wartości odżywczych. Zatem dziś padło na gęstą, kremową pomidorówkę. W krajach, gdzie pomidory są soczyste i słodkie najlepiej robić taką zupę ze świeżych pomidorów. U nas niestety są o wiele mniej aromatyczne. Dlatego warto sięgnąć po pastę pomidorową, która jest robiona tuż po zbiorach pomidorów, właśnie w krajach obfitujących w doskonałe pomidory. Więc do dzieła. Błyskawiczna pomidorowa(...)jest aby marchewka maksymalnie oddała swoją słodkość. Następnie dodajemy pastę pomidorową, przykrywamy garnek i doprowadzamy do gotowania. Po ok. 10 minutach miksujemy całość za pomocą blendera (ewentualnie można przetrzeć całość przez sito ale wtedy trzeba dłużej gotować marchew i cebulę aby całkiem rozpadły się). Dolewamy wrzątek do gęstej zupy, miksujemy dalej aby uzyskać ulubioną konsystencję. Garnek wraca na ogień
Right Behind The Kitchenblogu na zupę, która nie ma konsystencji kremu i na pewno nie ostatni. Można "powiedzieć", że jest to przepis na zupę dla 2 osób na 2 dni:) Składniki: - puszka pomidorów - puszka kukurydzy - puszka czerwonej fasoli - 500g przecieru pomidorowego z kartonika - 2 duże ząbki czosnku - 500g mięsa wołowego lub wieprzowego - 1 duża czerwona papryka - 2 czerwone cebule - 400ml wywaru warzywnego(...)wyparowała, przekładamy je do garnka. Dodajemy pomidory (z zalewą), przecier pomidorowy, odsączoną kukurydzę i fasolę (z zalewą). Paprykę obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do reszty składników. Wlewamy bulion i gotujemy dalej przez około 20 min. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i posypujemy pokrojoną natką z pietruszki. Zupę podajemy z chrupiącą bagietką
Pan i Pani Smith w kuchnipomidorów - 140g przecieru pomidorowego - 1 puszka pomidorów - 3 łyżki oleju - 3 cebule - biała część pora - mała główka czosnku - 2 liście laurowe - 1,5 łyżeczki majeranku - 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej - 4 łyżki białego wytrawnego wina - 2 łyżeczki cukru - posiekana natka pietruszki Rano nastawiłam do gotowania wywar rybno – warzywny. Miałam porcję „rybną” akurat na zupę. Po godzinie dodałam(...)minut. Do garnka z warzywami przecedziłam wywar rybny, dodałam pomidory w puszce, przecier pomidorowy, cukier. Gotowałam dalsze 15 minut. Ryby pokroiłam w dość dużą kostkę. Dorzuciłam razem z pokrojoną marchewką (z wywaru), dodałam sól i pieprz, wymieszałam. Gotowałam przez chwilę, aż ryby będą miękkie. Na talerzu zupę posypałam zieloną pietruszką. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Śródziemnomorska zupa rybna appeared first
mojewypiekiinietylkoKochani, ten przepis to kolejny dowód na to, że najlepsze dania powstają zupełnie przypadkiem. Bezmięsne koko-pomidoro to coś w rodzaju gęstej zupy albo risotto. W każdym razie smak jest bajeczny, szczególnie dla miłośników kokosa i klasycznej pomidorowej. Ja byłam zachwycona! Serdecznie polecam Wam wypróbować to proste i zaskakujące w smaku danie. Przyjazne także insulinoopornym Bezmięsne koko-pomidoro Składniki(...)przed ugotowaniem), 1 szklanka mleka kokosowego (polecam Real Thai z kartonika), 1/2 cebulki, 2 ząbki czosnku, łyżka oliwy z oliwek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego (tutaj ilość w zależności od preferencji, czy wolicie coś bardziej, czy mniej pomidorowego), szczypta soli, czarnego pieprzu i suszonej bazylii. To danie będzie częstym gościem w mojej kuchni Sposób przygotowania Najpierw czerwoną soczewicę wrzuć na sitko
Natka Pietruszkisię wiążę, że zdjęcia wychodzą nie zbyt ładne, ale mam nadzieję, że będzie to wybaczone. Zupa z ciecierzycy jest idealnym posiłkiem dla całej rodziny, ponieważ jest syta, pełnowartościowa i pyszna! Składniki: 240g odsączonej ciecierzycy (1 puszka) 400g pomidorów krojonych (1 puszka) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5 łyżek suchego białego ryżu 2 skrzydełka kurczaka przyprawy: 1/4 łyżeczki kminku, pieprz cytrynowy, papryka(...)wody Sposób przygotowania: Skrzydełka zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się zagotuję woda. Następnie dodajemy ciecierzycę, pomidory, koncentrat pomidorowy i ryż. Gotujemy przez ok 15 minut. Pod koniec dodajemy przyprawy. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Po upływie czasu zupę odtsawiamy na kilka minut, aby nabrała lepszego smaku. Smacznego
Truskawkowa Fiestaorganizmu, oprócz tego zawiera witaminę A i B oraz magnez, cynk, żelazo a także wapń. Zupa z Fasoli Jaś Składniki: 200g fasoli Jaś; woda; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/2 papryki czerwonej; 1 duża cebula; garść suszonych pomidorów w oliwie (do smaku); 300 ml przecieru pomidorowego; pieprz, sól, majeranek, cząber, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy; 1 łyżka oliwy z oliwek(...)Kiedy fasola jest miękka dodaję pokrojone w paski warzywa, czekam aż się ugotują i wlewam przecier pomidorowy (domowego wykonania, ew. mogą być pomidory w puszce), trzymając jeszcze około 10 minut na ogniu. Na sam koniec przyprawiam zupę i gotowe ! SMACZNEGO ! WARTO PRZEKONAĆ SIĘ DO WARZYW STRĄCZKOWYCH. MIŁEGO
Życie na widelcuugotowanie zupy gołąbkowej z włoską kapustą. Bardzo nam ta zupa smakowała, a dzieci prosiły o dokładkę :) Składniki: 2,5 litra bulionu warzywnego ok. 700 g wieprzowego mięsa mielonego ok. ćwiartka włoskiej kapusty 1 duża marchew pół selera 1 cebula 3 ząbki czosnku 2/3 szklanki ryżu 500 ml passaty pomidorowej 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego pół łyżeczki ziaren kminku pół(...)zagotuje, dodać ryż. Kapustę grubo posiekać, dodać do wywaru razem z kminkiem. Kiedy ryż i warzywa zmiękną, wlać passatę, dodać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę, oregano, sól i pieprz do smaku. Chwilę pogotować, w razie potrzeby dosłodzić. Zupa na drugi dzień gęstnieje. Należy dodać bulionu i ewentualnie doprawić
Czerwień i błękitpodstawowe jej składniki . Zupa najlepiej smakuje na drugi dzień , kiedy wszystkie jej smaki połączą się / tak jak nasz polski bigos/. Kiedyś była to zupa dla ubogich gotowana z reztek , dziś w róznych kompozycjach smakowych, podawana w eleganckich miseczkach, jest potrawą niezwykle miłą dla oka i oczywiście dla podniebienia. Składniki: ok.250(...)minut. -Wlać ok. 1,5 szklanki wywaru z fasoli, dodać majeranek, papryczkę , ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę, przecier pomidorowy / lub pomidory pokrojone w kostkę/ i gotować ok.30 minut / najlepiej do miekkości warzyw/. -Zupę połączyć z musem fasolowym, dodać ugotowaną fasolę, doprawić do smaku i zagotować / ewentualnie uregulować gęstość pozostałym wywarem lub gorącą wodą /. -Kromki
Zakamarki mojej kuchniSzukasz pomysłu na sycące danie , które jednocześnie będzie fit? Fasolka w sosie pomidorowym Zrób fasolkę w sosie pomidorowym ze szpinakiem. Biała fasola jest pełnym wartości odżywczych warzywem z gatunku strączkowych. Sprawdzi się w zupach, sałatkach, dipach, gotowana, duszona. Łączyć można ją śmiało z serem, mięsem, jajkami oraz innymi warzywami. Biała fasola w puszce jest wygodniejsza do użycia niż
mecooksZupa z ogórkami kiszonymi i kurczakiem Aromatyczne jednogarnkowe danie, mięso z kurczaka zanurzone w zupie ogórkowej. Zupa jest bardzo smaczna i pożywna. Składniki: · ½ kg ziemniaków · ½ fileta z kurczaka · 5 ogórków kiszonych · 3 marchewki(...)Dokładamy kostki rosołowe oraz krótko przed końcem gotowania starte na tarce o dużych oczach ogórki oraz przecier pomidorowy. 6. Na koniec łączymy z mięsem i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody, chwilę gotujemy. 7. Zupa gotowa. 8. Smacznego
Kulinarna ChwilaMoja propozycja na dziś – rozgrzewająca zupa z soczewicy z czosnkiem Rozgrzewająca zupa z soczewicy z czosnkiem Składniki: 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 2 litry bulionu 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku majeranek słodka papryka ostra papryka zielona pietruszka Wykonanie(...)oliwie. Warzywa gotować do miękkości. Podsmażona cebulę z czosnkiem dodać do pozostałych warzyw. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, doprawiając do smaku przyprawami. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Artykuł Rozgrzewająca zupa z soczewicy z czosnkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniakilku dni chora, w związku z czym aktywnie gotuje zupy by zjadł cokolwiek ciepłego. Jednakże rosół już nam się zdecydowanie przejadł, a pomidorowej nie lubi. Zainspirowana dość niską ceną kalafiora postanowiłam przygotować mu zupę krem z tego warzywa. Efekt przeszedł moje oczekiwania: zupa była pyszna, a maluch wcinał ze smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje się ją ekspresowo. Składniki
Kolizje Smakówkorniszony, 2,5 szklanki soku pomidorowego lub 2,5 szklanki wody + 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki ostrego ketchupu, czubata łyżka pasty ajvar, sól, pieprz, ostra papryka w proszku, słodka papryka w proszku, odrobina majeranku, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa do zup i sosów w płynie, Sposób przygotowania: Słodkie papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paseczki, papryczkę(...)zredukować ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać sok pomidorowy, ketchup, ajvar, przemieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania do sosu dodać korniszony, marynowaną cebulkę i czosnek. Chwilę pogotować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku przyprawą do zup i sosów w płynie. Zdjąć z ognia. Schab pokroić w plastry i cienko
Nie tylko w kuchniCoś tu ostatnio mało słowiańsko... Ale sezon pomidorowy w pełni, korzystam więc z przeróżnych przepisów zawierających to przepyszne warzywo. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, to samo (tylko bez sparzania ;) ) czynimy z ogórkiem. Z papryki wykrajamy gniazdo nasienne. Warzywa, również obrane czosnek i cebulę, kroimy w kostkę i umieszczamy w blenderze, po czym miksujemy je na gładką masę(...)warzywną przyprawę i sporą ilość pieprzu. To samo zrobiłam w tym wypadku. Podajemy przykładowo z czosnkowym pieczywem, jak również z pokrojonymi w kostkę ogórkiem i papryką, wrzuconymi do środka zupy
Kuchenna Kontrrewolucya