Zupa-krem to zazwyczaj przepis na szybki obiad. Nie inaczej jest w przypadku zupy-krem z brokułu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego pyszna. Jest to też świetny sposób na bezbolesne przemycenie w diecie większej ilości warzyw 😉 W zeszłym roku przygotowałam zupę-krem z brokułu z dodatkiem sera camembert i grzanek . Tym razem ser sobie darowałam(...)ziemniaki zastąpiłam cukinią. Dla podkręcenia smaku dodałam chili, a jako chrupiący dodatek użyłam kiełków. Zupa krem z brokułu - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 2 brokuły, cukinię, główkę sałaty (opcjonalnie), szczyptę chili, sól i pieprz do smaku, 2 litry wody. 1. Warzywa umyj, brokuł podziel na różyczki, a cukinię pokrój w kostkę. 2. Przygotowane warzywa wrzuć
Z notatnika dietetykaFrancuska zupa cebulowa z grzankami z roztopionym serem żółtym i gotowana na wytrawnym białym winie. To przepis niemal idealny, do tego klasyka kuchni francuskiej. Wystarczy kilka prostych składników, by zachwycić rodzinę i gości. Doskonała na chłodne wieczory, gdy za oknem jesienna i zimowa aura. Składniki: ok. 1 kg cebuli 3/4 szklanki wytrawnego białego wina 50 g masła 3 szklanki wody(...)szklanki bulionu wołowego łyżka mąki świeży tymianek- ok. łyżeczki liść laurowy kilka kromek weki lub bagietki drobno starty ser żółty Francuska zupa cebulowa z grzankami – przepis Cebulę pokrój w cienkie plasterki, następnie podsmażaj w garnku na maśle przez około pół godziny. Rób to na średnim ogniu, cebula musi uzyskać złoty kolor, ale masło nie może się przypalić. W drugim
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zupa krem z groszku i pesto to szybkie do przygotowania danie pełne zielonych warzyw i ziół. Aromatyczne i zdrowe, z całą pewnością zasmakuje całej rodzinie. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzania do minimum, zamiast przygotowywać domowe pesto , skorzystać możesz z kupnego. Wystarczy mały słoiczek i zupa krem gotowa będzie dosłownie w 15 minut. Składniki: 350 g mrożonego groszku 1 cebula dymka(...)limonki lub cytryny 750 ml wody 3 szklanki liści bazylii 3 łyżki orzeszków piniowych 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki oliwy z oliwek sól do smaku Zupa krem z groszku i pesto – przepis Jeśli wolisz domowe pesto od kupnego, zacznij od jego przygotowania. Orzeszki piniowe lekko upraż na suchej patelni, następnie wrzuć je do malaksera wraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ja.Przekonałam się, że do takiego stanu trzeba dorosnąć. We wczesnym dzieciństwie jemy, bo nas karmią. W okresie nastoletnim, nie bo nie! Jednak kiedy człowiek skończył trzydziestkę, kocha zupę bezgranicznie. Nie wiem dlaczego tak jest. W związku z powyższym zapraszam dziś na rozgrzewającą, w ten piękny zimowy dzień, ogonową. Oczywiście moja zupa nie ma nic wspólnego z oryginałem, gdzie(...)przyrządzenia: Wszystkie warzywa oczyścić, pokroić na małe części (por w plasterki, ziemniaki i marchew w kosteczkę) 1 łyżkę masła rozpuścić w rondlu ( garnku, w którym będziemy gotować zupę), dodać por, smażyć 3 min, dodać pozostałe warzywa oraz przyprawy. Całość zalać bulionem, gotować do miękkości warzyw. Garnek zdjąć z palnik, zupę zaprawić koncentratem pomidorowym wymieszanym ze śmietaną
pieprzny smaczekstwierdziłam, że jem ich za mało (więcej jadam owoców morza), dlatego moim tegorocznym postanowieniem jest zwiększenie spożycia ryb. W związku z tym, dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na zupę rybną. W tym przepisie możecie wykorzystać dowolną rybę, jednak ja najbardziej polecam skorzystać z łososia lub dorsza. Przepis na 4 porcje, z czego jedna porcja z dorszem to ok. 182kcal(...)garnku rozgrzewamy oliwę i chwilę dusimy pokrojone warzywa. Papryki drobno kroimy i dodajemy do garnka wraz z rozmrożonym groszkiem, bulionem, solą, pieprzem i oregano, gotujemy 25 minut. Do zupy dodajemy pokrojoną na 4cm kawałki rybę. Czekamy ok. 1-2 minuty i przelewamy zupę do głębokich talerzy. Z wierzchu dekorujemy posiekaną kolendrą. Smacznego! Na Thermomix „ Zupa rybna z kolendrą
Be Fit Be StrongTego typu zupy zawsze świetnie sprawdzą się na wszelkich rodzinnych imprezach. Niewątpliwym atutem, oczywiście poza świetnym smakiem, jest to, że możemy taką zupę przygotować z samego rana, albo nawet dzień wcześniej i podgrzać na gotowo, kiedy oczekujemy już gości. Danie jest sycące i smaczne. 3-4 piersi kurczaka 500 g białych pieczarek 2 duże czerwone papryki 2 duże cebule(...)ostrą mieloną paprykę oraz sól i pieprz. Całość zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż papryka zmięknie, a sos lekko się zredukuje. W razie potrzeby, gdyby zupa nie była dostatecznie gęsta, na patelni lub w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy przez kilka minut. Następnie wlewamy trochę zimnej wody (tak na oko trochę
Smaki Na TalerzuPomidorowa, lekko pikantna od wyrazistych przypraw zupa, z dodatkiem wołowiny, papryki i czerwonej fasoli, która w nieco gęściejszej postaci mogłaby śmiało uchodzić za popularne meksykańskie danie znane jako chili. Połączenie tych klasycznych składników w formie zupy ma jednak swoje zalety – w ten sposób przygotuje się solidną porcję potrawy ze stosunkowo niedużej ilości mięsa, przy całkiem sporej ilości warzyw, a całość(...)być już miękkie). Pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju i przesmażyć papryki przez kilka minut tak, by były lekko zrumienione. Wrzucić do zupy i kontynuować gotowanie, aż papryki staną się miękkie, ale nadal pozostaną jędrne (około 10 – 15 minut). Na koniec dodać fasolę, łyżeczkę suszonego oregano, ewentualnie doprawić solą lub ostrą papryką
Even Better Foodprzeciwutleniaczy. Cavolo nero ma przy tym tę przewagę, że jest delikatniejszy w smaku. Jeśli tylko traficie na jego odmianę, to bez obaw wykorzystajcie ją w sałatkach, zielonych koktajlach, zupach czy warzywnych gulaszach. Zapewniam, że fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do zupy pieczarkowej, dopełniając ją smakowo i zwiększając jej właściwości odżywcze. Niemniej, jeśli nie wpadnie Wam w ręce owa włoska odmiana(...)równie pyszne danie przygotujecie także z bardziej Wam znanym jarmużem – dla ciekawej odmiany i jeszcze zdrowszej wersji klasycznej zupy. Składniki na 3 – 4 porcje: około 300 – 350 g świeżych i jędrnych pieczarek, najlepiej małych 2 nieduże marchewki mały kawałek korzenia selera 1/2 pora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju
Even Better FoodOstatnimi czasy moim nieodłącznym atrybutem jest kubek – a to gorącej, korzennej herbaty, a to rozgrzewającej i pysznej zupy. Nic tak nie działa na zmysły, jak ten pierwszy, i też nic tak nie odżywia ciała, jak ten drugi. A ponieważ sezon warzyw korzeniowych w pełni, to nie mogę nie raczyć się pyszną, kremową zupę selerową, którą w dodatku przygotować można(...)niespełna 20 minut, bez konieczności gromadzenia długiej listy składników. Zupa, choć wygląda niepozornie, jest „charakterna”, sycąca, świetnie smakuje i posypana natką pietruszki, i w towarzystwie treściwszych dodatków, np. grzanek. Przypadnie do gustu nawet tym, którzy nie mogą nazwać się fanami warzyw korzeniowych, a jej przygotowanie jest proste niczym zagotowanie wody… na herbatę Składniki na 2 – 3 porcje: 1/2 średniej bulwy
Even Better Foodciągu dnia powinniśmy pamiętać o spożywaniu wielu różnokolorowych warzyw, to te zielone odznaczają się wyjątkowym zasobem składników odżywczych. Warto połączyć je w prostej i szybkiej do przygotowania zupie, by tym samym, w nieco ponad kwadrans cieszyć się zdrowym i wartościowym daniem. Krótko gotowane brokuły i cukinia zachowają tu swoje właściwości, kawałki kurczaka soczystość, a zielone strączki przyjemną strukturę i smak(...)tyle porcja rozgrzewającej i pysznej zupy, co istna skarbnica witamin i minerałów A Ty, jadłeś już dzisiaj coś zielonego…? Składniki na 3 – 4 porcje: 1 średnia pierś kurczaka bez skóry (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub z wolnego chowu) 1 średnia marchewka około 10-cm kawałek pora 1 ząbek czosnku około 100 g zielonej fasolki szparagowej 1 nieduża cukinia
Even Better Fooddeszczowe, to uparcie przygotowuję dania typowe dla gorących stron – a co tam, niech chociaż moje menu przywołuje na myśl cieplejszy klimat. I tak, po warzywnej paelli uraczyłam rodzinę pyszną zupą, która wpisała się w ten sam, bo hiszpański rodowód. Zupa nie mogła obyć się bez słodkich pomidorów oraz soczystych papryk, a treści nadały jej kąski białej ryby oraz pyszne krewetki(...)minimum i gotować 10 minut. Papryki wyjąć ze słoika i obrać ze skórki, pokroić na małe paseczki. Rybę pokroić w około 2 – 3 cm kostkę. Do gotującej się zupy dodać pokrojoną paprykę oraz krewetki, gotować 2 minuty, następnie dodać kawałki ryby i gotować dalsze 3 minuty lub tak długo, aż mięso ryby i krewetek będzie ugotowane. Zdjąć z ognia, doprawić
Even Better Foodpowoli zaczyna się sezon zupowy i w tej chwili można się naprawdę nieźle pobawić w kuchni. Ja postanowiłam połączyć jeszcze pyszne pomidory i już pyszne papryki. Tak powstała zupa krem z pieczonej papryki i pomidorów. Kolor kremu, smak, aromat – przegenialne. Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami blendera, zróbcie tę zupę koniecznie. Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 3 czerwone papryki(...)skóra z nich także łatwo zejdzie. Pomidory i papryki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do bulionu, gotujemy około 15 minut. Z pieczonego czosnku wyciskamy miękkie ząbki, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zupę studzimy, miksujemy na gładki krem (można ją jeszcze przetrzeć przez sitko) i znowu zagotowujemy. Jeżeli zupa jest za rzadka, wystarczy ją jeszcze trochę
Kardamonovybyć zwykła kalafiorowa, miała być. I jak to zwykle u mnie bywa, zaczęły się kuchenne kombinacje alpejskie. Przypomniało mi się, jak bardzo lubię aloo gobi . Więc niby czemu do zupy z kalafiorem, nie mogę dodać curry? W takim momentach czuję, że moje kombinacje czasami mają sens. Zupa jest niezwykle rozgrzewająca i aromatyczna. Nie będę jej już tutaj dłużej wychwalać(...)kroimy w półplasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy do niego warzywa i liść laurowy. Po około 5 minutach gotowania, dodajemy do zupy małe różyczki kalafiora, gotujemy na małym ogniu kolejne 5-10 minut – do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec, dodajemy curry i sól. Zupę zabielamy śmietaną. Jak się uprzecie, możecie
Kardamonovyjest najlepsze na mroźne dni do jedzenia? No zupy przecież! Dla mnie sezon zupowy zaczyna się w okolicach października, kończy w marcu. W ciepłe dni jakoś za zupami nie przepadam. Zima niby już nas zaczyna powoli atakować, aczkolwiek śniegu nie ma. Ale zimno jest! Zupa więc! Wszystko co udało mi się dostać w sklepie, postanowiłam najnormalniej w świecie, ugotować. Plus(...)plasterki. Paprykę i cukinię kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście kapusty cienko szatkujemy. Wszystkie warzywa smażymy na niewielkim ogniu, około 5 minut, po tym czasie całość zalewamy bulionem. Do zupy dorzucamy pomidory z puszki, oregano, poszatkowaną papryczkę chili, fasolę i liście laurowe. Doprawiamy solą i gotujemy około 10 minut. Tej zupy nie powinno się długo gotować, ponieważ warzywa muszą być
KardamonovyLubię wszystkie cebulowate. Surowe, gotowane, pieczone – wszystkie. Zupy gotuję w niedziele, z najnormalniejszej wygody. Wracamy w poniedziałek z pracy, podgrzewamy, gotowe. Zastanawiałam się nad kremem z porów, ale stanęło na zwykłej zupie. I to na zupie naprawdę prostej, bez niepotrzebnych dodatków i kombinacji. Produkty, które zostały do niej użyte, w większości raczej macie w domu. Składniki: 2 l bulionu(...)duże pory 4 ziemniaki 1 marchewka liść laurowy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1/3 szklanki śmietany 12% garść szczypiorku sól pieprz (przepis na 4-5 porcji) Do tej zupy potrzebne nam są tylko białe części porów. Kroimy je wzdłuż i bardzo dokładnie myjemy, również między warstwami. Kroimy je w cienkie półplasterki, marchewkę także. Ziemniaki kroimy w mniejszą kostkę. Warzywa
Kardamonovy