Danie jest z pewnością dużo zdrowsze, a kubki smakowe mogą się otworzyć na inne doznania *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie ZUPA Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj dość drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę, smaż aż zacznie się szklić(...)musisz) używając blendera zmiksować wszystko na gładki krem. Podawaj z dodatkiem chipsów z serrano lub pulpecikami z mięsa indyczego i ewentualnie pieczywem. Składniki ZUPA 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych (ewentualnie 1,4 l passaty pomidorowej) 1 duża cebula 1 duża marchewka pęczek świeżej bazylii 1 łyżka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czerwonej łagodnej papryki 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka
Eat me! Fit me!Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa, fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki temu nie wymaga moczenia(...)grochu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam na chłodne dni. Składniki: 3 l wody ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. ) ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) ok. 250 kiełbasy typu śląska 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy
Smaki EwyRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Poniżej moja wersja popularnej pomidorówki: bardzo ziołowa i pomidorowa, a jej wykonanie nie zajmuje więcej niż 30 minut. Zimą używam puszkowanych pomidorów i zawsze doprawiam zupę świeżą bazylią (hoduję własną na parapecie). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)garnka około 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu około 10 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, makaron lub kaszę i gotuj paręnaście minut do miękkości. Posyp zupę ziołami, dopraw do smaku solą i pieprzem. Źródło: http://www.wdk.podkarpackie.pl/ Niezwykła gratka dla kinowych maniaków, którzy jednak do Wrocławia nie mogli
Qlinarnie i Qlinarniewłoskiego. zupa: 1 cebula 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego (pominęłam) 1/2 małego selera korzeniowego 1 pietruszka 2 łyżki oliwy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 l bulionu wołowego (warzywnego w wersji wege) 100 ml zakwasu do zupy (ja dałam cały zakwas który powstał) sok z cytryny, sól, pierz do smaku Siekamy cebulę, , pozostałe warzywa obieramy i kroimy w kostkę
Dzieje kuchennej WiewióryChyba nie ma pyszniejszej zupy niż pomidorówka ze świeżych, soczystych malinowych pomidorów ... Co prawda najsmaczniejsze są one w pełni pomidorowego sezonu, ale to było dla mnie zbyt długo, aby czekać ;-) Musiałam ją mieć już. Teraz. Naturalną słodycz zupy przełamałam odrobiną świeżej bazylii i czosnku ... Taką zupę podaję zazwyczaj albo z brązowym ryżem, albo z makaronem
Walijskie Pichcenieciapka ;) Gotowe pomidory przetrzeć przez sito i dodać do zupy.Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do zupy. Chwilę gotować. Podawać z makaronem lub ryżem. U mnie makaron świderki. Udekorować świeżą bazylia albo natka pietruszki. pomidorowa ze świeżych pomidorów
Bon Appetit Małgorzatyokoło 120 g) 1 papryczka chili 4 ząbki czosnku około 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego około 2 litrów wywaru warzywnego lub wody 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bazylii ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki tymianku sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Zupa hamburgerowa Przygotowanie: Umyte łodygi selera naciowego, przekrawam wzdłuż na pół i drobno kroję(...)gotuję pod przykryciem, od momentu zagotowania 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie dodaję, pomidory, odsączoną kukurydzę, koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszam i jeszcze gotuję około 10 minut. Pod koniec gotowania, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam, dodaję majeranek – zupa jest gotowa. Zupa hamburgerowa jest gotowa, na talerzu posypuję natką pietruszki. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia GotujeDla tych co lubią kapustę i fasolkę mamy pyszną propozycję na zupę – zupa kapuściana z fasolką szparagową :) Składniki na zupę kapuścianą:
Kuchenne Wariacjepomidorowa ze świeżych pomidorów z dodatkiem młodej włoszczyzny. Składniki: 1 kg pomidorów 1 pęk młodej włoszczyzny sól i pieprz do smaku papryka ostra do smaku oliwa z oliwek lub masło ( 2 łyżki) szczypta cynamonu ziele i lisć laurowy 3 ząbki młodego czosnku Przygotowanie: Włoszczynę myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy litrem wody, dodajemy sól, pieprz, ziele(...)przesmażamy pokrojone pomidory (10 minut) wraz z czosnkiem. Całość przelewamy do garnka z włoszczyzną. Z garnka usuwamy pora i zielone części łodyg selera. Gotujemy chwilę i miksujemy. Zupę można przetrzeć przez sito. Podawać z bazylią i świeżo mielonym pieprzem
AZgotuj!minut, a jej walory smakowe zdecydowanie nie odstają od wszystkich zup, które lubimy. Składniki: 2 puszki pomidorów krojonych z puszki 3 całe pomidory 2 szklanki bulionu duża cebula ząbek czosnku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego pieprz, sól, papryka ostra+słodka cukier łyżeczka koncentratu pomidorowego makaron wg upodobania jogurt naturalny kiełki lub np pietruszka Przygotowanie: Pomidory z puszki wlewamy(...)przykryciem. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę drobną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy na patelni i dodajemy do pomidorów. Całość mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz papryki do smaku oraz odrobinę cukry, gdyby zupa była zbyt kwaśna. Odstawiamy z kuchenki, wyławiamy ziele angielskie oraz liść laurowy i blendujemy. Na talerz wykładamy makaron, zalewamy kremem z pomidorów, wlewamy łyżeczkę jogurtu
ChilliJemyłyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 4 sztuki, marchew 3 średnie, papryka czerwona 1 duża, papryczka chilli 1 średnia, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, ocet 10 % 1 łyżka, woda 3/4 litra cebulę, marchew, paprykę czerwoną pokroić w kosteczkę, ostrą papryczkę chilli(...)olej zmienić na świeży /przypalona mąka/ na czystej patelni rozgrzać olej rzepakowy z 1/4 szklanki i wsypać marchew, paprykę, cebulę, podsmażać z 5 minut mieszając - wlać wodę, dać koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chilli z pestkami, cukier, ocet, kucharka, przyprawę w płynie i gotować na mniejszym ogniu z 15 minut na usmażone filety wlać gorącą zalewę i zostawić najlepiej na całą
W Mojej Kuchni Lubiępieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, sok z cytryny 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet 10 % 1/2 łyżeczki(...)piekarniku na termoobiegu 180 C dopiec z 12 minut bez przykrycia na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w piórka cebulę posypaną cukrem, dodać startą na grubszych oczkach marchew, przecier pomidorowy, pozostałe dodatki i dusić z 20 minut co jakiś czas mieszając podać kotlety z sosem i na ciepło i na zimno są również pyszne..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPewnie już o tym nieraz pisałam, że bardzo lubię zupy przez co często goszczą u mnie w domu. Dziś królował kapuśniak z pomidorami pyszny, rozgrzewający p achnący wędzonką i bardzo sycący . Idealny na dzisiejszy jesienny, deszczowy dzień. A tu zapraszam na tradycyjny kapuśniak albo ze słodkiej kapusty . Składniki: 500 g kości/żeberek wędzonych(...)kapusty kiszonej 1 puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 2 cebule 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Do garnka wkładamy żeberka, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość 2 L wody, gotujemy 30 minut. W między czasie obieramy warzywa, kroimy w kostkę
magiczna kuchnia Kasijuż ostatnia pomidorowa ze świeżych pomidorów w tym sezonie. Znowu kremowa wersja. Bardzo smaczna i pożywna bo z dodatkiem czerwonej soczewicy. składniki: 1,2 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 cebula 1 marchewka 1 l bulionu sól,pieprz cukier do smaku Cebule i marchewkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Odmierzyć pół szklanki(...)garnka. Całość gotować aż soczewica i marchewka będą miękkie. Potem garnek zestawić z ognia a zawartość zmiksować na krem. Do smaku doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotową zupę podałam z kleksem gęstej śmietany
Monia miesza i gotuje