Przepis na kotlety mielone z mięsa mieszanego zaczerpnęłam z mojej ulubionej książki kucharskiej czyli z wydanej w 1963 roku " Kuchni polskiej " pod redakcją dr Stanisława Bergera
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej Kolejna moja propozycja z tytułu wariacji wegańskich na chłodne i jesienne dni. Mamy tu wszystkie przyprawy, które działają rozgrzewająco i leczniczo. Na inną potrawę z dyni zapraszam tutaj . Składniki: 500 g świeżej dyni 4 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku około 2 cm świeżego imbiru 100 ml śmietanki
Wino Francja KuchniaPrawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb
dolcevitainmykitchenobietnicą, że dostanę coś, o czym marzę (i nie muszę sobie tego zrobić sama), dłużyła się niemiłosiernie. Japońskie śniadanie – menu W menu śniadaniowym znajdują się 2 zestawy: Zupa miso z tofu i wakame, jajko, pok choy z solonym suszonym żółtkiem, kimchi, ziemniaczane kakiage z majonezem z yuzu – w cenie 23 zł Zupa miso z tofu i wakame, ryż, jajko
Kate's Kitchenjesienna i deszczowa. Dobrze, ze nie trzeba dziś wychodzić do pracy tylko można usiąść pod kocykiem z kubkiem gorącej kawy i nadrobić zaległości serialowe. Winiary wyprodukował nowe koncentraty do zup. Są dwa rodzaje smakowe: B ARSZCZ - koncentrat z przyprawami POMIDOROWA - koncentrat z przyprawami Ja podjęłam się wyzwania i udowadniam, ze koncentrat do zupy nie musi być wykorzystany
Kuchnia w oparachjestem pełna. Tak jak kocham jajka to na razie mam ich dość. Tak jak kocham barszcz biały tak bym go jeszcze zjadła. Dobrze, że mama dała jeszcze słoiczek zupy na dzisiaj. Każe święta spędzamy w połowie w Warszawie u moich rodziców i połowę u teścia w Lublinie. I zawsze też porównuje zwyczaje dwóch rodzin. U nas je się żurek(...)białej kiełbasie i z jakiem, a chrzanu dodaje się o zupy w trakcie gotowania. U męża w w rodzinie je się żurek na kiełbasie podlaskiej z jajkiem, pieczywem, białym serem i chrzanem dodanym na talerz przed samym podaniem. Sernik jest zarówno w Lublinie jak i w Warszawie. Obydwa pyszne... bo teść rób z brzoskwiniami a mama z kakaowym spodem
Kuchnia w oparachPęczek szparagów woda sól do smaku Szparagi umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i oberwać zdrewniałe końce, lecz ich nie wyrzucać – wkrótce pokażę Wam jak zrobić z nich fantastyczną zupę. Wodę zagotować w garnku, jak zacznie bulgotać, dodać sól. Szparagi gotować około 4-5 minut al dente jeśli są młode i cienkie, a jeśli kupicie grubsze i starsze to kilka(...)minut dłużej. Sprawdźcie widelcem, muszą być ugotowane, ale nie rozgotowane. Szparagi wyłowić delikatnie, nie wylewać wody z gotowania, zawiera dużo smaku i aromatu, też się przyda do zupy. Jajko w koszulce 2 jajka woda łyżka octu spirytusowego 10% Zagotować wodę w dość wysokim garnku. Dodać ocet. Warto spróbować czy wyczuwalny jest kwaśny posmak wody, jeśli nie, dolać jeszcze trochę octu
DietologMuffinki z czekoladą mają dla mnie kilka niepodważalnych zalet. Po pierwsze można je przygotować w pół godziny, po drugie pasują na każdą okazję - do podjadania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajeść samego, na kanapce, w naleśniku czy jako farsz do pierogów! Przy szykowaniu pasztetu odlewasz zawsze około litra pysznego rosołu, który możesz dodatkowo wykorzystywać jako baza do ulubionej zupy. Do takiego wywaru wystarczy dodać przetarte pomidory i masz już gotową zupę pomidorową
AniaGotuje.plPierożki z nadzieniem z sera na słodko, podsmażone na masełku posmakują każdemu. Od klasycznych pierogów z serem różnią się kwadratową formą. Możecie przygotować ciasto według swojego
dolcevitainmykitchenWasze zdrowie i organizm na to pozwala to śmigajcie po fasolę, ciecierzycę, soczewicę czy groszek i gotujcie smakowite posiłki. Ja proponuję krem z ekologicznej żółtej soczewicy od Bio Planet . Zupa wychodzi kremowa, średnio gęsta i niezwykle aromatyczna. Jest bezglutenowa, wegańska i nie powoduje przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (bóle brzucha, wzdęcia, gazy), do czego mogą przyczyniać się niestety strączki
Zdrowie na języku :Pksiążki "Wszystkie poranki świata" od wydawnictwa Buchmann. Znajdziemy w niej propozycje na mega pyszne śniadania z całego świata. Począwszy od indyjskiej herbaty z mlekiem a kończąc na japońskiej zupie miso. To co, zapraszam Wam na śniadanie! Jeśli cenicie sobie smaczne i wspólnie celebrowane rodzinne śniadania to ta książka jest właśnie dla Was! zawiera ponad 40 przepisów(...)europejskie śniadania ale nie tylko. Każdy znajdzie coś dla siebie, ponieważ jak się okazuje w każdym zakątku świata na śniadanie spożywane są całkiem inne dania. W Japonii zjemy zupę miso z wodorostami a na Alasce pyszną pieczoną owsiankę, która bardziej wpisuje się w moje gusta smakowe. W Indiach dzień zaczniemy od herbaty z mlekiem która świetnie będzie współgrać z kokosowymi
Radość kipiąca uśmiechem.Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej. Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataLiściaste i pikantne warzywo o lekkim musztardowym smaku jakim jest musztardowiec to wspaniały dodatek do wielu dań - sałatek, zup, past. Jeśli tylko znajdziecie to warzywo w sklepie lub targu kupcie je koniecznie! Sprawdźcie dlaczego! Musztardowiec należy do rodziny kapustowatych. Znany także jako gorczyca sarepska lub kapusta sitowata jest coraz popularniejszym warzywem w Polsce. Z jego nasion produkowana jest(...)smak. Liście i pędy musztardowca znajdują szerokie zastosowanie w kuchni. Można je zapiekać, dusić, smażyć, robić z nich pasty jak i różne inne dodatki do sałatek. Doskonale pasują do zup, twarogu i mozzarelli. Przed spożyciem liście musztardowca należy opłukać w wodzie, następnie wykroić grube nerwy z dużych liści i odciąć łodyżki. Przeważnie takie liście wymagają obgotowania. Najczęściej liście dodaje się
Gotuję Testujęrazu mogę zrobić ich większą ilość, bez długiego stania przy kuchence. Tym razem w głównej roli wystąpi biała fasola. Mam wrażenie, że obecnie trochę zapomniana i kojarzona z zupą fasolową. Tak naprawdę dopiero od niedawna odkrywam ją na nową. Przez swój neutralny smak może być bazą wielu dań, nie tylko wspomnianej zupy, ale i kotletów, pasztetów, past na kanapki
Fabryka pomysłów