zupa z porów - 5432 przepisów (strona:84/363)

Zupa klopsowa z boczkiem 131

Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa klopsowa na warzywnym wywarze z dodatkiem wędzonego boczku. Z wkładką ziemniaczaną zupa smakuje wyśmienicie. Na wywar warzywny: 1,5 litra wody 1 marchewka Kawałek pora 1 pietruszka (korzeń) Kawałek selera (korzeń) 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki

VioletoweKucharzenie
Zupa szczawiowa z ryżem 141

bogate źródło witaminy C i korzystny wpływ na kondycję naszej skóry). Przedstawiamy zupę szczawiową z dodatkiem szpinaku i warzyw. To naprawdę prawdziwa bomba witaminowa!  Zupa szczawiowa z ryżem Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka ½ pora kawałek selera 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 litry wody 1-2 łyżki sosu sojowego około(...)pieprz  Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, seler, por i ziemniaki zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, sól i gotujemy bulion (około 3o-35 minut od zagotowania). Wyjmujemy ugotowane warzywa, ziele i liście laurowe. Odkładamy na bok, nie będą potrzebne. Dodajemy dokładnie umyty szczaw i szpinak pokrojony na mniejsze kawałki. Gotujemy 2-3 minuty. Zupę zdejmujemy z gazu i miksujemy

Moja Mama Gotuje
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 129

często gotuję zupę fasolową, to grochówkę zrobiłam pierwszy raz i już na pewno wiem, że nie ostatni. Do tej pory kojarzyła mi się z wojskową gochówką serwowaną z dużego kotła, chociaż nigdy jej nie jadłam. Moja wyszła bardzo smaczna, gęsta, sycąca i pachnąca wędzonką. Na drugi dzień była zdecydowanie lepsza(...)smaki przegryzły się. Tradycyjna, polska zupa grochowa to będzie zdecydowany przebój na zimowe wieczory. Składniki: • 1 szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek

To co kocham
Zupa krem z kalafiora i curry 130

Uwielbiam takie kremy, zawsze można sięgnąć do lodówki po taką zupkę, lekko podgrzać i jeść. Często biorę do pracy na lunch. Warzywa oczyścić i pokroić na

Kuchnia Pokoleń
Zupa musztardowa holenderska 198

papież Klemens VII lubił ją tak bardzo, że nazywano go „musztardnikiem”. Oprócz holenderskiej odmiany zupy musztardowej, możecie także znaleźć niemiecką oraz mnóstwo innych (np. z suszonymi grzybami). Zupa musztardowa holenderska powinna zawierać, oczywiście, holenderską musztardę, która charakteryzuje się dość wysoką ostrością i zawartością czarnej gorczycy. W naszych warunkach można ją zastąpić musztardą rosyjską. Składniki: 1 l bulionu drobiowego(...)śmietany 18% (można więcej do smaku) siekany szczypiorek opcjonalnie – niewielka ilość cukru do smaku opcjonalnie pieprz uwaga – zupy nie solimy – bulion i musztarda dadzą wystarczająco dużo słoności Wykonanie: Bekon podsmażyć na chrupko. W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować. Dodać musztardy i dokładnie

Pociąg Do Kuchni
Kapuśniak 155

Składniki: 3-4 l wody 1 mały seler 2 marchewki 1 korzeń pietruszki por (ok.15 cm białej części) 1 gałązka lubczyku porcja mięsa na zupę 25 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 1 mała cebula 1 łyżka mąki 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna majeranek 5 ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Sposób(...)wodą (marchew pokroić w talarki). Pory i lubczyk dokładnie umyć i dodać do warzyw. Mięso umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka. 2. Do gotującego się wywaru dodać kostkę rosołową/warzywną, liść laurowy, ziele angielskie. 3. Kapustę pokroić i dodać do wywaru. 4. Ziemniaki obrać, pokroić na większą kostkę, dodać do zupy. 5. Boczek podsmażyć z cebulą pokrojoną

A Ty Smakuj Mnie
Ryżanka (rosół z ryżem) 225

ryżnaka jest szybkim rosołkiem zasypanym ryżem. Do tradycyjnego rosołu - ryż najlepiej ugotować oddzielnie (nie zagęści zupy i nie spowoduje zmętnienia jego koloru). mięso drobiowe na wywar około 130g ryżu ( użyłam Basmati z Kuchni świata )  2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka(...)pieprz   Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową (opcjonalnie), liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Na koniec

Di gotuje
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 197

gorszej jakości produktów. W dzisiejszych czasach, w tradycji polskiej, zupa stała się pierwszym daniem obiadu. Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami.   Składniki: - bulion drobiowy ok. 3 l - 8 ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych(...)wlewamy bulion i wywar z gotowanych prawdziwków. W międzyczasie, na rozgrzanym oleju szklimy pokrojone w kostkę szalotki, pokrojony w talarki por, dodajemy posiekany czosnek (2 ząbki zostawiamy – dodamy na końcu), oraz pozbawioną nasion ostrą papryczkę – gotowe dodajemy do zupy. Gdy ziemniaki będą całkiem miękkie odstawiamy garnek z kuchenki i miksujemy zupę przy użyciu blendera „żyrafy” (ostrożnie, bo zupa jest gorąca

mojewypiekiinietylko
Kapuśniak na skrzydełkach 138

druga połowa. Zupa na bazie skrzydełek z kurczaka wyszła bardzo smaczna. Dodatek w postaci kaszy jęczmiennej okazał się strzałem w dziesiątkę.    Składniki 1/2 główki kapusty białej 4 skrzydełka z kurczaka 1,5 l zimnej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 3 ziemniaki 1 por (kawałek białej części(...)laurowego i ziela angielskiego. Mięso wyciągamy, a wywar przez gazę przepuszczamy do drugiego garnka. Do wywaru dodajemy pokrojone w talarki marchewki, w kostkę ziemniaki, kawałek pora, obrany seler i obraną, opaloną nad ogniem, pietruszkę. Zupę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, kiedy warzywa zrobią się prawie miękkie. Posiekaną kapustę dodajemy do zupy razem z kaszą, kminkiem, mieszamy i gotujemy

R'n'G Kitchen
Tradycyjna pomidorówka po Mamusinemu. Niby nic wielkiego, a jednak... 118

Mama zawsze jest taka sama - pyszna, delikatna, aksamitnie pomidorowa. Oto kolejna moja próba zmierzenia się z tradycją i doświadczeniem: Składniki (na ok 2 l zupy): mały korpus z kurczaka 1 spora młoda marchew kilka plastrów pora 1 łyżeczka soli 1 listek laurowy szczypta przyprawy warzywnej szczypta pieprzu ok 1,5 l wody słoik domowego przecieru pomidorowego Mamowej produkcji 3 solidne(...)śmietany 12% Przygotowanie: Gotujemy wywar na kurczaku. Doprawiamy go solą, pieprzem i vegetą. Po jakimś czasie dorzucamy pora i marchew pokrojoną w małe ćwiartki. Kiedy mięso jest miękkie, wyciągamy je. Gdy zmięknie marchew - do wywaru wlewamy przecier pomidorowy. Zagotowujemy i zaprawiamy śmietaną. Zupa gotowa. Tym razem wyszła pyszna. W smaku bliska mamowemu ideałowi. Pewnie to dlatego, że przyrządzona na domowym

Kuchnia po mojemu
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką 130

bardzo i od tego czasu gości w naszym domu. Jest ona szybka w przygotowaniu, idealna do grzanek bądź do młodych ziemniaczków.  Duńska zupa porowa z zieloną cebulką  SKŁADNIKI: 1-2 białe części z pora 2 zielone cebulki 100 ml śmietany kremówki 200 g serka topionego 100 g sera gouda 1 duża łyżka masła 1 l bulionu sól(...)siekamy.  Ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.  Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy pora i szklimy dodając szczypiorek.  Po około 5 minutach zalewamy całość bulionem i zagotowujemy, dodajemy serek topiony i gotując na wolnym ogniu roztapiamy go.  Doprawiamy zupę do smaku pieprzem i ewentualnie solą.  Na koniec zalewamy śmietaną i dodajemy starty ser (zostawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Krem z dyni i pomidorów 131

Tylko kilka składników, trochę gotowania i gotowe. Lubię taką zupkę, zawsze dzielę na mniejsze porcje i mam na kilka dni na lunch do pracy. Do tego

Kuchnia Pokoleń
Zielony krem z papryki 132

Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Jesienią nabieram zwykle ochoty na bogate warzywami zupy , a zwłaszcza na gęste zupy-kremy .  Aura za oknem wyjątkowo o tej porze zachęca do spożywania gorącej dawki obiadowego płynu. Talerz pełen aromatycznej, zupnej dobroci przyjemnie rozgrzewa organizm walczący z wyskokami niesprzyjającej aury i wyśmienicie poprawia nadgryziony sezonową chandrą nastrój.  A żeby zbytnio się(...)wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia . Dołożyć świeże warzywa, groszek z puszki oraz mrożony szpinak. Doprowadzić ponownie do zagotowania. Zmniejszyć ogień i pozwolić zupie wolno się gotować około 10-15 minut - ma wolno "pyrkać" .  Pod koniec doprawić do smaku przyprawami i kilka minut jeszcze pogotować, aż wszystkie warzywa będą zupełnie miękkie. Gorącą zupę

Grunt to przepis!
Gazpacho – chłodnik z pomidorów 136

pomidory, dlatego trzeba pamiętać, aby wybrać te wysokiej jakości, dojrzałe i pachnące. Ja osobiście zawsze czekam na pomidory malinowe z ogródka teściowej. Zupa jest lekka, pyszna i orzeźwiająca. Idealna na upały, ale i w nieco zimniejszej porze można ją podać jako pyszny dodatek do obiadu. Ja osobiście gazpacho podaję z grzankami, ale do zupy można również dorzucić jajka, oliwki

e-PrzepisyKulinarne
Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem 118

mojej Oli i naszemu Gościowi smakowała... nawet mi przypadła do gustu. Krem ze szpinaku z parmezanem i jogurtem Na 3 porcje zupy potrzebujemy opakowania 450 g świeżego szpinaku, 3 średnich ziemniaków, dwóch garści grubo posiekanego pora, olej rzepakowy, 1-2 łyżeczek gałki muszkatołowej, garści ziół (koperek i natka pietruszki), ok. 750 ml rosołu, parmezanu, soli i pieprzu czarnego(...)osuszamy go w miarę możliwości. W garnku o grubym dnie podsmażamy na kilku łyżkach oleju pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i por (nie solimy). Po kilku minutach dodajemy połowę szpinaku i dusimy całość ok. 10 minut. Podstawę naszej zupy przekładamy do wariata-miksera i ogień! Dolewamy rosołu aby stopniowo uzyskiwać rzadszą zupę. Dopiero teraz dodajemy zachowaną resztę szpinaku, koperek

Right Behind The Kitchen