Niezwykle aromatyczna zupa przygotowana na bazie słodko - ostrego pora, sycącego mielonego mięsa, podana z chrupiącymi złocistymi grzankami to doskonały pomysł szybki, mocno rozgrzewający obiad na jesienne i zimowe dni. Składniki: 500g mięsa wieprzowego z łopatki 5 porów 400g serka topionego śmietankowego 1 cebula 1 ząbek czosnku natka z pietruszki 1,5l wody sól pieprz olej vegeta Wykonanie(...)kostkę. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem i mięso mielone, następnie dodać pory i chwilę dusić. Całość przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dodać sól, pieprz, vegetę i serek topiony. Gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia serka. 4. Zupę porową podawać z grzankami i posiekaną natką z pietruszki
Szalona Kuchnia EwelinyRozgrzewająca zupa z selera. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 duży seler 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka ¼ pora 1 mały ziemniak natka pietruszki sól pieprz tymianek 2 łyżki oliwy 4 szklanki wody Przygotowanie Obrać i umyć seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Zetrzeć. Umyć ziemniak i pokroić w kostkę. Umyć i pokroić pora w plasterki. W garnku
Tureckie Przepisyobrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w cienkie krążki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojonego pora i cebulę i zalać 2 litrami zimnej wody. Całość gotować przez 20 minut.Groch umyć pod bieżącą, zimną wodą.Czosnek obrać.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić(...)ziarenek smaku/vegety/kostki rosołowe, czosnek i umyty groch. Całość gotować przez 30 minut.Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki i groch będą miękkie.Do ugotowanej zupy dodać majeranek, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja używam grochu łupanego - połówki.Z podanych składników wychodzi 2,5 - 3 litry zupy.Zupę można także ugotować
Gospodyni MiejskaWarzywa kroimy na drobno lub ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną kiełbaskę :) Kto nie ma czasu na gotowanie grochu to może
Proste Potrawyużyciem, z dodatkiem pora oraz mascarpone. Ser ten kojarzy mi się głównie z ciastami i deserami. Ale doskonale sprawdza się również w zupie. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: przepis z magazynu "Moje Gotowanie" 30 g masła 1 ziemniak 1 por (tylko biała część) 1 pęczek białych szparagów 100 ml białego wina 3 szklanki wywaru warzywnego 100 g mascarpone sok z 1 cytryny
Moja Galeria Smakuintensywność w smaku. Biała część jest łagodniejsza, zielona – ostrzejsza i niesłusznie traktowana jako bezwartościowa. W tej części również kryje się sporo składników odżywczych. W kuchni por ma bardzo szerokie zastosowanie- jest składnikiem zup, zapiekanek, surówek i wielu innych potraw. By uniknąć piekącego smaku, można go krótko zblanszować. Surówka z pora i jabłka Składniki: - 1 por - 1 większe jabłko - majonez + śmietana
Aromatyczne Podróżeporze roku króluje u nas pomidorowa. Na polu pełno przepysznych pomidorów więc żal nie korzystać z tych dobroci. Na blogu jest już kilka przepisów na pomidorową ale polecam kolejną. Zupa jest pyszna i gęsta bo oprócz pomidorów zmiksowałam marchewkę i cebulę. Można podać ją z makaronem lub ryżem ale także zajadać samą, można też dodać mniej bulionu i wyjdzie
Monia miesza i gotujeprzecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone(...)ogniu. Kiedy się zagotuje zbieram szumowiny. Marchewkę, pietruszkę,seler kroję w słupki i plasterki, dokładam do gotującego się rosołu. Cebulę opalam nad palnikiem i wraz z porem i ząbkami czosnku dodaję do zupy. Całość doprawiam domową wegetą. Na końcu do rosołu dodaję w całości wraz z łodyżkami liście lubczyku. Gotuję na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będzie całkiem miękkie
Kuchnia z widokiem na ogródszwędanie się po leśnych ścieżkach, następnie powrót do domu i pyszna ciepła zupa. A na taki obiadek polecam np. zupę z kurek lub jarzynową z boczniakami. Składniki: 700 ml wody 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 niewielkiego seler biała część pora, pokrojona w paseczki 2 średnie białe cebulki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę przyprawy: kilka ziaren ziela(...)pietruszkę, seler, ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy bulion. Gdy warzywa będą półmiękkie wyjmujemy je i kroimy w kostkę i ponownie wrzucamy do garnka. Dodajemy również pokrojonego pora, pietruszkę oraz boczniaki. Gotujemy przez około 20 minut. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą, zaprawiamy śmietanką. Smacznego
Życie ze smakiemkrewetkami Tatar z makreli wędzonej i awokado Sałatkę z awokado i kalmarów Sałatkę z awokado, chia i pieczonej papryki Tatar z łososia, z mango, na awokado Zupę kokosowa z awokado i porem Wydrukuj przepis The post Guacamole appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoKażdy, kto mnie zna to wie, że nie jestem wielbicielką zup 😁Jednak ostatnimi czasy byłam zmuszona do zmiany diety stałej na lekko płynną (kto ma założony
UgotowaćSezon na szparagi uważam za rozpoczęty. Jako że do tej pory ze szparagów robiłam najczęściej zupę – krem, w tym sezonie postanowiłam przygotować coś bardziej oryginalnego i bardziej męskiego czyli szparagi w połączeniu z mięsem, a dokładniej z piersią z kurczaka. Wyszło mi pyszne dietetyczne danie, którego nie powstydziłabym się podczas uroczystego przyjęcia rodzinnego takiego jak chrzciny, komunia święta
Mama z miastazapach topionego boczku unosił się w całym domu. Już to zachęcało do jedzenia. Zupa zupełnie prosta, bosko smakująca. Polecamy wielbicielom grochówy ;) Składniki 350 g surowego wędzonego boczku 700 g ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża marchew 1 łyżeczka mielonego kminku 1 biała część pora pieprz ziołowy majeranek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)przez 30 min. Po tym czasie wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchew, kminek, gotujemy na dużym ogniu przez 10 min (w razie potrzeby dodajemy wrzątku). Pora kroimy w piórka, wrzucamy do zupy i gotujemy jeszcze 5 min. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym oraz majerankiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenmoże być ogromne. A wszystko dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Dzień możemy rozpoczynać owocową jaglanką przygotowaną na płatkach jaglanych lub dorzucić nieco kaszy do koktajlu. W porze obiadowej kaszę dodajemy do zupy lub przygotowujemy z niej kotlety. Na kolację proponuję wegetariański pasztet z kaszą jaglaną (przepis podam wam wkrótce), a na deser kremowy budyń jaglany, który poza
Smakowity Blog Kulinarnyduża pietruszka - sól - pieprz - ziele angielskie - pieprz czarny ziarnisty Dodatkowo potrzebujemy: - 3 jajka - bułka tarta - olej do smażenia Jeśli na powstałym wywarze planujecie ugotować barszcz lub inną zupę warto dodać jeszcze selera, pora i gałązkę lubczyku. 1. Mięso gotujemy z przyprawami i warzywami do miękkości. Na durszlak wyciągamy mięso, marchew i pietruszkę, studzimy a następnie mielimy w maszynce do mięsa
Apetyczna babeczka