Puree z pieczonej dyni 180Puree z pieczonej dyni to podstawa do wielu dań,takich jak ciasta ,zupy,pieczywo.Ja takie puree wkładam do małych pojemniczków i zamrażam .U mnie w domu wszyscy bardzo lubią dania z dyni. Składniki: 1 dynia, najlepiej Hokkaido papier do pieczenia Sposób przygotowania: Dynię dokładnie myjemy, nie obierając kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Bajeczna Kuchnia
Pyszne do pudełka 198przepisów na jedzenie, które można spakować i zabrać ze sobą. Na drugie śniadanie, na obiad, na lekcje, na zajęcia, do biura czy dokądkolwiek. Są tu jajka w roli głównej, zupy i sałatki, dania z ryżem, makaronem czy plackami, pasty do chleba i coś na słodko. Wszystko mocno kompaktowe, łatwe do podzielenia i przeniesienia. Zerknijcie, spróbujcie, a potem kombinujcie sami
GRUBY WAŁEK
Jak pachnie wolny poniedziałek? 234drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę, która rozgrzeje zmarzniętego C. po długich godzinach spędzonych w pracy. Gdy w końcu włączam piekarnik, najpierw kuchnia, a później całe mieszkanie, wypełniają się przyjemnym ciepłem. Za nim podąża intensywny korzenny
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Adżika czyli pasta paprykowo-pomidorowa 275Jesienią, w chłodne dni i jeszcze chłodniejsze wieczory lubię jeść potrawy treściwe i rozgrzewajace. Najlepsze są te na bazie warzyw (np. zupy kremy), koniecznie z lekką nutką pikanterii ;) Ostatnio dostaliśmy od kuzynki K. słoiczek czerwonej pasty paprykowej własnej roboty i od razu się w niej zakochaliśmy. Była to adżika, słodko-pikantna pasta z papryki i pomidorów wywodząca się
Zawsze głodna!
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 277Przy takim kalafiorze mamy pewność jego świeżości i tego, że nasze kuchenne starania nie pójdą na marne. Zwiędnięte kalafiory średnio się nadają do jedzenia, jeśli już – to tylko na zupę. Kalafiora obieramy z liści. Grubą łodygę pod spodem ucinamy tak, by kończyła się równo z zakończeniem różyczek kalafiora i tworzyła jego podstawę. Nacinamy ją ostrym nożem na krzyż
Karo in the Kitchen
Galaretka z nóżek wieprzowych 217pokroić w półplasterki – resztę warzyw zjeść ze smakiem . Mięso i marchewkę włożyć do garnka z wywarem. Doprawić do smaku sola i pieprzem – całość musi być troszkę słońsza niż typowa zupa, bo inaczej galaretka po wystygnięciu będzie mdła . Całość zagotować. Po zagotowaniu, gorący płyn galaretowy porozlewać do salaterek. Odstawić do zupełnego ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin – najlepiej
Grunt to przepis!
QUINOA Z WARZYWAMI W SOKU POMIDOROWYM. Właściwości odżywcze. 195zagęszczacza w postaci np. poppingu z amarantusa i macie smarowidło do pieczywa na śniadanie ALBO zblendujcie wszystko razem dolewając trochę wody, podgrzejcie, posypcie poppingiem z amarantusa i macie pożywną zupę-krem na kolację :) Obiecuję więcej wpisów z komosą w roli głównej, na pewno będzie jeszcze o quinoa czerwonej i czarnej , obserwujcie! P.s. Podobne danie ale z soczewicą i kaszą gryczaną
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
STROGONOW DROBIOWY Z SUSZONYMI POMIDORAMI 245czasie zaprawić śmietaną. Mój wyszedł bardzo gęsty, prawie jak gulasz dlatego podałam z komosą ryżową ale można dolać więcej wody i wtedy będzie bardziej jako zupa do bułeczki. A jutro będą pierogi
pieprzny smaczek
Chili Sin Carne 282smakowitych przepisów, o nie! raczej wątków osobistych, jakiś wstępów do każdej z części książki, sama nie wiem... Kilka receptur już przetestowałam i są świetne. Zachwyciła mnie zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym czy prezentowane przez mnie dzisiaj chili. Niestety spora część przepisów była już na blogu Marty, który śledzę, co tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że książki raczej nie kupię
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pęczak z pecłonkami 231posolić. Dodać niewielką ilość wody, by zebrać smak z patelni i by grzyby nie były suche. Wyłożyć pęczak na talerz, na wierzch ułożyć grzyby. Podawać :) ------- Podobne: Penne z pieczarkami Zupa pecłonkowa z zacierkami Rydze w śmietanie A teraz czas na krótki poradnik zbierania pecłonek (gąsek zielonek). Podkreślam, że trzeba te grzyby znać, bo łatwo je pomylić z grzybami trującymi. Najlepiej
Weekendy w domu i ogrodzie
Dyniowa zapiekanka 203Lubimy dynię i coraz częściej po nią sięgamy. Niestety najczęściej ląduje w zupie - kremie. Tym przepisem chcę przekonać, że dynia może więcej. Świetnie się sprawdzi w jesiennej zapiekance. Przepis ten spełnia jednocześnie wymagania diety niskowęglowodanowej LOV-CARB. Dodatek garam-masala, której głównym składnikiem jest cynamon bardzo efektywnie wpływa na przyspieszenie przemiany materii, szczególnie zaś spalanie tłuszczów. Dodatek sezamu nie tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 278mieszamy z sałatką. Dzielimy na porcje i odstawiamy do lodówki. Purée z ziemniaków i selera Ziemniaki i bulwę selera cienko obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę jak do zupy, seler w kostkę odrobinę mniejszą. Warzywa zalewamy w garnku wodą, , około 2cm nad ich poziom, dodajemy 1,5 łyżeczki soli, przykrywamy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Ugotowane warzywa odcedzamy, zdejmujemy
Karo in the Kitchen
BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW 319Barszcz z pieczonych buraków ma nieziemski kolor i smak. Pieczenie nadaje burakom głębi i wyrazistości. Wspaniały smak jesieni kojarzący się z ostatnimi ogniskami i snującym
Mam To Na Widelcu
Wyniki konkursu czekoladowego 208deserów. Co było trudne ponieważ tematem konkursu była czekolada. Dla nas to najlepszy przepis." Miejsce II - decyzją Producenta Makarony Polskie wędruje do... Katarzyny Prosińskiej za jej kabanosową zupę z czekoladą "Bardzo ciekawa propozycja dania z makaronem, która łączy w sobie tradycyjny smak oraz nutę słodkości. Z tego właśnie względu wygrana powędrowała do Pani Katarzyny Prosińskiej." I najważniejsze! I miejsce
Kuchnia w czekoladzie