zupa - 39805 przepisów (strona:2121/2654)

Domowy zakwas żytni na żurek 142

Podstawą udanego żurku jest dobry jakościowo zakwas. Zakwas żytni na żur powstaje w procesie kiszenia mąki żytniej, z czosnkiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Bazą zakwasu

ProstePesto.pl
Krupnik z pęczakiem i grzybami 260

Składniki: porcja rosołowa z indyka lub inne mięso, lub nic 🙂 300 g odgotowanych grzybów 100 g kaszy pęczak 400 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek

czarrna od kuchni
Rosół. 181

  Rosół, nasza niedzielna tradycja. Nie tylko nasza, bo tak jest w większości  polskich domów. Nie ma niedzieli bez rosołu :) Każdy ma swój sposób na

Agusiowe smakołyki
Zakwas na barszcz 149

Kiszonki to nasza tajna broń w sezonie jesienno-zimowym. Idealnie wspomagają naszą odporność. Wartościowe są nie tylko kiszone warzywa, ale również woda pochodząca z kiszenia. Nie

Moja Delicja
Krem z cukinii i pieczarek 129

Uwielbiam cukinię. Dlatego jak tylko znalazłam ten przepis na blogu cuda.wianki , to wiedziałam, że krem z cukinii szybko pojawi się na naszym stole. Krem wyszedł pyszny

Moja Delicja
Leczo w słoikach 143

Uwielbiam ten okres, kiedy stragany wypełnione są po brzegi świeżymi warzywami i owocami. Gdy jest sezon na paprykę i cukinię , to bardzo często przyrządzam leczo. W

Moja Delicja
Domowy, prosty zakwas na żurek 161

Po co kupować sklepowe, skoro tak łatwo możemy mieć własny zakwas na żurek. Wystarczy tylko wymieszać ze sobą wodę i mąkę, dodać kromkę chleba razowego i

Moja Delicja
Ratatouille wg. Magdy Gessler 151

Moja kulinarna biblioteczka powiększyła się ostatnio o parę nowych pozycji, między innymi o książkę “Kuchenne Rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler”. Magda Gessler obok Gordona Ramsay’a

Moja Delicja
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 134

Lata jeszcze nie ma, a już pogoda raczy nas upalnymi dniami. Szukamy wtedy ochłody w zimnych napojach i daniach. Chłodniki są świetne na upały. Sycące, chłodzące

Moja Delicja
Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą 145

Kolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. “superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą . Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału. Świetne

Moja Delicja
Czerwony barszcz na domowym zakwasie 183

Rozpisywałam się już kiedyś na temat zdrowotnych właściwości zakwasu z buraków tutaj: zakwas z buraków , więc pominę ten temat. Dodam tylko, że warto kisić buraczki na

Kulinarne przemyslenia
Grzybowa z kozią brodą 332

Składniki: porcja rosołowa z indyka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 200 g oczyszczonego siedzunia sosnowego 500 g ziemniaków garść

czarrna od kuchni