zupa z porów - 5432 przepisów (strona:56/363)

Wiosenna zupa szparagowa 442

smaku, który można zamienić w pyszną zupę. Szkoda go marnować. Wywar ze szparagów może być też użyty do przygotowania risotto ze szparagami . Risotto dobrze znacie, więc pora pokazać Wam, jak szybko powstaje moja zupa szparagowa. Do zupy proponuję banalnie proste dodatki. Tak na prawdę dobre będzie wszystko to, co lubicie. U mnie jest to jajko, rzodkiewka, gotowane szparagi i trochę(...)zieleniny. Ze względu na cukrzycę, rzadko jadam zupy z makaronem. Jeśli jednak macie ochotę na bardziej syty posiłek, możecie dodać grzanki z pełnoziarnistego pieczywa czy też łyżkę makaronu ugotowanego al dente (czyli na pół twardo). Im mniej rozgotowany makaron, tym niższy jego indeks glikemiczny . Dla uzupełnienia smaku można dodać łyżkę śmietany, jednak bez śmietany też jest pysznie i jednocześnie mniej

Dietolog
Zupa krem z czerwonej soczewicy z kurczakiem curry 257

jogurtem naturalnym dostarcza około 325 kcal, 27 g białka, 8,2 g tłuszczu, 39 g węglowodanów oraz 8,7 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. Zupa: pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, por, korzeń selera, cebula) 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 cebula 200 g czerwonej soczewicy(...)naturalnego (do podania) Kurczak curry: 1 pierś z kurczaka (ok. 200 g)’ 2 łyżki oleju roślinnego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 2 łyżeczki curry sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Zupa: Włoszczyznę myjemy, obieramy, zalewamy około 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Doprawiamy solą i gotujemy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na patelni

W kuchni Katie
Zielona klasyka piątkowa, czyli zupa ogórkowa 129

zupy, aby warzywa były odpowiednio miękkie) lub zastępujemy masło olejem rzepakowym. Pomijamy również etap zabielania zupy śmietanką. Zupa ogórkowa Składniki: 1 udko z kurczaka 2 litry wody 1 średnia marchew (ok. 110g) mała pietruszka (ok. 50g) kawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części pora (ok. 50g) 4 średnie ziemniaczki (ok. 350g) 5 średnich ogórków kiszonych (ok. 150-200g) ½ szklanki soku(...)gotujemy 10 minut, następnie do zupy dodajemy ogórki i kontynuujemy gotowanie przez 10-15 minut. Pod koniec gotowania wlewamy wodę z ogórków oraz dodajemy podsmażony por, doprawiamy pieprzem oraz koperkiem i wyłączamy gaz. Z zupy wyciągamy udko. Śmietanę mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy (jeśli używamy śmietankę 30%, możemy ją wlać bezpośrednio do zupy, bez wcześniejszego hartowania), wlewamy do zupy

KulinarneImpresje.pl
ZUPA KREM Z SELERA 172

SELER ZUPA KREM Składniki : 1 cały korzeń selera Biała część pora Kilka łodyg selera naciowego 1,5 litra bulionu warzywnego Łyżeczka masła lub łyżka oliwy Sól Pieprz Kilka gałązek koperku Zupa krem z selera, łatwa do wykonania. Na patelni lub w rondlu rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę korzeń selera. Dodajemy po chwili pokrojone drobno białe części pora

Markowy smak
Domowy rosół 188

miejsce na warzywa. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i dodajemy do wody z mięsem. Pora spinamy gumką recepturką lub białą! nitką (absolutnie nie niebieską, bo będziemy mieć niebieską zupę jak Bridget Jones) i dodajemy do zupy. Cebulę obieramy, a następnie opalamy nad palnikiem tak by przypiekła się z każdej strony(...)woda plumkała. Zbyt duży płomień może spowodować, że w zupie pojawi się paskudna szumowina. W tym czasie możemy np. wysprzątać mieszkanie albo obejrzeć dobry film. Zupa robi się sama. Przed podaniem odławiamy selera, pora, cebulę oraz pietruszkę (chyba, że ktoś lubi to gotowane warzywko). Podajemy z makaronem rosołowym (jeszcze nie doszłam do tego momentu by makaron sam robić) i natką

Emskie Smaki
Zupa serowa z kalafiorem i brokułami / Cheesy cauliflower and broccoli soup 225

Uwielbiam zupy! Mogłabym jeść codziennie o każdej porze dnia Zazwyczaj są bardzo łatwe w przygotowaniu i można zrobić je tak, że będzie też bardzo sycąca. Taka właśnie jest zupa, na którą przepis przedstawiam poniżej. Pyszna zupa serowa z kalafiorem, brokułami i ziemniakami zaspokoi głód na długo. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Na pewno sprawdzi się na obiad

karmelowy
Pikantny krem z dyni piżmowej 178

Skoro jesień nadeszła, pora na pikantny i rozgrzewający krem z dyni piżmowej - zapraszam! Zupa krem z dyni Składniki na 8 porcji:  - łyżka masła klarowanego - 2 marchewki - pół selera  - pietruszka korzeń  - cebula biała - biała połowa pora - sok z dwóch pomarańczy -ząbek czosnku - 3 cm korzeń imbiru Przyprawy:  - chili pieprz cayenne - sól - pieprz - pieprz ziołowy - dwa listki laurowe

Sajkofanka smaku
Flaczki drobiowe z udek 196

smaczne. Nie wszyscy czują się komfortowo spożywając krowi żołądek, dlatego takie flaczki są świetną alternatywą. Zupa jest bardzo smaczna, w smaku nie różni się zbytnio od tradycyjnej wersji. [the_ad id="7001"] Składniki: 4 duże udka 2 średnie marchewki pietruszka kawałek selera kawałek pora około 2 łyżki sosu sojowego pół łyżeczki papryki słodkiej po kilka liści laurowych, ziela angielskiego szczypta(...)będą miękkie, wyjmujemy je z wody, czekamy aż lekko przestygną. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchew w kostkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce. Składniki wsypujemy z powrotem do zupy, dodajemy sos sojowy, przyprawy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy przez chwilę, następnie wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zasmażkę wlewamy do zupy

e-PrzepisyKulinarne
Krem dyniowo-paprykowy (wegański) 129

resztki papryki, bo ta tak długo nie poleży. Wkrótce zostanie tylko ta kupna. Dziś połączenie obu tych smakowitości w bardzo rozgrzewającej zupie. Składniki : 2 marchewki kawałek selera 0,5 kg obranej dyni czerwona papryka 2 jalapeno 15 cm pora 2 gałązki natki pietruszki sól pieprz czarny szczypta ostrej papryki w proszku szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej Marchew i seler obrać(...)jedno jalapeno pokroić w kostkę. Pora pokroić w talarki. Wrzucić dynię, paprykę, jalapeno, natkę pietruszki i por do garnka. Gotować do miękkości. Wyjąć z garnka natkę, seler i marchew. Resztę zmiksować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku i gałką. Zupę podawać gorącą posypaną rozdrobnionym jalapeno.  ----- Podobne: Krem z dyni z przyprawami orientalnymi Gęsta zupa z fasoli Bigos/leczo

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa ogórkowa z ryżem 711

Sycąca, smaczna....talerz gorącej zupy jest dobry o każdej porze roku :)  Składniki: 1 litrowy słoik ogórków konserwowych lub kiszonych  2 marchewki 1/2 pęczku koperku 20 dag ryżu  2 łyżki mąki  1/2 szklanki słodkiej śmietany ok 2 litrów bulionu liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu sól do smaku Ogórki i marchewki przecieramy na grubej(...)dodajemy do bulionu, gotujemy z przyprawami. W osobnym garnku gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie. Śmietanę rozpuszczamy z woda i mąką, roztrzepujemy i dodajemy pod koniec gotowania do zupy. Wsypujemy ugotowany i odcedzony ryż, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Drobno kroimy koperek i dorzucamy do ugotowanej zupy, lub bezpośrednio na talerz

Apetyczna babeczka
Chicken Ramen 163

faliste. Wszystko to by lepiej uchwycić smak i aromat dania.  Oryginalnie Ramen pochodzi z Chin. Jednakże to w Japonii znalazł swoich miłośników i kultywatorów. Ramen jest zupą- posiłkiem jedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken(...)wiele przepisów i nie wiedziałam jak się za to zabrać. Naturalnie z tego co udało mi się wykopać w tym gąszczu internetowych półek to fakt iż Ramen to zupa podawana na wiele sposobów w zależności od regionu Azji, czy regionu Japonii- jeśli już mamy się na niej skupić. Jednakże nawet w Japonii, gdzie tak wielce koncentrują się na tradycji

KreatywnePiny
Barszcz czerwony czysty inaczej 208

łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz do przyprawienia zupy do smaku. Sposób przygotowania:Zakwas/sok buraczany:Buraki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry o szerokości(...)pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół.Ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem.Do dużego garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić słupki marchewek i pietruszek, plastry selera, por, przekrojoną cebulę w łupinie, łyżeczkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 1,5 godziny.Po tym czasie

Gospodyni Miejska
Zupa serowa z mielonym 143

smaku. Mięso mielone idealnie do niej pasuje, a chrupiące bagietki dopełniają smak potrawy.   SKŁADNIKI (6 porcji): 500g mięsa mielonego dałam wieprzowe, 1 duża por, 1 cebula,, 2l wody, Zamiast wody do zupy możemy użyć bulionu warzywnego 200g serka topionego śmietankowego, 200g serka topionego ziołowego, 1 op. zupy cebulowej Knorr   Sól, Pieprz, pieprz ziołowa, czosnek w proszku(...)dodajemy pora, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie por powinien zmięknąć.  Całość zalewamy wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę serki topione oraz zupę cebulową w proszku i mieszamy. Zupę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia się

Kubki smaku
Zupa gołąbkowa 201

całość podsmażać, aż cebula i mięso staną się delikatnie złociste. Mięso z cebulą doprawić solą i pieprzem do smaku. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę i seler, talarki pora, zalać 3 litrami zimnej wody, dodać vegetę i gotując na średnim ogniu doprowadzić do zagotowania. Do zagotowanej zupy dodać pokrojoną kapustę, podsmażone mięso z cebulą oraz

Gospodyni Miejska
Zupa z fasolką szparagową 209

kilku łyżkach oleju, ( mieszać ),gdy olej przybierze kolor marchewki przełożyć ją do zupy, podobnie zrobić ze startą pietruszką- smażyć oddzielnie, dołożyć do zupy Dodać do zupy pokrojonego w drobną kostkę selera i pora w półpierścienie- wymieszać, zagotować tak by wszystkie składniki były miękkie- trwa to dość krótko Doprawić do smaku ziołami, pieprzem, posypać natką pietruszki

Proste Potrawy