dodać śmietany. Kiełebasy jak lubimy albo zasmażonej albo surowej. Gotować. Można dodać ugotowane jajo lub boczek. Co region to żurek.Podawać z chlebem, ja zamiast chleba posypałam sobie obficie całość Euforią od Ziarenkowo- SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Przejdź do przepisu na żurek bez mięsa
w kuchni i w ogrodzieSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była
prawdziwe jedzeniegazą i odstawiłam w ciepłe miejsce. Zakwas codziennie mieszam drewnianą łyżką. Po 3-4 dniach należy wyjąc liście laurowe i jagody jałowca, a resztę zblendować i wykorzystać do ugotowania żurku
Kulinarny Pamiętnik