zupa z porów - 5432 przepisów (strona:86/363)

Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 191

dostałyśmy w przesyłce od firmy Czaniecki . Muszę przyznać że dotychczas używane przeze mnie makarony tej firmy były smaczne. Niteczka sprawdza się świetnie w zupach, jak i w sałatkach i do tej pory głównie do tego wykorzystywałam makaron o tym kształcie. Znalazłam jednak dla niego jeszcze jedno zastosowanie, właśnie jako składnik farszu do nadziewania warzyw

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Orientalny rosołek 193

składniki* 1 porcja rosołowa z kurczaka* 30 dag żeberek wieprzowych na zupę* 1 marchewka* 1 pietruszka* kawałek selera* kawałek pora* 1 cebula* kawałek imbiru* 1 papryczka chili* szczypiorek świeży lub suszony* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej* grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje

Mix smaku
Domowa "kostka rosołowa" warzywna 142

produktów, trzeba było wyprodukować ją samemu :) Dzięki niej gotowanie zup zamieniło się w czystą przyjemność. Teraz jeśli mam zrobić obiad na szybko, to zawsze gotuję zupę :) Składniki: 1 kg obranych warzyw (marchewki, pietruszki, por, selery, co kto lubi) 3-4 ząbki czosnku 100 g soli 5 g suszonego lubczyku3 liście laurowe15 ziaren ziela angielskiego20 ziaren czarnego pieprzu70 g wody20

chwile dla mnie
1489. Rosół z kaszą kuskus 253

Kurczak - a dokładniej to były skrzydełka , już się gotowały..i w sumie miałam gotować makaron do rosołku..ale wyjęłam skrzydełka [ przełożyłam je na patelnię -lubię takie

Moje domowe kucharzenie
Krem z kalafiora ze szparagami i groszkiem 179

czasu mieszając (szparagi powinny zmięknąć). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Bulion z kalafiorem i porem miksujemy na gładko, dodajemy śmietankę, a następnie zagotowujemy. Do zupy wrzucamy ziemniaki oraz warzywa z patelni.  Kiełbasę kroimy w plasterki i obsmażamy na patelni. Dodajemy do zupy zaraz przed podaniem

Qchnia po prostu
Krem z dyni z soczewicą i mlekiem kokosowym 159

Ziołowa herbata. Planowanie i organizacja. Hm... czy to już pora na świece zapachowe?;) Pogoda za oknem słoneczna i piękna niczym kolor dzisiejszej zupy. Dynia to królowa jesieni i zupy z jej dodatkiem nie mogło oczywiście zabraknąć :) Urozmaicona soczewicą i mlekiem kokosowym. Nie przesadźcie podczas jej przyprawiania, aby nie zabić delikatnego, orzechowego smaku soczewicy oraz aromatu kokosa :) Normal 0 21 false

My simple kitchen
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 137

butami w nasze życie i zamiast lodów i lekkich obiadów przyszła pora na rozgrzewający i bardziej treściwy jadłospis.Jednak wcale nie oznacza to, że trzeba zajadać się ociekającymi tłuszczem, zapychającymi żołądek i niezdrowymi daniami, oj nie!!!Jesienne menu zaczynam więc od- aromatycznej, sycącej i rozgrzewającej- zupy grochowej z dodatkiem wędzonego boczku (Wam również polecam).Pamiętajcie tylko, żeby(...)groch namoczyć przez około 12 godzin, bo inaczej- ładnie to nazwę- sensacje żołądkowe nie dadzą żyć i Wam i domownikom! :)))))Zupa:* bulion- 2 litry** groch cały- 1 szklanka* marchewka- 1 duża szt.* pietruszka- 1 duża szt.* ziemniaki- 3 duże* por- 1/2* przyprawy- liść laurowy (2 szt.), ziele (6 szt.), papryczka chili (1 łyżeczka), pieprz, sól, majeranek, cząberDodatkowo:* cebula- 1 duża

Kraina Miodem Płynąca
20 przepisów z dynią (20 ricette con la zucca) 160

wyczarować niezliczon ą  ilość przepisów np. na kremowe risotto, aromatyczny makaron z grzybami i orzechami włoskimi, pieczony omlet, makaronow ą  zapiekankę z porem i boczkiem, lasagne z beszamelem, tart ę  z brokułami, zupę z czerwon ą  soczewic ą  i kukurydz ą . Na osłodę jesiennych dni możemy przygotowa ć ciasteczka, placuszki, muffinki a nawet tort dyniowo(...)Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) Dyniowe risotto (Risotto alla zucca) Pieczona frittata z dynią (Frittata al forno con zucca) Makaronowa zapiekanka z porem, dynią i boczkiem (Sformato di pasta con zucca, porri e pancetta) Lasagne z dynią i grzybami (Lasagne con zucca e funghi champignon) Muszle nadziewane dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni

La grande e la piccola cuoca
Miszōng ze baniōm (Miszmasz z dynią) 172

płatkami ze mandli. A jak już sie szczelicie takoł zupa, to sie mogecie potyn nawet poasić 29 , żejście naparszczyli 30 wegańske danie. Smacznego 1 ō- samogłoska w wymowie między o i u 2 macie 3 obiad, ô= ło 4 gotowy 5 przygotowywałem 6 domu 7 było 8 selera 9 kawałek pora 10 zaraz 11 sałatki 12 różne 13 witaminy

Chop w kuchni
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 162

ziaren ziela angielskiegosól, pieprzśmietana 18%PRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby

kulinarnyJa
Francuski krem z pora 190

kosteczkę a pora w plasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać do rosołu, Dodać drobno pokrojone mięso. Następnie doprawić gałką muszkatołową, kolendrą, solą i pieprzem, dodać listek laurowy oraz sok z cytryny. Gotować ok. 25 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.  2/3 śmietany zaprawić kilkoma łyżkami gorącego wywaru, następnie mieszając wlać do zupy. Garnek zdjąć

Z miłości do słodkości
ZUPA KREM Z PORA I SERKÓW TOPIONYCH 130

paprykowy ser topiony ze szczypiorkiem ser topiony z pieczarkami Każdy z tych serów jest smaczny. Ja wykorzystałam serek topiony kremowy do przygotowania zupy. Zupa jest kremowa delikatnie porowa z dodatkiem grzanek i koperku. Składniki: 4 pory 100 g s era topionego kremowego Mońki 1 cebula 4 łyżki masła klarowanego 0,7 l wywaru drobiowego 2 kajzerki sól pieprz biały(...)piasku. Kroimy pora w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Na 2 łyżkach masła klarowanego dusimy pora z cebulą przez 10 minut na wolnym ogniu mieszając co jakiś czas. Zalewamy warzywnym bulionem, zagotowujemy i gotujemy 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Zupę miksujemy na aksamitny krem. Dodajemy s er topiony kremowy Mońki. Miksujemy ponownie i przyprawiamy pieprzem do smaku

Kuchnia w oparach
Aksamitny krem z czosnku i pora, plus lubczykowe grzanki 145

masło, dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Następnie umytego i pokrojonego w większe kawałki pora, cebulę i czosnek. Wszystko wymieszać, skropić sokiem z cytryny i smażyć ok 1- 2 min (nie spalić). Warzywa zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować na gładki aksamitny

Gaździnka warzy
Indyjski sambar i "Marzenia szyte na miarę" 182

wyjazdu (pseudokibice jechali na mecz i jakoś niespecjalnie się spieszyli, bo wciąż wychodzili ze swego pociągu, powodując opóźnienie mojego pociągu) sprowokowały mnie do przygotowania rozgrzewającej i bardzo sycącej zupy warzywnej z południa Indii serwowanej tam... na śniadanie. Przygotowałam spory garnek, więc będzie jeszcze na jutro po pracy 😊 To jednogarnkowe danie polecam nie tylko weganom i ludziom unikającym glutenu. Składniki(...)pietruszkę. Wymieszać, by przyprawy obtoczyły warzywa. Podsmażać ok. 2-3 minut. Warzywa zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora i chili. Dusić warzywa do miękkości ok. kwadransa. Do garnka z warzywami dodać sos pomidorowy lub krojone pomidory oraz różyczki brokułów. Zagotować. Do zupy dodać soczewicę. Gotować do miękkości brokułów. Zupę zagotować i ewentualnie doprawić do smaku solą. Dwa lata lat temu

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa rybna - krem 204

ugotujesz esencjonalny, wspaniały bulion, który zsiada się na galaretę. On właśnie stanowi bazę dzisiejszej zupy. Przepis na przygotowanie bulionu znajdziesz na blogu . Zupę przygotowałam z kawałkami łososia. Polecam! Składniki: 1 l bulionu rybnego kawałek selera kawałek pora 2 marchewki 1 pietruszka lub pasternak 2 ziemniaki 1 cebula 2 kawałki łososia a`200 g sól, pieprz 1 łyżka koncentratu pomidorowego suszone(...)przesmażyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, przesmażyć razem. Wlać bulion i gotować około 20 minut filet z łososia skropić sokiem z cytryny i posolić. Odstawić zupę zblendować, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Do miksowania dodać obrane kawałki ryby z przygotowania bulionu. Zaciagnąć śmietaną i dodać rozdrobnione kawałki łososia. Garnek przykryć i pozostawić kilka minut na gorącej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!