Krupnik na podróbkach to pomysł na sycącą i prostą do przygotowania zupę, która będzie idealnie smakować w zimne i chłodne dni ;) Nie bójcie się przygotowywać dań z wykorzystaniem żołądków drobiowych. Podróbki są tanie, a także świetnie smakują, np. podane jako gulasz . Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób: niepełna 1 szklanka kaszy jęczmiennej (około(...)seler umyć, obrać i pokroić w cienkie paski. Por umyć i pokroić w talarki. Miękkie żołądki wyjąć z garnka i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka przełożyć żołądki i wsypać włoszczyznę. Całość posolić, popieprzyć i dodać domową wegetę. Ziemniaki, obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Pod sam koniec gotowania, do zupy dodać ziemniaki. Gotować jeszcze kilka minut
UgotowaćDoniczka i zioła to zupa wesoła" :) Tym czasem... strasznie ciężko to idzie... Akcja trwa tydzień, a jak na razie nie można, ze zgłoszonych przepisów, ugotować zupy w każdy dzień tygodnia. Do tej pory zgłoszono tylko 4 przepisy. Czy naprawdę tak rzadko zupa gości na naszych stołach? Czy rzeczywiście szybciej i łatwiej jest zrobić danie główne
Szczęśliwa kuchniaKremowa zupa z selera naciowego to przykład prostej, a sycącej domowej zupy jarzynowej, która posmakuje każdemu. Potrzeba zaledwie kilka łodyg selera naciowego, cebulę, pora oraz ugotowane ziemniaki i odrobina mleczka kokosowego, które sprawią, że konsystencja zupy będzie przypominała krem. Polecam! Składniki: 6 łodyg selera naciowego 2 ziemniaki (około 250-300 g) 1 cebula 1 por 3 szklanki bulionu warzywnego(...)obraną cebulę. Białą część pora kroimy w półksiężyce. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone cebulę i pora. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ziemniaki i selera, zalewamy bulionem (lub wodą) i gotujemy aż warzywa zmiękną. Następnie, zalewamy mleczkiem kokosowym i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Ugotowaną zupę przelewamy do blendera (albo używamy ręcznego miksera) i miksujemy na krem. Solimy i pieprzymy
Lamarida.plprzygotowaniu. Przepis jest sprawdzony przeze mnie wielokrotnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu, to zupa ta sprawdza się doskonale. Jednak zanim przejdę do przepisu na zupę, opowiem Wam kilka słów o moim nowym garnku, który otrzymałam dzięki współpracy ze sklepem Puregreen . Przyznam, że kiedyś nie zwracałam uwagi na to jaki garnek czy patelnię posiadam w swojej(...)przygotowanie smacznych potraw w szybszym czasie. Już niedługo święta, więc jeśli nie wiecie co chcielibyście pod choinkę to polecam garnek. na pewno będziecie zachwyceni :) A teraz pora na przepis na zupę gulaszową: * około pół kg mięsa wieprzowego- ja użyłam łopatki * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2-3 większe ziemniaki * 2 większe ogórki konserwowe * około 1,5 litra bulionu * około
Zrób to smacznieZakwas na żurek...Kwaśny, czosnkowy, aromatyczny.Na mące żytniej razowej.Niezastąpiony składnik każdego domowego żuru! Składniki:750 ml przegotowanej, letniej wody;3/4 szklanki mąki żytniej razowej
Gospodyni MiejskaZupa pomidorowa zabielana...Pomidorówka - niekwestionowana Królowa Polskich Zup.Znana i uwielbiana przez wszystkich.W tej wersji - na bazie koncentratu pomidorowego.Pysznie zabielona kwaśną, gęstą śmietaną.Zapraszam! Składniki:2 duże marchewki;1 średnia pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 średnia cebula;2 liście laurowe;4 ziarna ziela angielskiego;200 g koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki 30%);200 g kwaśnej, gęstej śmietany(...)Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Cebulę umyć, nie obierać ze skóry, przeciąć na pół.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, por i przekrojoną cebulę w łupinach. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, płaską łyżkę soli i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Całość gotować na małym ogniu
Gospodyni MiejskaKolejna zupa-krem na moim blogu. Ostatnio u mnie goszczą właśnie zupy-krem albo pomidorowa ;) Składniki (na 2 porcje): - 400g ziemniaków - 2 duże pory - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka masła - 0,5 l wody/bulionu - szczypta kurkumy - 1/4 łyżeczki tymianku suszonego - szczypta kminku - szczypta gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki bazylii suszonej - pestki dyni Ziemniaki(...)dodać przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pora razem z czosnkiem, podsmażyć na maśle i dodać do gotujących się ziemniaków. Gotować do miękkości ziemniaków. Zupę zmiksować na krem. Przed podaniem, gotowy krem z pora posypać uprażonymi pestkami dyni. Smacznego
CookYourselfwydłużony, więc dla smakowego efektu warto się poświęcić. Smacznego! Składniki: 450 g pieczarek 1,2 l bulionu 1 cebula 2 marchewki mały kawałek selera kawałek pora natka pietruszki 5 łyżek śmietany do zup (kwaśnej) 2 łyżki masła sól, pieprz do smaku ulubiony makaron Wykonanie: Wszystkie warzywa oraz pieczarki obieramy i kroimy, warzywa - w kostkę, pieczarki i por - w talarki(...)przesmażamy cebulę, dodajemy pieczarki i smażymy je kilka minut. Potem do garnka wlewamy bulion i gotujemy, dodajemy warzywa: marchew, seler, por i gotujemy je do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy przesmażone pieczarki. Na koniec dodajemy przyprawy i zabielamy zupę (w małe naczynie wlewamy nieco gorącej zupy i powoli dodajemy śmietanę, żeby się nie zważyła, mieszamy, a następnie całość dodajemy
psgotujemyZupa gulaszowa, dobra o każdej porze roku, ale zimą jest chyba najlepsza. Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy. Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków, tłuszcz 70 g , sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do mięsa 1 czubata łyżka
chleba naszegobardzo pasowało. Zupę przygotowałam jako zgłoszenie na konkurs kreatywny, dzięki czemu mam kolejną super smaczną propozycję w naszym menu :) uwielbiam tego typu konkursy :))) jeszcze gdyby udało się wygrać zestaw garnków lub zastawę obiadową... ;) ahhh.... ;) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 małe pieczarki 5 łyżek czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora 1 jajko(...)ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy na gotującą się zupę. Gotujemy razem około 20 minut, po czym wyjmujemy pulpeciki na talerz. Z zupy wyławiamy też liście laurowe, por i ziele angielskie i dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy. Doprawiamy solą ziołową, pieprzem, słodką papryką i dodajemy koncentrat. Wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i soczewicę i gotujemy
Kolorowy PrzepisownikZupka rewelacyjna, polecam wszystkim. Zupkę można zaostrzyć dodając chili. Ja zrobiłam pół na pół. Musiałam zrobić łagodną dla wnusia. Zajadał się z apetytem. Polecam dla maluchów
Kuchnia PokoleńZupa koperkowa to przepyszna letnio-jesienna prosta zupa. Kiedy stragany obfitują w dorodne pęczki koperku, warto je wówczas kupić i ugotować koperkową na obiad lub kolację
Moja DelicjaPolecam Wam taki rosołek, smak pyszny i do tego zdrowe mięsko. Do garnka wlać wodę i zagotować. Do gotującej się wody wrzucić mięso i gotować. Wytworzą
Kuchnia Pokoleńniewątpliwą zaletę robi je się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli użyje się np ciastek jako spód takiego ciacha. Ja tym razem wykorzystałam groszek ptysiowy, który do tej pory zjadałam głównie w zupach. Te lekkie kuleczki idealnie kontrastowały z dość słodką masą i nadały ciastu lekkości i oryginalnego wyglądu. Składniki: 400 ml śmietany 30% 200 g białej czekolady 200 g wiórek kokosowych
Cynamonowe szczęścieTroszeczkę inna wersja zupki pomidorowej. Polecam Do garnka wlać wodę, dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, grzybki suszone, pokrojone pieczarki, gałązki majeranku lub suszony majeranek
Kuchnia PokoleńDostałam bażanty, nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić. Postanowiłam że zrobię rosołek i wyszedł pyszny. Uważam że rosół z bażanta jest bardzo delikatny a mięsko
Kuchnia PokoleńTo była próba i wyszło super. Bardzo fajny smak. Nawet mój mąż który za dynią nie przepada był bardzo zadowolony. Dynię pokroić na kawałki mogą być
Kuchnia PokoleńPomysł na tą zupkę podsunęła mi moja synowa. Dawno już o niej słyszałam i jadłam w Londynie, ale pierwszy raz robiłam. Smakowała nam bardzo. Grzyby mun
Kuchnia PokoleńSkładniki: - 3 czarne rzepy - 1 korzeń pietruszki - 1 cebula - por - biała część - 2 ziemniaki - 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego - 2 litry wody - 4
Szkrab Je Samjego ilość zależy od tego ile kotletów potrzebujesz na obiad, ja potrzebowałam 4 więc wystarczyło 250 g mięsa pieczarki – 250 g cebula 3 ząbki czosnku 1 pora śmietana 18% do zup i sosów – 330 ml sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: mięso pokrój na kotlety i lekko rozbij tłuczkiem posól je i popieprz obsmaż na rozgrzanym oleju
Oka w rosole czyli KaFka gotujeCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuUwielbiam kapuśniaki, mogłabym jeść codziennie. Dzisiejszy kapuśniaczek jest z dodatkiem kminku. Warto dodać kminek do potraw. Jest bardzo zdrowy Na dużą patelnię wlać odrobinę oleju i
Kuchnia PokoleńZostało mi jeszcze kilka pieczarek i dodałam je rosołku..pycha. skrzydełka, udka lub porcje rosołowe kilka pieczarek 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem
Moje domowe kucharzenieSkładniki: marchewka (1 szt.) pietruszka (1 szt.) ziemniak (1 duży) seler (1/2 szt.) cebula (1 szt.) por (1/4 szt.) natka pietruszki sok z cytryny (1 łyżka
Weganka gotujektórym odbywała się II Konferencja Łódź Bloguje - było przepyszne! DOMINIK PRZEKONAŁ SIĘ DO ZUPY POMIDOROWEJ! Przepraszam, że krzyczę, ale nie wierzę w to do tej pory. Dominik był zatwardziałym przeciwnikiem tej zupy, a okazało się, że nie lubi jej dlatego, że najczęściej podawana jest z.... makaronem. Dlatego swoją przyrządziłam z grzankami serowymi - zajadał aż miło :) Ponownie zrobiłam domowy dżem - bardzo
Cooking MonsterOprócz tego mamy wiele aromatycznych ziół do zup. Pomidory i papryka też sobie rosną. II Śniadanie 10:00 Truskawki z jogurtem naturalnym. Zupa 13:00 Zupa jarzynowa (seler, pietruszka, por, marchewka) z ryżem. Do tego koperek i masło. II Danie 16:00 Makaron pełnoziarnisty z warzywami. Mieszanka warzyw po włosku. Jeśli nie masz czasu
lady-och-mistrzyni.blogspot.comPor to bliski kuzyn czosnku i cebuli. Od tysięcy lat uprawiany... Artykuł NA PORA PRZYSZŁA PORA pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEOd kiedy zostałam mamą, moja kuchnia zmieniła się. Mam na myśli gotowanie a nie wystrój wnętrza :) Zaczęłam gotować świadomiej i do repertuaru typowych dań doszły mi
Pyza i SurówkaSkładniki: włoszczyzna (por, marchewka, pietruszka, seler) 4 ziemniaki garść fasolki zielonej 1 ząbek czosnku 2 cebule dymki 2 ziela angielskie 2 listki laurowe 1 łyżka masła
Moja Galeria SmakuCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuniego pocina. W ten sposób "skończyłam" parę fajnych gier;) Z okazji świętowania byliśmy też dziś w ogrodzie. Oczyściliśmy ostatnie grządki ze zmutowanych kalafiorów, zebraliśmy skorzonerę i kilka porów (będzie post o zupie). Przemotykowane grządki podlaliśmy humusem i przykryliśmy ściółkującą agrowłókniną- jest za dużo kotów w sąsiedztwie, żeby pozwolić sobie na odkrytą ziemię. Już dziś jeden zrobił sobie kuwetę z grządki
les mirabellesDużo groszku w zamrażarce dzięki Agnes "zmusił mnie" do zrobienia kolejnej potrawy z groszkiem.... i nauczył jeszcze jednego...nie fotografujemy gorących (parujących) potraw, bo
Humanistka w kuchniWiosennymi zupami możemy cieszyć się tak krótko, że wykorzystuję wszelkie wiosenne rarytasy jak często tylko się da. Choć młodzież jednogłośnie zażyczyła sobie dziś zupę dyniową (dla dzieci pory roku nie mają chyba większego znaczenia :) ), na stole królowała szczawiowa.Składniki:pęczek szczawiu1 duża marchewka1 pietruszka10 dkg seleracebula3 liście laurowe3-5 ziele angielskie2 łyżki masła1/2 szklanki "mleka" z kiszonych nerkowców
Magiczna kuchnia DariiSezon dyniowy w tym roku rozpoczęłam na wytrawnie - zupą z poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się znakomicie. Z racji neutralnego smaku jest świetną bazą do wszelakich wariacji smakowych, nadaje ciastom cudownej wilgotności i ślicznego, słonecznego koloru (choć to ostatnie zależy od użytej odmiany). Lista dyniowych wypieków na ten sezon jest
Pożeraczka, czyli raz adobrze