podamy na swój świąteczny stół. Na moim z pewnością nie zabraknie żurku. Ale, żeby był smaczny, trzeba nastawić zakwas. Domowy i aromatyczny, będzie idealną podstawą do pysznej zupy. SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 1 litr przegotowanej, ciepłej wody 4-5 ząbków czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe kilkanaście ziaren
Kuchnia w opałachgrzbietu i żeber. Nie jest to trudne i wymaga tylko minimalnej wprawy. A to co pozostanie nam po oddzieleniu mięsa wcale nie musi się zmarnować – będzie doskonałą podstawą pod zupę czy mięsny bulion. Królik po myśliwsku 2016-03-14 00:30:19 Chudy i delikatny królik przyrządzony w prosty i niewymagający dużo czasu, umiejętności, ani wyrafinowanych składników sposób. Zapisz przepis
Kulinarna Pokusarobię obowiązkowo zawsze, kiedy kupię kilka kostek tofu naturalnego. Kostkę takiego tofu wrzucam do blendera, zlewam porządnie sosem sojowym (oznacza to kilka chlustów czyli 1 dużą głęboką łyżkę do zupy lub trochę więcej, zależy czy lubicie mniej lub bardziej słone), oprószam dodatkowo solą, dodaję łyżkę oleju kokosowego bezzapachowego lub oleju konopnego i blenduję powoli i delikatnie, na najniższych obrotach
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEnajbardziej dietetycznych nie należy, ale cóż.. Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora 2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy je widelcem i podpiekamy
psgotujemytygodniu to ja wyszperałam przepis z bloga Najedzeni i są to zawijaski czosnkowe z bazylią. Można tutaj użyć innych ziół czy karmelizowanej cebulki. Bułki nadają się do czystych zup znakomicie ale także na śniadanie do jajecznicy, czy z serem kremowym, twarożkiem. Ja zajadam same bo czosnek uwielbiam, dokładam go prawie do wszystkiego. Polecam gorąco nawet tym co myślą
Moje Małe Czarowanieprzepisu: Jest to przepis na małe, kwadratowe naczynie żaroodporne o wymiarach 18 x 18 cm. Jest to porcja dla 2 dorosłych osób, maksymalnie dla 4 podana np. z sycącą zupą. Pomidory w puszce można zastąpić 2 dużymi, pokrojonymi w plastry pomidorami, a czerwoną soczewicę - zieloną. Do przepisu wykorzystujemy suchą, nieugotowaną soczewicę. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawierzchu i posypać bazylią. Pozostaw na ok. 30 minut by lekko wyrosły. 6. Zawijaski upiecz w 200 st. przez 15 minut. Moje dzieci takie spiralki jadły z zupą i Remuladą duńską. Smacznego :) Wypiekałam
Sama słodycz i szczypta chiliOstatnio naszło mnie na brokuły. Zrobiłam sałatkę i zupę krem. Postanowiłam też brokuła wrzucić na pizzę. Razem z kurczakiem i mozzarellą świetnie smakował i prezentował się na cieście. Taka pizza to prawdziwa uczta i w trójkę ledwo ją zjedliśmy. składniki: ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka letniej wody 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru duża szczypta soli
Monia miesza i gotujeglutenu i tłuszczu. Łatwo go przyrządzić, wystarczy zalać wrzątkiem. Jest bardzo popularny w Azji, szczególnie w Chinach. Można go podawać z kurczakiem, owocami morza i warzywami. Idealny do azjatyckich zup. Chińszczyzna z makaronem ryżowym. Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - filety drobiowe - boczek wędzony parzony - ciemny sos sojowy - olej sezamowy - ocet ryżowy - skrobia kukurydziana (na 4 filety 2-3 łyżeczki
mojewypiekiinietylkoprzypalić . Dolewamy 2 szklanki wody , wrzucamy kostkę rosołową, warzywa i dusimy na małym ogniu , dość często mieszając i w razie potrzeby uzupełniając , delikatnie ( nie za wiele , bo wyjdzie zupa , lepiej częściej i mniej ) wodą , aż do momentu ,gdy kasza zrobi się miękka i wchłonie praktycznie całą wodę – wtedy wyłączamy gaz i odstawiamy na chwilkę pod przykryciem ,żeby doszła
Ogrodnik w podróżyzawsze coś mnie powstrzymywało, aby je wykorzystać - a to brak czasu, a to nie było jakiegoś potrzebnego składnika itd. :) W końcu zebrałam się i przygotowałam chyba jedną z prostszych zup właśnie z soczewicy, dokładnie czerwonej. Prostota i szybkość wykonania powinna zachęcić każdego, kto boryka się z ciągłym brakiem czasu. Swoją drogą Wam też tak dni szybką uciekają? :). Krem smakuje przepysznie
Zdrowie na języku :PBez tej potrawy nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych. Składniki: 1 szklanka zakwasu 1 pęczek włoszczyzny ½ szklanki śmietany 1 łyżka mąki 3 ząbki czosnku sól do smaku
Tradycyjna Kuchniasporą dynię ( 47 kg ), do dzisiaj w zamrażarce mam jej sporo ( mimo pakowania musu do słoików ). Od czasu do czasu wyciągam trochę, rozmrażam i przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki Ok 2 ½ bulionu warzywnego Sól chili sól
Smaki EwyDzisiaj coś na szybko, bo możemy wykorzystać do tej sałatki resztkę makaronu ugotowanego do wczorajszej zupy oraz pieczarki, które zostały nam z kolacyjnych zapiekanek. Wystarczy zrobić tego troszkę więcej i na drugi dzień przygotować pyszną sałatkę np do pracy. Smacznego! Składniki : * 100g ugotowanego makaronu - u mnie kokardki * pół czerwonej papryki * 10 pieczarek * cebula * łyżka oliwy z oliwek * 2-3 łyżki
Magiczne Życie Martymoghrabieh najbardziej podoba mi się konsystencja. Te małe perełki po ugotowaniu są sprężyste i dają przyjemny opór pod zębami. Dobrze sprawdziły się we wspomnianej sałatce, ale z pewnością zupy, gulasze i dania z sosem także zyskają dzięki ich dodatkowi. Syrop daktylowy To mój ulubieniec! Oszalałam na jego punkcie od pierwszego spróbowania. O syropie daktylowym usłyszałam po raz pierwszy
Chilli Czosnek i Oliwa