Sos pomidorowo paprykowy na zimę 212szklanki cukru 1/2 szklanki octu 2 pełne łyżki soli 1 mała papryczka chili Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych. Pomidory odszypułkowujemy i pozbawiamy wodnistych pestek. To ważne - inaczej wyjdzie nam zupa zamiast sosu. To dużo pracy, ale wartej zachodu. Paprykę i pomidory kroimy w podobnej wielkości cząstki. Na dno garna ( dobrze, jeżeli jest z grubym dnem) układamy paprykę a na niej pomidory
kawawszklance
Puree z dyni 252Puree z dyni jest bardzo proste w przygotowaniu. A gdy już mamy takie puree możemy je wykorzystać do wielu potraw np. do past, do słodkich wypieków, do zupy. Niedługo na blogu pojwai się kilka przepisów jak wykorzystac takie puree. składniki: 1 mała dynia lub pół dużej Dynię dokładnie umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki mniej więcej tej samej wielkości
Monia miesza i gotuje
Kilka pomysłów na... 220post w całości wegański tak w razie informacji :) czerwona soczewica z cebulką w sosie pomidorowym, ryż jaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami
More food, love and dreams
Naturele 216sprawiły to tylko dania, czy również to, że jest bardzo sympatycznym, młodym człowiekiem...) dodam, że w Naturel wszyscy goście są mile widziani. Są dania dla wegetarian a wszystkie zupy są w wersji bezmięsnej. Wegetarianie zadowoleni a mięsożercom to nie przeszkadza. W Naturel mile widziane są dzieci, dla których stworzone jest specjalne menu, oraz przygotowane są kredki i zabawki
królestwo garów
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 538height: 1em; max-height: 1em;" /> Przyprawa jest naprawdę doskonała , no i nie zawiera konserwantów , chemii i innego świństwa , ja używam jej jako sosu , tak jak pisałam we wstępie , do zupy grzybowej , do mięsa , a czasem nawet do zaprawiania farszu grzybowego w krokietach czy pierogach… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróży
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 242ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki, do zup i smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany
SzczyptaSmaQ
"Czas na śliwki" - podsumowanie akcji 279am.art | blog: am.art kolor i smak Kawowo-kokosowy wegański pudding śliwkowy autorka: whiness14 | blog: Relish Meals Wegańskie naleśniki z migdałową czekośliwką autorka: whiness14 | blog: Relish Meals Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem autorka: Joe Anne | blog: TasteBased Ciasto ze śliwkami i cynamonem autorka: malinowyciec | blog: Babeczka z kremem Śliwkowiec z Kruszonką autorka: kolia18 | blog: Gotowanie Patki
Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z kaszy jaglanej z warzywami. 270chwilkę ,mieszamy . Przepłukać na sicie ,aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Zalać półtorej szklanki zimnej wody ,posolić ,zagotować i odstawić na mały ogień na około 15 minut.Moje warzywa były z zupy ,jeśli takich nie macie trzeba je cienko pokroić i przesmażyć na patelni do miękkości.Można dodać wody ,przykryć i poddusić na małym ogniu ,aby zmiękły.Cebulę przesmażyć na rumiano
Ladylaura.
szybkowar-golonki na warzywnej kapuście z czosnkiem niedźwiedzim... 215Składniki: golonka wieprzowa 4 sztuki/średnie, czosnek niedźwiedzi Royal Brand 3 łyżki, przyprawa Harrisa Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, włoszczyzna 1/2 pęczka, kapusta biała 1/2 główki, średnia, kapusta kiszona 25 dag, koper 1 baldachim/suszony, woda 2 szklanki golonki natrzeć olejem wymieszanym z czosnkiem niedźwiedzim Royal
W Mojej Kuchni Lubię
Konkurs "Amore pomodore" 231nożyk do pizzy. Jako inspirację polecam dania pomidorowe, które przygotowałam w ramach współpracy z marką Cirio: moussakę , kurczaka a la Stroganow , chorwackie kotleciki , pikantną zupę pomidorową i kurczaka zapiekanego w ostrym sosie
Kulinarne Inspiracje
Tradycyjna pasta z makreli w wersji „odchudzonej” 25674podejście do posiłków zawierających śmietanę lub majonez . Obywam się bez tej tłustej „dobroci”, zastępując je lekkim i o wiele zdrowszym jogurtem naturalnym . Jogurtu używam do zabielania zupy, do polewania pierogów owocowych, do przygotowywania surówek i sałatek. Jogurtem zastępuję także majonez we wszelkiego rodzaju pastach do chleba . Moja bardziej pro-zdrowotna wersja pasty makrelowej zawiera jako „zlepiacz” właśnie
Grunt to przepis!
zimowe buraczki uniwersalne... 758słoikach, zakręcić i pasteryzować z 15 minut, słoiki w garnku postawić na ściereczce na zakrętkach przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - takie buraki można użyć do surówki, do zasmażenia, do zupy barszczu.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 198pieczone na drożdżach), w dodatku prezentuje się bardzo efektownie. Lubię chlebki odrywane nie tylko za ich uroczy wygląd, ale też za łatwość jedzenia - świetnie nadają się jako dodatek do zup, gdzie każdy może sobie oderwać kawałek. A potem jeszcze jeden, nawet, gdy miska już pusta. Tak niezobowiązująco . Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowa vegeta 182Zapraszam na pyszną warzywną przyprawę, idealną do wszystkich zup, duszonych mięs, sosów, etc. Domową vegetę robię od kilku lat, bo wtedy wczytałam się dokładnie co wchodzi w skład tej sklepowej. Wszystkie kupne przyprawy od razu poleciały do kosza na śmieci. Wprawdzie przy przygotowaniu vegety jest troszkę zabawy z suszeniem warzyw, ale zapach gotowej mieszanki zdecydowanie rekompensuje nam wszystko ! Serdecznie
Kulinarne przygody Gatity
szybkowar-policzki wieprzowe w sosie cebulowym... 254Składniki: policzki wieprzowe 8 sztuk, ząbki czosnku 4 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, sok z cytryny 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1,5 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki, woda 2 szklanki, cebula 4 większe, majeranek 2 łyżeczki, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka DODATKI: ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1 łyżka, buraki
W Mojej Kuchni Lubię