zupa z porów - 5432 przepisów (strona:79/363)

Zupa pieczarkowa, bez glutenu, bez laktozy 117

Zupa pieczarkowa Składniki: 5 kurzych skrzydełek 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek pora 8 ziemniaków 1 cebula oliwa z oliwek koperek natka pietruszki liść laurowy majeranek lubczyk sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju lnianego Do garnka włożyłam kurze skrzydełka(...)zagotowałam i odlałam wodę. Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę. Do garnka z mięsem nalałam świeżej wody i dodałam pokrojone ziemniaki, marchewkę, por oraz pietruszkę w korzeniu. Cebulkę i pieczarki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie.  Do zupy dodałam przyprawy, zioła, olej lniany oraz ocet jabłkowy. Kiedy mięsko i warzywa były miękkie, dodałam pieczarki z cebulką. Wszystkie składniki gotowałam jeszcze

nietadieta
Wywar drobiowy - baza na zupy 228

Przepis spisany wyłacznie do powoływania sie na niego przy kolejnych przepisach. Na tak przygotowanym wywarze przyrządzam większość zup. Składniki: kawałek kurczaka ( porcja rosołowa, udko, dwa skrzydełka, pierś itp. ) włoszczyzna ( marchewki, pietruszka, zielona część pora, seler ) ziele angielskie, liść laurowy Warzywa umyć i obrać, opłukać mięso. Do garnka z zimna wodą wkładamy mięso, ziele angielskie i liść(...)laurowy. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa i gotujemy do miękkości. Zimą często korzystam z przygotowanej zieleniny. Owijam natkę pietruszki, zieloną część pora i liście selera nitką, zamrażam. Wykorzystuję porcjami. Ułatwia to ich wyławianie z zupy

Atlas Smaków
Zielono mi. Groszek w roli głównej 205

zupa! Wiedziałam, że do zupy musi być coś, co uczyni ją nieco treściwszą, więc wyciągnęłam drożdże z lodówki i przygotowałam chlebek z poprzedniego posta. Teraz zostało tylko wymyślenie, jaką zupę można by zjeść...W końcu przypomniałam sobie o cudnym zdjęciu niesamowicie zielonego kremu z groszku - miałam je przed oczami, i za nic w świecie nie mogłam sobie przypomnieć, gdzie(...)każdą porę roku, na pierwszej stronie z przepisem... Okazało się jednak, że u Gordona to chłodnik, więc tak czy inaczej nie skorzystałabym z przepisu. Nie pora jeszcze na chłodniki...Stwierdziłam jednak, że przygotowanie zupy z groszku nie może być trudne, więc wrzuciłam to, co wydawało mi się sensownie pasować. Całość skropiłam oliwą truflową i zwieńczyłam plastrem bekonu, który

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa grzybowa + film 153

Świąteczna zupa grzybowa na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami, bardzo aromatyczna i smaczna, z łazankami, delikatnie zabielana śmietaną .Idealna propozycja dania wigilijnego.  składniki na 3 porcje 100 g suszonych grzybów włoszczyzna ( 2 marchewki, 1  pietruszka, 1cebula, kawałek  pora i selera ) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka(...)wodę z grzybów zostawiamy. Odsączone grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry. Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora, wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy wywar z grzybów, wrzucamy cebulę i pokrojone grzyby. Dodajemy kilka ziaren pieprzu , liść laurowy oraz ziele angielskie . Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości

Smakowite Dania
Zmiany, zmiany... I rustykalny chleb 191

poprawę humoru, jeśli C. wróciłby do domu nieszczęśliwy, lub na świętowanie, jeśli wszystko byłoby w porządku. Spacer z Ptysią, wyjście do sklepu, ugotowanie zupy na pierwsze danie. Czas zleciał nie wiadomo kiedy, a tu już pora powrotu C. do domu. Uff, jakoś poszło...Dobrze, że ten tydzień taki krótki...Dzisiaj będzie nie o zupie, nie o słodyczach, ale, dla odmiany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kartoflanka z pieczarkami 136

ziemniaków z dodatkiem pieczarek smażonych na maśle w lubczyku i słodkiej papryce z aromatem delikatnej śmietany i musztardy. W takie dni jak teraz, chłodnych i zimowych taka rozgrzewająca zupa jest jeszcze bardziej atrakcyjna:) Bez dodatku mięsa, lecz dzięki odpowiedniemu dodaniu warzyw i połączniu przypraw smakuje wybornie i niezwykle aromatycznie. Drugie danie się już nie zmieści Składniki: 1 kg obranych już(...)pora 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, słodka papryka, łyżka vegety natur, lubczyk, majeranek 2 łyżki śmietany do zupy 1 łyżka musztardy sarepskiej świeży koperek drobno posiekany łyżka masła Przygotowanie kartoflanki: do garnka wlewam wodę, dodaję marchewkę, pora, pietruszkę, selera, cebulę z łupinką, liście i ziele, gotuję na wolnym ogniu do miękkości warzyw; po tym czasie dodaję ziemniaki

Zasmakuj Kuchni
Zupa krem dyniowo-marchewkowa z imbirem 151

bardzo smakowała i muszę w najbliższym czasie powtórzyć ten wyczyn. Zupa jest z dodatkiem marchewki i imbiru, lekko kwaśna, lekko słodka i mocno pieprzna. Jedliśmy ją z dodatkiem ugotowanego ryżu i pestek dyni. Składniki: • 3 marchewki • 1 cebula • kawałek pora • 3 łyżki oliwy • 3 szklanki pokrojonej dyni • 2 łyżki soku z cytryny(...)Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę, pora w krążki i podsmażyć na oliwie, posolić do smaku. • Zalać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać obraną i pokrojoną marchewkę. • Gotować 15 minut, po czym dodać pokrojoną dynię i gotować jeszcze 20 minut do miękkości warzyw. • Zupę zmiksować, doprawić solą, pieprzem, imbirem

To co kocham
Zupa z zielonych szparagów 236

dodatki sprawiają, że są smaczne i wyróżniają się na tle podobnych dań. W tej zupie dodatek jajka w koszulce  - to jest właśnie to! Prosta  zupa szparagowa,  jedwabiście gładka  i całkiem pożywna.  Jajko w koszulce położone na grzance, wylewające się żółtko - to bardzo smakowite połączenie! Oryginalny przepis tutajskładniki(...)bok.W dużym, głębokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, por i seler, podsmażać na małym ogniu przez około 10 minut, aż będą miękkie ale nie zrumienione. Dodać pokrojone łodygi szparagów i bulion, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć zupę, przy pomocy blendera, na gładkie pure. Doprawić, próbując

Stare Gary
Zupa porowa z klopsikami 199

indyczego mięsa połączonego z parmezanem. A ten smak, brązowych pieczarek, które aromatem dorównują grzybom leśnym, jest niesamowity. Polecamy część podsmażyć na maśle i udekorować nimi zupę. Składniki 50 g masła 3 białe części pora 2 ząbki czosnku 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wytrawnego wina 150 g pęczaku 2 l bulionu drobiowego natka pietruszki Klopsiki(...)tartej 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy drobno pokrojone pory oraz przepuszczony przez praskę czosnek, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki, grzyby i smażymy jeszcze 5 min. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy i wino, dokładnie łączymy, alkohol odparowujemy

R'n'G Kitchen
Zupa pomidorowa 146

nadmiar tłustej skóry z udek) 1 cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż 2 pory 1 Seler korzeń 2 korzenie pietruszki Pieprz, Koncentrat pomidorowy cała tubka Śmietana 18% do zupy 3 listki laurowe Sposób: Myjemy i oczyszczamy naszą kaczkę. Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut. Zbieramy szum . Przecedzamy wywar jeśli jest(...)taka potrzeba. Gotujemy dodając obrane i umyte warzywa plus opalona cebulę i liść laurowy Gotujemy na małym ogniu zupa nasza ma dosłownie pyrkać. Następnie gdy warzywa sa miękkie dodajemy kostki rosołowe, pieprz ,świeżą natkę pietruszki, łyżkę koperku. Radzę wyciągnąć mięso, pora i seler . Przed dodaniem kostek. Reszta zostaje. I gotujemy jeszcze chwilkę aż smak nam się połączy dodając koncentrat

Viola cooks with passion
Zupa kalarepa z kapustą na kaczce 145

ponieważ uwielbiam młodą kapustę. Obowiązkowo musi być dużo koperku który mogę jeść łyżkami. Polecam gotować zupę na wywarze z kaczki, ma ona wtedy fajny smak. 1 szkielet od kaczki 2 skrzydła, szyjka od kaczki 1/2 główka kapusty młodej 4 ziemniaki 1 kawałek por 1 pietruszka korzeń 1 plaster selera 2 marchewki 1 kalarepa 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól(...)między czasie obieram marchewkę i kroję w kostkę, kapustę szatkuję, kalarepę obieram i kroję w paski, seler i pietruszkę ścieram na tarce jarzynowej, por drobno kroję. Warzywa przekładam do garnka i gotuję razem. Zupę gotuje około godziny na wolnym ogniu. Na końcu doprawiam solą dodaję koper świeży

wesoła kuchnia
Zupa krem z brukselki mrożonej 170

porze roku mrożonki są niezastąpione. Ich zaletą jest możliwość szybkiego przyrządzenia, co nie jedna gospodyni domowa sobie ceni. Dziś proponuję mrożoną brukselkę w postaci zupy krem 😊 Składniki: -500 g mrożonej brukselki -1 duża cebula -1 łyżka oleju  -1 łyżeczka masła  -1 łyżka  przyprawy warzywnej do potraw VEGETA NATUR -1 l bulionu -1 jogurt naturalny -garść koperku -pieprz

Kulinarne przemyslenia
Zupa-krem z białych warzyw z Gorgonzolą 158

sycąca zupa z białych warzyw z dodatkiem niebieskiego sera. Pyszna kombinacja smaków, obok której ciężko przejść obojętnie. Koniecznie spróbujcie. Składniki (ok. 1,5 l gotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki(...)tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo: cienkie plasterki boczku szczypiorek Przygotowanie: 1) W garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem

Fitsweet.me
Zupa jarzynowa z brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową i marchewką 391

seler1 szklanka fasolki szparagowej1 szklanka brokuł1 szklanka kalafiora4 średnie ziemniaki5 liści laurowych5 ziele angielskiesól, pieprznatka pietruszkiPRZYGOTOWANIE zupy jarzynowej:Do garnka wkładamy kurczaka i zalewamy wodą do 3/4 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Z powierzchni zbieramy tworzący się szum.Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy i kroimy plastry. Warzywa dodajemy do gotującego się kurczaka. Następnie dodajemy fasolkę szparagową

kulinarnyJa
Zupa z dyni (z kurczakiem) 150

/Di.gotuje       http://digotuje.blogspot.com  Uwielbiam zupę dyniową - bez względu na porę roku.  Odpowiednio doprawiona może być naprawdę przepyszna. . Czasami nie wszystkie warzywa rozdrabniam blenderem.  Bywa, że część miksuję, a resztę kroję. mięso drobiowe na wywar 1 kg dyni 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100g(...)osolonej wodzie - z dodatkiem listków laurowych. Miękkiego kurczaka odłożyć do miseczki. Do garnka wrzucić kawałki dyni, marchewkę, pietruszkę oraz selera. Na maśle poddusić cebulę z porem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Miękkie warzywa dodać do zupy, a całość zmiksować blenderem. Wrzucić serek topiony, kawałki kurczaka oraz wlać mleko z jogurtem. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem oraz gałką

Di gotuje