zupa - 39353 przepisów (strona:273/2624)

Barszcz biały czy żurek? 238

żurek jest tożsamy z barszczem białym, gdyż np. wedle jednej z  tradycji   nazwy żurek i barszcz biały stosuje się wymiennie. W innych zaś tradycjach żurek jest zupą przyrządzaną na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na bazie mąki pszennej. Z kolei inne zwyczaje nakazują żurkiem nazywać zakwaszaną zupę  postną podawaną z jajkiem lub ziemniakami zaś barszcz(...)biały miałby być zupą zakwaszaną przyrządzaną na bazie wywaru z  boczku   i  kiełbasy . Barszczem nazywano też zupę przyrządzaną z rośliny –  barszczu zwyczajnego . Istnieje również przepis, w którym barszcz biały gotuje się analogicznie do żurku, jednak zamiast zakwasu z mąki stosuje się serwatkę   z  zsiadłego mleka  – pozostałą po odcedzeniu  sera . W niektórych regionach

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem 175

Właśnie ta dzisiejsza, zweryfikowała też moje plany kulinarne. Bardziej jesienna, niż zimowa – za oknem plucha, jakieś wirusy, katary… Miałam zrobić sałatkę z tortelloni, a „wyszła” – rozgrzewająca zupa pomidorowa z tortelloni i cynamonem. Składniki: - 1,5 l rosołu - 2 opakowania tortelloni - 2 opakowania przecieru pomidorowego - 400ml mleka kokosowego (1 puszka) - ok. 400g pora (nie zważyłam, może trochę więcej(...)świeżo zmielony pieprz - cukier (do smaku) - ½ łyżeczki cynamonu - olej arachidowy   Na rozgrzany olej arachidowy wrzuciłam pokrojonego w talarki pora. Paprykę pokroiłam w paski (ma być różnorodna tekstura w zupie) i dorzuciłam do garnka. Chwilę razem dusiłam, aż warzywa lekko zmiękły. Wlałam przecedzony przez sito rosół. W międzyczasie ugotowałam tortelloni, zgodnie z przepisem na opakowaniu (6-8 min. w posolonym

mojewypiekiinietylko
Grochówka 233

Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut. Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą. Czosnek obrać(...)smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie. Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja używam grochu łupanego - połówki. Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy. Zupę można także ugotować

Gospodyni Miejska
Zupa gulaszowa 207

Zupa gulaszowa uwielbiam ja, pyszne mięso różnorodność warzyw i ten cudowny smak zupy. Zupa ta świetnie nadaję się na okres zimowy jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, ale i na inne pory roku można ją spokojnie ugotować. Są też zwolennicy tej zupy jako podkład pod nieco mocniejszy trunek:) Zapewne tyle ile domów, tyle przepisów i sposobów robienia. Każdy jest dobry(...)smaczny bo swój :) Oto moja wersja zupy gulaszowej SKŁADNIKI :  wołowina 400 g (użyłam zrazowej, ale równie dobrze może być gulaszowa ) ziemniaki 4 szt marchew 2 szt cebula 3 szt seler naciowy 2 gałązki  pietruszka korzeń 1 szt papryka czerwona 1 szt papryka żółta 0,5 szt  pomidorki koktajlowe 5 szt(równie dobrze mogą być pomidory w puszce

Basia w kuchni
Domowa tradycyjna zupa ogórkowa 192

Jest kilka kultowych zup w naszej tradycji niezniszczalna pomidorowa :) rosół, ogórkowa. Byłam kiedyś we Włoszech, zrywałam świeże liście laurowe, które tworzyły żywopłoty w ogrodach papieskich, podeszła wtedy do mnie Polka i powiedziała," że nie wyobraża sobie polskiej zupy ogórkowej bez liścia laurowego"Liście mam do dziś zapewne kiedyś wskoczą do zupy ogórkowej, tym razem wykorzystałam inne :) SKŁADNIKI: 3 plastry łopatki(...)ogórki kiszone gotuję jeszcze chwileczkę w razie potrzeby doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem - gdy jest już gotowa zaciągam śmietaną , wlewam sobie na chochlę ogrzewam ją i wlewam do zupy mieszając Gotowe tradycyjna zupa ogórkowa zawsze smakuję i zapewne jeszcze wiele lat będę ją gotowała :) smakuję jeszcze lepiej ze świeżym ogrodowym koperkiem ale na niego jeszcze chwilkę trzeba poczekać

Basia w kuchni
Zupa z pieczonej papryki i dyni / Roasted red pepper and pumpkin soup 186

Dziś przedstawiam kolejną rozgrzewającą propozycję na sycące danie obiadowe w tym ponurym okresie. Przepyszna i aksamitna zupa krem z pieczonej papryki i dyni, podana z kwaśną śmietaną, prażonymi pestkami dyni i jako dodatek białkowy dodałam podsmażone białko kurze. Jest to moje ostatnie odkrycie i na pewno znajdzie wiele zastosowań w mojej kuchni Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu(...)pewno uda się każdemu. Polecam! Scroll down for recipe in English Zupa z pieczonej papryki i dyni (4-5 porcji) Składniki: 4 czerwone papryki 800 g dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 1 łyżeczka curry w proszku 1/2 dużej cebuli, pokrojonej w kostkę 8 ząbków czosnku, obranych i pokrojonych w plasterki

karmelowy
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 284

Chwilę mnie tu nie było, ale od dzisiaj zaczynam nadrabiać zaległości :) Przedstawiam wam przepis na jedną z najbardziej znanych potraw kuchni tajskiej - słynną zupę Tom Kha Gai. Wersji tej zupy jest tyle, ile kucharzy. Kluczowymi składnikami jest mleko kokosowe, galangal i trawa cytrynowa, a do tego kurczak (Gai) lub krewetki (Goong). Reszta jest już indywidualną sprawą każdego podniebienia :) Na rynku(...)można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal i trawę cytrynową (a także wiele innych składników, więc koniecznie sprawdźcie skład, jeżeli zdecydujecie się na tę pastę). Zupę można przecedzić, tak jak ja zrobiłam, lub nie - tak jest bardziej po tajsku i wtedy trzeba się męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :)  Nie bójcie się kupowania "dziwnych" składników. Większość

Tajskie smaki
Zupa brokułowa z grzankami i chili 195

Kochamy zupy. Nam wystarczają za posiłek, jak jest zupa nie potrzebujemy drugiego dania. Zupy mogą być czyste, zabielane, gęste, kremowe, wszystkie są smaczne. Zupa brokułowa z grzankami i chili to moja propozycja na szybki obiad. Można ją przygotować wykorzystując świeży brokuł lub też mrożony i warzywa, wybór należy do was. Ja akurat na przygotowanie obiadu nie miałam zbytnio czasu(...)sytuacji zupa brokułowa z warzywami to było moje wybawienie. Przygotowuje się ją bardzo szybko, w 30 minut zupa jest gotowa. Potrzebujemy jedynie blender, gdyż zupa będzie kremowa. Grzanki do zupy można przygotować samemu, pokroić chleb tostowy w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z rozgniecionym czosnkiem, wrzucić kawałki pokrojonego chleba i podsmażyć. takie grzanki to świetny dodatek do czystych zup. Zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantna zupa z płotek 224

Macie ochotę na coś szybkiego, a jednocześnie rozgrzewającego? Jeśli lubicie zupy rybne z dużymi kawałkami gotowanej ryby i dużą ilością warzyw, to ten przepis na pikantną zupę z płotek jest dla Was! Często gotujemy zupy rybne, gdyż je bardzo lubimy. Z upa rybna a’la Halászlé , czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Na blogu jest już przepis na zupę rybną(...)płotek ale ten przepis jest trochę inny. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam płotki złapane latem przez Piotra (leżały sobie w zamrażarce i czekały na swoją kolej. Wykorzystałam również marchewkę pokrojoną w plasterki, seler pokrojony w paseczki, oraz pokrojoną papryczkę chili. Do smaku doprawiłam zupę doprawiłam zupę chili w młynku oraz sosem sweet chili! Pikantna zupa z płotek jest pyszna, rozgrzewająca

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa pieczarkowa 240

Macie ochotę na coś domowego, a jednocześnie oryginalnego? Do tego mało pracochłonnego. Przygotowanie tej zupy zajęło mi kwadrans. To moja kolejna propozycja na szybkie gotowanie. Jeśli lubicie zupy grzybowe, ze świeżych pieczarek, zupy z dużą ilością warzyw, to ten przepis jest dla Was! Zupa pieczarkowa egzotyczna z warzywami jest przepyszna. Zupy grzybowe często gotujemy, np. zupy grzybowe , albo taka czyli(...)zupa pieczarkowa z koperkiem, czy też ze śmietaną jest rewelacyjna. Do przygotowania tej zupy korzystałam wyjątkową kompozycję najlepszych chrupiących warzyw, takich jak marchew, papryka, por, cebula, kiełki fasoli Mung, grzyby chińskie,pędy bambusa. Do smaku doprawiłam zupę solą i pieprzem , oraz dodałam słodką śmietankę i siekaną natką pietruszki. Nie bójmy się o tej porze korzystać z dobrej jakości mrożonek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa porowa z pulpecikami 7407

Przepis na tę zupę powstał w mojej głowie już jakiś czas temu. Bardzo lubię pory i od dawna chciałam zrobić z nich zupę, ale żaden z przeczytanych przepisów nie satysfakcjonował mnie w 100%. Wzięłam więc z każdego po trochu, trochę też dodałam od siebie i w ten sposób powstał mój idealny przepis na zupę porową. Pyszną i delikatną, z mięsnymi(...)kulkami, pieczarkami i topionym serkiem. Dlatego dzisiaj to nim chcę się z Wami podzielić :) Co Wy na to? Zupa porowa z pulpecikami   Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany

Ratunku obiad
Zupa-krem z pieczonych pomidorów 42

Zupa z pieczonych pomidorów, choć wymaga poświęcenia sporej ilości czasu, nie wymaga od nas dużego nakładu pracy - większość wykona za nas piekarnik. Pod wpływem ciepła w piekarniku warzywa miękną i lekko karmelizują, dzięki czemu nabierają naturalnie słodszego aromatu. Do upieczonych warzyw wystarczy dodać kromkę chleba, wodę lub bulion, doprawić do smaku i pyszna zupa gotowa. Zupa-krem z pieczonych pomidorów(...)przepis na 4 porcje Do przygotowania zupy będą Ci potrzebne: 2kg pomidorów, 300g marchewki, 5 łyżek oliwy z oliwek, kromka chleba razowego do zupy oraz 4 kromki na grzanki, łyżka octu jabłkowego, łyżeczka cukru, łyżeczka cynamonu, szczypta chili, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, woda, sól i pieprz do smaku. 1. Pomidory i pokrojone w kawałki marchewki wyłóż na blachę wyłożoną papierem

Z notatnika dietetyka
Pomysł na obiad: zupa jarzynowo-koperkowa, ryba smażona z puree ziemniaczanym i surówka z pora i jabłka 59

Piątkowy tradycyjny obiad: Zupa jarzynowo-koperkowa i ryba panierowana z puree ziemniaczanym i surówką z pora Ten zestaw to esencja polskiej kuchni – aromatyczna zupa koperkowa i klasyczna ryba z dodatkami. Prosto, smacznie i idealnie na piątkowy obiad. 🍽️✨ I. Zupa jarzynowo-koperkowa Składniki (dla 4 osób): 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1 pietruszka, pokrojona(...)plasterki 3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę 150 ml śmietanki 18% do zup 1 pęczek świeżego koperku, drobno posiekanego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion, dodaj marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodaj posiekany koperek. Śmietankę zahartuj odrobiną gorącej zupy, a następnie wlej do garnka. Dopraw solą

Moja Książka Kucharska
Krupnik na wędzonych żeberkach 88

przy pożegnaniu zapytała co mam na obiad. I poszło, jak zawsze. A bigosy, a śmakie, ruskie, krokiety. Tak było też przy okazji innego spotkania, kiedy to temat zszedł na zupy. Bo ja takie, Marta takie i z tym. Krupnik. No u mnie zawsze na drobiu i kaszy pęczak. No u mnie krupnik na kościach wędzonych. Że jak? No normalnie(...)czasu, pomyślałam, że to jest ten moment. No więc siup do mojego ulubionego osiedlowego mięsnego. Kupiłam w nim piękne, bogate żeberka wędzone. Po drodze warzywniak, po jarzyny i zioła. Zupę zrobiłam jak zawsze. Zmieniłam tylko rodzaj mięsa. Oczywiście dodałam kaszę pęczak i natkę pietruszki – dla mnie to podstawa. Przed podaniem do swojej porcji dodaję zawsze dużą szczyptę świeżo mielonego

Kardamonovy
Białe kwaśne czyli poznański barszcz na golonce 69

golonek peklowanych tylko świeże, wsypujemy też łyżkę soli *** *** Całość gotujemy jeszcze na małej mocy palnika, pod przykryciem przez około 50-60 minut, do całkowitej miękkości mięsa *** *** Po tym czasie zupę przecedzamy. Do śmietanki dodajemy łyżkę mąki oraz 2-3 łyżki gorącego wywaru, mieszamy i całość wlewamy do zupy. Mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem(...)uzyskać słodko-kwaśny smak *** *** Mięso obieramy ze skóry oraz kości i dzielimy na mniejsze kawałki, a marchew drobno siekamy *** *** Mięso i marchew dodajemy do zupy, delikatnie mieszamy i podajemy *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI

Blog z Apetytem