zupa - 39353 przepisów (strona:1973/2624)

Pudding jaglano dyniowy z musem z mango 123

Dojrzała jesień to dania z dynią w roli głównej, ale można z niej wyczarować nie tylko rozgrzewające zupy i  dania typu curry, albo smaczne wypieki w złotych kolorach. Z jesiennej królowej - dyni we wszystkich odcieniach pomarańczy czy złota zrobimy także zdrowe desery. Możemy ją połączyć np. z kaszą jaglaną otrzymując jesienny pudding idealny jako popołudniowy deser albo jeśli ktoś

Bon appetit mon amie
Paszteciki z kapustą i grzybami 143

Tradycyjnie wśród 12 wigilijnych potraw na stole powinien znaleźć się czerwony barszczyk lub zupa grzybowa. Do barszczyku najczęściej robi się uszka z kapustą i grzybami albo krokieciki (paszteciki w różnych regionach nazywane też kapuśniaczkami). Co prawda za samym barszczem nie przepadam, ale uszka albo krokiety z kapustą i grzybami jem zawsze nawet solo. PASZTECIKI Z KAPUSTĄ i GRZYBAMI Składniki: (około

Bon appetit mon amie
CRÈME FRAÎCHE 132

drut- wystarczy zmieszać śmietanę i maślanką i odstawić w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie śmietana będzie bardzo gęsta i gotowa do uzycia. DO CZEGO UŻYWAĆ : dipy, zupy, zagęszczone sosy. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się. DO CZEGO NIE UŻYWAĆ : do ubijanie, choćbyś miał wyrobić sobie muskuły jak Hardkorowy Koksu to nie dasz rady

Kuchnia bezglutenowa Loli
Brokuły z lekkim sosem czosnkowym 197

Brokuł to warzywo niepospolite. Co dziwne, lubiane stosunkowo często nawet przez dzieci. Bardzo wdzięczne do przygotowania. Smakuje na surowo, może być gotowany, pieczony. Możemy z niego zrobić zarówno treściwą zupę jak i przygotować drugie danie czy przystawkę. Dlaczego warto jeść brokuły? To bogate źródło sulforafanu, przeciwutleniacza odpowiadającego za zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie raka. Co ważne, najlepiej przyrządzać brokuły

Mieszam w Garnku
Sałatka z moghrabieh (izraelskim kuskusem), warzywami, fetą i kuminowym jogurtem 223

którym przepadam - orzo, czyli takim w kształcie ziarenek ryżu, dlatego od razu pomyślałam, że świetnie nada się do sałatek. Można nim zastępować ryż, kaszę bulgur, kuskus czy drobny makaron. Zupy, gulasze i wszelkie inne dania z sosem z dodatkiem kuskusu izraelskiego będą fajnie wyglądać i zyskają ciekawą teksturę. Ja przygotowałam sałatkę zupełnie nietradycyjną, ale bardzo pyszną :) Sporo się w niej

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekane płatki owsiane z owocami 187

Owsianka zawsze kojarzyła mi się z paskudną, brejowatą zupą mleczną podawaną na stołówkach szkolnych. Wspomnienie to skutecznie przez lata trzymało mnie z daleka od wszelkich form płatków owsianych. Teraz wiem że to był wielki błąd. Mój zacny mąż, wielbiciel (dla odmiany) płatków wszelakich, zaserwował mi pewnego dnia takie śniadanie. I wiecie co? Było fantastyczne! Zaparzone i zapiekane płatki są miękkie

Kulinarna Patilogia
Owsianka daktylowo orzechowa 162

żeby moja mama i babcia gotowały mi owsiankę. Dlatego moje wspomnienia związane z owsianką dotyczą jedynie kolonii i zimowisk, na które jeździłam od najwcześniejszych szkolnych lat. A tam, niestety, zupy mleczne pozostawiały wiele do życzenia. Pierwszą, zjedzoną z apetytem owsiankę, stanowił kleik na wodzie, który dostałam w szpitalu na obiad po kilku dniach karmienia dożylnego. Był bez soli, bez cukru

Kuchenne zapiski Edyty
Makaron penne z brokułami i kurczakiem w sosie śmietanowym! :) 581

Składniki: -2 piersi z kurczaka -ok. 8 różyczek brokuł (może być mrożony lub świeży) -200 ml. śmietany "do zup i sosów" 18%  -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, odrobina vegety) -2 łyżki mąki -olej Sposób przygotowania: Piersi umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z przyprawami. W tym samym czasie gotujemy makaron i brokuły. Smażymy mięso

Magia jedzenia.
Ogórki Małosolne 124

zarówno jedne jak i drugie ogórasy wychodzą przepyszne. Tak napchany sloik delikatnie zakręcam i stawiam w słóńcu pierwsze 3 dni. Wychodzą przepyszne, twarde i nadają się nawet na zupę ogórkową

Moje Słodkie Piekiełko
Wiosenna zupa z woka 221

Pożywna, smaczna a przede wszystkim dietetyczna zupka przygotowana w woku. Kolorowa bomba witaminowa w sam raz na lekki, wiosenny posiłek. Składniki 500 ml wody 1 szkl

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Muffiny angielskie z jajkiem po benedyktyńsku 223

wody - 40g drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 3 łyżki masła Dodatki - 4 jajka - świeże liście szpinaku - szynka parmeńska Sos - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietany 18% do zup - 2 łyżki serka mascarpone Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy mąkę i resztę składników. Wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Jak w domu uprawiać – zrobić kiełki? 100

Kiełki to trochę niedoceniany i może już zapomniany dodatek do twarożków, kanapek, zup czy sałatek. Kiełki nasion zawierają bardzo cenne dla organizmu minerały czy witaminy. Znajdziemy tutaj żelazo, potas, magnez, kwasy omega3, witaminy A, B, C, K oraz wiele innych. Zjedzenie niewielkiej porcji kiełków, da nam tyle samo witamin i minerałów jak zjedzenie całego warzywa. To właśnie całe bogactwo warzyw

Mieszam w Garnku
Tarta z dyni na spodzie z ciasteczek! 151

Dynia! Uwielbiam pieczoną dynię piżmową, jest bardzo częstym gościem na moim stole. Stosują ją do dań głównych, deserów, zup, przystawek i do przetworów. Jest bardzo wdzięcznym warzywem. Zawsze jesienią piekę w piekarniku dość spore ilości dyni piżmowej, potem miąższ miksuje na gładką masę i zamrażam. Potem mogę w dowolnej chwili sięgać po kremowy mus dyniowy.  Dzisiaj przygotowałam bardzo prostą

SMYKWKUCHNI
Czerwony koktajl zdrowia 120

jest trudno zauważyć, że ostatnio mam fazę na buraki. Niezmiernie żałuję, że tak późno odkryłam ich cudowne właściwości . Staram się kilka razy w tygodniu przygotować coś z buraków. Zupy-kremy są to moje ulubione pozycje. Nie mówiąc o sokach ,czy koktajlach. Dziś na dzień dobry, stawiający na nogi, pyszny koktajl. Przygotujecie go szybko, pod warunkiem, że macie już wcześniej upieczone

Z Kuchni Do Kuchni
Stefanki i chrupiesz do woli 188

sucharki przypadły do gustu zarówno damskim, jak i męskim testerom. Choć my kobiety oczywiście zgodnie stwierdziłyśmy, że najlepiej byłoby je podać z czerwonym barszczem lub z wyrazistymi w smaku zupami typu krem. Dlatego polecam grzanki Panom "od tak" do chrupania lub do ich ukochanego trunku, a Panią w towarzystwie np. zup/barszczu. Oferta firmy Magnes zdecydowanie zasługuje na uwagę, zwłaszcza

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania