zupa - 39353 przepisów (strona:1274/2624)

Restauracja Bulaj | Sopot – Miejsca ze Smakiem 154

trzymając się idei slow food. Codziennie w restauracji można znaleźć dedykowane dania „na dziś”, które mieliśmy przyjemność zamówić podczas wizyty. Co na przystawkę? Na przystawkę wybraliśmy pomidorową zupę rybną, podaną z mulami, która akurat w ten dzień była jednym z dań dnia. Aromatyczne pomidory doskonale komponowały się z wywarem rybnym, dając smaczne połączenie. Bagietka podana do zupy łagodziła jej intensywny

Kuchnia Bazylii
Ciasto z makiem - na niedzielę i od święta + filmik 393

Dziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą

Kawa z mlekiem
Marchewka z groszkiem 276

ciepło, to jeden z pyszniejszych dodatków do obiadu. Przepis jest niezwykle prosty a samo danie smaczne i zdrowe. Możesz ją jeść samą, podać do obiadu lub nawet dodać do zupy.  Jeśli masz w domu rosół drobiowy lub bulion warzywny, to wystarczy dodać do niego marchewkę z groszkiem. Powstanie Ci pyszna, delikatna zupa do której można też osobno ugotować ziemniaki

AniaGotuje.pl
Dyniowy zawrót głowy 100

jabłkowatej czy jajowatej. Odmianą zwykłej dyni są kabaczki, czyli cukinie oraz patisony! Dyniowe dania zdają się coraz bardziej podbijać jesień w polskich kuchniach. Osobiście polecam sprawdzony przepis na pyszną zupę smażoną i gotowaną na woku ! Ale z dyni robi się też przecież placki, drożdżówki czy sosy. Smażona dynia to także świetny dodatek do ryb, takich jak łosoś czy na przykład(...)oraz C. Z kolei pestki dyni to wspaniałe źródło magnezu i dobroczynnych tłuszczów. Nieprzypadkowo robi się z nich olej, który idealnie nadaje się jako dodatek do zup czy sałatek. Między innymi na podstawie książki „Rośliny użytkowe” Zbigniew Podbielkowski WSiP 1992 Artykuł Dyniowy zawrót głowy pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Deser tiramisu w pucharkach 217

Deser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Burgery ziemniaczano – marchewkowe 195

nich mistrzami. Kuchnia polska ziemniakiem stoi i tutaj nie ma co dyskutować. Zapewne w każdym polskim domu to warzywo pojawia się minimum raz w tygodniu. Czy to w postaci zupy, czy jako dodatek do drugiego dania. Ziemniak zawsze był, jest i najprawdopodobniej zawsze będzie. Być może w innej postaci niż teraz, ale raczej szybko nie zginie z naszych stołów. Dawniej(...)jeśli dołożymy do nich tłuste mięso, sosy i inne kaloryczne dodatki, to całkiem prawdopodobne, iż możemy po jakimś czasie zauważyć wzrost wskazówki na wadze. Ziemniaki to jednak nie tylko zupa i drugie danie. To też nie tylko frytki i placki ziemniaczane . Ziemniaki to także babka ziemniaczana, kotleciki i burgery I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne burgery ziemniaczano – marchewkowe

365 dni dookoła kuchni
SOK POMIDOROWY 170

oporami, to przerobiłam je na genialny jak się okazało sok. Taki sok świetnie sprawdzi się do picia (stąd u mnie różnej wielkości słoiki, słoiczki), a także do przygotowywania zup, sosów, itp. Wyszedł dość gęsty, pomidory były bardzo mięsiste. Składniki: - 10kg pomidorów (u mnie lima) - 1 łyżka soli himalajskiej (lub dowolnie, do smaku) Pomidory dokładnie umyć, odszypułkować, pokroić na mniejsze kawałki(...)partiami przez sito, by oddzielić pestki i skórki od soku. Sok zlałam do jednego naczynia, doprawiłam solą do smaku, zagotowałam i porozlewałam do różnej wielkości słoików (większe do zup i sosów, mniejsze do picia). Słoiki dokładnie zakręcić, wstawić do garnka (dno wyłożone szmatką lub ręcznikiem kuchennym), zalać do 1/2 wysokości ciepłą wodą (gdy mamy gorący sok). Garnek przykryć i doprowadzić

Smaczne Zdrowe
Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru 96

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach.  Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów

Cztery Fajery
Pomarańczowe curry z kurczaka 115

To kolejne danie z kurczakiem i pomarańczami. W przepisie połączyliśmy pięć podstawowych smaków - słodycz miodu, ostrość papryczek chili, słony smak soli, gorzki kurkumy oraz kwaśny imbiru

Cztery Fajery
Za'atar bardzo pikantny do karkówki 80

Przepisy na różne warianty za'ataru podwalam już wcześniej ( znajdziecie je tutaj ) jednak dzisiejsza mieszanka jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs.  Mimo, iż na

Cztery Fajery
Sałatka jerozolimska z granatem 96

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan

Cztery Fajery
Sałatka z cukinii i koziego sera 124

Szybka, smaczna i zdrowa - taka powinna być idealna sałatka. Pasiasta sałatka z cukinii spełnia wszystkie te wymogi, a zarazem jest odpowiednia na każdą porę roku :) Sałatka

Cztery Fajery
Zielona herbata - rodzaje i sposób parzenia 114

Moda na zieloną herbatę okazała się w Polsce dość trwała, a liczba jej zwolenników systematycznie wzrasta. Jest to jeden z tych trendów, które z pewnością wyjdą

Cztery Fajery
Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny 118

 Frużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów

Cztery Fajery
Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami 96

Verrine z kurczakiem, kaszą, natką pietruszki i oliwkami Tak zwane "zdrowe odżywianie" nie jest najmocniejszą stroną naszej kuchni. Ale sałatka z komosą ryżową, kaszą bulgur lub

Cztery Fajery