 Grochōwka (Grochówka) 198
Grochōwka (Grochówka) 198pryndzy łodcedzić [17] ). Dejcie tam teraz te prziprawy- noprzōd dejcie mani [18] , a na kōniec mogecie jeszcze trocha tego czy tamtego dociepnōnć, żeby Wōm potyn [19] niy pedzieli, że zupa bōła za słōnoł. Cuzamyn [20] to tam sie niy musi dugo warzić- sprołwćcie [21] czy groch i marchew sōm miynke [22] , a jak bandōm, to mōmy to fertich [23] . Moja(...)Smacznego! [1] zostało [2] opłaciło [3] ugotować [4] prostego [5] obiad [6] marnować czasu [7] danie jednogarnkowe [8] będziecie [9] kawałki kiełbasy [10] boczek wędzony [11] seler i por [12] dużo [13] dawniej [14] raz [15] nie ma się wzdęć [16] pokrojoną [17] wcześniej odcedzić [18] mniej [19] później [20] razem [21] sprawdźcie [22] są miekkie [23] gotowe [24] powiedziała
Chop w kuchni Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 245
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 245Barszcz ukraiński z batatem i zieloną soczewicą jest bardzo fajną, sycącą i smaczną zupą. Szczerze przyznam, że polubiłam tą wersją znacznie bardziej niż oryginalny barszcz ukraiński . Sprawił to dodatek soczewicy (której jestem fanką) oraz prostota w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość(...)porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut + czas pieczenia buraków Składniki: 3 buraki ½ szklanki zielonej soczewicy marchewka mały batat (można zastąpić ziemniakiem) cebula biała część małego pora kilka kropel cytryny 700ml bulionu (można zastąpić wodą) Przyprawy: 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek Dwa buraki zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kolizje Smaków Zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem 209
Zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem 209Wegetariańska zupa z podsmażanymi warzywami i groszkiem. Warzywa nadają jej głębokiego koloru i fajnego smaczku. Składniki na bulion warzywny: 1 pietruszka kawałek selera zielona część 1 małego pora 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 10 ziaren(...)pieprzu czarnego 1 płaska łyżeczka soli kilka gałązek natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 1,5 litra wody Pozostałe składniki zupy: 200 g groszku zielonego (świeżego lub mrożonego) 1 duża cebula 3 duże marchewki 3 większe ziemniaki biała część 1 niewielkiego pora 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki maggi około 2 łyżki oliwy do smażenia pieprz sól duża garść świeżego, siekanego koperku
Smak mojego domu Zupa ziemniaczana 262
Zupa ziemniaczana 262cebule i ziemniaki. Dodajemy lyzeczke curry.W osobnym garnku gotujemy w bulione marchewke i por. Po 15 minutach dodajemy podsmazone ziemniaki z cebula i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie warzywa powinny byc miekkie. Za pomoca blendera miksujemy je na krem. Doprawiamy sola i pieprzem.Gdyby nasza zupa byla zbyt gesta mozemy ja rozrzedzic odrobina wody lub bardziej kalorycznie smietana.Na patelni
Przysmaki Karolki Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie 205
Pałki kurczaka zapiekane w sosie z zupy grzybowej i w żurawinie 205jednocześnie wykwintny obiad. Mięso jest delikatne, a sos bardzo aromatyczny. Idealne drugie danie na jesienny i zimowy obiad. Składniki: 6 pałek z kurczaka, opakowanie zupy grzybowej (borowikowej lub pieczarkowej), garść suszonych grzybów, 1 por (jasna część), 2 łyżki żurawiny do mięs, sól, liść laurowy, ziele angielskie, ulubiona przyprawa do kurczaka, olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć(...)zimnej wody. Gdy nasiąkną, dodać do nich zupę grzybową w proszku, sól do smaku i dokładnie wymieszać. Dołożyć również pokrojony por i żurawinę. Ponownie wymieszać. Pałki opłukać, osuszyć i oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim mięso z wszystkich stron na rumiano. Pałki przełożyć do żaroodpornego naczynia i zalać sosem. Dodać liść laurowy i ziele
Nie tylko w kuchni Rosół alla Pavese 189
Rosół alla Pavese 189miałaby podać zwykły rosół głowie państwa dodała na szybko do rosołu żółtko od jajka mające sprawić by zupa stała się delikatna, aksamitna a przez to bardziej szlachetna, na wierzch dodała grzankę i posypała ją serem. Król był zachwycony daniem, które od tej pory stało się jednym z ulubionych dań na dworze i w całej Francji. Składniki: (na 2 porcje) rosół(...)zostawiając około 2 małe garstki. Następnie wbijamy żółtko wprost do rosołu, by płyn prawie całkowicie je zakrył, na wierzch posypujemy odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Teraz pora zrobić grzanki i położyć je na wierzchu zupy, po czym szybciutko posypać serem i podawać na ciepło. Podczas jedzenia żółtko rozbije się i połączy z rosołem, nada to niesamowitego smaku zupie. Jest pyszna
KreatywnePiny Krem z pora i kulkami mięsnymi 422
Krem z pora i kulkami mięsnymi 422Lubię zupy kremowe, staram się je robić z każdego warzywa jakie tylko jest. Naprawdę wychodzi z wszystkiego. Dzisiaj przepis na krem porowy, który otrzymałam od kolegi, wersja oryginalna bardzo dobra, jednak ja go trochę urozmaiciłam i dodam coś od siebie :) Składniki : bulion ( ja używam ok 2 litrów) 4 duże pory 3 serki śmietankowe do zagęszczenia(...)innego naczynia i tam blęduję z niewielką ilością bulionu. Jak konsystencja jest już kremowa przelewam do garnka z kulkami. W tej samym naczyniu co blendowaliśmy pora umieszczamy serki i zalewamy je szklanką zupy blendujac. Wszystkie składniki mieszamy razem i zupa jest gotowa. Moje zupy nie są bardzo gęste a to dla tego, że gotuję większą ilość bulionu. Jeżeli chcesz
Niezły Młynek Zupa piwna z owocami morza 229
Zupa piwna z owocami morza 229wiem jak wam, ale mi do tej pory owoce morza najlepiej komponowały się w zupie pomidorowej. Tym razem postanowiłam je wykorzystać do zupy piwnej, na gorzko-słodkim ciemnym piwie korzennym. Połączenie tych smaków wyszło rewelacyjne. A słodka śmietanka dopełniła całości.Przypominam o konkursie urodzinowym, kończy się jutro o 23.59. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik Zupa ziemniaczana  ze szpinakiem i kukurydzą 243
Zupa ziemniaczana  ze szpinakiem i kukurydzą 243szpinak. Należy wówczas odpowiednio zmniejszyć ilość płynu w stosunku do pozostałych składników. Do zupy można wykorzystać również makaron gotowy. Składniki / 3-4 porcje/ ok. 1 l bulionu warzywnego 3 ziemniaki ½ selera /korzeń/ ½ pora /jasna część/ mały koper włoski/można pominąć/ 3 łyżki oliwy z oliwek garść świeżego szpinaku ¾ szklanki kukurydzy(...)dekoracji ok. 150 g zielonego makaronu /szpinakowego/maltagliati Wykonanie: -Warzywa dokładnie umyć i obrać. -Ziemniaki , koper i seler pokroić w kostkę, por w krążki . -W garnku na zupę rozgrzać oliwę . -Wrzucić pokrojone warzywa i mieszając chwilę poddusić. -Wlać gorący bulion i gotować do miękkości warzyw. -Pod koniec gotowania dodać pokrojony szpinak
Zakamarki mojej kuchni Zupa z dyni 353
Zupa z dyni 353cebula 1 mały por ( biała część ) 3 ząbki czosnku 100ml śmietanki 30% 2 litry bulionu 2 łyżeczki soli, gałki muszkatołowej, pieprz do smaku Przygotowanie zupy: Dynię, ziemniaki, marchew, pietruszkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Por kroimy w półplasterki, a czosnek przeciskamy przez praskę, lub ścieramy na drobnych oczkach. Na odrobinie oliwy, podsmażamy wszystkie warzywa przez około 5 minut(...)gałką, gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa będą już miękkie, rozdrabniamy całość blenderem na gładki krem. Gotujemy jeszcze chwilkę, dolewamy śmietankę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Gęstość zupy możemy modyfikować bulionem, dodając go więcej więcej, lub mniej, w zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać Artykuł Zupa z dyni pochodzi z serwisu
NiePieprz.pl Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 214
Zupa pomidorowa z serowymi grzankami 214jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę ze świeżych, soczystych pomidorów, a w pozostałe pory roku sięgnąć po passatę czy koncentrat - każda wersja będzie pyszna! :) Zupa pomidorowa: 2 duże udka z kurczaka - ok. 600 g (można użyć także porcji rosołowej
Cooking Monster Wiosenna zupa szparagowa 497
Wiosenna zupa szparagowa 497smaku, który można zamienić w pyszną zupę. Szkoda go marnować. Wywar ze szparagów może być też użyty do przygotowania risotto ze szparagami . Risotto dobrze znacie, więc pora pokazać Wam, jak szybko powstaje moja zupa szparagowa. Do zupy proponuję banalnie proste dodatki. Tak na prawdę dobre będzie wszystko to, co lubicie. U mnie jest to jajko, rzodkiewka, gotowane szparagi i trochę(...)zieleniny. Ze względu na cukrzycę, rzadko jadam zupy z makaronem. Jeśli jednak macie ochotę na bardziej syty posiłek, możecie dodać grzanki z pełnoziarnistego pieczywa czy też łyżkę makaronu ugotowanego al dente (czyli na pół twardo). Im mniej rozgotowany makaron, tym niższy jego indeks glikemiczny . Dla uzupełnienia smaku można dodać łyżkę śmietany, jednak bez śmietany też jest pysznie i jednocześnie mniej
Dietolog Zupa krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry 331
Zupa krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry 331jogurtem naturalnym dostarcza około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 g czerwonej soczewicy(...)naturalnego (do podania) Kurczak curry: 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)’ 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżeczki curry sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zupa: Włoszczyznę myjemy, obieramy, zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Doprawiamy solą i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na patelni
W kuchni Katie Zielona klasyka piątkowa, czyli zupa ogórkowa 177
Zielona klasyka piątkowa, czyli zupa ogórkowa 177zupy, aby warzywa były odpowiednio miękkie) lub zastępujemy masło olejem rzepakowym. Pomijamy również etap zabielania zupy śmietanką. Zupa ogórkowa Składniki: 1 udko z kurczaka 2 litry wody 1 średnia marchew (ok. 110g) mała pietruszka (ok. 50g) kawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części pora (ok. 50g) 4 średnie ziemniaczki (ok. 350g) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 150-200g) ½ szklanki soku(...)gotujemy 10 minut, następnie do zupy dodajemy ogórki i kontynuujemy gotowanie przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy wodę z ogórków oraz dodajemy podsmażony por, doprawiamy pieprzem oraz koperkiem i wyłączamy gaz. Z zupy wyciągamy udko. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy (jeśli używamy śmietankę 30%, możemy ją wlać bezpośrednio do zupy, bez wcześniejszego hartowania), wlewamy do zupy
KulinarneImpresje.pl ZUPA KREM Z SELERA 238
ZUPA KREM Z SELERA 238SELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora
Markowy smak