zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:837/1190)

Zupa-krem czerwona z soczewicą: marchewka, batat, papryka 182

wykorzystania miałam tytułowe warzywa, więc postanowiłam ugotować z nich zupę - wyszła pyszna i aromatyczna! Kolorem wygląda jak pomidorowa :) Nie podaję ile dokładnie dodawałam poszczególnych przypraw, bo już nie pamiętam (niestety nie zawsze od razu zapisuję na kartce). Uważajcie tylko, by nie dodać zbyt dużo papryki wędzonej, bo ma bardzo dominujący smak (ja dodaję tylko 1-2 szczypty). Składniki(...)duże marchewki 3 bataty 1 papryka czerwona 1/2 pora (zielona część) 1/4 selera 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka masła Do smaku: sól pieprz pieprz ziołowy papryka słodka mielona papryka wędzona oregano majeranek bazylia suszona Sposób przygotowania: Do garnka z wrzątkiem wrzucamy seler, por, pokrojoną w kostkę marchewkę

Kolorowy Przepisownik
Kremowa zupa z papryki 173

Cześć! Od dzieciństwa nigdy nie przepadałam za zupami... jadałam rosół, czasem pomidorową, ale tylko gdy była z cienkim makaronem, zalewajkę, ale tylko z parówką i barszcz czerwony, ale tylko ze śmietaną. Więc można powiedzieć, że jestem dość wybredna. Sama robię rosół, czasem żurek, barszcz czerwony i kapuśniak ( o ile można to nazwać zupą :) ). Dzisiaj zdecydowałam się na zrobienie zupy

Pora coś zjeść
Barszcz ukraiński 220

pietruszki, kawałek pora i białej kapusty) 1/2 cebuli 2 ziemniaki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka mąki sól, pieprz Mimo, że jest to jedna z moich ulubionych zup - to do tej pory nie pokusiłam się o jej wykonanie. Moje nastawienie zmieniło się jednak w momencie, kiedy(...)pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po 5 minutach starte buraczki, natkę pietruszki oraz przecier pomidorowy. Jeszcze raz zagotować, zdjąć z ognia i wlać sok z cytryny (zatrzyma kolor zupy). Starać się jak najmniej zupę podgrzewać po dodaniu buraczków, gdyż spowoduje to utratę jej intensywnego koloru i przechodzenie z bordowego w czerwono - pomarańczowy

Świat Domowej Kuchni
Soljanka 179

stole, była tak pyszna, że każdy prosił o dokładkę. Przepis miałam od dawna w zeszycie, lecz do tej pory nie udawało mi się jej przygotować. Jest to zupa delikatnie kwaskowata, z mnóstwem moich ulubionych oliwek, salami, ogórków kiszonych i papryki. Soljankę (czy też solankę) można przygotować na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym - moja wersja zawiera dużo mięsa. Jest gęsta, treściwa(...)boczek i salami, lekko je podsmażyć i wyjąć z garnka. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, ogórki i liść laurowy. Wlać rosół. Do zupy dodać podsmażoną wcześniej kiełbaskę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 45 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kiełbasą i cukrem. Gotową soljankę podawać z kleksem

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Menu na tydzień: Elegancja Francja, czyli wykwintne i proste francuskie przepisy 144

Kaczka l’Orange, steki poivre, kurczak Marengo, Provensal ratatuille tian, zupa ziemniaczana Vichyssoise – oto menu na ten tydzień. Brzmi tak, że język można sobie połamać, ale w rzeczywistości jest proste i szybkie do zrobienia! Menu na ten tydzień to, można pomyśleć, klasyczne „jem bułkę przez bibułkę”:) No ale z kuchnią francuską inaczej nie można. Nazwy może brzmią dziwnie, ale dotyczą(...)gryczaną Wtorek: Stek poivre panierowany w pieprzu w sosie pieprznym z koniakiem i musztardą Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona z krewetkami w sosie pomidorowym Czwartek: Provencale tian, czyli ratatouille z Prowansji Piątek: Zupa ziemniaczana Vischyssoise Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać już tradycyjnie codziennie rano. Ile czasu to zajmuje Nasi wierni czytelnicy wiedzą, że nasze gotowanie polega

Niedzielny kucharz
ZUPA KREM Z POMIDORÓW 168

Ostatnim naszym hitem jest zupa-krem z pomidorów. Tak bardzo zauroczyła nas swym smakiem, że jest to ostatnio najczęściej przygotowywana i najchętniej zajadana przez wszystkich zupa. Bardzo kremowa, aksamitna, lekko pikantna, słodkawa, baaardzo pomidorowa, po prostu cudnie pyszna... :-) Do jej przygotowania użyłam rosołu, który pozostał mi z poprzedniego dnia  wraz z warzywami i przygotowywane przeze mnie latem passaty(...)mnie 2 marchewki, korzeń pietruszki i łodyga selera naciowego) - ok.60g sera typu blue - słodka śmietanka (ok.50ml) - sól i pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (moja passata jest bardzo pomidorowa i kwaskowa dlatego dodałam 2 łyżeczki ksylitolu) - nie jest to konieczne... - 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego Na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym podsmażamy obrane, pokrojone cebule. Gdy zmiękną

Smaczne Zdrowe
z kaszą jeczmienną i mięsem drobiowym pyszne z piekarnika gołąbki z młodej kapusty... 118

czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 3 sztuki, sok pomidorowy 1 litr, woda 3 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, masło 3 łyżki z niedużej młodej kapusty wyciąć głąby, główki wkładać do wrzatku i ściągać sparzone lekko liście, z wystudzonych(...)wsypać do miski, wystudzić, kaszę wymieszać dokładnie z przyprawami, jajkami, koperkiem nakładać farsz na kapustę i zawijać, układać w naczyniu żaroodpornym (mi wyszły 3 naczynia), na gołabki wlac sok pomidorowy, wodę, dodać masło piec w 200 C pod przykryciem z 45 minut, grzanie góra/dół, następnie pokrywki zdjąć i na termoobiegu piec w 150 C 10 minut - gołąbki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa Gulaszowa 147

Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni Zupa gulaszowa SKŁADNIKI:  0,5 kg łopatki wieprzowej kiełbasa myśliwska papryka czerwona papryka żółta włoszczyzna świeża papryczka chili 1 cebula 2 duże ziemniaki 100ml przecieru/sosu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso(...)mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić.  Na sam koniec dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut. Zupkę podawać gorącą

MarciochaKucharzy
Zdrowe przekąski do kupienia w sklepie - przykłady. 205

sobą łyżeczki, w sumie można je pić prosto z kubeczka. Smakują dobrze nawet na zimno i mogą mieć naprawdę dobry skład. Marwit, Zupa krem z pomidorów z bazylią, ok 6 zł/500 ml Składniki pulpa pomidorowa 46%, marchew 25%, cebula 12%, woda 12%, bazylia, czosnek, sól, cukier 38 kcal/100 ml Eat me, Zupa krem z marchewki z nutą imbiru

Powiedz dietom nie
Ekspresowa fit pomidorowa 137

programu przepis na zdrowie. Przyznam, że za pierwszym razem zjadłam tę zupę z apetytem ale za drugim już było ciężko bo zupa nie ma soli ani pieprzu a co za tym idzie nie w moich klimatach. Ale mimo to wrzucam przepis bo może przypadnie ta zupa osobom bardzo dbającym o figurę a wtedy na pewno przypadnie im do gustu(...)według autorki przepisu pomaga walczyć z nadmiernymi kilogramami. Przepis powstał przy współpracy z Kuchnie Świata . Ekspresowa fit pomidorowa

Ewa w kuchni
KREM Z PIECZONEJ DYNI 169

pomidorów Na oleju kokosowym podsmaż cebulę. Dodaj przyprawy, połowę startego kokosa, starty imbir. Wyjmij pestki z dyni i odkrój twarde części, dodaj do zupy, zalej wodą lub bulionem i chwilę pogotuj. Dodaj sos pomidorowy, zagotuj i zmiksuj. Podaj z pestkami dyni, wiórkami ze świeżego kokosa i olejem dyniowym

Cytryna&Co.
Zupa warzywna z makaronem i płatkami owsianymi 162

przyszło mi jeszcze by dodać płatki owsiane - tak też zrobiłam. Do tego por, papryka, mrożonki (wymiatanie z zamrażarki), koncentrat i musztarda i nie tylko efekt smakowy świetny, ale też zupa fajnie zagęszczona :) pyszna i pożywna! Polecam na sycący obiad jednodaniowy. Można też ugotować na wywarze mięsnym. Składniki: 1/4 selera 1 duża pietruszka 1 marchewka 1/2 szkl. włoszczyzny mrożonej 1/2 szkl(...)posiekany por, a po chwili pokrojoną w kostkę paprykę i obrane ząbki czosnku. Cebulkę siekamy, szklimy na oleju rzepakowym i dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie wrzucamy makaron i płatki owsiane i przyprawiamy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wymieszaną z zimną wodą, a następnie zahartowaną bulionem musztardę. Na koniec dodajemy posiekany koperek i zabielamy śmietaną. Po zagotowaniu wyłączamy

Kolorowy Przepisownik
Rozgrzewająca zupa gulaszowa 150

Zupa w sam raz na chłodne jesienne dni – bardzo syta i pożywna. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 250 g passaty pomidorowej papryka czerwona 2 cebule 4 ząbki czosnku spora marchew 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe ok 500 ml bulionu ok łyżka mąki pszennej liście laurowe, ziele angielskie natka pietruszki papryka ostra sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy(...)dusimy jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, passatę pomidorową i paprykę pokrojoną w paski. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy do smaku, dodajemy ogórki pokrojone w plasterki. Łyżkę mąki mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody i wlewamy do zupy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Zupa gospodarska 131

dorzucić pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Gotować wszystko do miękkości. Odsączyć z zalewy fasolę, kukurydzę, groszek i dodać do zupy włącznie z pokrojonymi w słupki ogórkami. Przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać z koncentratem pomidorowym. Pogotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia. Podawać z pieczywem

Krokusowy Dom
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 118

przyspieszyć cały proces i, zamiast sosu pomidorowego, dodać do fasolki i pozostałych warzyw 2 duże łyżki przecieru pomidorowego i rozrzedzić potem wodą lub bulionem. Nasza fasolka po bretońsku, jak napisaliśmy we wstępie jest mocno pomidorowa. Nie chodzi przecież o to, żeby gotować szybko, ale i zdrowo. Do fasolki wykorzystaliśmy gotowy sos pomidorowy, jaki został nam z obiadu sprzed kilku(...)jest gotowanie różnych dań z tych samych składników. Z fasolką po bretońsku jest tak, że we wtorek na obiad były kluski śląskie zapiekane w sosie pomidorowym. Na potrzebny zapiekanki ugotowaliśmy porządny sos pomidorowy (przepis znajdziesz tutaj ). Połowa poszła do klusek, reszta trafiła do lodówki, a potem została wykorzystana w przepisie na fasolkę po bretońsku. Na blogu znajdziesz więcej przykładów

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania