Barszcz czerwony czysty 186"Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI
Wiem co jem
Pomidorowa „na rauszu” ale z uszami do góry 165„ To już ostatni przepis konkursowy. Wszystkim nieco się już znudziła pomidorowa, chociaż za każdym razem jest przecież inna. A i mnie należy się trochę odpoczynku po
Wiem co jem
Domowy rosół z kaczki 241„Kiedy w domu ktoś zaczyna kichać i czuję, że zaraz dopadnie go przeziębienie, przynoszę z piwnicy wielki gar, wyciągam kaczkę z zamrażarki i gotuję pyszny, zdrowy
Wiem co jem
Zaległy chłodnik truskawkowy z awokado i serem pleśniowym 198„Ten przepis dość długo czekał na publikację, ale zawsze coś stało na przeszkodzie . Najpierw wyjazd do SPA, potem konkurs sałatkowy i w końcu sezon truskawkowy dobiegł
Wiem co jem
Zakwas na żur 225Nie wiem czemu przez całe lata twierdziłam, że nie lubię żurku, tylko biały barszcz. Oczywiście szłam na łatwiznę i korzystałam z barszczu torebkowego. W tym roku
Kuchenne zapiski Edyty
A’la flaczki z kurczaka z pieczarkami 478Jeśli chodzi o składniki, to takie niezupełnie flaki, ale przyprawione tak jak tradycyjne flaki wołowe po warszawsku. Wersja dla osób, które prawdziwych nie lubią :) Z podanych
Kuchenne zapiski Edyty
Błyskawiczny chłodnik na kefirze 232Z czym zjeść młode ziemniaczki? Oczywiście z błyskawicznym chłodnikiem i smażoną kiełbasą :) Błyskawiczny chłodnik na kefirze Składniki: 400 g kefiru (2% tłuszczu) 3 czubate łyżki kwaśnej
Kuchenne zapiski Edyty
Chłodnik z kalarepką i rzodkiewką 235Kolejna propozycja chłodnika, tym razem na bazie jogurtu naturalnego. Podany np. ze smażonymi ziemniaczkami może stanowić doskonałe danie obiadowe w gorący dzień. Składniki: 400 g jogurtu
Kuchenne zapiski Edyty
Kalafiorowa trącona papryką z Makaronem Międzybrodzkim 150Kilka dni temu miałam przyjemność odebrać od kuriera paczkę od firmy Międzybrodzkie Makarony. Paczuszka zawierała kilka opakowań makaronów w różnych kształtach, które zobowiązałam się przetestować. Czytaj
Kuchenne zapiski Edyty
Zupa z kurczaka z makaronem nitki - przepis z kuchni węgierskiej 318Kolejna potrawa z wykorzystaniem Makaronu Międzybrodzkiego, tym razem postanowiłam spróbować cienkich nitek. Nitki są długie i rzeczywiście bardzo cieniutkie, musiałam je odcedzać na bardzo gęstym sicie
Kuchenne zapiski Edyty
Rosół z kurczaka z Makaronem Międzybrodzkim 265Nie wiem jak u Was, ale w moim rejonie pogoda dzisiaj była kiepska. Dopiero po południu nieśmiało wyjrzało słonko i zrobiło się nieco cieplej. Nawet kot
Kuchenne zapiski Edyty
Kapuśniak na wędzonych skrzydełkach 262Kapuśniak - pachnący wędzonką, ugotowany na kapuście zakiszonej przez moich rodziców, pycha. Czytaj więcej »
Kuchenne zapiski Edyty