wywarze, solidna, wręcz słodka od marchwi i przesmażonej, aromatycznej cebuli. Taka zupa na pierwsze danie lub kompletny obiad poleca się jak nic! Jest pyszna, a moja Córka zjada z cienkim makaronem SKŁADNIKI: 1 ćwiartka z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 1 duży ziemniak (opcja) 1/4 selera kawałek pora, jasna część 1 cebula 3 łyżki czerwonej soczewicy płaska łyżka vegety natur
Zasmakuj KuchniTaką zupę podawać razem z bułką lub chlebkiem czosnkowym. Cukinię umyć i pokroić w dużą kostkę( nie obierać ze skórki, tylko umyć), cebulę obrać i pokroić
Kuchnia Pokoleńkremowy podnosi smak całej zupie. SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego 3-4 spore pieczarki, pokrojone 1 marchewka, pokrojona w kostkę 1 spory por, bez zielonych liści(...)pieprz w ziarnkach, wlewam olej i chwilkę podpiekamy, ciągle mieszając. Wlewamy bulion i dodajemy kostkę rosołową. Po zagotowaniu dodajemy pieczarki i pokrojony drobno por. Gotujemy około 15 minut. Następnie do zupy dodajemy serek topiony. Mieszamy aż serki się rozpuszczą, zakręcamy gaz. Zupę przed podaniem posypujemy natka pietruszki i tartym parmezanem. Podajemy ciepłą z pieczywem. Smacznego. Zupa
Kulinarne Fantazje Marioliprzepis. Korzystajcie z niego i ulepszajcie go oczywiście :) Polecam! Jak zrobić pyszną, domową zupę jarzynową - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową SKŁADNIKI: 1 pojedynczy filet z kurczaka biała część pora , pokrojona w cienkie plasterki 1 marchew, pokrojona w kostkę 2 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę garść fasolki szparagowej, pokrojona na mniejsze kawałeczki 1/2 czerwonej papryki(...)wlewamy gorący bulion - gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Krok 2. Następnie do gotującego się wywaru dodajemy pokrojoną marchew, ziemniaki, pora, fasolkę szparagową i czerwoną paprykę - dalej powoli gotujemy, około 10-12 minut. Krok 3. Do zupy dodajemy rozprowadzoną w zimnym mleku lub wodzie mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy jeszcze przez 3 minuty i zestawiamy garnek z ognia. Wyjmujemy filet
Moja Książka Kucharskaswoją porcję "doprawiłam" łyżką kwaśnej śmietany. Zupa była gotowana na wywarze mięsnym. Zupa jarzynowa z pieczarkami Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, garnek, łyżkę, chochlę. Przygotuj składniki: 2 marchewki lub 1 dużą marchew, 1 średniej wielkości pietruszkę, ok. 10-cio cm kawałek jasnozielonej części pora, 4 większe pieczarki, 4-5 ziemniaków, 1-1,5 l wody, bulionu lub wywaru(...)Pieczarki oczyść i umyj. Kapelusze pokrój w półplasterki, a nóżki w kostkę. W garnku zagotuj wodę, bulion lub wywar mięsny. Do wrzątku dodaj grzyby, marchew, pietruszkę, por i ziarna pieprzu oraz dopraw zupę do smaku solą. Całość gotuj na średnim ogniu. Kiedy warzywa będą już prawie miękkie, obierz, umyj i pokrój w kostkę ziemniaki. Ziemniaki dodaj do zupy. Gdy ziemniaki
blog.moje-pasje.infozwiązku z tym, robiąc standardową zupę ogórkową, stwierdziłam - a może by ją zmiksować? Poniekąd bałam się, że to nie będzie smakować, lecz po zmiksowaniu, wiedziałam, że był to dobry pomysł. Spróbujcie sami! Składniki: - 1l wody (opcjonalnie: + 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 10 ogórków kiszonych - 5 średnich ziemniaków - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - pół pora - pieprz Ziemniaki i cebulę kroimy
Be Fit Be StrongDziś zapraszam Was na ekspresową zupę idealną do zrobienia w weekend :) składniki 1 por 3 ziemniaki litr bulionu masło, oliwa z oliwek pieprz Pora kroimy w plasterki, ziemniaki obieramy i również kroimy w plasterki. w garnku rozpuszczamy masło z oliwą i wrzucamy do garnka podsmażamy do momentu zarumienia ziemniaków. Następnie dorzucamy pora i zalewamy wszystko bulionem. Gotujemy
Cukier&Puderwędzonej szynki około 3 litry wywaru warzywnego (bądź pozostały z dnia poprzedniego czysty rosół ) 1 liść zielony pora sól , pieprz, maggi , koperek paczka makaronu nitki około 50 g (chyba ,że ktoś lubi gęstą zupę ) 3-5 łyżek śmietanki do zupy Wykonanie: Zrobienie takiej zupy to czysta przyjemność. Można wykorzystać resztę rosołu z poprzedniego dnia bądź też pójść na łatwiznę(...)śmietanką ( można zagęścić z dwiema łyżkami mąki lecz nie jest to konieczne) przyprawiamy pieprzem , solą, maggi, koperkiem, dodajemy na koniec również pokrojony w kostkę por do smaku i do dekoracji. Ja uwielbiam jak na zupie pływa pieprz :) dlatego jak widać nie jest go mało. Gotujemy makaron dodajemy do zupy no i życzmy sobie smacznego :) Jest to trochę zupa z odzysku
W Moim Magicznym Domuzupy z wędzonego łupacza. Cock-a-leekie robi się jednak ze zdecydowanie łatwiejszych do zdobycia w Polsce składników, a przy tym jest to właściwie rodzaj rosołu - a ten ma przecież w naszym kraju olbrzymie grono zwolenników, prawda? Szkocka wersja jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smak ma przy tym niezwykle interesujący - głęboki i słodkawy dzięki śliwkom, ale także porom(...)wraz ze wszystkimi powstałymi sokami do garnka i zalać wodą. Dodać pory i marchewki pokrojone w plasterki, śliwki pokrojone w ćwiartki oraz zioła i sól. Gotować 1 godzinę (albo do miękkości warzyw) na małym ogniu. Wyjąć udka, oddzielić mięso od skóry i kostek i włożyć na powrót do zupy. Podawać bardzo gorące
zadanie-gotowanieZupa zimowa, idealna na… zimę! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 por 2 małe marchewki 2 małe ziemniaki 4 liście kapusty 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 6 szklanek wody sól czarny pieprz Przygotowanie Umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę wszystkie warzywa. Roztopić masło i oliwę w garnku. Najpierw wrzucić cebulę i czosnek(...)Smażyć jeszcze chwilę i wlać wodę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować. Podawać z chrupiącym chlebem lub makaronem. Artykuł KIŞ ÇORBASI, czyli turecka zupa zimowa pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyśmietany 18%sól, pieprz+świeża pietruszka do posypania1. Warzywa obieramy. Do garnka wkładamy 1/2 marchewki (resztę odkładamy na później), pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie, prawie cały seler (kawałek zostawiamy na później). Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień (zupa ma lekko bulgotać) i gotujemy bez przykrycia 30 minut, a następnie przecedzamy.2. W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę
My Culinary Artogniu aż mięso będzie prawie miękkie. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić marchewki, por, seler, pietruszkę, paprykę, chilli, cebulę, paprykę czerwoną i chilli ( chilli można ominąć). Smażyć aż warzywa zmiękną i lekko się przesmażą. Wlać pomidory z puszki, dodać przecier pomidorowy. Zagotować i wlać wszystko do garnka. Do zupy dodać fasolkę, kukurydzę i ziemniaki. Uzupełnić wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotować
Kuchnia Pokoleńkuchni przy piecu. To też moja propozycja na dziś jest szybka i prosta i mam nadzieję smaczna. Zapraszam na zieloną zupę. Zupa krem z roszponki składniki na 3 talerze mały kawałek selera 250 g ziemniaków 1 por - tylko biała część 1 opakowanie roszponki ser smażony około 100 g sól, pieprz masło do smażenia rzodkiewki około 6 sztuk wykonanie: Na maśle(...)podsmażamy pokrojony w talarki por. Po około 5 minutach dodajemy do niego seler i ziemniaki pokrojone z kostkę. Po minucie podsmażania dolewamy wodę - 550 ml. gotujemy aż warzywa zmiękną. Zdejmujemy z gazu, dodajemy roszponkę i wszystko miksujemy na gładki krem. Znów stawiamy na gazie, dodajemy pokrojony ser i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową zupę rozlewamy na talerze, które
Przysmaki Karolkirazem z rybą..Pomysł na taką zupkę znalazłam w sieci,ale zmieniłam co nieco , bo gotuję zupy wg innych zasad. 50 dkg dowolnej ryby [najlepiej płatów bez ości ] 2 jabłka 2-3 pomidory kilka ziemniaków 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego kawałek pora 1 cebula sól, pieprz domowa wegeta listek, ziele 0,5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka soku(...)wodę , dodać listek, ziele, sól i pieprz.Gotować około 15 minut.W tym czasie pokrojone i obrane jabłka, pomidory, pora, cebulę wraz z masłem i odrobiną wody chwilkę poddusić , przełożyć do garnka z ziemniakami i gotować jeszcze 5 min.Do wrzącej zupy dodać pokrojoną rybę, paprykę wędzoną i sok z cytryny. Na koniec dodać śmietanę, koper i doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniesłodką śmietanką 18%, a bo dawno nie było:) Zupa pomidorowa, taka domowa z makaronem krótkim lub rozmaitym rodzajem ryżu poleca się na obiad! Porcja z warzywami, mięsem i makaronem zastępuje spokojnie drugie danie. Smacznego! SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka 3 marchwie 1 cebula 2 pietruszki połowa selera kawałek pora świeży pęczek natki duży słoik koncentratu pomidorowego 1/3 do 1/2 śmietanki(...)doprowadzam do wrzenia, zdejmuję szumowiny. Zmniejszam gaz i gotuję do miękkości warzyw i gotowości mięsa. Pod koniec dodaję koncentrat, cukier puder i doprawiam do smaku. Śmietankę 18% wlewam do zupy, mieszam. W razie potrzeby jeszcze przyprawiam do smaku pieprzem, solą i lubczykiem. Makaron lub ryż gotuję wg instrukcji na opakowaniu. Na talerze wykładam makaron lub ryż, wlewam zupę, kawałki warzyw
Zasmakuj Kuchni