zupa - 39805 przepisów (strona:1276/2654)

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami 179

Korzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Naleśniki z mąki ryżowej i gryczanej 110

Naleśniki z mąki gryczanej i ryżowej z poniższego przepisu przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, które prowadzili Ewa Szabatin i Rafał Maserak. Ps.Tym razem przepis nie został

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cold brew - kawa parzona na zimno 148

Cold brew - kawa parzona na zimno orzeźwia i pobudza Upały powoli ustępują, ale nadal często szukamy orzeźwienia, niekoniecznie w postaci dostępnych na sklepowych półkach napojów i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Prosta i szybka frittata z warzywami - przepis z filmem 163

polski kapitał.  Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski.  Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Na blogu znajdziecie także filmik  z przepisem na hiszpańskie danie, czyli  pisto manchego . Tutaj -   klik   możecie zobaczyć relację

Kulinarne przygody Gatity
Jaka woda do kawy 129

Jak woda do kawy? Pewnie niewiele osób, z wyjątkiem zawodowych baristów, zastanawia się nad tym, jaką wodą zaparzać kawę,  pomimo, że poranna lub popołudniowa "mała

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z cukini i pora 167

prosta szybka i pyszna zupa krem z cukinii z dodatkiem pora i czosnku. Mimo iż cukinia nie jest zbyt wyraźna w smaku to właśnie dzięki dodatkom zyskuje na smaku. Składniki: 1 cukinia zielona 1 cukinia żółta 1 por (biała część) 1 średni ziemniak 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku około 600 ml bulionu 0,5 szkl śmietany kremówki(...)czosnek, ziemniak i ponownie chwilę przesmażyć uważając by nie przypalić pora. Wlać bulion dodać koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem do miękkości około 20 minut. Zupę zdjąć z ognia wlać śmietanę i zmiksować na krem. Doprawić do smaku.  Proponuję podać z grzankami podpieczonymi n a maśle

Ala piecze i gotuje
Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek 502

Tradycyjne powidła śliwkowe z węgierek - jak u babci Tradycyjne powidła śliwkowe wymagają sporo cierpliwości, której często niestety mi brakuje, ale warto poświęcić czas na ich przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warsztaty z Gwiazdą - gotujemy z Ewą Szabatin i Rafałem Maserakiem 144

Za nami kolejna, jedenasta już edycja "Warsztatów z Gwiazdą" organizowanych przez portal All About Life. To niesamowite, pełnej pozytywnej energii, wydarzenie znalazło już stałe miejsce na

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z arbuzem 138

Sałatkę z arbuzem, serem pleśniowym Lazur i owocami tropikalnymi przygotowywaliśmy podczas Warsztatów z Gwiazdą, których bohaterami byli tym razem Ewa Szabatin i Rafał Maserak. To właśnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Puree z dyni 133

Puree z dyni to szybka w przygotowaniu i uniwersalna baza, którą możemy wykorzystać do przygotowania rozmaitych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek, a także słodkich czy wytrawnych wypieków. Składniki: 1kg dyni  Hokkaido olej Wykonanie: 1. Sposób: Dynię obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)zmiksować blenderem na gładką masę. 3. Puree z dyni możemy przechowywać kilka dni w lodówce oraz mrozić w zamrażalniku. Puree z dyni możemy wykorzystać do  przygotowania różnych potraw: zup, sosów, placuszków, klusek oraz wypieków wytrawnych i słodkich

Szalona Kuchnia Eweliny
Zdrowe przetwory-Lato zamknięte w słoiku 217

myślą o moich czytelnikach: 1. Który z przepisów jest pani najbliższy, ulubiony? Moi rodzice a głównie mój tatuś zaraził mnie pasją do robienia przetworów. Już zawsze przecier na zupę ogórkową będzie mi się z nim kojarzył. Nie ma go już fizycznie a duchowo jest bardzo blisko. Nie wyobrażam sobie zimy bez tego przecieru i kwaskowatej zupy ogórkowej. Natomiast ulubiony przepis

Swojskie jedzonko
Tradycyjne pikle z arbuza 192

Tradycyjne pikle z arbuza czyli gotuję nie marnuję w praktyce Tradycyjne pikle z arbuza są wspaniałym dodatkiem do wszelkich pieczonych i grillowanych mięs. Słodko-kwaśne i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem 128

Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem wspomaga odchudzanie To doskonały napój na powracającą właśnie do Polski falę upałów. Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto ze śliwkami 210

Bardzo szybkie i proste ciasto ze śliwkami, któremu nikt się nie oprze :) Składniki: (porcja na dużą blachę) 8 jajek 4 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru

kuchnia doski
Kawa dla zdrowia i urody 145

O niezwykłych właściwościach pobudzających kawy wiedzą chyba wszyscy. Nie każdy jednak wie, że kawa może być wykorzystywana nie tylko jako eliksir życia o poranku. Dzięki swoim

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata