Zupa koperkowa z ryżem jest niezwykle szybka do ugotowania, ale też bardzo smaczna. Kojarzy mi się ona z typowo letnim obiadem, jednak i poza latem też od czasu do czasu lubię ją ugotować. Można ją też przygotować z ziemniakami czy makaronem i przyznam, że ja lubię zupę koperkową we wszystkich 3 wersjach. Zupa ta jest lekka, pożywna, aromatyczna, o niepowtarzalnym(...)koperkowym zapachu. A Wy którą wersję tej zupy lubicie najbardziej? Zupa koperkowa z ryżem - składniki: * 100 g ryżu * 1 l bulionu warzywnego * 2 marchewki * 1 cebula * 1 pęczek koperku * 4 łyżki masła * opcjonalnie 2-3 łyżki mleka * opcjonalnie sól i pieprz czarny mielony do smaku Wykonanie: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę obrać, pokroić
Zrób to smacznieZupa pieczarkowa. U mnie zawsze z ziemniakami, ale można ją podać też z makaronem. Koniecznie zabielana śmietaną. Pyszna i pożywna. Każdy ma swój sposób na zupę, ale jeśli zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem to być może przepis Ci się przyda:) Składniki: 1,5 l. bulionu 1 marchewka z bulionu 1/2 pietruszki z bulionu mały kawałek selera(...)tarce warzywa. Smażyć jeszcze 2-3 minuty. Następnie wlać bulion. Przykryć pokrywką i gotować na małym gazie 20 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować jeszcze 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Śmietankę wlać do szklanki, dodać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Dodać trochę zupy i jeszcze
Agusiowe smakołykiZupa ziemniaczana Boczek pokroić w cienkie słupki, kiełbasę pokroić w ćwierćplasterki, jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Boczek włożyć na patelnię, postawić na ogniu, podsmażyć na rumiano, zdjąć z patelni. Na wytopionym tłuszczu z boczku podsmażyć kiełbasę. Kiedy będzie rumiana dodać na patelnię pokrojoną cebulę i wszystko razem podsmażyć. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać i umyć. Marchewkę, jedną pietruszkę(...)przykryciem gotować do miękkości ziemniaków. Kiedy ziemniaki są już miękkie, do kubka wsypać łyżkę mąki, wlać do niej 6 łyżek wody, rozmieszać, aby nie było grudek, wlać do zupy i zamieszać. Do garnka z zupą dodać posiekaną natkę pietruszki oraz szczypiorek, zagotować i na delikatnym ogniu gotować 1-2 min. Następnie do kubka ze śmietaną dodać kolejno po jednej łyżce
ememe kitchenOptymistyczny kolor tej zupy zachęci wielu do jej przygotowania, a jej smak z pewnością też nie zawiedzie. Gęsta, kremowa i niezwykle smaczna zupa bedzie idealna na przedwiośniu, które często lubi zaskakiwać nas zimnem. Jednak barwa przywiedzie już pierwiastek nowej, świeższej pory roku. Smakujcie! Składniki 500 g -600 g marchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry(...)marchew przestudź lekko i zblenduj mocno. Pulpę marchewkową połącz z bulionem, z którego usuń jarzyny i mięso. Dodaj przyprawy, śmietankę, mleczko kokosowe oraz tarty parmezan – ilość według uznania. Zupę podawaj z kleksem śmietanki, posypaną parmezanem. Życzę Ci smacznego! Artykuł Zupa z pieczonej marchewki z parmezanem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla PodniebieniaKremowa zupa pomidorowo-paprykowa Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć, pokroić na niezbyt duże kawałki i włożyć do garnka. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka. Paprykę umyć, usunąć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka. Do garnka z warzywami wlać 3 szklanki wody, dodać vegetę, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu(...)miękkości warzyw. W tym czasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. W momencie kiedy warzywa są miękkie garnek zestawić z ognia i całość dokładnie zmiksować blenderem końcówką zwaną żyrafa. Zupę znowu postawić na ogniu wlać passatę pomidorową, cukier, 1 szklankę wody doprowadzić do wrzenia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem czarnym do smaki i gotować na delikatnym ogniu
ememe kitchenznika z talerzy. Barszcz czerwony z uszkami to obok karpia, pierogów czy bigosu obowiązkowa, wigilijna potrawa. Powinien być delikatnie kwaskowy i mieć bogaty aromat. Niezwykłe walory smakowe i zapachowe zupa zawdzięcza buraczanemu zakwasowi oraz dodatkowi czosnku i przypraw. Zakwas nadaje potrawie charakteru i apetycznej barwy. Zobacz też koniecznie przepisy na czysty barszcz czerwony z uszkami z mięsem , domowy zakwas buraczany(...)barszczu i do picia , świąteczny barszcz czerwony albo oryginalny barszcz po ukraińsku . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Barszcz czerwony według Ewy Wachowicz 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 15 min. Gotowanie 40 min. Kalorie 235 kcal Zamierzacie przyrządzić pyszny barszcz czerwony na Święta lub inną okazję i szukacie dobrego, sprawdzonego
ProstePesto.plWęgierska zupa zbójnicka Gęsta, sycąca, rozgrzewająca i bardzo bogata smakowo zupka. Podana ze świeżym pieczywem, świetnie sprawdzi się jako pyszny, zimowy obiad dla całej rodziny. Polecam! Jest to połączenie dwóch moich ulubionych zimowych dań – aromatycznej węgierskiej zupy gulaszowej i pożywnej zupki wiejskiej zbójnickiej Składniki: 0,5 kg wołowiny gulaszowej 1-2 cebule 2-3 ząbki czosnku 250g(...)minut *** *** Dodajemy sok pomidorowy oraz przecier, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotujemy jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą i wszystkie składniki będą zupełnie miękkie *** *** Zupę podajemy posypaną siekaną zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ
Blog z ApetytemOrientalna, pikantna zupa pomidorowa z makaronem ryżowym. Bardzo rozgrzewająca, smaczna, z orientalną nutą. Doprawiłam ją jedynie cukrem kokosowym (który podbił smak pomidorów), liśćmi limonki kaffir oraz pastą Red Curry Kanokwan , która zdecydowanie odpowiada za cały smak tej zupy. Spróbujcie, a nie pożałujecie! WSKAZÓWKI: Zupę można zblendować lub jeść z kawałkami warzyw jednak najważniejsze jest aby ją zabielić - i tutaj sprawdza(...)się krem kokosowy Kara , który dodatkowo nadaje zupie kokosową nutę i niesamowitą kremowość. Jeżeli lubicie ostrzejsze dania to czerwoną pastę curry Kanokwan możecie z powodzeniem zastąpić jej żółtą wersją , która jest nieco ostrzejsza od wersji czerwonej. Zupę najlepiej podawać z makronem ryżowym 5 lub 7 mm, makaronem Udon , makaronem z zielonego groszku lub makaronem ryżowym z zieloną herbatą. Składniki
CzarnawisienkaMagda Gorąca, parująca i zniewalająco pachnąca zupa marchewkowa z imbirem i miso to jest coś o czym marzę w chłodne dni. Rozgrzewka gwarantowana, radość i pełność brzucha spełniona, kolorowa terapia zaaplikowana. Pewnie znacie zupę marchewkową, właśnie taką z imbirem czy też z pomarańczą. Dodajcie do niej miso – u mnie zawsze mała saszetka w lodówce leży, oraz olej sezamowy(...)ciemnej łyżka syropu klonowego sól do smaku odrobina oleju sezamowego – opcjonalnie Marchewki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy, nie musi być bardzo drobno bo zupa będzie blendowana. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Do dużego garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy – wrzucamy na nią cebulę, czosnek, marchewkę oraz imbir i wszystko razem smażymy, od czasu
Smaczna Strona