zupa - 39749 przepisów (strona:2125/2650)

Postna grochówka 205

Dwa tygodnie temu miałam za zadanie ugotować grochówkę na szkolny projekt klasowy córki w szkole. Projekt dotyczył ekranizacji Kamieni na szaniec, dzieci poprzebierane były za powstańców

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zakwas na śląski żur 167

"Bo na śląsku co sobota waży się żur... chopie " i to żur żyniaty.. ale o nim w osobnym poście jak nasz zakwas się

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa Szczawiowa- krem 164

Zapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie. Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por. Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany

Smaki Edyty
Rosół 662

Przede wszystkim nie można się spieszyć...gotowanie rosołu trzeba celebrować- jak każda królowa, lubi by poświęcic jej troche czasu. A smakiem odda nam wszystko co najlepsze. Znawcy tej zupy ;), czyli nasze babcie mowią , że dobry rosól to min 2 godziny gotowania. Każdy z nas ma sposób na rosół I dzisiaj chciałabym pokazać moj. Zapraszam :)  Składniki(...)warzywa. Gotujemy na małym gazie min 0,5 h. Sprawdzamy smak I doprawiamy w razie potrzeby. I rosół gotowy :) Gotujemy makaron , dodajemy natkę pietruszki I rozgrzewamy nasze brzuszki królową zup- czyli rosołem :) Smacznego

Smaki Edyty
Grzanki 202

Rewelacyjne, chrupiące grzanki z nutą czosnkowo-tymiankową- wspaniale sprawdzają się jako dodatek do zup. Proste w wykonaniu I wspaniałe w smaku :) Zaczynamy: Składniki 5-6 kromek chleba 100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz tymianek 2 ząbki czosnku Wykonanie: Do oliwy z oliwek dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, tymianek. Mieszamy. Chleb kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski

Smaki Edyty
Gulasz z łopatki z grzybami 224

danie które ma dla mnie znaczenie sentymentalne.   Uwielbiam grzyby leśne. Kiedyś mieszkałam niedaleko lasu , przez to często w domu pojawiały się gulasze, czy też zupy grzybowe- nie wspominając już o grzybkach marynowanych, a teraz jak tylko mam możliwość- czytaj grzyby :) staram się coś z nich wyczarowć. Rewelacyjnie smakują z kaszą gryczaną I sałatką z ogórka

Smaki Edyty
Pomidorowo-paprykowa na gęsto 178

gołąbków zostaje mi trochę farszu który się nie dał upchnąć w warzywa. Mrożę też kawałki papryk i pomidorów które mi zostają by nie zepsuły się .Robię potem leczo , zupę pomidorowa lub klopsiki z farszu .A że miałyśmy ochotę na zupę pomidorową postanowiłam zrobić taką pomidorową -śmieciuszkę wykorzystując wszystko co mam. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kotleciki chrzanowe z gotowanego kurczaka 419

pracę to czasem mamy prawie darmowe posiłki ,które smakiem niczym nie ustępują tym wyszukanym. Dziś dalszy ciąg podpowiedzi co zrobić z kawałkami mięsa obranymi z kostek kurczaka po ugotowaniu zupy ( tych malutkich ,,strzępków" z szyjki, skrzydełek od kręgosłupa ). Czas: 30 minut Składniki: 1 szklanka drobnych kawałków ugotowanego mięsa kurczaka z zupy 1/6 szklanki porwanych listków natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu

Buniabaje w kuchni
Krem z kalafiora z chrzanem 139

Kremowe zupy kalafiorowe powstają u mnie niejako przez przypadek. Jak gotuję kalafiora na inne danie to wywar , głąb i drobne kawałki kalafiora wykorzystuję do zrobienia zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Drugie życie rzodkiewki 210

Jędrne zostawić do zjedzenia na bieżąco. Te które nie odzyskały jędrności pokroić w drobną kosteczkę   ( plasterki lub utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej) i zamrozić- będzie dodatkiem do zupy jarzynowej). Z nadmiaru jędrnych możemy zrobić rzodkiewkowo-serową pastę do chleba, dip z jogurtem , napój z maślanką itp. Rzodkiewki po takim ,, odmłodzeniu" są zupełnie takie same jak te z pierwszego(...)lodowatej wodzie lekko osolonej z odrobina soku z cytryny). A potem zrobić   z nich ( na świeżo lub z mrożonych) - jarzynkę jak szpinak ( można połączyć ze szpinakiem) , lub zupę jak szczawiową

Buniabaje w kuchni
Pomidorowo-marchewkowa z grzankami serowymi 178

Taki mój pomysł na wykorzystanie wywaru z gotowania golonki ( lub innej wieprzowiny ). Nie specjalnie przepadam za zupami na wieprzowinie usiłuję więc nadać im nutkę aromatu, która przebije smak wywaru wieprzowego. Tu po gotowaniu małej golonki wieprzowej zostało mi 2,5 szklanki mocnego wywaru ( jako , że włożyłam razem z mięsem sporo warzyw).Część warzyw użyłam na sałatkę a marchewki przydały(...)się do tej zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Kurczak i warzywa w bulionie 208

jaglaną, polentą) , lub ziemniakami. W każdym razie jest to po prostu mocny wywar z warzyw i mięsa ( kury , kurczaka , wołowiny czy nawet wieprzowiny czy koniny) z dodatkami jedzony jako zupa. Ale czasem nie mam ochoty na sytą zupę ( bo taką jest rosół ) i wtedy gotuję mocny bulion i oblewam nim ułożone na głębokim talerzu kawałek mięsa rosołowego i warzywa

Buniabaje w kuchni
Łopatkowe spaghetti wg Buni 175

łyżek oleju z pestek winogron suszone oregano do smaku suszona bazylia do smaku suszony czosnek do smaku pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku przyprawa do zup i sosów do smaku 5 dag ostrego sera żółtego ( używam Parmezan lub Dziugas) 3 szklanki wody Umyte mięso pokroić i zmielić ( ja rozdrabniam w malakserze). Zmielone wyrobić z łyżką oleju(...)grudki. Zalać wodą. Dorzucić pokrojoną drobno cebulę i pomidory. Dosypać po łyżce oregano i   bazylii, oraz łyżeczce pieprzu, papryki, czosnku i pół łyżeczki cukru. Wlać łyżkę przyprawy do zup. Gotować na małym gazie przy uchylonej pokrywce przez 1,5 godziny. Sos ma się zagęścić przez odparowanie ( jeśli trzeba to wodę uzupełniać po odrobinie). Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku

Buniabaje w kuchni
Żeberka w ostrej panierce 215

Ostrzejsza wersja żeberek z zupy - panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku , sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek(...)zupy) 1 jajko 2 garści chipsów paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku 1/4 szklanki oleju Przygotować panierkę mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować żeberka w jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia .  Na patelni

Buniabaje w kuchni
Kurczak gotowany z sosem serowym 285

użytej pietruszki 1 cebula 1/3 pora 2 liście laurowe 1 gałązka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku 4 szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki utartego Cheddara ( albo inny pikantny) 1 łyżka topionego sera kremowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 szklanki mleka(...)się zrumienią tak by pojawił się na nich naturalny karmel. Włożyć mięso , opieczone warzywa z przyprawami , grzybek i lubczyk do garnka. Zalać 4 szklankami wody. Dodać przyprawę do zup i gotować godzinę. Gdy mięso jest miękkie wyjąć z wywaru *. Wywar przecedzić. Lekko ostudzić , a potem usunąć skórę, chrząstki i kości. Warzywa podzielić na te do sałatki i resztę ( nie potrzebne

Buniabaje w kuchni