zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:29/164)

Kapuśniak z łazankami 99

MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem 20 min. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min pod przykryciem. Następnie wrzucamy makaron, gotujemy do jego miękkości. Całość doprawimy kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Barszcz biały z kapustą kiszoną 298

Wspomnienie a jednocześnie zmora mojego dzieciństwa. Nie dlatego, że był niesmaczny ( był pyszny) ale mama gotowała go co sobotę. W pewnym momencie zwyczajnie przejadł mi się

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kapuśniak wigilijny 202

Zanim na świątecznym stole pojawił się bigos wigilijny, przez lata zastępował go kapuśniak. Pyszna zupa z kwaszonej kapusty z dużą ilością suszonych grzybów.     Składniki: -ok. 35 dkg kwaszonej kapusty -ok. 3 dkg suszonych grzybów -cebula -5 łyżek oleju -sól, cukier, susz warzywny -ok. 2 l wody Grzyby płuczemy w ciepłej wodzie, odławiamy i przekładamy do garnka z wodą

Maminek kulinarny
Artykuł z rodziną w "Chwili dla ciebie" 163

Zapraszam czytelników "Chwili dla ciebie" do mojego domu. Przepisy na potrawy pokazane w artykule   Lasagne na domowym cieście  Roladki cukiniowe z mięsem mielonym na kaszy gryczanej Zupa krem z kapusty

Gotowanie jest łatwe
Świąteczne cudeńka 183

czytałam Opowieść wigilijną, Baśnie Andersena, Boże Narodzenie w Bullerbyn, Zimę Muminków czy Dziadka do orzechów. Zwykle w tym czasie w moim domu coś się piekło albo gotowało, kapusta z grzybami, zupa grzybowa, schab ze śliwką, sernik, makowiec, piernik staropolski albo malutkie pierniczki. Odłużające zapachy, książki i drgający płomyk są więc moimi grudniowymi wspomnieniami z dzieciństwa, już na zawsze kojarzonymi

Przepysznik - BLW i nie tylko
BARSZCZ CZERWONY Z MŁODĄ KAPUSTĄ I INNYMI WARZYWAMI 204

Zachęcam do ugotowania trochę innego czerwonego barszczu, bo z kapustą i innymi warzywami. Zupa jest lekka i bardzo prosta w wykonaniu. Miałam zrobić zdjęcia krok po kroku, ale niestety w trakcie gotowania wyładowała się bateria w aparacie. Moje szczęście ;). Do zupy dodałam brukselkę, ale można ją pominąć. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij

Przepisy Aleksandry
Barszcz wigilijny postny 234

kruche pierożki z farszem grzybowym. bardzo polecam.Przepis z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" - Maria Lemnis i Henryk Vitryskładniki  (na ok 1,5 - 2 l zupy)włoszczyzna bez kapusty(seler, marchew, por, pietruszka, 1 cebula)500 g buraków10 ziarenek pieprzu2 ziarenka ziela angielskiegomały kawałek liścia laurowego4 szklanki wody50 - 80 g suszonych prawdziwków2 szklanki wodykwas buraczany - ilość

Stare Gary
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 198

pomodoro to zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :)MakaronyW Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane

Chilli Czosnek i Oliwa
Chińska zupa z jajkiem, kapustą pekińską i grzybkami mun 174

sicie przyprawy wyrzucić. Namoczone grzybki odcedzić i pokroić na cienkie plasterki, wrzucić do gotującego się bulionu i gotować 10 minut. Liście kapusty pozbawić najtwardszej części u nasady, następnie poszatkować. Jajka rozbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Utrzymując zupę we wrzeniu(...)średnim ogniu, wlewać do środka garnka powoli, równym strumieniem roztrzepane jajka, odczekać 2 sekundy, po czym energicznie przemieszać widelcem tak, by utworzyły się smugi ściętego jajka. Zupę zdjąć z ognia, dodać kapustę, doprawić sosem sojowym i octem ryżowym, ewentualnie solą i pieprzem, dodać olej (jeśli używany był rosół nie jest to konieczne). Gorącą zupę rozlać do miseczek i podawać posypaną

Even Better Food
Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami 159

lubię najbardziej w tym właśnie zestawieniu składników).  Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami 2 puszki mleka kokosowego ( po 400 ml) 1,2 litra wywaru warzywnego albo z kurczaka pałka trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 kapusty pak choi ( albo 150 g szpinaku) 200 g krewetek 3 łyżki sosu sojowego(...)roznieść nożem. Mleko kokosowe wlać do garnka wraz z rosołkiem, dodać trawę cytrynową, liście limonki, cebulę i czosnek – gotować 20 minut. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, kapustę obrać z listków. Zupę przecedzić na sitku albo wyjąć z niej wszystko za pomocą durszlaka, pozostawiając sam płyn. Do płynu dodać pieczarki i kapustę ( szpinak), gotować 5 minut. Dodać krewetki i gotować

Smaczny zeszyt
Zupa kimchi - pikantny kapuśniak koreański 172

Zupa kimchi pochodzi z kuchni koreańskiej, jest pikantnym kapuśniakiem przygotowanym na bazie kiszonej kapusty kimchi. Ma wyjątkowy pikantno-kwaśny smak, który zachwyci osoby lubiące ogniste potrawy. Mój przepis jest kompilacją kilku koreańskich receptur na zupę kimchi. Starałam się, aby zupa nie była piekielnie ostra i możliwa do ugotowania w polskich warunkach. Pominęłam trudno dostępne składniki, mimo tego charakter zupy(...)pozostał koreański. Jedynym czego nie znajdziecie na sklepowej półce jest kimchi. Można zamówić je na wynos w restauracji ( koreańskiej , japońskiej) lub ukisić samodzielnie. Przepis na kiszoną kapustę pekińską zamieściłam tutaj . Jeśli lubicie zupy z mięsem, można dodać chudej karkówki wieprzowej lub schabu, ja użyłam wędzonego boczku. Zupę kimchi podaje się z dodatkiem gotowanego ryżu lub w wersji polskiej - z bagietką

Codziennik Kuchenny
Dietetyczny krem z zielonych warzyw 131

niej przed jedzeniem trochę oliwy, aby witaminy rozpuszczające się w tłuszczach były lepiej przyswajane przez organizm. Ta zupa jest niskokaloryczna, osoby odchudzające się mogą ją zajadać w dużej ilości. Składniki: 1,5 litra bulionu warzywnego (przepis tutaj ) 3 duże liście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku(...)płaska łyżka cukru sól do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18% płatki migdałowe oliwa lub olej lniany jako dodatek do zupy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek

Codziennik Kuchenny
Tradycyjny kapuśnaik 207

Kapuśniak- pamiętam go z dzieciństwa babcia go robiła tak pyszny do dziś czuję ten smak. Podstawą dobrego kapuśniaku jest dobra kapusta kiszona, najlepiej ją zrobić samemu klik albo kupić od sprawdzonego dostawcy. Dodaję do zupy  dużo ziół nie ma wtedy problemu z brzuszkiem :)) Dalszą historię babcinego kapuśniaczka opowiem przepisem :) SKŁADNIKI :kapusta kiszona 70 dag klik jak ją zrobić(...)lekko zmiękły dodaję kapustę kiszoną (jeżeli jest długa warto ją pociąć będzie się wygodniej jadło) oraz kaszę - gotuję do miękkości warzyw oraz kapusty i kaszy( ja wcześniej wyciągam cebulę z wywaru )- gdy jest potrzeba jeszcze doprawiamy Gdy zupa jest już gotowa wyciągam z niej zioła, ziela angielskie, liść laurowy oraz pietruszkę z selerem, pozostawiam samą marchew. Można spokojnie to pominąć

Basia w kuchni
Zupa warzywna z selerem naciowym i papryką 207

Zupa z samych warzyw,bezmięsna bardzo lekka i przyjemna w smaku. Idealna dla tych co chcą zrzucić nieco kilogramów.  2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera  1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka kawałek kapusty włoskiej 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 listek laurowy kilkanaście ziarenek kolorowego pieprzu 1 łyżka(...)czosnek i starte warzywa,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 10-15  minut. W międzyczasie posiekać kapustę,seler naciowy, paprykę pokroić w kostkę. Dodać do zupy i gotować do miękkości warzyw ok. 15-20 minut uważając by nie rozgotować selera i papryki.  Smacznego

Kolorowa kuchnia Elki
Zupa fasolowa z kapustą 189

poprzednim poście  pisałam,że za bardzo nie przepadam za zupą fasolową, więc postanowiłam co nieco ulepszyć zupkę..dodałam więc kawałek posiekanej białej kapusty..no i wyszło smacznie. 25 dkg fasoli Piękny Jaś kawałek białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora  kilka ziemniaków kawałek boczku surowego czosnek majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą [ woda(...)Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, pora oraz obrane i  pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawy.Dolać wody[ wedle uznania- czy ma być zupa gęsta  czy rzadsza].Gotować prawie do miękkości miękkości,dodać posiekaną kapustą.Gotować , aż ziemniaki i kapusta będzie miękka.Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem

Moje domowe kucharzenie