zupa - 39805 przepisów (strona:1977/2654)

Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 235

tuńczyka mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź innej zupy, farsz będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczny) kopiasta łyżka mascarpone łyżka posiekanej natki pietruszki 0/5 łyżeczki suszonych pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu sól do smaku dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka maku Cebulę drobno

Mienta blog
Zakwas z buraków na barszcz i na…zdrowie! 234

przechowywać w zamykanych szklanych butelkach. A użyte do zrobienia zakwasu buraczki, możemy z powodzeniem wykorzystać do sałatki(wystarczy zestrzeć na tarce, dodać np cebulkę i ogórka) lub też do zupy. Zakwas z buraków jest naprawdę prosty do wykonania i niewiele trzeba aby go zrobić. Wystarczą buraki, woda, sól, cebula, czosnek i przyprawy a do tego naczynie szklane lub kamionkowe

Mieszam w Garnku
Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty 285

Bamberski kapuśniak z zasmażanej kiszonej kapusty Kapuśniak , to świetna zupka , szczególnie ceniona przez moich domowników zimą . Gorący , sycący i kwaśniutki ..pyszniutki " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Kuchnia polska 007 211

Czyli jak James Bond degustował polskie wiktuały i nie tylko... Zupa bouilabasse, bulion potasowy, orzechowa mielonka, sola z rusztu, jajka en cocotte, rostbef na zimno z kartoflaną sałatką, jajecznica z bekonem, turbot poche, sauce mousseline, zwyczajne kanapki z angielską marmoladą czy wreszcie sławne ośmiorniczki w plasterkach na wzgórku ryżu. STOP już nie mogę! Od tych międzynarodowych potraw aż w głowie

Grunt to przepis!
Brukselka z chorizo – ODKRYCIE ! 277

Brukselka z chorizo – ODKRYCIE ! Brukselka z chorizo, odkrycie o tak, zdecydowanie ! Brukselka moje odkrycie ostatnich dni, czemu – bo jako dziecko nie lubiłam brukselki. Pamiętacie taką rozgotowana w zupie .. paskudna ;)  Aż ostatnio zobaczyłam brukselkę i postanowiłam ją zrobić, przemycić może w jakimś daniu i wracając do domu przejrzałam przepisy w internecie i wszędzie wpadało mi w oczy zdanie

Kuchnia na wzgórzu
Domowy makaron 263

Jakiś czas temu dostałam weny na robienie makaronu. Zasięgnęłam opinii największego makaronowego eksperta, czyli mojej Babaci Mieci. Wyciągnęłam zalegającą w szafce maszynkę do makaronu i tak

Miksturownik
Art & Food Bazar w Krakowie edycja świąteczna 13 grudnia, relacja 177

razem wybrałam sałatkę, którą dobrze już znałam z innego wydarzenia kulinarnego, sałatka z fasoli z pesto rosso, z pietruszką i papryczkami. Dla orzeźwienia zamówiłam prosecco frizzante. Zupa z soczewicy z pomidorami i ziemniakami, podana z pajdą chleba wyglądała bardzo apetycznie i podobno była pyszna (posmakowała Włochowi). Sama z pewnością przygotuję podobną, bo bardzo lubię takie połączenia. Z Krakowa wróciłam

Moja smaczna kuchnia
Zestawienie świątecznych przepisów 184

Święta już za pasem, przypominam więc moje ulubione świąteczne przepisy! Mam nadzieję, ze zainspirują Was do urozmaicenia świątecznego stołu w tym roku:) Śledź z suszonymi grzybami i śliwkami Zupa krem z pieczonych buraków z gruszkami i imbirem Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Piernikowe ciastko z płynnym wnętrzem Karp z musem

karmelowy
Wyniki konkursu "Ryby są super" z autografem Karola Okrasy 237

wierszem :) Kilka osób niestety nie doczytało, że chodziło o dania rybne... Okazało się, że na Waszych wigilijnych stołach najczęściej goszczą karpie i ryba po grecku. Na trzecim miejscu chyba zupa rybna, albo śledzie :) - czyli tradycja w naszym kraju ma się dobrze. Ponieważ jednak musiałam wybrać, oto zwycięzcy (kolejność losowa :)) : - Pani Mariola, za pierożki rybne Dziad ziusi a, które mnie bardzo

Moje Kuchenne Rewelacje
Przepyszna surówka z brukselki 183

dzieciństwie nie lubiłam brukselki. Kojarzyła mi się z rozgotowanymi, gorzkimi kulkami pływającymi w zupie. Później jej charakterystyczny smak stał się dla mnie intrygujący. Ale absolutnie nie na tyle, by na stałe gościła w naszym menu. W ciągu ostatnich kilku lat kupiłam ją może raz czy dwa. I wciąż mnie nie przekonywała. Aż do dzisiaj :)  Natknęłam się jakiś czas temu

Smakuje zdrowo
Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 238

zioła i czosnek). Taki trik dodatkowo poprawi trawienie.  Szklanka barszczu bez uszek to 36 kcal, natomiast taka sama ilość z 10 uszkami to już 230 kcal.   Zupa grzybowa Grzyby składają się w większości z wody i są niskokaloryczne. Niestety mają to do siebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien

Powiedz dietom nie
Przepis na Pasztet Domowy z Pieczarkami 346

około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem . Po ugotowaniu mięsa przecedzam i odstawiam do wystudzenia . Do przygotowania pasztetu użyje tylko mięsa i warzyw a wywar wykorzystam do przygotowania zupy (bo szkoda wylewać ) . Mięso się gotuje w tym czasie przygotuję pozostałe składniki pasztetu : Cebulę kroję w kostkę . Umyte i odsączone pieczarki kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cebuli . Cebulę

Uwaga Babcia Gotuje
Przepis na Domowy Twaróg – Domowy Biały Ser 290

białego sera: Na durszlaku rozkładam gazę ( lub ściereczkę) i przecedzam twaróg . Twaróg na durszlaku pozostawiam na około 30 minut aby serwatka ściekła – serwatkę można użyć do przygotowania chleba lub zupy . Następnie zgromadzony twaróg na gazie odcisnę pod obciążeniem . Gazę zbieram do siebie ( robię sakiewkę ) i górę związuję nitką , należy dobrze związać aby ser podczas odciskania nie wyszedł . Związaną gazę

Uwaga Babcia Gotuje
Makaron ze Szparagami i Piersią Kurczaka 258

smażenia żółty ser do posypania makaronu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Makaron ze szparagami https://www.youtube.com/watch?v=G6lUPz4DClk Przygotowanie: Szklankę bulionu odlałam z wywaru na którym przygotowywałam zupę ale można użyć rosołu. Z umytych szparagów odcinam zdrewniałą końcówkę (około 4 – 5 centymetry). Następnie szparagi kroję na kawałki o długości około 3 – 4 centymetrów. Umytą paprykę przekrawam wzdłuż na pół

Uwaga Babcia Gotuje
Botwinka na Zimę w Słoikach 350

Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie botwinki w słoikach na zimę którą potem możemy użyć do przygotowania pysznej zupy z botwinką w zimie. Będziemy potrzebować: na 1 kg botwinki będziemy potrzebować 2 słoiki 700 ml 1 kg botwinki 500 ml wody 1 łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z połowy cytryny około 25 ml Link do filmu z przygotowania: Botwinka

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania