zupa z porów - 5432 przepisów (strona:80/363)

22.Lekko orientalny wtorek czyli: zupa pomarańczowo-kokosowa! 245

oraz wyrazistymi pulpecikami.  Bardzo ciekawa i szeroka gama smaków sprawiła, że tę zupę jeszcze nie raz sporządzę w swojej kuchni! Serdecznie zapraszamy do spróbowania i rozgrzania! (; Składniki (4-5 porcji) : 300g zmielonej piersi z indyka pół namoczonej i odciśniętej kajzerki 1 jajo 1 średni por pokrojony w pierścienie 1 średnia cebula pokrojona w piórka 2-3 drobno posiekane ząbki(...)tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy z dwóch stron na rumiano (czynność nie trwa długo, ponieważ kolejno pulpeciki będą się dusić w zupie). Przekładamy je do garnka z grubym dnem. Na pozostałym tłuszczu delikatnie obsmażamy pierścienie pora i piórka cebuli. Przesmażone dodajemy do garnka z pulpecikami. Pulpeciki, obsmażony por i cebulę zalewamy wywarem warzywnym, mlekiem i śmietanką. Dodajemy

Symfonia Smaków
Zupa burakowa z mlekiem kokosowym 143

Przez bardzo długi czas zupy rzadko pojawiały się w moim jadłospisie. Ostatnio diametralnie się to zmieniło i jem je bardzo często. Dziś przyszła pora na podzielenie się z Wami przepisem na jedną z moich ulubionych zup czyli burakowa z mleczkiem kokosowym. Przepis jest bardzo prosty i szybki, a zupa niezwykle aromatyczna i pożywna. Dodatek mleczka koksowego  ciekawie wzbogaca smak

wegujemy
Zupa szparagowa z groszkiem i kostkami jajka 185

Pomysł na tą zupkę dostałam od młodej gospodyni Moniki. Cała rodzina pomaga mi w zbieraniu ciekawych pomysłowych dań. Szparagi oskrobać, oprócz łebków. Twarde końcówki jeżeli są

Kuchnia Pokoleń
Zupa z zieloną soczewicą 138

ziemniaki i na chwilę obecną muszę przyznać, że najlepiej będą do niej pasować zwykłe ziemniaki. Słodkie zbyt bardzo zmieniają cały smak zupy. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej z żeber 200 g kości wieprzowej 2 udka z kurczaka 1 por 3 duże marchewki 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego(...)liście laurowe, zalać wodą i włączyć palnik. Zieloną soczewicę zalać wodą i odstawić. Wszystkie warzywa umyć. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki ostrugać. Por i łodygi selera przekroić na pół. Wszystkie warzywa dodać do gotującej się zupy. W międzyczasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Gdy mięso i warzywa zmiękną, to przecedzić wywar do innego garnka i postawić ponownie

Passions hobbies life
Tarta z pieczarkami, porem, camembertem i orzechami 168

wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego. Do najbardziej dietetycznych nie należy, ale cóż.. Smacznego! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 270 g 300 g pieczarek pół pora  2 łyżki oleju pół szklanki śmietany 18% do zup 1 jajko 70 g sera camembert garść orzechów włoskich  natka pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ciasto francuskie wykładamy do formy do tarty. Gęsto nakłuwamy

psgotujemy
Zupa pomidorowa z szarymi kluskami 219

naszej Pani sołtys, która często raczy swoich gości między innymi tą jakże popularną na naszych stołach zupą, lecz podaną z szarymi kluchami. Składniki na zupę: 0,5 kg biodrówki 3 marchewki 1 por 1 mały seler 2 pietruszki 1 mała cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego słoiczek przecieru z pomidorów  200 ml śmietana 30% sól, świeżo zielony(...)następne 50 minut na bardzo wolnym ogniu, 10 minut przed końcem dodajemy przecier pomidorowy, na koniec dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz śmietankę którą przed wlaniem do zupy powinniśmy zahartować wlewając odrobinę zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.  Zupę podajemy z kluchami szarymi, posypaną zieloną pietruszką. Szare kluchy Składniki: 2 kg ziemniaków 2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka mąki

kgwjanczewo
SAŁATKA JARZYNOWA, NASZA ULUBIONA ORAZ SPOSÓB NA DŁUŻSZĄ ŚWIEŻOŚĆ 206

jajek. Ma także bardzo wyrazisty, konkretny, lekko pikantny smak. Warzywa na sałatkę gotuję już obrane, dodaję do nich natkę, liście pora i selera naciowego. Warzywa mają smak rosołowy, a ja mam dodatkowo bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Taki bulion jest również pyszny do wypicia sam. Jeśli nie macie jeszcze swojej ulubionej wersji sałatki, polecam naszą, może przypadnie(...)przestudzenia. Po wystudzeniu odstawiam do lodówki lub do zamrażarki i mam gotowy bulion, który wykorzystuję jako bazę do zup. Ugotowaną marchew z pietruszką wykładam na talerz i odstawiam do przestudzenia. Do większej miski kroję w kostkę ogórki, białą część pora oraz przestudzone warzywa (marchew, pietruszkę) oraz jajka. Dodaję majonez, musztardę oraz sól (daję ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej) i pieprz

Smaczne Zdrowe
Rosół drobiowy 301

średnie łodygi świeżego lubczyku;3 suszone grzyby;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;3 litry zimnej wody;Sól;Pieprz;Pęczek natki pietruszki.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu(...)mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).Ćwiartki z kurczaka umyć pod bieżącą, zimną wodą.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć umyte mięso z kurczaka, słupki marchewek i pietruszki, por, seler, suszone grzyby, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.Zalać 3 litrami zimnej wody i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia, aż do zagotowania.Z zagotowanego

Gospodyni Miejska
Rosół z przepiórki 286

Rosołek wyszedł rewelacyjny, delikatny i pyszny. Podany z lanymi kluseczkami to pyszności. Przepis na lane kluseczki patrz tu – http://kuchniapokolen.pl/lane-kluseczki-jajeczne/ Wykonanie rosołu – do

Kuchnia Pokoleń
Zupa krem z dyni i chipsami z jarmużu 157

Tyle już słyszałam o jarmużu, jest bardzo zdrowy i trzeba go uwzględnić w jadłospisie. Dzisiaj połączyłam jarmuż z dynią. Dynię oskrobać ze skóry, wyjąć gniazda nasienne

Kuchnia Pokoleń
Zupa warzywna na rosole 191

Zwykle po tradycyjnym niedzielnym obiedzie zostaje nam rosół. Tak było i u nas. Wykorzystaliśmy go do przygotowania zupy warzywnej zużywając warzywa, które były "pod ręką". Składniki 1,5 l rosołu 4 średnie ziemniaki pół małej główki kapusty włoskiej 4 średnie marchewki mały por 2 pietruszki koperek pół małego selera garść żółtej fasolki szparagowej słoik domowego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)Marchewkę w duże słupki. Fasolkę szparagową na połówki. Pozostałe warzywa również pokroiłem ( seler, pietruszkę, por ). Do rosołu dodałem najpierw buraki, marchewkę i pokrojone w dużą kostkę ziemniakami. Podgotowałem, następnie dodałem fasolę, przecier z pomidorów malinowych razem z przyprawami oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Śmietanę zahartowałem zupą. Wlałem do zupy. Całość doprawiłem do smaku solą i pieprzem, dodałem posiekany koperek. Zakwasiłem sokiem

R'n'G Kitchen
Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami 121

diety i gotowania. Jestem wielką zwolenniczką szybkich i prostych potraw, stąd chciałabym zaproponować Wam przepis na zupę krem z soczewicy z paprykowymi grzankami. Do dzieła! Składniki: – 1,25 l bulionu warzywnego – opakowanie włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1/2 pora) – 150g czerwonej soczewicy – 100g zielonej soczewicy – 1 cebula – 1 łyżka sosu sojowego(...)chleb żytni razowy – oliwa – czosnek w proszku – papryka ostra w proszku Dodatkowo: posiekany szczypiorek Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy umytego pora i wlewamy wodę, zagotowujemy. Dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, zmniejszamy ogień. Nieobraną cebulę kładziemy na palniku kuchenki i opalamy ją ogniem (ok. 1 – 2 minuty), wkładamy

Be Fit Be Strong
Zupa rybna z pstrągiem łososiowym, papryką oraz marchewką 196

Najlepsza zupa rybna jaką miałam okazję jeść do tej pory i co najdziwniejsze- wcale nie jest ugotowana na wywarze z ryby tylko na rosole drobiowym (proponuję też zwykły bulion warzywny). Smak ryby jest delikatny, wyraźniej odczuwalny ale nie "mułowaty". Pyszna, wyrazista zupka. Składniki: 3 szklanki rosołu drobiowego/bulionu warzywnego/wywaru z rybnego 300 gram filetu z pstrąga łososiowego, bez skóry 1 papryka(...)pomidorową i całość gotujemy kilkanaście minut- aż warzywa zmiękną. Rybę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się na wolnym ogniu bulionu (tak by ryba się nie rozpadła). Doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem dekorujemy natką pietruszki

Mango Papaja
Pomidorowa z duszoną soczewicą 164

Prawie tradycyjne pomidorowa z dodatkiem duszonej soczewicy i cebuli w kurkumie. Modyfikacja klasycznej polskiej zupy z makaronem. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 por (około 150 g) 5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju 1 ½ szklanki bulionu warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka(...)zmięknie. Krok po kroku: 1. Pokroić pora i czosnek 2. Podsmażyć pora i czosnek na maśle 3. Dodać pomidory 4. Zalać pomidory bulionem 5. Podsmażyć cebulkę 6. Dodać przyprawy oraz soczewicę i ugotować 7. Doprawić do smaku 8. Zmiksować zupę Pobierz wersję do druku: Pobierz Pomidorowa z duszoną soczewicą Artykuł Pomidorowa

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa ogórkowa 205

ogórków kiszonych 150 ml soku z ogórków kiszonych 3 duże marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 3 białe części pora pęczek koperku 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny majeranek, sól, pieprz,  6 ziemniaków dodatkowo: śmietanka roślinna lub zwierzęca Wykonanie: 1. Zupę zaczynamy od przygotowania bulionu warzywnego. Seler, marchew, pietruszkę obieramy, myjemy kroimy na pół, wkładamy do garnka, dodajemy umyte białe części(...)pora i zalewamy 3,5 litrami wody, dodajemy 3 łyżeczki suszonej włoszczyzny i nastawiamy na małym ogniu, na około 1,5 godziny.  2. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i w osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie - uwaga, żeby się nie rozgotowały.  3. Kiedy warzywa w bulionie zmiękną, za pomocą sita wyciągamy. Marchewkę kroimy w kostkę i wkładamy

Mój pomysł na