zupa pomidorowa - 17836 przepisów (strona:845/1190)

Zupa z zielonego groszku i rukoli 112

nastaniem słonecznych dni zmienia się także moja kuchnia. Jest lżejsza i świeższa pod kątem składników. O ile w zimowym czasie królowały rosoły, pomidorowe z domowych przecierów z kluseczkami lub makaronem, żurki i cięższe zupy na wędzonce, o tyle teraz staram się wykorzystywać lekkie buliony do delikatniejszych propozycji. Dzisiejsza zupa powstała z połączenia charakterystycznego zielonego groszku i mocniejszej, ostrzejszej

Raj dla Podniebienia
LECZO NA ZIMĘ - OBIAD ZE SŁOIKA 406

podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza do zup lub gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :) SKŁADNIKI: 2 kg cukinii 2 kg kolorowej papryki (bez gniazd nasiennych

Moja Książka Kucharska
Barszcz wołyński 174

bazie buraczków i kapusty. Jeśli brakuje Wam pomysłów na zupę, koniecznie wypróbujcie ten wyjątkowy barszcz :) Składniki na duży garnek: 3 średnie buraczki czerwone, ugotowane ½ główki kapusty (włoskiej lub białej) 1 puszka białej fasolki lub 1 szklanka ugotowanej białej fasoli 3 marchewki ½ średniego selera 5 ziemniaków 2 łyżki przecieru pomidorowego 6 ząbków czosnku 1,5 litra bulionu (może być z kostki(...)niego wszystkie warzywa starte na tarce, ziemniaki i czosnek. Gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków. Dodać odsączoną fasolkę. Śmietanę wymieszać z przecierem pomidorowym i mąką. Zaprawić gorącym wywarem i wlać do garnka z zupą. Danie doprawić cukrem, solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym. Zagotować i wyłączyć

Trzeci talerz
Zupa na żołądkach 51

więc uczta tylko dla mnie. Ugotowałam sobie na nich zupę. Jest prosta i pożywna, z dodatkiem ryżu i pieczarek.  składniki: 700 g żołądków drobiowych ok 2l wody 2 marchewki 1 cebula 7 średnich pieczarek pęczek włoszczyzny (liść selera i pora, natka pietruszki) 5 łyżek białego ryżu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżk(...)drobną kostkę, marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pieczarki pokroić w plastry.  Gdy żołądki będą już miękkie dodać przygotowane składniki, koncentrat pomidorowy, majeranek oraz ryż. Gotować aż wszystkie składniki będą miękkie. Jeśli zupa będzie za gęsta można dolać jeszcze trochę wody. W trakcie gotowania doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem

Monia miesza i gotuje
Chłodnik ogórkowy 407

ogórki możecie zblendować lub zetrzeć na tarce. W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny. wyciśnięty sok ogórkowy, pulpę pozostałą po wyciskaniu, posiekany koperek, sól, pieprz i cukier (jeśli używamy). Zupę dokładnie mieszamy. Przed podaniem polecam ją dodatkowo jeszcze nieco schłodzić :) Alergeny Alergeny mleko Chłodnik ogórkowy, czyli pomysł na doskonały obiad, kiedy za oknem żar tropików. Co ciekawe, aby przygotować(...)kwadrans wolnego czasu :) Muszę przyznać, że osobiście nie jestem fanem chłodników. Mam jednak trzy wyjątki, które zajadam bardzo chętnie - ten ogórkowy, buraczkowy i pomidorowe gazpacho. Nie ukrywam, że przy ostatnich temperaturach takie chłodne zupy to wręcz wybawienie i bardzo ciekawa alternatywa, kiedy nie mamy ochoty na gorący obiad. Możecie podać go solo, z dodatkową porcją pokrojonego ogórka lub jajkiem

Pogotujmy.pl
Gazpacho - andaluzyjski chłodnik idealny na upały 68

Gazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z Andaluzji Gazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta zupa to danie idealnie na upalne dni — orzeźwia, nawadnia, dostarcza niezbędnych mikroelementów, a dodatkowo jest po prostu pyszne. Oto przepis na tradycyjne gazpacho — warto przygotować je również w Polsce. Cały przepis

Gotujemy i jemy
Gazpacho - andaluzyjski chłodnik idealny na upały 80

Gazpacho — chłodnik z pomidorów, ogórków i papryki rodem z Andaluzji Gazpacho to kwintesencja Andaluzji — pomidorowy chłodnik wyrazisty w smaku, aksamitnie gładki, lekki, ale z charakterem. Ta zupa to danie idealnie na upalne dni — orzeźwia, nawadnia, dostarcza niezbędnych mikroelementów, a dodatkowo jest po prostu pyszne. Oto przepis na tradycyjne gazpacho — warto przygotować je również w Polsce. Cały przepis

Korniszonki
Flaczki drobiowe 194

powrotem dodać do flaków. Teraz już gotować do miękkości. Ja gotuję w szybkowarze co znacznie skraca czas gotowania. Gdy mięso jest już miękkie dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić jeśli to konieczne. Jeśli lubimy zaciągane zupy można zrobić zasmażkę z masła i mąki. Podawać z pieczywem

W garach u Gosi
Zupa fasolowa po węgiersku 148

sprawi, że szybciej się ugotuje i będzie bardziej kremowa w smaku. PRZEPIS ZUPA FASOLOWA PO WĘGIERSKU Składniki zupa fasolowa po węgiersku: 150g fasoli suchej lub 2 puszki gotowanej np typ piękny jaś 1 cebula 4 ząbki czosnku 100g boczku wędzonego 100g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 2 marchewki 6 ziemniaków 1/2 papryczki chili suszonej 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej(...)dwie minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki: paprykę pokrojona w kostkę, czosnek w plasterki, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Potem zalewamy 1-1,5l wody lub bulionu, gotujemy 15 min. W kolejnym kroku dodajemy fasolę. W końcu gotujemy wszystko ok 10 min. Finalnie doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa fasolowa po węgiersku pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Zupa gulaszowa z klopsikami i fasolą 116

Rozgrzewającą zupa gulaszowa na bazie ostrej pasty paprykowej. Do zupy dodałam to co miałam, dynię, cukinię, patisona, fasolkę świeżą i fioletową ziarna. Do tego delikatne klopsiki z kurczaka i wyszła pyszna sycąca,  zupa.           klopsiki: 1 pierś z kurczaka 1 cebula mała 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku przyprawa do kurczaka 4 łyżki(...)zupy. Jeżeli macie fasolę suchą należy ją namoczyć w zimnej wodzie na noc, i na drugi dzień gotować do miękkości. Zupa: Cebulę, czosnek, por kroję drobno i przesmażam na oleju . Marchew kroję w talarki, seler w kostkę, patisona, dynię i cukinię też. Do cebuli dodaję marchew, seler, przesmażam, potem dodaję dynię, fasolkę szparagową, patisona, wlewam przecier pomidorowy, dodaję pastę paprykową

wesoła kuchnia
Zupa śródziemnomorska – przepis 109

Zupa śródziemnomorska – przepyszna, gęsta, bogata w smaki zupa w stylu śródziemnomorskim. Z pomidorami, oliwkami, papryką, fasolą, kukurydzą, pieczarkami, orkiszem. Jest bardzo prosta do przygotowania, praktycznie robi się sama. Koniecznie wypróbujcie też przepis – ten dodatek oliwek zielonych i czarnych do zupy bogatej w warzywa jest ciekawy w smaku i zaskakująco pyszny! PRZEPIS ZUPA ŚRÓDZIEMNOMORSKA Składniki: 2 duże cebule(...)puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 4 ogórki korniszony 100g pieczarek 200g koncentratu pomidorowego 100 g orkiszu – grubej kaszy orkiszowej 100g makaronu ulubionego sól pieprz szczypta cukru 1 łyżeczka oregano ocet winny do smaku śmietana do dekoracji Jak zrobić zupę śródziemnomorską: Najpierw w garnku rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy cebulę obraną i pokrojoną kostkę. Potem przesmażamy kilka

Dorota Smakuje
Zupa pomidorowa z passatą / przecierem pomidorowym 175

Można podać ją z makaronem lub ryżem. Jeśli okaże się za kwaśna trzeba ją dosłodzić, wszystko zależy od passaty jaką użyjemy - ja lubię kwaśne zupy i nigdy nie dosładzam. 300g żeberek 1 l passaty pomidorowej 2 łodygi selera naciowego 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 pęczek natki pietruszki 1 por 1 cebula 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego(...)liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 40 minut. 2. Seler naciowy, natkę pietruszki, cebulę i por drobno siekamy. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy do zupy wszystkie warzywa. Gotujemy kolejne 40 minut. 3. Wlewamy passatę Gotujemy jeszcze 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Podajemy z makaronem lub ryżem oraz kleksem śmietany

Szefowa kuchni

Proponowane wyszukiwania