Wędrowniczkiem”, jednak przeszukując Internet trafiłam na wiele przepisów, które nieco różnią się od siebie. Jedno łączy je wszystkie – barszcz wołyński przygotowuje się na bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej(...)ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki rosołowej) 200 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Kapustę drobno poszatkować. Ugotowane buraczki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę i seler obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę
Trzeci talerzdanie. Biała kiełbasa jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych i nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć. Czy to w żurku, czy też w zupie chrzanowej , sprawdza się doskonale Składniki: 8 szt. parzonej białej kiełbasy 800 g kapusty kiszonej (z marchewką) 1/2 szklanki miodu pitnego (trójniak) około 3/4 szklanki bulionu 1 cebula 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 45 minut, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa chrzanowa → Lane kluski z boczkiem i gotowana kiszoną kapustą z kminkiem → Pierogi z kapustą kiszoną, kminkiem i boczkiem → Szegediner (gulasz segedyński
Oryginalny smakliść laurowy. Kapustę opłukać lub też nie (wybór zostawiam Wam ;-)),odcisnąć i drobno pokroić, dodać do garnka wtedy kiedy marchew będzie już miękka. (kwas z kapusty można zachować, bo może okazać się ze zupa nie jest zbyt kwaśna więc wtedy go dolewamy) Zalać woda tak, aby kapusta była zakryta. Gotować około godz. do czasu aż kapusta będzie
Radość kipiąca uśmiechem.prawie codziennie, świetnie rozgrzewają, no i wypełniają żołądek. Zupy nie muszą ociekać tłuszczem, nie trzeba ich także zaciągać mąką. Takie dietetyczne, lekkie zupy są idealne jako pierwsze danie na jesienny obiad. Składniki: - 300g kapusty włoskiej - 150g ugotowanej kaszy jaglanej (u mnie z tego przepisu ) - 220g obranych ziemniaków - 400g warzyw (u mnie 2 marchewki,1 pietruszka, por, 2 łodygi selera naciowego(...)dodajemy pokrojone ziemniaki, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy dalej. Pod koniec dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i pokrojoną kapustę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Dorzucamy pokrojoną natkę pietruszki, mieszamy. Wody dolewamy w trakcie tyle, by uzyskać pożądaną gęstość zupy. Ja posypuję jeszcze natką na świeżo, bezpośrednio przed podaniem. Smacznego
Smaczne ZdroweEksplozja barw. przepis na trzy - cztery porcje 1 litr wywaru warzywno-drobiowego 200 gram kapusty czerwonej 4 małe sztuki kapusty chińskiej pak choi 12 małych marchewek
na gaziegrzyby, których w oryginale podobno nie ma. Istotną cechą wyróżniającą barszcz ukraiński jest również czosnek, który nadaje zupie specyficzny aromat. Muszę przyznać, że jest to jedna z moich ulubionych zup, do której często wracam. Jestem pewna, że też ją polubicie. Polecam Składniki:kawałek żeberka wieprzowego2,5 l wody1/4 główki małej białej kapusty3 średnie ziemniaki1 marchewka1 malutka pietruszka3 buraczki1 cebula4 ząbki(...)żeberek. Dusić około 5 minut.Do garnka z bulionem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać zawartość patelni, pokrojone mięsko i sok z cytryny. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia
Oryginalny smakKapuśniak Kapuśniak z kiszonej kapusty z boczkiem to jedna z moich zimowych zup. Mam na niego ochotę szczególnie dzień po dużym przejedzeniu. Jest pyszny od razu po przygotowaniu a następnego dnia jeszcze lepszy ;) Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania kapuśniaku: 2 wędzone kości od schabu, 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 30 dag kapusty kiszonej(...)kostkę wrzucam do wywaru. Kapustę kiszoną kroję, żeby nitki nie były bardzo długie i gdy ziemniaki są już miękkie dorzucam do garnka. Boczek kroję w kostkę, siekam cebulę. Na rozgrzanej patelni podsmażam boczek, gdy się już zarumieni dorzucam cebulę i smażę przez chwilę do zeszklenia i dodaje do kapuśniaku. Doprawiam zupę kminkiem, pieprzem i ewentualnie
Gotuj Się Kto Możeregionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników zwykle sprawia, że danie nabiera nowej jakości i staje się(...)moczymy w osobnych naczyniach i osobno gotujemy (śliwki około 15 minut, grzyby od 30 do 50 minut, do miękkości). Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do wrzącego wywaru mięsno-warzywnego i gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Warto również dodać wywar z grzybów. Śliwki przecieramy do wody, w której się gotowały i również dodajemy do kapuśniaka. Cebulę drobno
Trzeci talerzLubię zaglądać do szuflady lodówki tej z warzywami. Dziś znalazłam w niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie. 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duży burak lub 2 małe marchewka cebula 3 ząbki czosnku
AZgotuj!laurowych, majeranek, sól, pieprz, słodka papryka, tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Żeberka opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy 2,5 l. wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Kapustę siekamy, zalewamy szklanką wody i gotujemy do czasu aż zmięknie (przez ok. pół godziny). Marchew pozbawiamy skórki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy do mięsa. Całość gotujemy(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do czasu aż się zeszkli. Ziemniaki obieramy, także kroimy w kostkę. Dokładamy do zupy kiełbasę i cebulę. Gotujemy przez 15 minut. Dokładamy ziemniaki. Gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut. Wkładamy kapustę (razem z wodą, którą puściła). Chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodajemy majeranek. Podajemy z chlebem
Pobite gary Barbarytaką przynajmniej mam nadzieję :-). Zupa wiosenna jest ugotowana na bazie 9-składnikowej mrożonki, w której skład wchodzi marchewka, ziemniaki, fasolka szparagowa, zielony groszek, por, seler, pietruszka, biała kapusta i natka pietruszki. Moją zupę zagęściłam jeszcze dodatkowymi ziemniakami i makaronem. Zupa wiosenna Składniki: 1,5 litra wody 3 udka z kurczaka lub inne części nadające się na zupę 6 sporych ziemniaków
Kulinarne przygody GatityPolecam Wam bardzo szybką, sycącą i rozgrzewającą zupę zimową. „Parzybroda” kojarzy mi się nierozłącznie z dzieciństwem. Zawsze gdy babcia nie miała pomysłu na zupę, to gotowała tę właśnie parzybrodę. Wtedy jakoś nie bardzo przypadła mi do gustu. Teraz doceniam jej walory smakowe, ale i tak najlepszą na świecie gotuje(...)obiad. Teraz co prawda warzywa nie z ogrodu tylko z warzywniaka i po chwili zupa gotowa. Jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż wystygnie i niestety „parzy w brodę”. Składniki: • 1/2 średniej kapusty • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera • 4 ziemniaki • 300 g cienkiej, wiejskiej kiełbasy • sól, pieprz
To co kochamoraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem fasola czarne oczko) (*) 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 4 buraki (ugotowane) 2 listki(...)fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe oraz ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek. Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku (cukrem, solą i pierzem). (Najlepsza jest drugiego dnia
Di gotujedobry znajomy, za co wielkie dzięki :-) Źródło TM W odróżnieniu od poprzedniej wersji , ten kapuśniak jest zarówno ze słodkiej jak i z kwaśnej kapusty. Dodatkowo drobno pokrojone warzywa, czynią tę zupę prawdziwą perełką... Polecam bardzo gorąco. Przepis na 2 litry pysznej zupki. Składniki: - 150g kiszonej kapusty (lekko odciśniętej) - 100g białej kapusty - 80g cebuli - 1 ząbek czosnku - 20g oliwy
Smaczne ZdroweZapraszam również do skorzystania z innych przepisów z serii POST DR DĄBROWSKIEJ: Zupa warzywna - BAZA. Post dr Dąbrowskiej Bigos postny z kiszonej kapusty i warzyw. Post dr Dąbrowskiej. Orientalna zupa z pieczonych warzyw i z dynią piżmową. Niezwykle zdrowy i aromatyczny wegański krem. Post dr Dąbrowskiej. Niezwykle aromatyczna toskańska zupa warzywna. Wersja wege. Post dr Dąbrowskiej
Naturalna Kuchnia