Dynia w piwie - zupa krem 194Dzień dobry w nowym tygodniu :) Miałam dodać wpis dopiero w niedziele, ale nie mogłam się już doczekać ;) Zupa krem wyszła tak smaczna, że nie możecie czekać już na nią ani dnia dłużej ! Tym bardziej w sezonie na dynie ! Koniecznie szybko wypróbujcie ten przepis ! Co potrzebujemy ? -Połowa dyni - ok. 2,5kg -250 ml piwa - 1/2 szklanki wody - 2 czubate
dlaSmaQ
Dynia pieczona do słoików 176kawałki, dalej na taczkę i do domu. Trochę pracy z nią było. Trzeba ją było jakoś zagospodarować. I tak powstał dynia w słoikach. Przyda się na później : do zupy, do ciasta – chlebka dyniowego i nie tylko. Dzisiaj baza do słoików. Składniki: Dynia Sól Wykonanie: Dynię myjemy i kroimy na kawałki ( duże ) i układamy na blaszce do piekarnika. Nie obieramy
Smaki Ewy
Dyniowe gniocci ze szpinakiem 293czosnku, boczku, albo na słodko z bułeczką podsmażoną na maśle z cynamonem i cukrem trzcinowym. Jak zrobić puree z dyni? Przyda Wam się ono do ciast, zup, babeczek no i właśnie do klusek. Warto zrobić go więcej i zamrozić zważone porcje na całą zimę. Dużą dynię (ja miałam 6 kg) kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona, aby został
Kulinarne Inspiracje
Zupa ziemniaczana po staromiejsku 188kostkę, podsmażyć, zalać wywarem, dodać ziemniaki, ugotować. Buraczki oczyścić, opłukać, ugotować lub upiec, obrać i pokrajać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z zupą i koncentratem pomidorowym, chwile pogotować, dodać buraczki, zagotować i doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
Camilla w kuchni
EKSPRESOWE SPAGHETTI NA SOKU POMIDOROWYM 209jest ten wielki dzień ;) "dzień po pasta day 2015", kiedy super ekspresowe i przepyszne spaghetti ląduje wreszcie na stronie Wszystko jest w głowie :)) Pisałam już kiedyś o EKSPRESOWYCH ZUPACH POMIDOROWYCH na bazie soku pomidorowego i dokładnie w ten sam sposób powstaje nasz sos do spaghetti, a także sos do pizzy. To zdecydowanie lepsza wersja, niż sos ze świeżych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Szybkie spaghetti z natką, czosnkiem i suszonymi pomidorami 186lodówce, czyli kaparów, otwartego słoiczka suszonych pomidorów czereśniowych, czosnku i natki. Wyszło pysznie, córka na kolacje poprosiła o dokładkę. Więc bawmy się w makaronem, nie używajmy makaronu tylko do zup i do spaghetti bolognese, ale czarujmy dania niecodzienne, często proste, które nie wymagają skomplikowanych składników ani technik i czasu przygotowania, bo kuchnia makaronów, kuchnia włoska to atrakcyjna i pyszna prostota
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Korzenne ciasto dyniowe 226zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU ] - heh, coś właśnie dla mnie :) Dynia nadaje się nie tylko na przetwory , ale również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową Tym razem
Grunt to przepis!
SAŁATKA Z RUKOLI Z KOZIM SEREM 220Polsce znana pod nazwą Rokietta Siewna. Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin
potrawyregionalne
RISOTTO Z GRZYBAMI LEŚNYMI 222pachnące grzybami risotto jest powalające. Pozostało jeszcze przed podaniem posypać parmezanem i życzyć Wam smacznego! Jeśli nazbieraliście za dużo grzybów możecie zamrozić uduszone grzybki i przygotować z nich ZUPĘ KREM Z KLUSECZKAMI KŁADZIONYMI Polecam również risotto: RISOTTO Z BAKŁAŻANEM RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI W MLECZKU KOKOSOWYM RISOTTO PO MEDIOLAŃSKU ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI
potrawyregionalne
QUINOA czyli KOMOSA RYŻOWA 203olejem z siemienia lnianego,rzepakowym tłoczonym na zimno czy ostropestowym zimnotłoczonym nierafinowanym i szczyptą soli. Doskonale łączy się z orzechami, ziołami i warzywami oraz jako dodatek do zup. Quinoa jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów: Zawiera więcej wapnia niż mleko. Dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica. Bogata w mangan i miedź. Jest doskonałym źródłem
potrawyregionalne
MAKARON ZE SZPARAGAMI PARMEZANEM I ZIOŁAMI 213przygotowaniu a jakże pięknie prezentujące się na talerzu. Można je piec, grillować, gotować. Pysznie smakują z makaronem, z sosami, jajkami, sałatkami, zapiekankami. Wspaniały jest ich smak w postaci zup kremów. Idealnie pasuję do tart, pizz lub risotta. Możliwości i pomysłów na ich wykorzystanie jest bardzo wiele. Uwielbiam zielone szparagi! Nie wymagają obierania, wystarczy je wygiąć, a zdrewniała końcówka sama
potrawyregionalne
BÓB Z CZOSNKIEM SMAŻONY NA MAŚLE 212BÓB może być jedzony jako przekąska, jest doskonałym składnikiem sałatek. M ożna go dodawać do zup, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Bób znany również jako fasola fava pochodzi z południowo - wschodniej Azji oraz północnej Afryki i jest jedną z pierwszych roślin strączkowych znanych człowiekowi. Bób to doskonały produkt
potrawyregionalne
SUSZONE POMIDORY 276się usmażą. Powinny być całe zalane oliwą. Zakręcałam i odstawiałam do góry dnem.Same się wekują. Ja przerobiłam ponad 50 kg. pomidorów. Zrobiłam z nich przecier pomidorowy . Idealny do zup, sosów, gulaszy i poprostu do picia. Miąższ który wydrążyłam idealnie wykorzystałam- nic się nie zmarnowało. Smacznego! Polecam też zrobić DOMOWY KETCHUP
potrawyregionalne
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 391Bogracz ( z węgierskiego bogrács ) to rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. W Polsce przyjęło się , że tym mianem nazywamy zupe gulaszową , która najczęściej
Ostra na Słodko
szybkowar- udka kurczaka w sosie czosnkowym... 268masala Royal Brand 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 2 główki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka skórkę na udkach ponacinać skośnie - garam masala Royal Brand, obie papryki, kucharek, pieprz dobrze wymieszać i natrzeć
W Mojej Kuchni Lubię