zupa z porów - 5432 przepisów (strona:66/363)

Zupa gołąbkowa 172

mąki * majeranek * tymianek * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę kroję w paski. Marchewkę i por w półplasterki. Pietruszkę i seler ścieram na tarce. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni przez chwilę następnie dodaje mięso, ząbek czosnku przeciśnięty(...)dodaje pokrojone warzywa kapustę marchewkę, por, seler i pietruszkę korzeń. Gotuje od momentu zagotowania wody 15 minut. Po tym czasie wsypuje ryż i całość gotuje do momentu aż warzywa i ryż zmięknie. Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy ponownie doprawiam wszystkimi przyprawami, które dodawałam do mięsa. ( sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka słodka i ostra. Zupę zagęszczam 1 łyżką mąki pszennej rozrobionej

Kulinarne przygody
Książęca fasolówka 196

Zupy to chyba jedyna rzecz , która nigdy mi się nie znudzi . Dobra na każda porę roku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,4 kg żeberek wieprzowych ( chudych ) 1 spory ,korzeń pasternaku ( lub pietruszki jeśli nie mamy ) 2 duże marchewki 3 duże ziemniaki kawałek pora ( biała część(...)się fasoli ( w momencie kiedy zacznie robić się lekko miękka-czasu nie podam ,bo różnie z nią bywa , najlepiej sprawdzić odławiając jedną ) dodajemy pokrojone w kostkę i obrane , marchewki, pora i pasternak . Dokładamy ziemniaki pocięte w duże kawały , zmiażdżony czosnek , suszoną cebulę , solimy i gotujemy jeszcze około 15 – 20 minut , aż warzywa zmiękną . Wlewamy śmietankę, wrzucamy mięsko ( to obrane

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z porami 124

Blueberry Corner by "jagodzianka" Por niestety rzadko jest wykorzystywany w innych daniach niż zupy. A przecież to warzywo jest bardzo smaczne i można je … Przeczytaj cały artykuł Post Zapiekanka z porami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Poniedziałkowy "fit" - Odchudzona zupa ogórkowa 371

dziś właśnie u Nas przepis na taką odchudzoną ogórkową, ugotowaną na filecie z kurczaka i bez dodatku śmietany.  Odchudzona zupa ogórkowa  SKŁADNIKI: 1 pietruszka 0,5 pora 4 ziemniaki 1 marchewka 0,5 kg ogórków kiszonych 1 filet z kurczaka sól,  pieprz opcjonalnie kefir PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka przekładam do garnka. Zalewam wodą(...)dodaję pokrojone w kostki marchewki, pora oraz pietruszkę. Gdy całość się zagotuje dodaję wcześniej obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki. Gotujemy aż ziemniaki będą prawie miękkie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ogórki kiszone ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy i gotujemy kilka minut. Ewentualnie możemy dodać do zabielenia kefir

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną 152

wania przepisu na zup ę ogórkową z kaszą jaglaną. P RZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWA Z KASZA JAGLANĄ Składniki na zupę ogórkową z kaszą jaglaną: 300g kaszy (waga suchej) ugotowanej – zobacz wpis Jak ugotować kaszę jaglaną 1 cebula kawałeczek pora 3 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 korzeń pietruszki plaster (ok 150g) korzenia selera 4 duże ogórki kiszone + woda(...)ogórków 1 ząbek czosnku sól pieprz 3-4 łyżki śmietany 18% 2 liście laurowe 5 szt ziela angielskiego koperek świeży Jak zrobić zupę ogórkową z kaszą jaglaną: W garnku podgrzewamy oliwę. Szklimy na niej posiekanego drobno pora i cebulę. Marchew, pietruszkę, selera kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, dodajemy do cebuli. Dodajemy 1-1,5l wody, ziele angielskie, liść

Dorota Smakuje
Zupa warzywna z pieczonymi buraczkami 210

nieskomplikowany sposób powstaje sycąca, treściwa i naprawdę pyszna zupa buraczkowa. Składniki na 4 – 6 porcji: 4 małe pieczone buraczki 3 nieduże marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki mały kawałek korzenia selera 1 średni ziemniak / 4 – 5 łyżek przepłukanej kaszy jaglanej 1 mała cebula 1 duży ząbek czosnku 1/2 pora 2 – 3 łyżki masła klarowanego lub preferowanego oleju w wersji wegańskiej(...)czasie buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a por pokroić na półplasterki. Kiedy warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne dodać starte buraki i por, pogotować przez 2 minuty. Na koniec zupę doprawić pieprzem i gałką muszkatołową, ewentualnie dosolić, dodać octu do smaku. Podawać z keksem jogurtu, posypaną natką pietruszki. Smacznego

Even Better Food
Krem z kalafiora z karmelizowanym porem i prażonym kalafiorem 230

Uwielbiam zupy kremy, o czym już Wam wielokrotnie wspominałam. Są lekkie i smaczne, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. W spiżarni znalazłam dorodnego kalafiora, jak tylko go zobaczyłam wiedziałam, że będzie z tego krem :D Bardzo pyszny i delikany, z mnóstwem wspaniałych dodatków - karmelizowanym porem, prażonym kalafiorem w curry oraz chipsami z szynki parmeńskiej. Prawdziwa eksplozja smaków :) SKŁADNIKI krem

DefinicjaSmaku
Aura zimowa - rozgrzewająca zupa. 173

godzinie dodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką fanką kwaśnicy, jednak dla osób, które lubią tę zupę - super! Polecam dodać jeszcze ziemniaka

Brzuszki Łakomczuszki
Ekspresowa zupa pieczarkowa z makaronem 158

można ją zmiksować. Zupa będzie miała przyjemną aksamitną konsystencję i nie trzeba jej zagęszczać mąką. Ta zupa pieczarkowa ma bardzo delikatny smak, a niewielki dodatek masła sprawia, że trudno powstrzymać się przed zjedzeniem drugiej porcji. Składniki: 30 dkg pieczarek 10 cm kawałek pora (jasnozielona część pora) 6 szklanek bulionu drobiowego (1 szkl.= 250 ml) 1 łyżka masła klarowanego (lub zwykłego(...)pietruszka 1/3 łyżeczki mielonej kolendry (to mój ulubiony dodatek do pieczarek) sól, pieprz do smaku drobny makaron jajeczny do podania wraz z zupą Ilości produktów odmierzane łyżkami dotyczą płaskich łyżek. Przygotowanie: Pieczarki umyć i drobno posiekać. Pora również drobno posiekać. W garnku rozgrzać masło, dodać pieczarki i pora, lekko posolić. Smażyć kilka minut, aż pieczarki i por będą lekko

Codziennik Kuchenny
Bulion warzywny z pieczarkami 189

Buliony warzywne to podstawa wielu zup czy sosów. Często je lekceważymy, zastępując wodą lub – co gorsze – bulionem w kostkach (jeśli już musicie, używajcie tych eko). Buliony to esencje smaku. Sprawiają, że dania na nich przygotowane mają głębszy smak. Profesjonalni szefowie kuchni potrafią nawet gotować tzw. potrójne wywary (szczególnie wtedy, kiedy zamierzają użyć ich do przygotowania sosu), w których(...)miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania. Dzisiejszy bulion warzywny jest wywarem z marchewki, pora, cebuli, selera i pieczarek. Dodatek grzybów sprawia, iż bulion ten będzie świetną bazą np. zupy pieczarkowej. Dzięki krojeniu w cienkie plastry i krótkiemu gotowaniu, nawet odcedzone warzywa smakują świetnie, dlatego można je jeszcze wykorzystać do innych dań

Moja Delicja
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY 267

Dzień bez zupy, to dzień stracony, szczególnie o tej porze roku. Ciepła, rozgrzewająca zupka, to smaczna dzienna porcja warzyw, których moja rodzinka zjada bardzo dużo. Większość na surowo (do śniadania, do kolacji, w formie surówek do obiadu), więc taka gorąca porcja warzyw zimą jest jak najbardziej wskazana. Była już rozgrzewająca zupa włoska z zielonej soczewicy , dzisiaj padło na soczewicę czerwoną

Smaczne Zdrowe
Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem 176

różne sposoby – czasem stanowi ona główny składnik śniadania, np. w postaci koktajlu kokosowego z kaszą jaglaną , albo w postaci tradycyjnej jaglanki z owocami. W porze obiadowej kasza stanowi dodatek do zup, a na kolację można z niej zrobić np. Placki z kaszy z kurkami i rozmarynem. Kasza to produkt bardzo neutralny i jak sami widzicie można ją użyć

365 dni dookoła kuchni
Pomidorówka z dodatkami 174

Kolejna zupka...znów zanudzę Was tymi zupkami..ale może akurat komuś przyda się jakaś inspiracja na zupkę..Zupka jak zupka..niby pomidorówka..ale z kukurydzą , papryką

Moje domowe kucharzenie
Barszcz na zakwasie 166

Właśnie skończyłam barszcz czerwony na zakwasie. Jest pyszny, ale musicie dobrze go doprawić. każdy zakwas jest mniej lub bardziej kwaśny, więc nie mogę wam podać dokładne

Kuchnia Pokoleń