zupa z kapusty - 2453 przepisów (strona:32/164)

Na rozgrzanie. Kapuśniak ze słodkiej kapusty, na wędzonych żeberkach 343

Kapuśniak zazwyczaj gotuję z kiszonej kapusty, ale nie zawsze. Słodka też się nadaje na tę zupę. Oczywiście smak jest inny, ale wcale nie gorszy. Miseczka takiej pożywnej i rozgrzewającej zupy przyda się po powrocie do domu w zimny, jesienny dzień.Zobacz przepis na Kapuśniak z trąbkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
kapuścianka z parówkami 170

Jedna z ulubionych zup mojego męża, syta i bardzo smaczna. Zimą mocniej przyprawiam ją czosnkiem i pieprzem aby była rozgrzewająca. Składniki: kość wędzona 4 ziemniaki 200 g kapusty kiszonej włoszczyzna 3 parówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki łyżka oleju ziele angielskie kostka rosołowa (można zastąpić solą) liście laurowe pieprz słodka i ostra papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego Kość(...)wodą (około 2 litry). Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziele, kostkę rosołową i gotować na małym ogniu około 20 minut.  Ziemniaki pokroić w  kostkę, wrzucić do zupy. Kiedy będą miękkie dodać kapustę i przecier pomidorowy i nadal gotować. Cebulę posiekać, czosnek rozdrobnić. Wrzucić je na rozgrzany olej i zeszklić. Dodać pokrojone w plasterki parówki, podsmażyć a następnie wrzucić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kapuśniak z kapusty pekińskiej 160

zupa, to zupa, ale taka by jej przygotowanie nie trwało za długo, więc zastąpiłam zwykłą biała kapustę kapustą pekińską i bardzo szybko na naszym stole zagościła pyszny obiad :) Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 laska cienkiej kiełbasy 15-20 dag wędzonego boczku 1 cebula 2 marchewki  1 średnia pietruszka 2 łodygi selera naciowego 4-5 ziemniaków  liść laurowy

Bea(u)ty kitchen
Zupa gołąbkowa 174

koncentratu pomidorowego * łyżka mąki * majeranek * tymianek * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * natka pietruszki * 3 listki laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 piramidkę smaku ( suszone warzywa do zupy) * olej do smażenia Przygotowanie: Kapustę kroję w paski. Marchewkę i por w półplasterki. Pietruszkę i seler ścieram na tarce. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni przez chwilę następnie dodaje mięso(...)Następnie dodaje pokrojone warzywa kapustę marchewkę, por, seler i pietruszkę korzeń. Gotuje od momentu zagotowania wody 15 minut. Po tym czasie wsypuje ryż i całość gotuje do momentu aż warzywa i ryż zmięknie. Na koniec dodaje koncentrat pomidorowy ponownie doprawiam wszystkimi przyprawami, które dodawałam do mięsa. ( sól, pieprz, tymianek, majeranek, papryka słodka i ostra. Zupę zagęszczam 1 łyżką mąki pszennej

Kulinarne przygody
Kapuśniak na wędzonych żeberkach 269

więc nie robię jej zbyt często. Ta wyszła mi na prawdę wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka(...)się lekko skarmelizuje. Doprawić pieprzem. W tym czasie dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko zmiękną i dodać do wywaru podsmażoną kapustę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Ja ostatnio zamiast soli, zupy przyprawiam jasnym sosem sojowym. Podawać z kawałkiem żeberka. Smacznego

Jemy Pijemy
Kapuśniak z kapusty białej "Bogaty Li" 159

książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" . Przerobiłam już z tej książki niejedną zupę i wszystkie są smakowite i bardzo pożywne. Książka wydana została w 1984 roku. Kapuśniak jest bardzo pożywny a różnorodność składników sprawia że jest bardzo smakowity. Kapuśniak z białej kapusty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kapusta smażona – Tanie danie 171

zamykanego pojemnika szklanego lub plastikowego, zamykam przykrywką. Przechowuję w lodówce do kilku dni. Taka kapusta jest gotowa i czeka aż po nią sięgniemy robiąc surówkę , kapustę smażoną, omlet , warzywa z patelni, zupę , parzybrodę czy inne danie. Polecam! PRZEPIS NA KAPUSTA SMAŻONA Składniki na kapusta smażona: ok 300g dobrej kiełbasy wędzonej 2 łyżki masła 3 łyżki oleju roślinnego np rzepakowego

Dorota Smakuje
Zupa z kapustą włoską 161

koperek Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy i zalać 2-2,5 litrami wody. Gotować około 45 minut, następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki i ziemniaki. Kapustę drobno pokroić i dodać do zupy, gotować około 20 minut. Po tym czasie wyjąć mięso,dodać koperek i ewentualnie doprawić .Zupę można zabielić śmietaną

Moje domowe kucharzenie
Wigilia z Dietą Rozdzielną 174

też należą do węglowodanów, a druga to potrawy białkowe. Dania węglowodanowe: Barszcz czerwony z uszkami z grzybów lub grzybów i kapusty Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem  Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą  Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa krem z pieczonych buraków 177

roku zamiast tradycyjnego barszczyku w uszkami u mnie pojawi się na stole zupa krem z pieczonych buraków, a do zagryzienia kulebiak z kiszona kapustą. Składniki (na 3 litry zupy) około 1 kg surowych buraków 1 średniej wielkości cebula 1 duże jałbko sok z jednej cytryny sól, pieprz i czosnek suszony (każdego około łyżeczki) *folia aluminiowa 1,5 l wody/bulionu warzywnego

greenscarf
Kapuśniak z żółtą soczewicą 133

dodajemy, kiełbasę pokrojoną w pół plasterki, pokrojoną w kostkę marchew, ziele angielskie, liść laurowy, startą pietruszkę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, gotujemy przez kwadrans. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z soczewicą. Gotujemy do miękkości kapusty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Kremowa zupa z boczniakami 128

Delikatny smak zupy, wspaniałe boczniaki, podsmażone na maśle i ten zapach lubczyku <3 Kochamy <3 Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 4 średniej wielkości ziemniaki 150 g boczniaków 1 łyżka masła 1 mała cebula 5 liści kapusty pekińskiej 1 duża marchew 150 g serka twarogowego z ziołami 1 łyżka mąki świeży lubczyk sól, pieprz Przygotowanie Żeberka myjemy, kroimy(...)kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy 15 min. Boczniaki kroimy w paski, podsmażamy na rozgrzanym maśle z posiekaną cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z grubo poszatkowaną kapustą i startą na dużych oczkach, marchewką. Gotujemy do miękkości warzyw. Serek rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy mąkę i mieszamy na gładko. Dodajemy do zupy, podgrzewamy cały

R'n'G Kitchen
Kapuśniak na żeberkach 146

kapuśniak za zupę, do której należy dorosnąć, bo w dzieciństwie zdecydowanie nie lubiłam go, chociaż podobno babcia robiła najlepszy. Przyznam się, że to mój pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się

To co kocham
kapuśniak z pomidorami 197

garnka, zalać bulionem , dodać kapustę i gotować ok. 30-40 min (kapusta ma być miękka), doprawić pieprzem i solą. W międzyczasie zblendować pomidory, obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Ziemniaki ugotować do miękkości w osobnym garnku, z niewielką ilości soli, niecałe 1/2 łyżeczki. Pomidory przelać do zupy, dodać odcedzone ziemniaki i gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodać drobno

zabawa smakiem
Toskańska zupa fasolowa -ribollita 211

nasz polski bigos/.  Kiedyś była to zupa dla ubogich gotowana z reztek , dziś w  róznych  kompozycjach smakowych,  podawana w eleganckich miseczkach,  jest potrawą niezwykle miłą dla oka i  oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250 g  białej fasoli cannellini /suszona ok.200 g kapusty włoskiej/ w oryginale cavolo nero ok.200 g liści  botwinki/bietola , można zastąpić(...)seler ,liście bietoli i  kapusty / szynkę pokrojoną w drobną kostkę  i  poddusić całość ok. 5-6 minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać  majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego  przez praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut  / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem fasolowym, dodać

Zakamarki mojej kuchni