wariacja na temat fasolki po bretońsku. Tym razem w wersji gęstej, pożywnej zupy, pełnej smakowitych składników. Niech nikogo nie zmyli określenie "zupa", gdyż miska tego dania wystarczy za cały obiad. A może po prostu nazwać ją pomidorową z fasolą?;) Składniki: 200g wołowiny (karkówka, udziec) 100g chorizo 150g kiełbasy jałowcowej 2 szklanki ugotowanej fasoli 1 marchew 2 cebule 2 ząbki(...)kostkę cebulę i posiekany czosnek, dodać do mięsa. Marchew pokroić w półkrążki, wrzucić do garnka. Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe, ziele, wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (gotowałam w szybkowarze 20 minut). Do zupy dodać fasolę, gotować jeszcze ok 5 minut. Kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z pozostałymi przyprawami, wsypać do zupy
Obiad gotowydyni , które należy wcześniej przygotować. Warto mieć zawsze pod ręką słoiczek lub dwa, wtedy wszystkie przepisy z dynią stają się o wiele prostsze. Sprawdź jak proste jest przyrządzenie kremowej zupy z dyni! A jeśli masz ochotę na więcej dyniowych przepisów zobacz też koniecznie mój przepis na dyniowy koktajl a la pumpkin spice , który pobudza do działania lepiej niż kawa. :) Chcesz(...)podsmażam około 1 minutę. 6 Dodaję pozostałe przyprawy oraz passatę pomidorową i energicznie mieszając podgrzewam przez 1 minutę. 7 Do garnka wrzucam puree z dyni oraz wlewam bulion, wszystko dokładnie mieszam i podgrzewam przez około 25 minut na małym ogniu pod przykryciem. 8 Po tym czasie studzę zupę a następnie miksuję ją blenderem ręcznym. 9 Dodaję mleko kokosowe, mieszam
Book of spellsDoskonała Zupa Wakacje, sezon urlopowy, szkoda czasu na gotowanie, wtedy są najlepsze dania jednogarnkowe. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 1 szynka wieprzowa · 30 dag pieczarek · Cebula · 2 papryki żółta, czerwona(...)Wrzucamy kostkę rosołową. 10. Następnie dodajemy mięso. 11. Dokładamy przecier pomidorowy. 12. Doprawiamy chili. 13. Śmietanę rozrabiamy z mąką. 14. Hartując wlewamy do zupy, 2 minuty gotujemy. 15. Zupa gotowa. 16. Smacznego
Kulinarna Chwilawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zupa posiada niezwykle wyrazisty smak i aromat. Dodatek ryżu sprawia, że jest ona syta i idealnie sprawdzi się w chłodniejszych dniach. mięso na wywar ok 130g ryżu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 ząbki czosnku ziołowy koncentrat pomidorowy (może być zwykły) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela(...)pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Około 15 minut przed końcem gotowania wrzucić opłukany ryż (*) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać koncentrat pomidorowy (ilość w zależności od jakości) i śmietanę (wg uznania). Na końcu zupę posypać solidną porcją posiekanej natki pietruszki i koperku oraz prażoną cebulką. Doprawić do smaku (m.in. solą, tymiankiem i bazylią). (*) Ryż można ugotować oddzielnie
Di gotujePyszna, rozgrzewająca tajska zupa z krewetkami i pieczarkami na mleku kokosowym z sokiem pomidorowym. Składniki (2-3 porcje): 1 płaska łyżka pasty Tom Yum 1 łyżeczka czerwonej pasty curry (opcjonalnie- zupa i bez niej jest pikantna) 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 200ml bulionu drobiowego lub wody 200ml soku pomidorowego z puszki lub świeżego (może być też przecier, wtedy rozcieńczamy
Tajskie smakinaraz. Składniki na zupę gulaszową z indykiem: 0,5 kg mięsa z udźca indyka 0,5 kg dobrej cienkiej kiełbasy 200 g suchej drobnej fasoli cebula szklanka mrożonej włoszczyzny (marchew, seler, por, pietruszka – mogą też być świeże, pokrojone w paski) 4 średniej wielkości ziemniaki 250 ml passaty pomidorowej około litr bulionu (dałam drobiowy) 2 ząbki czosnku kolendra, tymianek(...)minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną kiełbasę w cebulą, ugotowaną fasolę, wlewamy passatę pomidorową, dodajemy zioła i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze około 10 minut. [caption id="attachment_8895" align="aligncenter" width="1200"] Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe[/caption] Zobacz inne przepisy na sycące zupy: Zupa Gulaszowa
e-PrzepisyKulinarneSkładniki 5 średnich ziemniaków 1 żółta papryka 1 cebula 4 duże pomidory 1 laska kiełbasy 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz liść laurowy kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 1 … Czytaj dalej Zupa cygańska
czarrna od kuchnipłomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy. Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewki, zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G Kitchenwciąż mam problemy z bezmięsnymi wywarami do zupy, i wydaje mi się, że takiej zupie bez mięsa brakuje jakiegoś "kopa" 😂 Jakie więc było moje zdziwenie, że zupa wyszła przepyszna! Dosłownie idealna w smaku. Aromatyczna od mnogości warzyw i przypraw. Lekko słodka od mojej ulubionej czerwonej fasoli. Myślę, że tą zupą przełamałam swoje myślenie, i takie zupki wege będą pojawiały(...)czasie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy ponownie okołow 15 min (do miękkości ziemniaków). Na koniec dodajemy passatę pomidorową, zblendowane pomidory w sosie własnym lub przecier pomidorowy oraz majeranek. Doprawiamy do smaku. Fasolę przelewamy na sicie, dorzucamy do zupy. Jeśli lubimy, zupę możemy lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody, którą wlewamy na gotującą się
Walijskie PichcenieGołąbki to tradycyjna potrawa, którą znają chyba wszyscy. Jest to danie półmięsne składające się z farszu zawiniętego w swego rodzaju rolki z liście białej kapusty. Do tego ziemniaczki, sos pomidorowy (dużo sosu) i żyć, nie umierać. Tak w każdym razie zawsze wyglądało to u mnie w domu. Choć większość moich znajomych kojarzy gołąbki z pysznymi obiadkami u babci czy mamy(...)się wybrać taką z dużymi liśćmi), 400g mielonej wołowiny, 200g ryżu (basmati lub jaśminowego), cebulę, jajko, łyżkę domowej przyprawy do zup, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 800ml passaty lub przecieru pomidorowego, łyżeczkę oregano, sól i pieprz do smaku. 1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu, po czym odstaw do ostudzenia. 2. Cebulę
Z notatnika dietetykaPizza jak z włoskiej pizzerii, orientalna zupa z pierożkami won ton, aromatyczny marokański gulasz, błyskawiczna jambalaya i prosta jak bułka z masłem zapiekanka z penne i sosem pomidorowym – dziś mamy dla Was jeszcze więcej przepisów na to, co można zrobić z resztek kurczaka. Obiecujemy – znów będzie pysznie. Co można zrobić z resztek kurczaka 2 Smaczne pomysły(...)resztki z kurczaka – tego ewidentnie Wam trzeba. Nasz pierwszy wpis o tym co można zrobić z resztek kurczaka (w którym pokazaliśmy przepisy na aromatyczną zupę pho na bulionie z kości, makaron z kurczakiem w karmelu wietnamskim, tortille, ravioli i pierogi z nadzieniem z kurczaka z rosołu) – okazał się hitem na blogu i do dziś jest jednym z najczęściej czytanych
Niedzielny kucharzwiedzą, co zrobić z resztą niedzielnego rosołu w poniedziałek i myślą sobie “no nie.. byleby nie znów pomidorowa” :D Nawet jeśli makaron Wam został z dnia poprzedniego, to tutaj równ The post Zupa pieczarkowa appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzy okazji jest pyszna. Zupa z ciecierzycą pyszna i rozgrzewająca 1 litr wywaru ( rosołu z indykiem i wołowiną ) 25 dkg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej puszka ciecierzycy 1 ostra papryczka chili ( u mnie suszona ) 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 kawałki selera naciowego 250 ml sosu pomidorowego ( u mnie w kartoniku ) pieprze, sól(...)przesmażyć. Warzywa przełożyć do miski, a do garnka dać mięso i je przesmażyć. Jak zmieni kolor na szary dodać wywar i warzywa sos pomidorowy, odsączoną ciecierzycę, dodać cząber i całość zagotować. Gdy marchewka będzie miękka zupa jest gotowa. Doprawić i podawać. Smacznego ! Inny przepis z ciecierzycą. Ciecierzyca pieczona – zdrowa przekąska Zupa z ciecierzycy pyszna
Kuchnia na wzgórzutradycyjnie… siorbiemy! Im głośniej i donośniej, tym smaczniej – głośne jedzenie to komplement dla kucharza i jego ramenu. Jeśli tego brakuje, to znaczy że zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz ciszej!”. Ramen powinno jeść się głośno, ze słyszalnym wciąganiem powietrza przy nakładaniu makaronu do ust, które poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko(...)ochładza. Uwaga! Ramen zawsze podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI 8 porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek
Karo in the Kitchensiorbiemy! Im głośniej i donośniej, tym smaczniej – głośne jedzenie to komplement dla kucharza i jego ramenu. Jeśli tego brakuje, to znaczy że zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz ciszej!”. Ramen powinno jeść się głośno, ze słyszalnym wciąganiem powietrza przy nakładaniu makaronu do ust, które poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko(...)ochładza. Uwaga! Ramen zawsze podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. Ta ilość składników wystarczy Wam na 8 solidnych porcji zupy. Lepsza i mocniejsza jest z każdym kolejnym dniem. Nie warto zmniejszać ilości składników – ale warto zrobić
Karo in the Kitchensiorbiemy! Im głośniej i donośniej, tym smaczniej – głośne jedzenie to komplement dla kucharza i jego ramenu. Jeśli tego brakuje, to znaczy że zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy o tym, że rodzice nad pomidorową krzyczeli „jedz ciszej!”. Ramen powinno jeść się głośno, ze słyszalnym wciąganiem powietrza przy nakładaniu makaronu do ust, które poza efektem dźwiękowym jednocześnie lekko(...)ochładza. Uwaga! Ramen podaje się bardzo, bardzo gorący! Na jego powierzchni tworzy się warstewka tłuszczu, która dość długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI NA WYWAR 800g pięknych, mięsnych wieprzowych żeberek, z małą kostką 5 łyżek dobrego sosu sojowego (używam sosu Miyta) 5 dużych ząbków czosnku (30g) 30g świeżego
Karo in the Kitchen