zupa - 39353 przepisów (strona:1272/2624)

Szarlotka z orzechami włoskimi 157

Szarlotka z orzechami włoskimi to zdecydowanie jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie ostatnio jadłam. Kruche, maślane ciasto, a w środku warstwa orzechów oraz duszonych jabłek z dodatkiem

dolcevitainmykitchen
Gdzie znajdziemy najwięcej wapnia? 122

Dlaczego potrzebujemy wapnia  Wapń jest głównym składnikiem mineralnym ludzkiego organizmu niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania. Chociaż 99% zasobów wapnia w organizmie jest przechowywane w kościach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa z dyni - krem 173

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pyszna a zarazem zdrowa jesienna zupa-krem z dyni Składniki: 700g dyni (waga po obraniu) u mnie hokkaido 700ml gorącej wody lub bulionu (jeśli używamy bulionu pomijamy masło) 2 niewielkie marchewki kawałek białej część pora kawałeczek selera

W garach u Gosi
Krem dyniowo-ziemniaczany 97

Krem dyniowo-ziemniaczany to idealna jesienna zupa. Jest sycąca i ma delikatny aromat imbiru. Podałam ją z chipsem z boczku i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, które idealnie ją podkreślają. Ale możecie podać ją np. z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Continue reading... Artykuł Krem dyniowo-ziemniaczany pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
KUCHENNA APTEKA #18 - DYNIA 135

warzywo sezonowe występujące jesienią. Kojarzy się ona głównie z Halloween, ale również znalazła szerokie zastosowanie w kuchni, zarówno w daniach słodkich - ciasta, dżemy, musy, czy placuszki, jak i wytrawnych - zupy, gulasze, kotlety, czy jako baza do dań głównych. Jednak warto wiedzieć, że dynia jest warzywem bogatym w składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Niestety przez większość osób jest(...)tracą swoje cenne właściwości) jest małokaloryczna - zawiera około 30 kcal w 100 g dynia składa się aż z 90% wody Przepisy z dynią 1) GULASZ CIECIORKOWY Z DYNIĄ 2) ZUPA DYNIOWA - NAJLEPSZA! 3) GRZEBYKI DROŻDŻOWE Z SEREM I DYNIĄ 4) MUFFINKI DYNIOWE 5) JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 6) SERNIK DYNIOWY

Kuchnia MagdaLeny
Seler naciowy 131

selera naciowego są dość włókniste, a ich ciemniejsze, zewnętrze warstwy trzeba zwykle podzielić wzdłuż na cieńsze pasma, i dopiero wtedy poszatkować w poprzek. Tych części używa się głównie do zup i potraw gotowanych, natomiast bielszej i miększy wewnętrzny rdzeń można jeść na surowo. „Serca” selera naciowego nie wymagają rozdzielania na mniejsze części i doskonale smakuje z rusztu. Suszone nasionka rośliny(...)aromatyczne i lekko gorzkawe w smaku mają zastosowanie jako przyprawa. Seler jest coraz bardziej popularny w naszej kuchni, dodajemy go do zup, koktajli i sałatek. Polecany jest osobą, które są na diecie odchudzającej, gdyż wspomaga proces spalania tkanki tłuszczowej. Działa oczyszczająco na nasz organizm, usuwając z niego zbędne produkty przemiany materii. Posiada też dużo błonnika, przez co zwiększa perystaltykę jelit

Pomysłowa kuchnia
Rosół polski z pielmieniami, czyli kulinarna wyprawa do źródeł oryginalnego smaku 152

Jesień i nadchodząca zima, to najlepszy czas na moją ukochana zupę, czyli rosół. Przygotowanie dobrego rosołu to cały rytuał, któremu musimy poświecić nieco czasu. W zamian na naszym talerzu pojawi się pyszna i aromatyczna zupa. Dziś zapraszam Was po przepis na rewelacyjny rosół polski z pielmieniami. Czy wiecie, że w kuchni staropolskiej przyprawiano rosół limonką? Marka Zagrodowy zaprosiła blogerów kulinarnych

Kulinarne przygody Gatity
Zupa cukiniowa z rukolą 184

Zapraszam na smaczną zupę idealną na tę porę roku. Piękny zielony kolor zawdzięcza dodatkowi rukoli. Rukola dodała również nieco pikantności zupie. Polecam Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 500 g cukinii 100 g rukoli 1 łyżka masła 1/2 l bulionu sól, pieprz oraz: ulubiony makaron Przygotowanie: Myjemy i osuszamy wszystkie warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i kroimy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
O makaronie słów kilka 132

Makaron – nie wiem czemu, ale makaron kojarzy mi się z wiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam

Kate's Kitchen
Wine Expo Poland – warsztaty i degustacja komentowana, cz. 1 143

moje” Do czego: aby złagodzić i „uprzyjemnić” kwasowość będzie zupełnie dobrze grało makaronami w śmietanowych sosach, tłustymi rybami, daniach w tłustych, maślanych sosach. Zaryzykowałabym podanie go do ciężkich, kremowych zup (np. kremie z grzybów leśnych na bazie masła i śmietanki). Nagrody: Wine Expo Poland: brązowy medal Casa Ermelinda Freitas Vinha do Torrao Branco 2016, White 13,5%, Portugal Kolejny „Portugalczyk(...)także miodu, czy wspomnianego wcześniej kardamonu. Długi, przyjemny finisz. Do czego: lekki drób w delikatnych sosach, białe ryby z sosami na bazie masła, będzie również dobrze grało z jesiennymi zupami (krem grzybowy, krem z dyni). Idealnie spasuje do fig zapiekanych z gorgonzolą. Nagrody: Wine Expo Poland – brązowy medal

Kate's Kitchen
Pierożki samosas 272

Pierożki samosas to trójkątne pierożki faszerowane warzywami i smażone na oleju. Bardzo popularne w Indiach i Pakistanie. Ciasto na samosas składa się z mąki, wody, tłuszczu

dolcevitainmykitchen
Babeczki dyniowe 153

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska(...)halloweenowe słodycze. Puree z dyni to po prostu podgrzana, zmiksowana dynia – jak prosto je przygotować, możecie zobaczyć w tym wpisie :) Warto zrobić na zapas, przyda się do zupy albo do ciasta dyniowego ! Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki puree z dyni 25 g drożdży 50 g masła

Ciastkozercy
Tarta z jabłkami 128

Tarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
szybkowar-policzki wieprzowe w sosie grzybowym ... 168

łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, smalec 1 łyżka, kurki 2 szklanki, podgrzybki 1 szklanka, cebula 1 sztuka, woda 6 szklanek, śmietana 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, przyprawa do zup w płynie - ile potrzeba, pieprz mielony - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg przyprawę do wieprzowiny wymieszać olejem, przyprawą do zup w płynie, dodać umyte i osuszone policzki, schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron naleśnikowy 151

Makaron naleśnikowy – idealny do zup i innych dań obiadowych, do których często wykorzystuje się zwykły makaron. Jest również fajną alternatywą jako coś innego, co może zachęcić małego niejadka do jedzenia :) Z podanych poniżej składników wychodzą 3 delikatne naleśniki o średnicy ok. 30 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron naleśnikowy – Składniki: 1 szklanka mąki pszennej (u mnie tortowa(...)minut. Następnie ostudzone naleśniki zawinąć w rulonik i pokroić na ok. 1-1,5 cm paseczki – tak żeby powstało coś na styl nitek/wstążek makaronowych. Dodawać do zupy lub jako makaron do bolognese czy carbonary. Smacznego! Polecam również przepisy: Naleśniki budyniowe Placuszki z serka homogenizowanego Naleśniki – przepis podstawowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Makaron naleśnikowy appeared first

Kulinarne Przeboje