Równie kolorowa! Żółta kukurydza, czerwona fasolka, zielona papryka. Treściwy dodatek w postaci mięsa mielonego. A do tego wszystkiego nie może zabraknąć chilli. Kuchnia meksykańska ponownie zagościła w moim menu... Zupa meksykańska z serowymi quesadillas 400g mięsa mielonego 1/2 cebuli 1 zielona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie chilli 1/2 puszki kukurydzy 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 puszki pomidorów(...)oregano i przykryłam drugim. Wrzuciłam na rozgrzaną patelnię i smażyłam, aż ser się rozpuścił i skleił tortille. Odwróciłam, aby druga także się zarumieniła. Pokroiłam w ósemki i podałam z zupą. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Ryżowe enchiladas z kurczakiem Enchiladas con carne
bastalenaoraz mojej głowy. Te, którymi będą się inspirowała zamieszczam ze zdjęciami i odnośnikami do oryginalnych stron. Kolacja wigilijna rozpocznie się barszczykiem z tartaletkami kapuściano- grzybowymi. U mnie zawsze była zupa grzybowa lub rybna, ale czas na małe zmiany ;) Co do pierogów czy pasztecików, to nie specjalnie mi się uśmiecha spędzić pół dnia na ich lepieniu, tartaletki to mniejsze zło(...)asyście ziemniaków w mundurkach. Jako "popychacza" postaram się użyć kompotu świątecznego, jednak nie będzie on na suszu jak to zwykle u mnie bywało. Kompot świąteczny Świąteczny obiad otworzy zupa grzybowa z kluseczkami. Na drugie danie przygotuję łazanki z kapustą (zawsze mnie ciekawił ich fenomen, bo przecież to zwykły makaron) i mini klopsy świąteczne w sosie pieczarkowym. Łazanki z kapustą
bastalenapatelni po cebuli podsmażyłam plastry kabanosa, które następnie dorzuciłam do wywaru z cebulą. Pod koniec gotowania doprawiłam wszystko pieprzem cytrynowym, solą oraz 2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Ja nie zagęszczam zupy cebulowej mąką, ale w zamian dodaję do niej ok. 1/2 szklanki startego żółtego sera. W tosterze podpiekłam 2 kromki chleba, które ostatecznie pokroiłam w kwadraciki. Tak przygotowaną zupę rozlałam
bastalenaPodpatrzyłam przepis na zupę i "moją" wersję prezentuję poniżej. Choć w nazwie zawarte jest chili zupka w rzeczy samej nie wydaje się specjalnie ostra. Do czasu, aż nie przegryzie się jalapeno ;) Meksykańska fascynacja nadal trwa... Ostra zupa chili kurczak i biała fasola 1 udo z kurczaka 2 szklanki rosołu drobiowego 3/4 puszki białej fasoli w zalewie pomidorowej 3/4 małej
bastalenauproszczone proporcje. A do wykonania skłania mnie ciekawość opadania i "zniekształcania się" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą(...)wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem z pieczonych buraków Buraczanej diety ciąg dalszy. Tym razem w zupie. Ciąg Dalszy Nastąpi
bastalenanikiel, fosfor, wapń, cynk, bor, kobalt, miedź. Otręby są znakomitym, naturalnym źródłem błonnika oraz rutyny o przeciwzapalnym działaniu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia – jako dodatek do musli, jogurtów, ciast, zup, mieszanek do pieczenia chleba. Otręby gryczane są polecane osobom z problemami żołądkowymi i gastrycznymi, dla diabetyków. Dodatek otrąb gryczanych do ciasta chlebowego nadaje pieczywu miększą strukturę, intensywny smak i barwę(...)Otręby są przeznaczone do bezpośredniego spożycia..jako dodatek do musli, jogurtów itp...ale jak widać na załączonym zdjęciu musiałam trochę otręby "wyczyścić"..taki dodatek np.w musli czy zupie nie byłby mile widziany.... Otręby gryczane..tzn. część otrębów wykorzystałam jako dodatek do ciasta chlebowego..W chlebie otręby spisały się idealnie..chlebek z takim dodatkiem był pyszny..-przepis wkrótce.. Kolejna część
Moje domowe kucharzeniepapryka, kolendra, pieprz czarny, imbir, gorczyca, kurkuma, kminek, liść laurowy, rozmaryn. Zastosowanie w kuchni: • Mieszanka nadaje się do zastosowania zamiast soli i pieprzu do przyprawiania zup, sosów, dań mięsnych, chleba i innych potraw. Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego(...)kuchni: • Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi. • Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu. • Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek. • Rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej
Moje domowe kucharzenieMłoda kapusta już jest dostępna w sprzedaży....i na początek pyszna zupka.. porcja rosołowa kawałek młodej kapusty marchewka ziemniaki sól,pieprz listek
Moje domowe kucharzenieprzepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut), odcedzamy i nakładamy do miseczek. W szklance rozrabiamy mąkę ze śmietanką, tak aby nie było grudek. Do szklanki dolewamy kilka łyżek zupy i ponownie mieszamy. Całość dolewamy do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze 5 minut. Podsumowując testowanie makaronów Międzybrodzki - jestem z nich bardzo zadowolona. Szybki czas przygotowania, wspaniały smak i odpowiedni skład sprawiają
Emcia Pichcitrzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy(...)podzielić na mniejsze części i dodać do zupy
Emcia PichciGazpacho to najbardziej rozsławiona hiszpańska zupa / chłodnik na świecie. Początkowo w jej składzie nie było pomidorów , a jedynie miąższ chleba, czosnek, oliwa z oliwek, ocet winny, sól i woda. Jako ostatni w tym przepisie pojawił się pomidor, bez którego teraz nie można sobie wyobrazić podstawowego składu tego hiszpańskiego chłodnika. Gazpacho doczekało się niezliczonych przepisów. Jedni obierają pomidory ze skórki(...)papryką, czosnkiem i cebulką dodajemy do pomidora. Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do dekoracji. Grzanki dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, wodą gazowaną miksujemy wszystko aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodzimy w lodówce przez minimum 1 godzinę, aby skrócić czas chłodzenia do gazpacho możemy wrzucić kilka kostek lodu. Andaluzyjski chłodnik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzas wykonania: 20 minut Składniki: 3 duże kolby kukurydzy 2 średnie marchewki 1/2 pietruszki (korzeń) 2 średnie ziemniaki 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła 2
Gorący kąsekTaaadaaammmm! Sezon na pomidory rozpoczęty! Niebawem zabiorę się za przetwory pomidorowe: ketchupy, koncentraty, sosy... Z racji tego, że pojawiły się moje ulubione pomidory malinowe postanowiłam je
Olikowa kuchniapełne aromatów. Pieprz czarny zmieliłam w młynku i dodałam do obydwu tych potraw, a poza tym do twarożku z rzodkiewkami, jako dodatek smakowy na kanapki do pomidora, ogórka, do zup warzywnych, bardzo intensywny smak i zapach, nadaje daniu głębi i aromatu. Przyprawy przypadły mi do gustu, są bardzo fajne i smaczne, na pewno jeszcze je kupię. Dziękuje. Ewelina : Normal(...)przyprawa miała wpływ ? Na pewno tak . Zioła prowansalskie – użyłam do twarożku, mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry, wpływ na smak w jakimś stopniu jest. Magda : Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony
Magiczne Życie Martypowodów do odchudzania się, np. jak mój mąż. Dla niego ciągle przygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę. Zapraszam do wspólnego gotowania! Składniki: - 500 g żeberek wieprzowych - 250 g boczku wędzonego - opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości - 4 ziemniaki - cebula - 1/3 selera - 2 marchewki - 5 ziarenek ziela angielskiego - kilka(...)plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego
SMYKWKUCHNI