Pyszna zupka..polecam.. 50 dkg kapusty kiszonej 2 marchewki 1 cebula ziemniaki bulion 3 łyżki koncentratu pomidorowego listek laurowy
Moje domowe kucharzenieIdealna, rozgrzewająca zupa do picia, ale można też dodać ryż, makaron lub grzanki. Składniki:-porcja rosołowa z kurczaka-susz warzywny-bazylia-puszka
Maminek kulinarnyPóki co, jesień nas rozpieszcza ale wieczory są już coraz dłuższe i coraz bardziej chłodne. Jeśli szukacie czegoś na rozgrzanie, polecam Wam moją pomidorówkę francuską. Jest
pieprzny smaczekKluski francuskie to takie bardziej delikatne kluski kładzione. To bardzo fajny dodatek do zup lub mięsa z dodatkiem sosu najlepiej pieczeniowego, grzybowym albo pomidorowym. Wiele osób zajada się kluskami polanymi stopionym masłem i posypanymi parmezanem. Robiąc kluski korzystałam z niezawodnego przepisu Margarytki TUTAJ :) Składniki: 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek mąki pszennej ½ łyżeczki
Walijskie PichceniePomidorowa to jedna z takich zup, które wszyscy lubią. Zwykle bywa robiona na ostatniej porcji rosołu, klasyczna, z makaronem czy ryżem w zależności do jakiej frakcji zaliczają się domownicy. U nas jest podobnie i za każdym razem odbywa się dyskusja z czym będzie lepsza a kończy się na gotowaniu obu dodatków :D Dzisiaj jednak zrobiłam ją inaczej - z ziemniakami
Smaczna Pyzazupę w polskiej kuchni tj. pomidorówkę. Przepis znalazłam jakiś czas temu w pewnej gazecie, której tytułu nie pamiętam, bądź też co do której tytułu mam pewne wątpliwości stąd też wstrzymam się z podawaniem, dodam jedynie, że ślimaczki można również zamiast szpinakim nadziać pietruszką i szczypiorkiem. Przepis na ślimaczki szpinakowe znajdziecie TUTAJ , tymczasem podaję recepturę na zupkę pomidorową(...)przygotowane pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę trochę rozgotowane i pozakręcane w słoikach i zagotowane, także je dodaję do zupy, często przecedzając dodatkowo przez sito aby usunąć pestki) lub 2 puszki pomidorów pokrojonych w kawałki 1 puszeczka przecieru pomidorowego jogurt naturalny bądź gęsta śmietana sól, pieprz, vegeta Sposób Podgrzewamy w garnku bulion wraz z przyprawami, do ciepłego bulionu
Kuchenne aromatyprawie do miękkości. Pomidory sparzyć ,obrać ze skórki pokroić i dodać do zupy .Wlać zawartość puszki z pomidorami i całość gotować 10 min. Zupę zmiksować. Każdą porcję na talerzu polać łyżką śmietany . Ja tę pomidorową podaję z szaszłykami naleśnikowymi wg. przepisu mojej 19 letniej wnuczki. Naleśnikowe szaszłyki. 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 jajko(...)patyczki jak szaszłyki . Szaszłyczki są bardzo delikatne i aromatyczne. Bazylię można zastąpić innym zielem tzn. ziołem lub mieszanką ziół . Stanowią wspaniałą przegryzkę ,a ja podaję jako dodatek do zup . Są dobre ciepłe i na zimno. Zimne zawsze możemy podgrzać w piekarniku
Kulinarny karnet Christopherapieczenia ciast i ciasteczek, a to samo dotyczy słodkich ziemniaków. Spróbuj również z bakłażanami przekrojonymi wzdłuż. Można z niego uformować roladki z ratatouille lub mięsem mielonym, na sosie pomidorowym i zapiekance beszamelowej lub zrobić z niego bardzo zdrową lasagne z plasterkami wędzonego łososia i kozim serem. Jest również doskonałym nadzieniem do kanapek i może być krojona do dań(...)garnków na kuchence. Przygotuj na wolnym ogniu wywar z kurczaka lub warzyw, podziel go na porcje i zamroź połowę: możesz go użyć w zupach, gulaszach, bulionach, sosach lub potrawkach. Na boku ugotuj dobry garnek sosu pomidorowego lub smażonych pomidorów, a połowę wykorzystaj do zrobienia ratatouille. Z płytami indukcyjnymi jest to jeszcze łatwiejsze. Dzięki temu najnowszemu trendowi nie musisz się martwić
ProstePesto.plziemniaki papryka słodka sól i pieprz 3 listki laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat majeranek suszony lub tymianek ok. 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej rzepakowy do smażenia Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie papryką, pieprzem i solą. Odstawić na jakiś czas, żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić(...)Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Papryki umyć i oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek lub tymianek. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju
talerz przyjemnościtrzeba! O takiej porze najczęściej sięgamy po dania rozgrzewające które nie tyko sprawiają , że jest nam cieplej , ale też sycą na długie godziny. Jednym z takich jest właśnie ta zupa – gęsta , lekko pikantna , sycąca. Dodatek pulpecików sprawia , że śmiało może zastąpić 2-daniowy obiad. SKŁADNIKI: - marchew – 2 szt – pietruszka – 1 szt – cebula(...)łyżki – mąka do obtoczenia – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZUPA: Marchew , pietruszkę , cebulę , pora i czerwoną paprykę drobno kroimy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zalewamy gorącym bulionem. Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie , słodką paprykę , szczyptę chilli i odrobinę majeranku. Gotujemy ok. 15 – 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zagęszczamy
Ostra na Słodkokilogram świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki olej do smażenia łyżeczka tymianku 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej kilka liści laurowych 2 łyżeczki cząbru kilka ziarenek ziela angielskiego sól do smaku opcjonalnie: ziemniaki i inne warzywa (np. marchewka, papryka, cukinia), pieczarki Ostra zupa gulaszowa z chili – przepis Mięso dokładnie opłucz pod zimną wodą(...)wrzenia i gotuj przez około 2 minuty, by alkohol odparował. Następnie dodaj bulion (najlepiej gorący) , pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Jeżeli decydujesz się na użycie świeżych pomidorów, musisz je najpierw sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Zupę zagotuj, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przynajmniej godzinę, by mięso zmiękło a pomidory się rozgotowały. Na koniec dosól
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!warzyw. Dodałem pokrojone w kostkę buraczki, pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem jeszcze przez kilka
R'n'G Kitchenzupy :) Jest znacznie delikatniejszy niż tradycyjny kapuśniak, lecz to niebywale jego zaleta - wiosną przecież szukamy nieco mniej kalorycznych potraw. Składniki na 3-4 porcje: 2 skrzydełka 100 g wędzonego boczku 1 pietruszka 1 marchewka kawałek selera 1/2 małej główki młodej kapusty 1 słoik domowego przecieru pomidorowego* 2 ziemniaki sól, pieprz, cukier, vegeta świeży koperek *można zastąpić szklanką passaty pomidorowej(...)odciąć głąb i poszatkować ją. Na gotującą się wodę wrzucić najpierw marchew, pietruszkę oraz seler. Po kilku minutach dodać ziemniaki, kapustę oraz przecier pomidorowy. Gotować na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Boczek oraz skrzydełka wyjąć z zupy. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i vegetą. Dodać pokrojone w kawałki mięso oraz boczek. Przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem
My simple kitchenpowstał mi gar gęstej i pożywnej zupy. Jak zupa ma być rzadsza można dodać więcej bulionu, to już wedle uznania. skladniki: 600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka ok 2 l bulionu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 duża marchewka 2/3 szklanki ryżu (ok 130 g) 500 ml przecieru pomidorowego 1 słoik krojonych pomidorów (słoik
Monia miesza i gotuje