Dziś aromatyczna z dodatkiem lubczyku i ziół na mięsno-warzywnym bulionie zupa pomidorowa. Jedna z moich ulubionych zup. Zazwyczaj przygotowuję długo pyrkający rosół, by za dwa dni zamienić go w zupę pomidorową, dziś od podstaw od razu nastawiłam się na pomidorową. Pomidorowa z cienkim makaronem na passacie Jamar . Podaję ją także z ryżem, gotową zupę można zaprawić śmietaną, dziś jednak(...)ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy delikatnie na mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar , mieszamy, zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem lub ryżem. Dla tych co lubią właśnie na koniec powinni zabielić zupę śmietaną. Smacznego
Zasmakuj KuchniZupa cytrynowa z kurczakiem Thermomix Przepis na Thermomix TM31 i TM5 Składniki: 40 g masła klarowanego 1 cebula 1 pierś z kurczaka 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 cytryna 800 g bulionu drobiowego sól, pieprz (najlepiej biały) 100 g śmietany 18% 80 g makaronu spaghetti natka pietruszki do podania Przepisy Thermomix. Zupa cytrynowa z kurczakiem. Wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy(...)wsteczne 1/100 stopni. Dodajemy następnie makaron i ponownie gotujemy czas 8 min/obr. wsteczne 1/100 stopni. Dodajemy sól i pieprz. Śmietanę zaprawiamy gorącym bulionem aby uniknąć jej zważenia. Dolewamy do zupy i gotujemy jeszcze czas 1 min/obr. wsteczne 1/temp. 100 stopni. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki. The post Zupa cytrynowa z kurczakiem appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyWłoska zupa pomidorowa z makaronem orzo, w którym kwaskowość pomidorów przełamuje słodka marchewka. Oryginalna wersja polskiego klasyka. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji : 4 Pomidorowa, w której liczy się marchewka Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo bardzo przypomina naszą klasyczną zupę pomidorową, tyle że z… ryżem. Makaron orzo i przed i po ugotowaniu wygląda właśnie jak ziarenka(...)ryżu. W tej włoskiej zupie pełni jednak tylko funkcję dekoracyjną, bo jej istotę stanowi połączenie pokrojonej w drobną kostkę marchewki z pomidorami. To klasyczny słodko-kwaśny zestaw, z nutą selera, podkręcony aromatem suszonych ziół. Dlatego jeśli nie znajdziecie w swoim sklepie orzo (nie jest to powszechnie dostępny produkt, choć można go znaleźć w hipermarketach), możecie zastąpić go dowolnym drobnym makaronem
Niedzielny kucharzOstatnio coraz bardziej brakuje mi słońca. Tęsknota za wiosną i następującym po niej lecie, pokierowała mnie do przyrządzenia tego dania. Zupy owocowe to dla mnie smak dzieciństwa. Takie kolory, od razu poprawiają nastrój i zbliżają nas do cieplejszych dni A było to możliwe dzięki produktom marki HORTEX ! Zupa jest pyszna na zimno jak i na gorąco, dlatego sprawdzi się(...)każdej porze roku! Koniecznie zaserwujcie ją swoim pociechom na deser Składniki na zupę: 1 opakowanie owoców tropikalnych Hortex 2,5 szklanki soku Hortex multiwitamina 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na kluseczki miętowo – limonkowe: 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej ½ łyżeczki otartej skórki z limonki ½ siekanych listków mięty szczypta soli Przygotowanie: KLUSECZKI MIĘTOWO – LIMONKOWE Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mąkę
KierunekuchniaZupa czosnkowa, która jest niezwykle aksamitna i łagodna w smaku, mimo czosnkowego aromatu. Dodatkami jest jajko w koszulce o kremowej konsystencji żółtka oraz chrupiące grzanki. Zupa, która na stałe zagościła w moim jesienno – zimowym menu. Składniki: 2 l wywaru (ja użyłam drobiowego) 600 g gotowanych białych warzyw (seler, korzeń pietruszki, ziemniaki) 1 główka czosnku 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka(...)białko zawinie się na żółtko. Gotujemy na małym ogniu (woda nie powinna mocno wrzeć) 3 minuty tak, aby białko było ścięte a żółtko płynne. Jajko wykładaj ostrożnie łyżką cedzakową. ZUPA KREM CZOSNKOWY Wywar łączymy z ugotowanymi warzywami, 5 łyżkami oliwy, w której gotował się czosnek oraz przetartym czosnkiem. Blendujemy na gładki krem. Całość zagotowujemy i doprawiamy majerankiem. Zupę zabielamy słodką
Kierunekuchniaczerwonej fasoli autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska Puttu z curry z soczewicy autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska RZETELNA ZUPA Z SOCZEWICY autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ekspresowa "lasagne" w stylu meksykańskim autorka: bobsi_100 | blog: Zdrowe smaki Fasola kolorowa w ziołach - Borlotti Beans & Herbs(...)kurczaku autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Pasztet z białej fasoli i ciecierzycy autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Zupa z grochem i warzywami autorka: Małgorzata Rusek | blog: Małgorzata Rusek - dietetyk z pasją Totalne Chili con Carne z kawą i czekoladą! autorka: justyna9220 | blog
Weekendy w domu i ogrodzierobić. Może kilka przepisów na dania z topinamburem pomoże? Przecież to bardzo uniwersalne warzywo, które możemy ugotować i użyć w potrawach, gdzie normalnie jedlibyśmy ziemniaka np. w zupie czy z zapiekance. Dużo lepszy jest jednak na surowo, bo jest chrupiący i pyszny, więc można przerobić go na surówkę i sałatkę. W każdej będzie miłą niespodzianką. Jeśli nie lubimy, gdy coś(...)piekarniku z odrobiną syropu klonowego (70 stopni , ok 40 minut) będziemy mieć pyszne chipsy z topinamburu. Warto przekonać się samemu czy polubimy to warzywo. Co można ugotować z topinamburu ? Zupy z topinamburem Najprościej jest zacząć właśnie od zup. Na warsztatach z Julianem Karewiczem w Electroluxie jadłam pyszną zupę krem ze słonecznika bulwiastego. Krem z topinamburu Składniki: kilo topinamburu – obranego
Ugotowane pozamiataneBardzo lubię takie smaki, tajska kuchnia to jedna z moich ulubionych. Ta zupa jest delikatna z nutką pikanterii. Jeśli chcecie bardziej pikantną to trzeba dodać więcej pasty curry. Do garnka wlać wodę, dodać oczyszczoną i pokrojoną drobno marchewkę i korzeń pietruszki, pora pokrojonego drobno. Od brokuła odciąć grubą łodygę i dodać do wody. Dodałam również kilka dużych kwiatków z brokuła(...)macie własną przez siebie skondensowaną kostkę z wywarem to dodać jedną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut. Brokuł rozdzielić na małe kwiatki i dodać do zupy razem z tortellini. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i gotować 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać śmietanę i wymieszać. Na koniec można posypać natką pietruszki. Smacznego. Wykonanie zupy
Kuchnia Pokoleńskorzonerę zapiekaną w migdałach i pyszne puree . Przekonałam się do tego warzywa, gdyż te dania były przepyszne. Postanowiłam więc eksperymentować dalej i takim też sposobem powstała pyszna, śmietankowa zupa krem ze skorzonery z fenkułem, którą podałam z chrupiącym boczkiem. Wyszła świetna! Delikatna, aksamitna i wyjątkowa w smaku. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Zupa krem ze skorzonery(...)wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, po czym wyłów i wyrzuć związane zioła. Za pomocą blendera zmiksuj zupę aż będzie jednolity, jedwabisty krem, po czym dodaj śmietanę do zupy i ponownie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem do smaku i podawaj zupę posypaną chrupiącym boczkiem. Smacznego! English version
karmelowySezon zimowy to najlepszy okres na dania z jarmużu, dlatego polecam wypróbować mój autorski przepis na zupę... zdrową i bardzo smaczną zupę krem z jarmużu, podaną z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu. Prosta w wykonaniu i gotowa w 30 minut! Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne(...)łyżki oliwy Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo pestki dyni Wykonanie: Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy. Jajka gotujemy na twardo. Chipsy z jarmużu: Do miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Jarmuż po umyciu, dokładnie osuszamy z wody. Odrywamy liście od twardych łodyżek
Kuchnia MagdaLenyPolska, tradycyjna zupa grzybowa podawana podczas Wigilii, to zupa postna, klarowna, intensywna w smaku i niezabielaną śmietaną (choć w wielu domach spotyka się wersję ze śmietaną – i ja taką również preferuję). Najlepsza jest na prawdziwkach, czyli borowikach, które są słodsze od podgrzybków, lepsze gatunkowo i najbardziej cenione (zupa grzybowa na podgrzybkach zawsze wychodzi mi gorzka). Wybierając grzyby suszone(...)mają widoczne kapelusze. Jasna barwa grzybów suszonych świadczy o użyciu świeżego, dobrego surowca oraz starannemu przeprowadzeniu procesu suszenia. Im ciemniejsza barwa suszonych grzybów, tym gorszej jakości towar. „Wigilijna zupa grzybowa czysta” jest prosta w przygotowaniu. Wystarczy ugotować wywar z dużego pęczka włoszczyzny, zalać nim namoczone wcześniej, suszone grzyby i ugotować do miękkości. Wigilijną zupę grzybową czystą można podawać
Moja DelicjaWłoska zupa Minestrone to genialna mieszanka warzyw w aromatycznych przyprawach z dodatkiem tartego sera typu parmezan lub grana padano . Moja wersja jest nieco spolszczona, ponieważ nie mam możliwości zdobyć słoniny pancetta ani fasoli flageolet, więc używam boczku albo zwykłej białej fasoli z puszki. Staram się, by składniki na moje przepisy były dostępne nie tylko w każdym polskim sklepie(...)bulion był dość słony, to solenie może być zbyteczne). Mieszamy i chwilę gotujemy. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle. W wersji glutenowej w tym momencie wrzuca się makaron do zupy, który gotuje się w samej potrawie. W wersji bezglutenowej lepiej makaron ugotować osobno. Zupę Minestrone podaję w ten sposób, że najpierw nalewam zupę do miseczki, potem dodaję około
Kawa z mlekiemPachnąca lasem i jesienią aromatyczna zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków z dodatkiem lubczyku i słodkiej papryki. Składniki: 500 g świeżych podgrzybków, mrożonych kapeluszy lub suszonych grzybów 1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego 1 duża cebula 1 średnia utarta na większych oczkach pietruszka 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki 2 ziemniaki pokrojone w drobną kostkę 1 mała cebulka z łupinką(...)obieramy jej, dodanie jej do zupy spowoduje dodatkowy piękny brunatny kolor) 2 płaskie łyżki dobrego jakościowo masła opcjonalnie: 2-3 łyżki śmietany do zupy (nie każdy lubi;) 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, suszony lubczyk i słodka papryka do smaku koperek Przygotowanie: na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, dodajemy oczyszczone i pokrojone w większą kostkę grzyby, chwilę podsmażamy, przyprawiamy lubczykiem
Zasmakuj KuchniZupa w postaci kremu z powodzeniem może być podana jako samodzielne danie. Jest gęsta, sycąca i ma wiele cennych składników. Zupę - krem gotujemy jak najkrócej (tylko do czasu, aż warzywa będą miękkie). Zupy możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub prażonymi ziarnami. Dzisiejsza zupa ma lekko ostry smak, dzięki dodatkowi musztardy. Zupę przygotowuje się w kilka chwil, więc jest(...)łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżki śmietany Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę 1x1cm. W większym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, podsmażamy wszystkie warzywa. Wlewamy bulion i gotujemy zupę do miękkości warzyw. Dodajemy musztardę, doprawiamy do smaku solą i kolorowym pieprzem. Zupę miksujemy na krem. Podajemy udekorowaną zieleniną i kolorowym pieprzem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniZupa miso to tradycyjna japońska zupa, której bazę stanowi nie do końca roślinny bulion dashi i rozpuszczona w nim sfermentowana pasta miso. Do tej bazy, w zależności od regionu, sezonu czy upodobań, dodaje się tofu, warzywa, glony, owoce morza. W mojej wegańskiej wersji dashi zastępuję wywarem z glonami wakame, zagęszczam mięciutkim aksamitnym tofu (ang. silken tofu) i okraszam chrupiącym szczypiorkiem(...)Pychotka Miso to bardzo rozgrzewająca zupa o wyrazistym słonawym smaku. Polecam! Składniki: 4 szklanki wody 1 łyżka suszonych glonów wakame 3 łyżki pasty miso 300 g tofu naturalnego (ja preferuję aksamitne, ale może być twarde) 1 cebula dymka drobno posiekana Wykonanie: Wodę zagotowujemy. Do wrzątku ostrożnie wrzucamy glony i tofu pokrojone w niewielką kostkę (w restauracji zwykle jest to bardzo
Lamarida.pl