zupa - 39805 przepisów (strona:282/2654)

Zupa-krem z brokułu 130

Zupa-krem to zazwyczaj przepis na szybki obiad. Nie inaczej jest w przypadku zupy-krem z brokułu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna. Jest to też świetny sposób na bezbolesne przemycenie w diecie większej ilości warzyw 😉 W zeszłym roku przygotowałam zupę-krem z brokułu z dodatkiem sera camembert i grzanek . Tym razem ser sobie darowałam(...)ziemniaki zastąpiłam cukinią. Dla podkręcenia smaku dodałam chili, a jako chrupiący dodatek użyłam kiełków. Zupa krem z brokułu - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 2 brokuły, cukinię, główkę sałaty (opcjonalnie), szczyptę chili, sól i pieprz do smaku, 2 litry wody. 1. Warzywa umyj, brokuł podziel na różyczki, a cukinię pokrój w kostkę. 2. Przygotowane warzywa wrzuć

Z notatnika dietetyka
Francuska zupa cebulowa z grzankami 108

Francuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej. Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura. Składniki: ok. 1 kg cebuli 3/4 szklanki wytrawnego białego wina 50 g masła 3 szklanki wody(...)szklanki bulionu wołowego łyżka mąki świeży tymianek- ok. łyżeczki liść laurowy kilka kromek weki lub bagietki drobno starty ser żółty Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem z groszku i pesto 94

Zupa krem z groszku i pesto to szybkie do przygotowania danie pełne zielonych warzyw i ziół. Aromatyczne i zdrowe, z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzania do minimum, zamiast przygotowywać domowe pesto , skorzystać możesz z kupnego. Wystarczy mały słoiczek i zupa krem gotowa będzie dosłownie w 15 minut. Składniki: 350 g mrożonego groszku 1 cebula dymka(...)limonki lub cytryny 750 ml wody 3 szklanki liści bazylii 3 łyżki orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy z oliwek sól do smaku Zupa krem z groszku i pesto – przepis Jeśli wolisz domowe pesto od kupnego, zacznij od jego przygotowania. Orzeszki piniowe lekko upraż na suchej patelni, następnie wrzuć je do malaksera wraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
WEGETARIAŃSKA ZUPA OGONOWA 177

ja.Przekonałam się, że do takiego stanu trzeba dorosnąć. We wczesnym dzieciństwie jemy, bo nas karmią. W okresie nastoletnim, nie bo nie! Jednak kiedy człowiek skończył trzydziestkę, kocha zupę bezgranicznie. Nie wiem dlaczego tak jest. W związku z powyższym zapraszam dziś na rozgrzewającą, w ten piękny zimowy dzień,  ogonową. Oczywiście moja zupa nie ma nic wspólnego z oryginałem, gdzie(...)przyrządzenia:  Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić na małe części (por w plasterki, ziemniaki i marchew w kosteczkę)  1 łyżkę masła rozpuścić w rondlu ( garnku, w którym będziemy gotować zupę), dodać por, smażyć 3 min, dodać pozostałe warzywa oraz przyprawy.  Całość zalać bulionem, gotować  do miękkości warzyw. Garnek zdjąć z palnik, zupę zaprawić koncentratem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną

pieprzny smaczek
Zupa rybna z papryką i groszkiem 91

stwierdziłam, że jem ich za mało (więcej jadam owoców morza), dlatego moim tegorocznym postanowieniem jest zwiększenie spożycia ryb. W związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal(...)garnku rozgrzewamy oliwę i chwilę dusimy pokrojone warzywa. Papryki drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz z rozmrożonym groszkiem, bulionem, solą, pieprzem i oregano, gotujemy 25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną na 4cm kawałki rybę. Czekamy ok. 1-2 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego! Na Thermomix „ Zupa rybna z kolendrą

Be Fit Be Strong
Imprezowy kociołek 138

Tego typu zupy zawsze świetnie sprawdzą się na wszelkich rodzinnych imprezach. Niewątpliwym atutem, oczywiście poza świetnym smakiem, jest to, że możemy taką zupę przygotować z samego rana, albo nawet dzień wcześniej i podgrzać na gotowo, kiedy oczekujemy już gości. Danie jest sycące i smaczne. 3-4 piersi kurczaka 500 g białych pieczarek 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule(...)ostrą mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż papryka zmięknie, a sos lekko się zredukuje. W razie potrzeby, gdyby zupa nie była dostatecznie gęsta, na patelni lub w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy przez kilka minut. Następnie wlewamy trochę zimnej wody (tak na oko trochę

Smaki Na Talerzu
Meksykańska zupa z mieloną wołowiną 102

Pomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)być już miękkie). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i przesmażyć papryki przez kilka minut tak, by były lekko zrumienione. Wrzucić do zupy i kontynuować gotowanie, aż papryki staną się miękkie, ale nadal pozostaną jędrne (około 10 – 15 minut). Na koniec dodać fasolę, łyżeczkę suszonego oregano, ewentualnie doprawić solą lub ostrą papryką

Even Better Food
Zupa pieczarkowa z cavolo nero lub jarmużem 133

przeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce owa włoska odmiana(...)równie pyszne danie przygotujecie także z bardziej Wam znanym jarmużem – dla ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju

Even Better Food
Kremowa zupa selerowa z dodatkiem cytryny i chrzanu 92

Ostatnimi czasy moim nieodłącznym atrybutem jest kubek – a to gorącej, korzennej herbaty, a to rozgrzewającej i pysznej zupy. Nic tak nie działa na zmysły, jak ten pierwszy, i też nic tak nie odżywia ciała, jak ten drugi. A ponieważ sezon warzyw korzeniowych w pełni, to nie mogę nie raczyć się pyszną, kremową zupę selerową, którą w dodatku przygotować można(...)niespełna 20 minut, bez konieczności gromadzenia długiej listy składników. Zupa, choć wygląda niepozornie, jest „charakterna”, sycąca, świetnie smakuje i posypana natką pietruszki, i w towarzystwie treściwszych dodatków, np. grzanek. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie mogą nazwać się fanami warzyw korzeniowych, a jej przygotowanie jest proste niczym zagotowanie wody… na herbatę Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 średniej bulwy

Even Better Food
Zupa z kurczakiem i zielonymi warzywami 102

ciągu dnia powinniśmy pamiętać o spożywaniu wielu różnokolorowych warzyw, to te zielone odznaczają się wyjątkowym zasobem składników odżywczych. Warto połączyć je w prostej i szybkiej do przygotowania zupie, by tym samym, w nieco ponad kwadrans cieszyć się zdrowym i wartościowym daniem. Krótko gotowane brokuły i cukinia zachowają tu swoje właściwości, kawałki kurczaka soczystość, a zielone strączki przyjemną strukturę i smak(...)tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia

Even Better Food
Hiszpańska zupa rybna z krewetkami i pieczoną papryką 129

deszczowe, to uparcie przygotowuję dania typowe dla gorących stron – a co tam, niech chociaż moje menu przywołuje na myśl cieplejszy klimat. I tak, po warzywnej paelli uraczyłam rodzinę pyszną zupą, która wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich pomidorów oraz soczystych papryk, a treści nadały jej kąski białej ryby oraz pyszne krewetki(...)minimum i gotować 10 minut. Papryki wyjąć ze słoika i obrać ze skórki, pokroić na małe paseczki. Rybę pokroić w około 2 – 3 cm kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki ryby i gotować dalsze 3 minuty lub tak długo, aż mięso ryby i krewetek będzie ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić

Even Better Food
Zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów 98

powoli zaczyna się sezon zupowy i w tej chwili można się naprawdę nieźle pobawić w kuchni. Ja postanowiłam połączyć jeszcze pyszne pomidory i już pyszne papryki. Tak powstała zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów. Kolor kremu, smak, aromat – przegenialne. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami blendera, zróbcie tę zupę koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 3 czerwone papryki(...)skóra z nich także łatwo zejdzie. Pomidory i papryki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu, gotujemy około 15 minut. Z pieczonego czosnku wyciskamy miękkie ząbki, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę studzimy, miksujemy na gładki krem (można ją jeszcze przetrzeć przez sitko) i znowu zagotowujemy. Jeżeli zupa jest za rzadka, wystarczy ją jeszcze trochę

Kardamonovy
Zupa kalafiorowa z curry 82

być zwykła kalafiorowa, miała być. I jak to zwykle u mnie bywa, zaczęły się kuchenne kombinacje alpejskie. Przypomniało mi się, jak bardzo lubię aloo gobi . Więc niby czemu do zupy z kalafiorem, nie mogę dodać curry? W takim momentach czuję, że moje kombinacje czasami mają sens. Zupa jest niezwykle rozgrzewająca i aromatyczna. Nie będę jej już tutaj dłużej wychwalać(...)kroimy w półplasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa i liść laurowy. Po około 5 minutach gotowania, dodajemy do zupy małe różyczki kalafiora, gotujemy na małym ogniu kolejne 5-10 minut – do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec, dodajemy curry i sól. Zupę zabielamy śmietaną. Jak się uprzecie, możecie

Kardamonovy
Minestrone 78

jest najlepsze na mroźne dni do jedzenia? No zupy przecież! Dla mnie sezon zupowy zaczyna się w okolicach października, kończy w marcu. W ciepłe dni jakoś za zupami nie przepadam. Zima niby już nas zaczyna powoli atakować, aczkolwiek śniegu nie ma. Ale zimno jest! Zupa więc! Wszystko co udało mi się dostać w sklepie, postanowiłam najnormalniej w świecie, ugotować. Plus(...)plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty cienko szatkujemy. Wszystkie warzywa smażymy na niewielkim ogniu, około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem. Do zupy dorzucamy pomidory z puszki, oregano, poszatkowaną papryczkę chili, fasolę i liście laurowe. Doprawiamy solą i gotujemy około 10 minut. Tej zupy nie powinno się długo gotować, ponieważ warzywa muszą być

Kardamonovy
Zupa porowa z ziemniakami 99

Lubię wszystkie cebulowate. Surowe, gotowane, pieczone – wszystkie. Zupy gotuję w niedziele, z najnormalniejszej wygody. Wracamy w poniedziałek z pracy, podgrzewamy, gotowe. Zastanawiałam się nad kremem z porów, ale stanęło na zwykłej zupie. I to na zupie naprawdę prostej, bez niepotrzebnych dodatków i kombinacji. Produkty, które zostały do niej użyte, w większości raczej macie w domu. Składniki: 2 l bulionu(...)duże pory 4 ziemniaki 1 marchewka liść laurowy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1/3 szklanki śmietany 12% garść szczypiorku sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Do tej zupy potrzebne nam są tylko białe części porów. Kroimy je wzdłuż i bardzo dokładnie myjemy, również między warstwami. Kroimy je w cienkie półplasterki, marchewkę także. Ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa

Kardamonovy