7 przepisów z dynią 171postaci frytek. Można ją mrozić, blendować. Jestem przekonana, że kilka moich przepisów zachęci Was do dyniowego eksperymentowania, bo to niedrogie warzywo i zbyt piękne, aby zrobić z niego jedynie zupę! Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Spaghetti z pesto z pieczonej dyni Surówka
Moja smaczna kuchnia
Święta krowa - słów kilka o polędwicy wołowej, na steki rzecz jasna ;) 308powinno nam się udać wykroić z niej steka. Jeśli nie, to z tego kawałka mięsa można przygotować carpaccio wołowe , albo pokroić w mniejsza kostkę i przygotować aromatyczny gulasz lub zupę z wołowiny. Polędwicę wołową jak każde mięso należy przygotować przed obróbką, to znaczy oczyścić z nadmiaru tłuszczu oraz błon. Zawartość tłuszczu miedzymieśniowego i sródmięśniowego (w wołowinie wynosi ona około
W kuchni Katie
Kilka pomysłów na... 224dyni :O szok :( Curry z ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej Makaron chiński z tofu i warzywami risotto z burakiem i tahini Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem Dyniowo-kokosowy tofurnik na daktylowym spodzie z polewą daktyle-tahini
More food, love and dreams
Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem 283choroba i po chorobie. Powoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania płynne lub półpłynne - wszelkie zupy, leczo, dania jednogarnkowe, gulasze. Skoro jest już lepiej, pokusiłam się o "normalny" obiad. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Życie zamknięte w smaku
CZOSNKOWE TRÓJKĄCIKI 164Jeśli lubicie pieczywo czosnkowe, będzie to idealna przekąska. Pyszne, małe i domowe bułeczki. Sprawdzą się jako dodatek do sałatki, ale także i do zupy. Bardzo dobrze smakują gdy są jeszcze ciepłe, a i na drugi dzień nie są wcale gorsze. Polecam do przetestowania, a jednocześnie myślę nad ich bogatszą wersją. SKŁADNIKI: 4 ząbki czosnku 125 g masła 1 żółtko
Kuchnia w opałach
Syrniki, rosyjskie serowe placki czyli Niedzielne Sniadanie odc.70 234wystarczy tylko go odgrzać, tak też czasem robię. Nie zawsze spotyka się to jednak z aprobatą moich domowników. Staram się zawsze mieć zamrożony bulion by ugotować szybką zupę, wtedy też idealnym rozwiązaniem są placuszki wszelkiego typu, na nie zawsze dzieciaki mają ochotę. W ubiegłym tygodniu zrobiłam wyjątek od diety i zjedliśmy twaróg w postaci Syrników. Wilgotnych
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotleciki mielone z pęczakiem 273zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy i samobujające się krzesła... Och, zapomniałabym dodać. Czasami zamówiony sok, woda czy inna zupa też same potrafią się wylać... Tak więc dla dobra własnego portfela, dla dobra własnego zdrowia psychicznego i w trosce o zdrowie innnych - jadamy raczej w domu. Ewentualnie stołujemy się u teściów
bistro mama
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 211Sezon na dynię wciąż w pełni! Na każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować! Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Naleśniki z białym serem 234gęstym strumieniem. Dodatkowo dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny przykryte ściereczką. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy na drugą stronę gdy brzegi placka zaczną odchodzić od patelni. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem
prawdziwe jedzenie
Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo figowym 250jeszcze tę zaletę, że posiada cienką skórę i wcale nie trzeba jej obierać a można zblendować wszystko na jednolitą masę. Takie puree z tej dyni świetnie nadaje się na zupę dyniową . Do placków dyniowych zrobiłam sos figowo karmelowy, ale możecie podać je po prostu posypane cukrem czy polane miodem lub syropem klonowym. Świetnie pasują też do nich świeże owoce albo
Smaczna Pyza
Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! 215Zupa krem z bakłażanów i ziemniaków z grzankami! Wege! PRZEPIS AN MOIM BLOGU
SMYKWKUCHNI
Pierś kurczaka zapiekana z warzywami 8195piersi (które mrożę, albo wykorzystuję od razu) przygotowuję z nich coś konkretnego na obiad typu faszerowaną pierś z rukolą, faszerowaną pierś z serem kozim , a z reszty kurczaka przygotowuję zupę, przeważnie rosół lub pomidorówkę . Przepis na zapiekaną pierś kurczaka z warzywami i serem jest prosty i szybki, najwięcej czasu zajmuje pokrojenie ziemniaków w plastry i papryki w kostkę. Pierś kurczaka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ugotuj to i.... wygraj granitowy garnek :) 187odbywa się w dwóch kategoriach - w każdej z nich przewidzian o jedną nagrod ę Garnek granitowy Ballarini LUCCA z 2 uchwytami Kategoria pierwsza - podaj przepis na swoją ulubioną włoską zupę i prześlij jej zdjęcie Kategoria druga - opisz swoją największą kulinarną porażkę Dodatkowym atutem będzie polubienie funpage’a firmy Ballarini oraz bloga Kulinaria potrawy z różnych stron świata na Facebooku. Rozwiązanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Curry dyniowo-pomidorowe 157sezonie dyniowym ten pyszny, słoneczny owoc przyrządzam na wiele różnych sposobów - jako wilgotną bazę do ciast, w formie pożywnej kremowej zupy lub jako składnik dań tzw. jednogarnkowych. Dynia zawiera pełnowartościowe tłuszcze roślinne, głównie nienasycone, będące niezbędnym elementem zdrowej diety. Warto korzystać z jej dobroczynnych właściwości w czasie zimy, zwłaszcza że nienaruszoną możecie przechowywać przez wiele tygodni - najlepiej w chłodzie, chociaż
Milion Smaków
Pesto z pieczonej dyni 162smaku można dodać soli, ale pamiętajcie, że ser jest już słony. Podajemy wymieszany z ulubionym makaronem lub posmarowane na czosnkowych grznakach jako bruschetta czy crostini; taki dodatek do zupy z pewnością wzbogaci jej smak
Moja smaczna kuchnia